Нов сайт с адаптивен дизайн

Начални думи

Екипът на компанията иска да прикове вниманието Ви върху адаптивността на даден сайт, т.е. върху това, сайтът да изглежда еднакво добре на всякакви устройства, както и да е приятен за четене, лесен за употреба, както и много полезен, естествено.

Какво е отзивчив уеб дизайн?
Отзивчивият уеб дизайн прави вашата уеб страница да изглежда добре на всички устройства (настолни компютри, таблети, игрови конзоли и телефони).

Отзивчивият уеб дизайн е свързан с използването на HTML и CSS за преоразмеряване, скриване, свиване, уголемяване или преместване на съдържание, за да изглежда добре на всеки екран.

Малко теория (основи)

Както знаете, по-голямата част от целия уеб дизайн се основава на CSS, който определя почти всички правила за показване на сайта в различни браузъри. Съответно отзивчивият уеб дизайн не е изключение. Най-важното е стандартното правило за медийни заявки, при което всички нови класове са зададени за желаната разделителна способност на екрана. Но разбира се стандартното оформление на CSS не се е променило много. Най-голямата промяна е използването на проценти, а не на пиксели в ширината на обектите.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Изработка и поддръжка на фирмен уеб сайт

Например: Основният блок със съдържание на страницата е 600px, а ширината на блока на страничната лента е 400px. В адаптивния дизайн тези стойности трябва да бъдат записани в проценти. Въз основа на това получаваме 60% ширина на съдържанието и 40% ширина на страничната лента.

Също така стиловете използват нови свойства, които не са били използвани с фиксиран шаблон. Ето ги и тях:

max-width и width: ако ширината на сайта е равна на width: 1000px, тогава когато прозорецът на браузъра се намали, ще се появи хоризонтална лента за превъртане, с други думи, сайтът просто няма да се побере в прозореца. И трябва да превъртите хоризонтално, за да видите целия сайт. Но ако зададем ширина: 100% сайтът се простира до пълната ширина на монитора. При ниска резолюция този метод ще изглежда добре, но на мониторите с висока резолюция сайтът ще бъде много разтегнат и ще бъде напълно нечетлив. По този начин, ако искате сайтът да остане 1000px широк, но също така и да предотвратите появата на хоризонталната лента за превъртане, трябва да приложите максималната ширина.

Необходим ли е вашият сайт с адаптивна визия?

След като са решили характеристиките на адаптивния дизайн, много собственици на ресурси в Интернет ще се изправят пред съвсем естествен въпрос: имам ли нужда от адаптивна версия на сайта? Естествено, разработването и внедряването на адаптивна версия изисква усилия, време и пари. Ако се изплатят в близко бъдеще, повечето хора ще видят възможността да се справят с този проблем. Но ако отзивчивият уебсайт е дългосрочен проблем за вас, може да решите да го отложите.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  ТОП 5 на допусканите грешки при SEO оптимизация на сайт

За да може собственикът на сайта да планира правилната стратегия за развитие, е необходимо да се ръководи от надеждни и достоверни  данни. Собственикът може да събира обективна информация, за да вземе информирано решение относно целесъобразността на работата по адаптивна версия на сайта от два надеждни източника:

Анализ на конкурентите.
Данни от отчетите на Google Analytics.
Един от най-простите и бързи начини да определите доколко е подходящо във вашата ниша и във вашия регион да създадете отзивчив дизайн е да направите анализ на конкурентите. Използвайки една от специализираните услуги (например Screenfly), можете бързо да проверите дали даден сайт има реагиращ дизайн. Ако вашите конкуренти вече са обърнали внимание на този проблем и са го внедрили на собствени ресурси, това вероятно има смисъл, така че трябва също да работите усилено, за да направите дизайна на сайта отзивчив. Разбира се, както ще обсъдим по-нататък, ако конкурентите все още не са внедрили отзивчив дизайн, това не е причина да забравите за този проблем, трябва да използвате и втория инструмент за анализ.

Другата надеждна функция се предоставя от Google Analytics. Благодарение на специалните отчети можете подробно да анализирате трафика към вашия сайт. Трябва да се обърне внимание не толкова на броя на посетителите и географията – важен критерий е графиката, показваща от кои устройства е посетен сайтът. Ако броят на посещенията от таблети и смартфони надвишава 10%, тогава трябва сериозно да помислите за внедряване на реагиращ дизайн.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Адаптивни уеб сайтове с интуитивен дизайн

Предимствата на отзивчивия дизайн

По-горе вече отбелязахме, че уебсайтовете с отзивчив дизайн са свързани с удобството на посетителите. По този начин собствениците на интернет ресурси правят важна стъпка към това да направят посетителите възможно най-удобни за извършване на целенасочени действия. В допълнение към това, създаването на отзивчив уебсайт има редица други предимства, ще разгледаме 6 от тях:

  • Конкурентно предимство.
  • Лоялност на потребителите.
  • Подобрена конверсия.
  • Разширяване на целевата аудитория.
  • Лесно се поддържа.
  • Положително въздействие върху процесите по SEO оптимизация.

Последни думи

Никак не е трудно да направите даден сайт приятелски настроен към посетителите, или иначе казано,  с отзивчив дизайн, респонсив. Трябва да разберете основната идея. Няма как да не споменем, че адаптивният дизайн значително опростява използването на сайта на всички мобилни устройства. Както знаете, тези приспособления станаха много популярни сега.

Ако кажем, че повечето посетители, ако посетят даден сайт, и той не изглежда безупречно, има голям шанс да го напуснат, съвсем няма да излъжем.

Повечето посетители веднага ще напуснат този сайт, независимо колко добър асортимент и атрактивни цени предлага той. От този прост пример можете да видите, че отзивчивият дизайн на уебсайт е не просто поредната модна тенденция, а модерно изискване. Сайт с  отзивчив дизайн – това гарантира спестяване на време и пари, удобство за посетителите и увеличаване на конверсията. Нещо повече, сайт с адаптивен дизайн се класира по-добре в търсачките.

Следните материали могат да Ви бъдат изключително полезни:

Публикацията е актуализирана на 2020/09/09 12:12:10 PM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
Средна оценка
5 based on 9 votes
Марка
VISEO
Продукт или услуга
Сайт с адаптивен дизайн
Цена
EU 600

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *