Оптимизация на изображения (снимки и графики) на сайт

Неоптимизирани изображения: снимки и графики включително тези, използвани в дизайна на сайта, в това число бекграунд, favicon, изображения за менюта и други сходни, значително забавят зареждането на страниците  и за да се заредят много по-бързо вашите сайтове, днес решихме отново да Ви споделим как да  оптимизирате изображенията.

В статията обясняваме за  процеса и начините за оптимизиране на изображенията, които публикувате в статиите, както и фоновите изображения и иконите, използвани при проектирането и изграждането на сайтовете Ви.

Настоящият материал е важен за  техническата страна на вътрешната оптимизация на сайтовете, техния код, както и други дизайнерски елементи и структури на сайта и ако тази тема ви е интересна, не забравяйте да харесате фейсбук страницата на компанията, която е FB.com/optimizaciq.

Как да оптимизирате изображенията?

За начало обмислете процеса на оптимизиране на изображения и снимки, преди да ги публикувате в статия. В зависимост от размера и качеството, размерът на всяка неоптимизирана картинка или снимка може да достигне недобрата стойност от 100Kb или дори 200Kb, което може да бъде сравнено с текстов документ, състоящ се от приблизително 35 хиляди думи или 200 000 знака. Е, колко впечатляващо? Всъщност това е цяла книга или дисертация от 110 стандартни страници формат A4.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Ценни съвети за престижните директории за статии

Оптимизация на снимки и  графики за публикуване в сайта
За да са качествени изображенията, които публикувате,  трябва да се съхраняват в подходящия и най-оптимален формат за всеки тип изображение. Най-често срещаните формати на изображения са JPG, GIF и PNG (8 или 24).

JPG е най-оптималният формат за снимки и многоцветни изображения с голям брой нюанси и полутонове.

Изображенията в този формат имат разширението .jpg и имат най-добро качество с относително малкък размер на файловете.

GIF е много популярен формат за графични изображения с по-ниско качество (не повече от 256 цвята), който поддържа прозрачност, поради което най-често се използва за създаване на анимирани банери, икони, аватари и други снимки на сайта с разширение .gif.

PNG е друг формат на изображения, който има най-високо компресиране на графични файлове, като същевременно поддържа прозрачност и много повече цветове от GIF формат. Снимките, запазени в този формат, имат разширението .png са пълноцветни и не губят качество при максимално намаляване на теглото.

Следователно този формат се използва най-добре за фонови изображения с градиент, красиви икони с прозрачни области. Единственият недостатък на този формат е липсата на поддръжка в ранните версии на Internet Explorer (IE 5.5-6), което струва използването на css хакове.

Но това не е всичко. Можем да намалим размерът  на изображенията още повече, но за това ни е необходим графичен редактор на изображения. Графичните дизайрени на Дигитална Агенция W-SEO.com използват предимно  Photoshop  и PaintNet (безплатна програма за работа с изображения) и именно чрез тях биват оптимизирани изображенията във фирмения сайт.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO консултация - определяне на силните и слабите страни на даден сайт

В Photoshop: отворете изображението, в раздела File, щракнете върху елемента SAVE FOR WEB (Save for Web) и задайте желания формат и качество на изображението в изскачащия прозорец.

На екрана ясно се вижда разликата между неоптимизирана снимка (размер: 269K) и оптимизирана (понижих качеството до 70%, а теглото на снимката спадна до 35,18K, което е почти 8 пъти).

В Paint.Net: отворете изображението, в раздела FILE изберете елемента СПАСЕТЕ КАТО …, въведете желаното име на файла в изскачащия прозорец, щракнете върху бутона SAVE и задайте желаното качество на изображението в проценти в изскачащия прозорец.

 

Ако нямате графичен редактор, можете да използвате оптимизация на изображения онлайн или англоезичен онлайн оптимизатор на изображения, като качите снимка или графика  на един от тези сайтове и изберете оптималното качество и размер от многото предлагани опции.

 

Оптимизация на фонови изображения, използвани в дизайна на уебсайтове
Красивият дизайн е много важен за сайта и неговите посетители, но красивият оптимизиран дизайн, който не забавя зареждането на страниците, е още по-важен. И това може да се постигне чрез оптимизиране на използваните в него снимки и изображения.

Могат да се използват различни методи за оптимизиране на фонови изображения, снимки и различни икони на уебсайтове, включително компресия.

За да бъдем максимално ефективни, задължително трябва да прочетете този SEO експеримент, който направихме за Вас. От него ще получите отговори на въпросите:

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO стратегии за електронни магазини

Какъв размер на изображенията е оптимален, като пиксели, за блог публикация, както и какви са най-добре класираните изображения, и като тип, и като размер.

Финални думи. На всеки SEO експерт е ясно, че скоростта на зареждане на даден сайт е от важно значение, затова колкото по-бързо се запознаете с настоящата статия и придприемете мерки по оптимизиране и повишаване скоростта на зареждането на сайтовете Ви, толкова по-добре.

 

 

Публикацията е актуализирана на 2020/07/08 12:26:07 PM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
5 based on 4 votes
Марка
W-SEO.com
Продукт или услуга
Съвети за изображенията и SEO

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *