Защита на сайтове от хакерски атаки

Сигурността на даден сайт оказва сериозно влияние върху SEO. Нещо повече, чрез хакнат сайт, бързо могат да се загубят позиции в Гугъл.

Откриването на уязвимости е важна част и повечето SEO експерти знаят как да действат, след като установят пробив. Имат „екшън“ план за справяне, докато не се загубят позициите.

Мониторингът, както и поддръжката на сайтовете са важна част от дигиталния бизнес и ние, екипът на ВИСЕО ЕООД Ви препоръчваме да наемете фирма, която ежедневно да следи статуса на сайтовете Ви.

Причината се крие в това, че много платформи за управление на съдържание биват пробивани от хакери и пробивите авточатично могат да навредят на сайта Ви.

Ние предлагаме услугата Защита на сайтове от хакерски услуги и можете да поверите онлайн бизнесът си на нас!

Техниките, които предприемаме при компроментиране на сайт са много и разнообразни и зависят от конкретния случай, но най-често биват:

 • етап 1 – детайлно анализиране на сайта;
 • действия по отстраняване на зловреден код, ако е наличен такъв;
 • изграждане на модули за защита на сайта, за да се предотвратят нови пробиви;
 • разяснения на клиента за действията, които са предприети;
 • съвети  при експлоатация от служители на компанията;
 • други.

Често се обръщат към нас хора със сайтове, пострадали от хакерски атаки. Естесвено, в 99 % от случаите реагираме успешно, защитавайки и предотвратявайки повредите.

Отново ще напишем, че е важно сайтът / сайтовете Ви да бъдат анализирани ежедневно, тъй като често се случва да бъдат пробити. Особено, ако ползват CMS – Joomla, WordPress и други.

Още дейности, които предприема нашият екип, за да защити сайтовете ВИ:

Обновяване на софтуера с актуална версия на CMS, тъй като по-старите CMS – си значително по-лесно биват компроментирани, инсталиране на SSL сертификат, ежедневно създаване на бекъпи, информиране на собствениците, в случай на пробив и други.

Статия със ходна тематика:

Премахване на зловреден софтуер от компрометиран сайт

Кратко ръководство за защита на сайт:

 • Ъпдейтвайте сайтовете си. Особено, ако ползвате CMS – (по-горе споменахме за това). Трябва да сте в крак с хакерските заплахи. Ако имате поне основни познания за това, което е възможно, можете да защитите сайта си и да предотвратите сериозни последствия. Четете за новите вируси и хакерски атаки и периодично проверявайте сайтовете си за наличие на пробиви.  Използвайте информацията, която получавате, за да поставите нови предпазни мерки, когато е необходимо.
 • Затегнете контрола за достъп – Администраторското ниво на уебсайта ви е лесен начин за всичко, което не искате хакерът да види. Използвайте пароли, които не могат лесно да се отгатнат. В ИТ секторът съществува понятието комплекса парола. Използвайте навсякъде и винаги комлекса парола, която през 3 – 6 месеца е желателно да сменяте. Потребителското име също е добре да бъде сменено, не използвайте потребителските имена Admin и Administrator. Бъдете по-креативни. Включете и символ от кирилицата в потребителското име, пък нека хакерите опитат да го добавят.  Променете префикса на базата данни по подразбиране от „wp6_“ на нещо случайно и по-трудно за отгатване. Ограничете броя на опитите за влизане в рамките на определено време, дори и при повторно задаване на пароли, тъй като имейл акаунтите също могат да бъдат хакнати.
 • Обновете всичко. Актуализациите струват на софтуерните компании пари. Те го правят само когато е необходимо, но много хора, които използват CMS, не инсталират актуализации веднага. Ако причината за актуализацията е уязвимост в сигурността, забавянето на актуализацията ви подлага на риск, да бъдете атакувани.  Хакерите могат да сканират хиляди уебсайтове за един час в търсене на уязвимости, които ще им позволят да получат достъп до Вашата база данни.
 • Затегнете защитата на локалната мрежа. Потребителите на компютри във вашия офис могат по невнимание да осигурят лесен достъп до сървърите на уебсайта ви. Уверете се, че: Логините изтичат след кратък период на липса на действие. Паролите се променят често. Паролите са силни и НИКОГА не са записани, било то на лист, било то във файл, кръстен paroli.txt, седящ на Desktop на компютъра. Всички устройства, включени в мрежата, се сканират за злонамерен софтуер периодично.
 • Инсталирайте защитна стена на уеб приложение. Защитна стена за уеб приложения (WAF) може да бъде базирана на софтуер или хардуер. Представлява преграда между сървъра на уебсайта и връзката за данни и чете всеки бит от данни, преминаващи през него.
 • Скриване на администраторски страници.
  Не искате администраторските ви страници да бъдат индексирани от търсачките, така че трябва да използвате файла robots,txt, за да забраните на търсачките да ги публикуват. Ако не са индексирани, те са по-трудни за намиране от хакери.
 • Ограничете качването на файлове. Най-доброто решение е да се предотврати директен достъп до качени файлове, изключвайки изображенията, но само от оторизирани потребители.
 • Използвайте SSL.
  Използвайте криптиран SSL протокол, за да прехвърлите личната информация на потребителите между уебсайта и базата данни.
 • Правете често бекъп. Архивирането веднъж на ден означава, че губите данните за този ден, когато вашият твърд диск се провали. Не забравяйте, че всеки твърд диск ще се повреди, въпрос на време е! С други думи, правете копие на поне два носителя! Естествено, това е трудна задача за  всеки ден, но можете да създадете навици и да правите бекъпи веднъж месечно, например в края на месеца.

Публикацията е актуализирана на 2019/07/24 10:58:38 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
Оценка
1star1star1star1star1star
Средна оценка
4.5 based on 27 votes
Марка
VISEO
Продукт или услуга
Защита на сайтове от хакерски атаки