SEO одит на линкове

Линк билдинг - СЕО одит на сайтове
SEO одит на линкове

SEO одит на линкове

Услугата е подходяща за клиенти, които имат наказания от търсещите машини, поради обратни връзки, които се отличават  с лоши параметри.

Какво представлява услугата „Одит на линкове“ предоставяна от Висео LTD ?

Одитът на връзки е проверка и анализ на външни връзки, водещи към даден сайт, неговите отделни страници и поддомейн. Нашият екип действа ръчно, анализира персонално и предприема действия спрямо текущо състояние на линк профил.

Защо да си струва да се направи одит на  линковете?

Има няколко причини за тази процедура, които е по-лесно да се избегнат, отколкото да се справят с последствията от тях.

Получаване на ръчно наказание от Google

Получавате сигнал в Search Console, че филтрите са приложени към целия сайт или към определени страници поради връзки с ниско качество. Това е 100% сигнал, че е време да се извърши одит на линковете.

Спад в трафика след актуализиране на алгоритъма за търсене на Google

Search Console няма филтърни сигнали, но често се случва да има рязък спад в класирането на ключови думи и спад в трафика от търсене.

Това е добър знак да помислите, дали причината не е именно в лошите връзки, които сочат Вашият проект.

Но е много по-добре да следвате системно профила на връзката, за да не попаднете под филтрите, да не загубите трафик и печалби.

 

За да разберете мащаба: поради попадане под филтъра за една седмица можете да загубите 60-80% от трафика. Това е добър мотиватор да инвестирате както време, така и усилия в процеси по одит на връзките. Одитът на връзките също ви позволява да намерите нови възможности за получаване на връзки: ако някой вече е писал за вас, тогава вероятно ще можете да работите с този сайт в бъдеще или да намерите журналист, с когото е полезно да изграждате взаимоотношения.

 

Колко често трябва да се прави одит на линковете?

Минимум веднъж годишно! Препоръчително е от един до три пъти на тримесечие. Ако имате конкурентна и доста наситена ниша – по-добре е веднъж месечно, ако има малко връзки – веднъж на тримесечие. Нека разгледаме етапите на одита на връзките.

Етап 1. Анализиране на всички линкове

За да направите това, можете да използвате само Google Search Console, но е препоръчително да вземете данни от три или повече източника, за да видите по-пълна картина, тъй като не всички външни връзки се отразяват в Search Console. Като пример давам три източника: Majestic, Ahrefs и Search Console.  Освен това можете да вземете данни от Moz.

Важно уточнение! За да разберете детайлите, трябва да имате много опит!

SEO одит на линкове

Етап 2. Събиране на информация в таблица и анализиране

Ние създаваме електронна таблица на Excel, където качваме всички връзки.

Има две възможности:

Копирайте всички връзки от CSV файлове в един Excel и премахнете дубликатите.
Премахнете дубликатите чрез Notepad и добавете списък към Excel.
Не забравяйте да премахнете връзки от вашия списък Nofollow, преди да копирате. Не ни трябват за анализ. В Ahrefs и Majestic тези връзки са маркирани със специален таг. Връзките от Search Console трябва да се проверяват ръчно.

Как мога да подобря качеството на данните в таблицата?

Изтеглете параметрите за авторитет на домейн Majestic и Ahrefs (CT / TF и ​​DR), за да приоритизирате връзките: започнете с връзки с ниски права на домейн и завършете с най-полезните.
Пишете формули в Excel и проверявайте не по връзки, а по домейни. Това е уместно, когато много връзки идват от един домейн, например връзки от край до край, и няма смисъл да преминавате през всяка една от тях.
Ако има много връзки, има смисъл да модифицирате файла на Excel, така че да изтеглите параметрите на Nofollow за всяка връзка и при премахване на дубликати информацията за Nofollow остава за връзки от Search Console, които вече са в Ahrefs / Majestic.
След като премахнете дубликатите, ще ви остане списък с връзки за проверка. Най-дългият и правилен начин е да проверите ръчно връзките и да видите в какъв контекст, на какви ресурси се намират.

 

Етап 3. Анализ на линковете

Следим за типовете връзки, за това, дали са с атрибут nofollow, за това, дали са по естествен път набавени, или някой със злонамерена мисъл е поставил линк от лош сайт и много други.

Ние отсяваме качествените връзки и премахваме лошите!

Качествените връзки включват връзки в статии за компанията, фирмени новини, съобщения за събития, авторски колони, републикации на изследвания и т.н. Това са страници, които са създадени за читатели, където статиите изпълняват някаква функция: забавляват, образоват или помагат.

Публикацията е актуализирана на 2022/12/19 8:19:55 AM – дигитална агенция Висео