Как да наемете добър SEO специалист?

Как да наемете добър SEO специалист?

В предишни статии, например в тази публикация, често сме писали за това, към кой тип експерти да се насочите, към агенция ли, към фриленсъри ли, та в тази статия ще Ви разкажем за това, как точно да наемете добър SEO специалист, в случай, че вече сте решили, че няма да работите с агенции, а директно с експерт.

 

Как да наемете добър SEO специалист?

Съвременният ИТ бизнес придоби модерния си облик по време на появата на жестока конкуренция в мрежата и голям брой „гурута“ на интернет маркетинга. Те знаят това, знаят как, тяхната специалност е всичко наведнъж: от SMM промоция до SEO.

Ако се справяте добре, вече сте намерили добър експерт, който да Ви обслужва – поздравления. Но ако вече ви се е налагало да работите с такъв „гуру“ или просто търсите специалист, прочетете нататък. След това можете да споделите „забавни“ истории за тези момчета в коментарите.

Органичен трафик на сайт
Причини за кризата на специалистите в областта на търсещите машини

Когато оптимизацията за търсачки беше в начален стадий в България, благодарение на Google , смели програмисти се опитаха да пробият върховете на въпроса по различни начини.Първите SEO специалисти са администратори на сайтове, програмисти. Те започнаха да манипулират маркирането, таговете, ключовите думи, скривайки тонове фрази за търсене от човешките очи, боядисвайки ги под цвета на фона на страницата. В бъдеще най-успешните оптимизатори мигрираха да работят за Google- за създаване на алгоритми за търсене и борба с бивши братя.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Спешни Уеб & SEO услуги

Тази екскурзия в историята показва колко различни са били специалистите в тази област: те знаеха няколко езика за програмиране и свободно навигираха в сайта. Но SEO се промени, стана по-близо до съдържанието и удобния за потребителя интерфейс. В по-голямата си част това не е само код и текст, сега е и маркетинг.

Много гурута на онлайн рекламата чуха думата „маркетинг“ и се натъкнаха на SEO. Сред тях има и такива, които не знаят баналния HTML език. Но това е основата за влизане в университет като програмист, това вече дори се учи в училищата.

Какво трябва да знае и умее един SEO специалист?

Да, през 2022 г. няма нужда да се надявате, че вашият бъдещ специалист по оптимизация за търсачки ще знае много езици за програмиране и ще има умения за оформление. Той не е длъжен: ако имате нужда от всичко наведнъж, давайте напред, към уеб агенция или към сайтове на свободна практика – потърсете универсален „боец“. Но има няколко умения и способности, от които SEO специалистът просто се нуждае.1. Познания по  HTML и CSS
Това е задължително. Той ще трябва да съкрати кода, да го „обработи“ за грешки, да съкрати стиловете, които смелите дизайнери на оформление обичат да оставят направо в кода, без да го прехвърлят в специален файл.

2. Разбиране затова  как работят търсачките
Той трябва да знае разликата между алгоритмите на Google и Yandex, каква роля играят оценителите. Може би дори е работил за компания, която притежава търсачка. В крайна сметка той ще трябва да проследи промените в алгоритмите и да ги разбере.3. Анализиране на  съществуващото съдържание
Да се разбере степента на неговата оптимизация. Ако нещо не е наред, той трябва да може самостоятелно да промени текста (дори и да е статичен HTML сайт без админ панел), мета тагове, атрибути Title и Alt на изображението. От това следва следващата точка.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Важните актуализации на Google през годините

4. Да учи бързо
Алгоритмите се променят, предишните неподходящи точки за класиране излизат на преден план, различни CMS (системи за управление на данни на сайта) набират популярност и трябва да запомните всичко това, да знаете как да работите с него и какви трудности могат да възникнат.

5. Да разбира начините за външно оптимизиране
Така че той може да формира божествен фрагмент за вас и да различи крауд маркетинга от естествените връзки.  Той също така ще трябва да работи с PR публикации и да настрои кръстосано публикуване.

6. Да може да съставя емантични ядра
Не от глупостите, а според нуждите на потенциалните клиенти, заложили и обосновали определена структура. Знайте как да ги групирате.

7. Да има свой собствен комплект за програмиране
Разберете какво използва вашият кандидат за SEO на работа. Ако чуете само „Google нещо там“, имайте едно на ум. В крайна сметка има толкова много готини и функционални програми: Screaming Frog, Semantic Calculator, RDS  и др. Професионалистът трябва да има собствен набор от софтуер.

8. Да разбира UX дизайна
По-горе беше казано, че съвременната оптимизация за търсачки не е само код, но и дизайн. Кодът може да е лош, но удобният за потребителя интерфейс може да реши много. Ако не ви бъде предложено да промените нищо на сайта, тогава или вече сте имали редизайн, или сайтът е красив – но само в главата ви, защото ви е жал за парите. През 2018 г. определя съдържанието, външния вид и поведението на хората в сайта. Последното следва от предходните две. Време е да го осъзнаеш.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Защо трябва да се доверите на специалисти с опит

SEO оптимизация
SEO оптимизация на сайт – обадете се на ☎ 088 999 62 62 и получете БЕЗПЛАТНА консултация за вашия сайт.

Възможно ли е да се получи гарантиран резултат?

Разбира се, но с една уговорка. SEO специалист едва ли ще може да даде точен срок, когато ще бъде постигнат резултатът (приблизително два месеца). Също така, горните умения не гарантират, че сайтът ще влезе в челната част на проблема. Тяхното присъствие при специалист само ще ви предпази от работа с лъжец или „гуру“ на интернет маркетинга.От добра оптимизация за търсачки, сайтът се трансформира. Променя се дизайна, текста, добавят се страници. Постоянно ви се предлага нещо ново. В крайна сметка SEO е свързано със стратегия и оптимизация.

Всеки (много добър) SEO специалист има определен списък с това, което влияе върху издаването на страници в търсенето. И той е голям. Попитайте за това, попитайте за мисли относно стратегията. Отговорът трябва да е уверен, трябва ясно да посочва работния план.

Между другото, ако сте наели SEO специалист, предложете му процент от печалбите, които ще донесе работата му. Повярвайте ми, това ще стимулира много добре човек, той ще има желание наистина да ви помогне.

Заключение

Много зависи лично от човека, от неговите качества и представяне. Дори върху това дали може да обуздае само мързела.Работата на оптимизатора е тясно свързана с анализа и одита. Със способността да се правят логични изводи от получените данни и да се разработи стратегия за промоция. Начинаещ специалист с такива познания вече е добър. А опитен мускетар със случаи и опит като цяло е божи дар! И разбира се, логично е такъв специалист да ви струва повече.

Публикацията е актуализирана на 2022/12/02 3:00:35 PM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
5 based on 5 votes
Марка
Дигитална агенция Висео
Продукт или услуга
Безплатни съвети за дигитален маркетинг
Цена
BGN 0

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *