SEO оптимизация на изображения

Изображенията са директният мост между търговец – клиент

Тъй като SEO оптимизацията изисква интегриран подход, всеки елемент от страницата трябва да бъде правилно проектиран и оптимизиран, както за удобството на посетителите на уебсайта, така и за търсачките. Вече писахме за това как да изготвяме seo текстове и да оптимизираме текстовото съдържание. Сега ще запознаем с основни правила за изображенията, както и ще Ви представим важни съвети, чрез които ще можете да се класирате на по-предни позиции.

Оптимизация на образа на изпълнителния директор
Почти всеки сайт има снимки, фотографии, някакъв вид графични изображения или дори галерии с изображения. Подобно на текстовете, изображенията изискват оптимизация и организация в допълнение към други елементи на страницата. В резултат на това разположението и оптимизирането на изображенията в търсачките могат да дадат плюс не само на уместността на страниците на сайта и да увеличат позициите в резултатите от търсенето, но и на трафика. И ето как да оптимизирате снимките и изображенията в сайта.

Размер на изображението
Колкото по-голяма е картината, толкова по-добре. Ако търсачката намери няколко снимки на едно и също изображение, ще избере по-голямо изображение. Това не означава, че трябва да вграждате огромни изображения на страницата. Голяма картина в пълна разделителна способност може да бъде отворена като отделна страница чрез справка. На самата страница е достатъчно да поставите визуализация на изображението. Миниатюрата на изображението не трябва да е прекалено малка.  Търсачките могат да разглеждат изображения, по-малки от 100-150 пиксела, като елемент на дизайна и да не ги допускат на по-предни позиции.

За големи изображения е най-добре да направите преглед с връзка към оригиналното изображение с висока разделителна способност:

<a href=“адрес на оригиналното изображение“> <img src = „адрес на миниатюрата на изображението“ /> </a>
В същото време не трябва да превръщате голямо изображение в миниатюра, компресирайки размера на изображението, използвайки стилове. В допълнение към факта, че изображението може да бъде изкривено,  снимката  ще предизвиква забавяне на общата скорост на зареждане на страницата. И дали на страницата ще има много такива миниатюри? Въпросът е риторичен. Освен това търсачките разпознават връзката на стиловете с параметрите на размера на самото изображение и ако има големи несъответствия, те могат да считат подобно техническо решение за неправилно и след анализиране на сайта за скорост на зареждане на страницата, може дори да решат, че това изображение е вредно за страницата.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO оптимизация - кои са най-големите предимства?

Местоположение на изображението

В практиката си сме срещали какви ли не решения. От това, изображенята да бъдат изместени на отделен сървър, на отделна CLOUD платформа, до традиционните решения, а именно – изображенията да са на сървърът, където се намира и самия сайт. Няма как да не признаем, че редица компании, предлагащи софтуерни решения, рекламирайки продуктите си, съветват клиентите да минат на отделен  облачен сървър, поддържащ медийните файлове. Ние, екипът на W-SEO.com не сме убедени, че подобни решения дават по-добри резултати в Google Images, а точно обратното, подобно решение води до влошаване, тъй като често търсачките се объркват, смятайки тези изображения за чужди.

Изображението може да характеризира страница или отделна семантична част от страницата. Местоположението на изображението ще определи как се оценява стойността му за страницата. И така, поставяме изображението по-близо до текста или обграждаме изображението с текст, така че същността на картината да допълва същността на текста.

Търсачките се научават да разпознават съдържание на изображения. Въпреки това, без контекст, роботът за търсене все още не може да определи точно какво е нарисувано там и черпи липса на информация в текста, обграждащ изображението. Внимателно обграждайки изображението с текст. Трудно начинание, но много ефективно.

Един от начините да обградите изображението с текст е да използвате надписите под него. Ако има много изображения на страницата и не е достатъчно текст, надписът под изображението ще бъде повече от полезен. Надписът под изображението изисква трябва да е обяснителен, да дава яснота за самото изображение. Пример, ако приемем, че сте публикували публикация за кулинарна рецепта, и в нея има шест изображения. В описателната част е добре да добавите разяснения за конкретните изображения, например – „На първата снимка можете да видите как е приготвено тестото“.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Изследване на ключовите думи - keyword research

 

Атрибутите на изображението alt и заглавието ще ни помогнат за по-добро класиране

Атрибут на изображение на img tag alt
Атрибутът alt image е алтернативно текстово описание на изображението. Този атрибут информира посетителя на сайта за съдържанието на изображението с текстово съобщение в случай, че дисплеят на изображението е бил деактивиран в браузъра на потребителя или е възникнала грешка при зареждането на изображението. Изглежда така:

<img src = „адрес на изображението“ alt = „Описание на изображението“ />

 

Оптимизирането на описанието на изображението в атрибута alt може да окаже много положителен ефект върху оптимизирането на цялата страница на сайта. Затова силно се препоръчва винаги да попълвате този атрибут. Описанието в атрибута alt трябва точно и кратко да описва това, което е показано на снимката. Търсачките не разбират напълно дълги описания, затова е препоръчително да се ограничите до 50-60 знака.

Атрибут на изображението на заглавието на маркера
Атрибутът на заглавието се показва като подсказка и предоставя още една възможност за SEO да оптимизира изображенията. Ако съдържанието на картината е описано в случая на атрибута alt, тогава в случая с атрибута заглавие може да се докладва допълнителна информация за изображението. Атрибутът за заглавие е добре познат от <a> тага, където трябва да бъде, в случай че изображението е връзка. За изображения, атрибутът на заглавието не е задължителен. Съдържанието на маркера трябва да е различно от съдържанието на атрибута alt.

Име на файл с изображение с CNC
Друг важен начин за посочване на съдържанието на изображението и по-нататъшно оптимизиране на изображението за търсене е да приведете името на файла на изображението да съответства на съдържанието на изображението. Например, ако на снимката е показана бяла котка, тогава трябва да я напишете така – belyj-kot.jpg. Така веднага става ясно, че (най-вероятно) вътре във файла. Форматът с CNC (URL, който може да се чете от човека) информира както човек, така и робот за търсене много по-добре от pic_7642.jpg. Приятелските имена имат много положителен ефект върху оптимизацията на SEO изображения.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Да заработим с: Дигитална агенция, SEO оптимизатор, или да назначим SEO експерт?

Формат на изображението
Колкото по-малък е размерът на изображението в килобайти, толкова по-бързо ще се зареди на страницата. Най-популярните формати на изображения за уеб са .jpg, .png, .gif. Тези формати на изображения са оптимизирани в различна степен и ви позволяват да получите добро съотношение на размера на изображението и теглото на файла за всеки тип изображение (икони, снимки, снимки). Изберете правилния формат на изображението.

Лошо оптимизирана картинка може да лиши потребителите от желанието да видят сайта. Това важи особено за целевите страници, където атрактивната картина е от голямо значение. Ако картината е твърде голяма за претегляне, целевата страница ще отнеме много време. Ако е твърде малък, вероятно изображението ще бъде с лошо качество, което може да изтласка потребителя и да намали преобразуването.

Обобщение.

Няма нищо сложно в оптимизирането на изображения за търсене. Основното нещо е да не сте мързеливи и да напишете уникален алт таг, заглавие и име на файл с CNC изображение. По този начин можете да добавите много допълнително текстово съдържание към страницата, което ще ви помогне да направите страниците на сайта по-подходящи. И разбира се, не забравяйте за трафика, който SEO оптимизираните изображения предоставят, ако попаднат на по-предни позиции в Google Images.

Финални думи. Екипът на нашата компания направи специално проучване за читателите на SEO сайта, в което установи, че размерът на изображенията, който е оптимален, е … (уверете се сами, посещавайки тази статия).

Следните материали могат да Ви бъдат изключително полезни:

Публикацията е актуализирана на 2021/02/23 12:19:23 PM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
5 based on 9 votes
Марка
W-SEO.com
Продукт или услуга
SEO images

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *