12 фактора за по-добра SEO оптимизация на WordPress сайт

12 Фактора за по-добро оптимизиране на сайт – полезни съвети, на които да обърнете сериозно внимание

 

Ако искате да получите добра позиция в класацията на търсачките, тогава трябва да се заемете сериозно с SEO оптимизация на сайта. За щастие използването на  WordPress  ви дава предимство, тъй като за този CMS първоначално са се погрижили за основните функции, що се касае за  SEO. Това е една от многото причини, поради които хората най-често използват WordPress.

Въпреки това, все още има редица неща, които можете да направите, за да изкарате вашия WordPress SEO  сайт на предни позиции. За да улесним това, ние създадохме това ръководство. По-долу сме събрали най-добрите трикове и съвети за привличане на трафик към вашия сайт.

 1. Инсталирайте WordPress приставки за SEO

WordPress вече има някои вградени солидни SEO функции. Но можете да преминете на следващото ниво, като използвате специални приставки за SEO. Най-добрият SEO плъгин на пазара е Yoast SEO и това е, което използваме в Hostinger.

С този плъгин можете перфектно да оптимизирате всяка страница и да публикувате избраната от вас ключова дума. Той също има вграден анализ, базиран на най-новите актуализации на алгоритъма. Можете дори да създадете XML карта на сайта и да добавите маркировка на схемата към вашия сайт.

За да инсталирате Yoast, отидете на администраторската конзола на вашия WordPress в приставките ›Добавяне на нов раздел  . В лентата за търсене въведете „ Yoast SEO“  и щракнете върху Install  на приставката.

След това кликнете върху бутона Активиране, когато се появи. Сега плъгинът се стартира на вашия сайт и можете да отидете на неговите настройки от менюто вляво, като кликнете върху иконата за SEO.

 1. Направете проучване на ключови думи

Търсенето на ключови думи може значително да повлияе на вашата стратегия за WordPress SEO. Изследването на ключови думи ще ви позволи да:

Създайте подходящо съдържание за посетителите си.

Изградете по-добро разбиране на нуждите на пазара.

Проследете успеха на всичко, за което пишете.

Генерирайте ценен трафик за вашия сайт.

Има много инструменти, които могат да ви помогнат при търсенето с ключови думи. Някои от най-известните са:  KWFinder ,  SEMRush  и дори  Google Keyword Planner.

Основните принципи са следните:

Създайте списък с насочени ключови думи, свързани с вашата тема.

Въведете ги в инструмента за търсене на ключови думи, за да намерите тези, които получават прилично количество трафик и имат най-малко конкуренция.

Разгледайте конкурентите си, като стартирате подобни сайтове с инструменти за изследване на ключови думи, за да разберете кои ключови думи им носят най-голям трафик.

Вижте коя от тези ключови думи има сравнително ниска конкуренция, за да можете да се състезавате.

Сега със списъка на ключовите думи е време да започнете да събирате съдържание и да го оптимизирате според съветите от нашия списък!

 1. Включете видимостта на вашия сайт за търсачките

WordPress има вградена настройка, която ще  скрие вашия сайт от търсачките.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Добри SEO практики

Може да ви е полезно, когато просто създавате свой собствен сайт, и ще ви забрани да го класирате за това време. Ако сте приложили няколко съвета от нашия списък, но не виждате подобрение в класирането на вашия сайт, тази настройка може да е причината.

За да видите дали е активиран или не, отидете на  Настройки ›Прочетете  от конзолата на вашия WordPress. Превъртете надолу и ще видите секцията „ Видимост “ за търсачките .

Настройка на видимостта на WordPress за търсачките

Уверете се, че настройката не е отметната. След това кликнете върху Запазване на промените .

 1. Настройте перманентни връзки

Когато за първи път инсталирате страницата на WordPress на вашия сайт, вашите публикации ще имат странна структура на URL. Тази структура по подразбиране не е много добра за вашия SEO.

По-правилната и най-подходяща структура на URL адреси за търсачките е настройката Име на записа . Преминавайки към тази настройка, можете да включите във връзката името на вашата публикация или страница и дори ключовата дума. За да промените тази настройка, отидете в  менюто Настройки ›Перманентни настройки .

Настройки за препратка към WordPress

В секцията Общи настройки  изберете опцията Запис на име.

Ако направите тези промени по-късно, ще трябва да пренасочите от старите URL адреси. Можете да направите това с приставката  Change Permalink Helper . Просто въведете по-старите си URL адреси и те ще бъдат пренасочени към вашите актуализирани URL адреси.

 1. Добавете вашия сайт към конзолата за търсене на Google

С помощта на конзолата за търсене на Google можете да видите как вашият сайт е позициониран в момента в търсачките и дали има грешки в него.

За да добавите вашия сайт към конзолата за търсене на Google, първо  отидете на тази страница  и влезте в профила си в Google. След това щракнете върху бутона Добавяне на ресурс  и въведете URL адреса на вашия сайт.

Добавяне на сайт към конзолата за търсене с Google. – Google webmaster tools

Щракнете върху Добавяне  и ще бъдете отведени до страница, където ще трябва да потвърдите собствеността си върху сайта. Има няколко начина за потвърждение, но най-лесният начин е Алтернативни методи , след което изберете HTML маркера .

Как да проверите собствеността на сайта в конзолата за търсене на Google

Копирайте този код и отидете на вашата конзола за WordPress. Използвайте приставката, за да добавите този код в заглавката си. Отидете на  Plugins> Добавяне на нов , намерете Insert колонтитулите.

Активирайте приставката за вмъкване на заглавки и долни колонтитули

Инсталирайте и активирайте приставката, както е показано на снимката по-горе. След това отворете страницата на настройките на приставката  ›Вмъкване на заглавки и колонтитули .

Вмъкване на колонтитулите за вмъкване на кодове

Сега поставете кода в прозореца, наречен  Header , щракнете върху Save . Накрая се върнете към Google Webmaster Tools и щракнете върху  Потвърждаване.

 1. Интегрирайте Google Analytics

Друг инструмент на Google, който искате да включите във вашия арсенал, е Google Analytics. Този инструмент ще ви покаже колко добре работи вашата SEO стратегия, като старателно анализирате трафика към вашия сайт.

За да създадете своя акаунт, отидете на началната страница на  Google Analytics  и го създайте. След това трябва да поставите проследяващия си код. Можете да го намерите в  Информация за проследяване ›Проследяващ код . След това копирайте кода.

Проследяващ код на Google Анализ в Google Analytics

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO оптимизация на сайтове и реклама в интернет

В зависимост от темата ви може да имате възможност да добавите директно проследяващия код на Google Analytics. Ако това не е възможно, можете да използвате плъгин като  Insert Headers and Footers , който използвахме по-горе.

Отворете приставката и отидете на секцията на заглавката, поставете проследяващия код. Това е всичко! Сега можете да видите статистиката на вашия сайт. За повече информация вижте стъпка по стъпка ръководството  за добавяне на идентификационния номер за проследяване на Google Analytics в WordPress .

 1. Добавете карта на сайта в Google

Картите на сайтове се използват от търсачките за по-добро индексиране на сайта. Вашият сайт ще бъде индексиран без карта на сайта, но създаването му ви позволява да изпращате данни, които трябва да бъдат индексирани от ботове за търсене по ваше мнение.

Можете да бъдете сигурни, че страниците, които смятате, че няма да донесат класирането на вашия сайт, няма да бъдат индексирани, както и ще се обърне повече внимание на ценните страници. Ако използвате приставката Yoast SEO, тогава можете лесно да създадете и публикувате Sitemap.

Отидете на  SEO ›Общи› Функции . Превъртете до XML Sitemap.

Включете карта на сайта

Кликнете върху връзката, наречена Вижте карта на сайта на XML  и тя ще отвори картата на вашия сайт.

Сега ще го публикуваме за Google. Отидете в конзолата си за търсене на Google и кликнете върху Sitemaps.

Публикуване на карта на сайта

В десния ъгъл ще видите опцията Добавяне / Тестване на Sitemap . Кликнете върху този раздел и поставете връзката към картата на сайта там и след това щракнете върху Изпращане . Сега ботовете за търсене на Google редовно ще посещават картата на сайта, което значително ще ускори процеса на индексиране.

 1. Оптимизирайте сайта си за мобилни устройства

Наскоро Google обяви, че  започват тестовете си за индексиране предимно на мобилно съдържание. Това означава, че те започват да използват показателите за ефективност и функционалност на вашите мобилни страници, за да определят класирането. Ето защо, ако използвате неотговаряща тема, време е да поправите това.

Но освен да използвате адаптивна тема, проверете как работи сайтът ви на мобилни платформи. За целта отворете  тест от Google за удобството на вашите страници към мобилни устройства  и въведете адреса на вашия сайт.

Тест на Google за определяне на удобството на сайта към мобилни устройства

Това ще ви даде разбиране за това как работи мобилната версия на вашия сайт и някои съвети как да го подобрите.

 1. Ускорете вашия сайт

Скоростта на уебсайта винаги е била важна. Бавното зареждане на сайта ще се отрази негативно на вашето класиране и потребителско изживяване. Скоростта на зареждане на страницата вече е фактор за класиране.

За щастие, коригирането на сайт за бавно зареждане не е трудно. Стъпките по-долу ще ви помогнат да го направите.

Първо, трябва да разберете как сайтът ви действително работи. Отворете инструмент, наречен GTMetrix  и стартирайте уебсайта си чрез този инструмент. Това ще ви даде разбивка на текущите показатели за ефективността, за да можете да видите какво точно трябва да подобрите.

Актуализирайте своя хост

Понякога неправилна конфигурация от страна на сървъра може да причини бавнота. Ето защо изборът на подходяща среда за уеб хостинг е важен. За да подобрите ефективността на вашия сайт WordPress, препоръчваме да използвате хостинг пакет за WordPress, специално създаден за персонализиране на вашия сайт.

Използвайте CDN

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO пакети 2021

CDN ще помогне за ускоряване на вашия сайт, като съхранява версии на вашия сайт на сървъри по целия свят. По този начин, когато посетител посети вашия сайт, той получава версията, най-близка до неговото физическо местоположение. За надеждно и безплатно решение можете да интегрирате вашия сайт с CDN, като например Cloudflare.

Използвайте приставката за кеширане

Приставката за кеш ще генерира статични HTML файлове вместо PHP файловете, които обикновено са необходими за стартиране на WordPress. Това ще намали до минимум броя заявки между сървъра и браузъра на вашия потребител, което ще забави скоростта на изтегляне.

Някои от най-разпространените приставки за кеширане на WordPress включват W3 Total Cache и WP Super Cache .

Оптимизирайте медиите си

Ако качвате изображения на вашия сайт, трябва да ги оптимизирате правилно.

За да оптимизирате вашите изображения, направете следното:

Намалете размера на файла, като пускате изображения с инструмент като TinyPNG .

Преоразмерете изображенията си, преди да ги качите.

Инсталирайте приставка за оптимизиране на изображения като WP Smush .

 1. Поправете недействащите препратки

Наличието на голям брой счупени линкове не е много добре за вашите читатели или вашето класиране. Освен това те затрудняват ботовете на Google да обхождат вашия сайт.

Най-лесният начин да проверите вашия сайт за счупени връзки е да отворите конзолата за търсене на Google и да кликнете върху грешки при обхождане .

Отворете конзолата за търсене на Google.

След това отворете всяка грешка и тя ще ви покаже къде е прекъснатата връзка, за да можете да я поправите.

 1. Изберете ключови думи за всяка страница

Въпреки че начините за оптимизиране на ключовите думи са се променили, те все още играят важна роля в SEO. Всеки път, когато пишете съобщение на вашия сайт, трябва да имате ключова дума за това конкретно съобщение.

Ето някои предложения за оптимизация на избраната от вас ключова дума:

Не вмъквайте ключова дума на случаен принцип в публикацията си, включете я само когато тя е естествена.

Включете ключовата дума в първия параграф на съобщението си, ако е възможно.

Използвайте целевата ключова дума в заглавието и подзаглавията.

Добавете целевата ключова дума във вашия URL и мета описание.

Yoast SEO опростява изпълнението на горните съвети.

Всеки път, когато пишете съобщение, въведете целевата ключова дума в инструмента. Ще получите анализ на това колко добре е оптимизирана тази публикация за избраната от вас ключова дума.

Анализ на оптимизация на текста.

Ще ви бъдат дадени съвети за подобряване на оптимизацията на вашите ключови думи и увеличаване на шансовете ви за класиране в търсачките.

 1. Създайте висококачествено съдържание

Google обича качествено съдържание. Вижте първите 10 резултата за дадена ключова дума и ще разберете, че съдържанието отговаря на две изисквания:

Съдържанието обикновено е по-дълго и има високи стандарти.

Съдържанието отговаря на целта ви за търсене.

Дългото, добре написано съдържание е страхотно. Но може да не знаете какво е заявка за търсене. По същество целта на търсенето е намерението зад ключовата фраза.

Когато създавате каквото и да е съдържание, трябва да изучите какво се класира в момента и да се опитате да разберете защо се класира. Понякога съдържанието ще се класира само по домейн. Но ако всеки сайт има еднакво количество влияние, тогава самото съдържание ще бъде отличителен фактор.

Следните статии също могат да ВИ бъдат интересни

Публикацията е актуализирана на 2020/09/11 9:08:22 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
5 based on 5 votes
Марка
W-SEO.com
Продукт или услуга
SEO оптимизация на WordPress сайт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *