Коя система за управление на съдържанието да изберем, Joomla или WordPress

Коя CMS система да изберем, Joomla или WordPress?

WordPress и Joomla са най -популярната CMS системи, изборът между която е изправен пред почти всеки начинаещ уебмастър. И двата двигателя могат да бъдат изтеглени или разгърнати безплатно на хостинг, тяхната функционалност се разширява с помощта на приставки и външният вид се променя в зависимост от избрания шаблон. WordPress и Joomla са разработили потребителски общности, които създават допълнителни материали и бази от знания за тях.

Има твърде много прилики, за да направите бърз избор. Затова няма да бързаме и обмисляме да сравняваме CMS по ключови параметри, за да разберем за какви цели кой двигател е по-подходящ.

  1. Основна специализация

WordPress – остава CMS система за блогове, въпреки появата на голям брой плъгини, които ви позволяват да създавате сайтове от различен тип. Дори за онлайн магазини. Целта на системата за управление на съдържанието е лесно и удобно да можете да публикувате съдържание, било то видео, статии, изображения.  WordPress се фокусира върху добавянето на публикации и персонализирането на емисията ви в блога.

За да създадете сайтове с WordPress, са необходими плъгини: заедно със сложността на проекта, броят на необходимите разширения и настройки се увеличава. За начинаещите потребители е трудно да се справят с такъв обем работа.

Joomla – предлага система за управление на потребителите, въз основа на която можете да създадете корпоративен уебсайт или дори социална мрежа. С блоговете на Джумла нещата не са толкова добри, колкото във WordPress, но пускането на онлайн магазин ще изисква по-малко усилия и умения.

Като цяло системата е доста универсална и възможностите й зависят от опита на уеб администратора и броя на инсталираните разширения.

Във WordPress е удобно да се създават лични блогове и информационни портали, а с Joomla – корпоративни сайтове и ресурси с развит социален компонент. Ако добавите подходящите приставки към двигателите, можете да ги използвате за стартиране на целеви страници, визитни картички и други бизнес сайтове. За тези цели обаче е много по-ефективно да се използват конструктори, които предлагат много по-удобни инструменти – светът на CMS системите не се ограничава само до CMS.

Специализациите на Joomla и WordPress често се пресичат, но в чистия си вид системите са проектирани да изпълняват различни проекти. Разширенията и техническите умения на уеб адмнистраторите ги правят универсални.

  1. Функционалност

Стандартно WordPress предлага само основни функции за персонализиране на сайта. Основната функционалност е свързана с публикуването на материали и настройката на тяхното показване на страниците. За да добавите нови функции трябва да активирате плъгини. Можете да ги намерите и да ги инсталирате през официалната директория в административния панел или да ги изтеглите от други сайтове и след това да ги качите на сървъра, но за тази цел ще Ви трябва достъп до FTP.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Съвети за SEO Оптимизация

WordPress осигурява достъп за редактиране на кода. Можете да направите промени чрез вградения редактор или FTP: изтеглете файловете на компютър и след това изтеглете модифицирани версии. Вторият вариант е по-безопасен, тъй като ви позволява да оставите очевидно работещи архиви. За да редактирате файловете на двигателя и шаблоните, се нуждаете от познания на няколко езика: PHP, HTML, CSS, JavaScript.

Табло за управление на администратора на WordPress:

Joomla „извън кутията“ също предлага няколко функции, но те са достатъчни, за да създадете прост сайт с потребителски акаунти. CMS се характеризира с наличието на ускорено зареждане на страници, режим на отстраняване на грешки и обща пощенска система за комуникация с регистрирани потребители, използващи частни съобщения.

Подобно на WordPress, Joomla предлага голям потенциал за разширяване чрез плъгини. Тук няма вграден каталог, така че трябва да изтеглите добавки от официалния сайт или от други източници и след това да качите на сървъра. За дълбоко персонализиране на шаблоните и добавяне на нови функции също е достъпно редактиране на файлове на сайта, които могат да бъдат изтеглени и изтеглени обратно в модифицирана форма чрез FTP.

Контролен панел Joomla:

И двата CMS са инсталирани на повечето хостинг сайтове в автоматичен режим и осигуряват достъп до кода, което позволява на опитни уебмастъри да ги променят според нуждите си. В основната конфигурация, Joomla субективно изглежда малко по-мощен от WordPress, но зависи от това какви задачи си задавате за двигателя.

Функционалността на WordPress и Joomla се простира чрез плъгини. Изобщо не можете без тях – и на двата двигателя с помощта на добавки се решават важни задачи за осигуряване на сигурност и оптимизиране на сайтовете за изискванията на търсачките.

  1. Шаблони за дизайн

WordPress има вградена директория, която ви позволява да намерите различни теми и да гледате през визуализацията как изглеждат. Можете напълно да се справите с тази библиотека и да намерите десетки подходящи опции за вашия сайт. По отношение на качеството на изпълнение те варират значително: има откровено остарели шаблони без адаптивно оформление, но има и по-често срещани теми, които не е неудобно да се показват на потребителите. Ако нищо не се появи в стандартния каталог, можете да потърсите чрез търсачките за нови опции.

Всеки шаблон има опции за контрол на външния вид. Основните функции обикновено са достъпни в безплатни шаблони на WordPress : промяна на цветовата схема, промяна на логото. Може да има повече инструменти за премиум теми – например се добавя включване / изключване на отделни елементи на интерфейса. WordPress представи и редактора на блокове Gutenberg, който помага за персонализиране на интерфейса на страницата. Но за дълбоко персонализиране на шаблоните на WordPress, трябва да редактирате файлове, което може да стане чрез вградения CSS редактор.

Примери за шаблони на WordPress:

Joomla няма вграден каталог с теми, така че трябва да ги изтеглите от официалния сайт или от други източници и след това да ги качите на сървъра. Друга разлика от WordPress е броят на наличните шаблони. Joomla има по-малко безплатни опции, а премиум темите са по-рядко срещани. От друга страна, офертите на специалисти и уеб студия могат успешно да преодолеят тази пропаст – ще има пари.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO оптимизация на сайт за Google

В противен случай почти няма разлики по отношение на дизайна. Броят на настройките на темата зависи от това какви опции са предвидени в нея. За дълбока персонализация е необходимо да редактирате файловете с шаблони, които трябва да бъдат изтеглени на компютър и след това да бъдат качени обратно на сървъра в модифицирана форма.

Примери за шаблони на Joomla:

Има много сайтове, които предлагат безплатни оформления и премиум теми за WordPress и Joomla. Основният проблем са некачествените шаблони, които могат да станат една голяма уязвимост за даден сайт. За да се предпазите от тях, трябва да използвате официални каталози, надеждни сайтове или да купите премиум теми от автори с добри отзиви.

Що се отнася до персонализирането на дизайна, броят на опциите зависи не толкова от CMS, колкото от конкретна тема. Основните възможности на двата двигателя са приблизително еднакви, въпреки че с появата на редактора на Gutenbeg за WordPress, инструментите за редактиране на визуален интерфейс са станали малко повече, което би трябвало да бъде полезно за начинаещи уебмастъри. За дълбоко персонализиране на шаблони и на двете CMS системи, се нуждаете от умения в работата с HTML, CSS и JavaScript.

 

  1. Поддържани типове сайтове

Бизнес уебсайт

И двете CMS могат да се използват за стартиране на визитки и портфолио, но е много по-ефективно да се използват конструктори за тези цели. По-лесно е да се справите с тях и не се изисква мощността на двигателите за създаване на бизнес сайтове.

Блог

WordPress за блогове е много по-удобен от Joomla, въпреки че можете да създадете и добър информационен сайт и с него. Друго нещо е, че на WordPress всичко е пригодено за публикуване на блог статии и има толкова много подходящи теми и плъгини, че можете да ги променяте всеки ден.

Онлайн магазин

И двата двигателя нямат вградени инструменти за електронна търговия. За да стартирате онлайн магазин на WordPress и Joomla, е необходима инсталация на приставки – те определят функционалността на сайта. И двете CMS имат няколко разширения за електронна търговия, така че тук е пълен паритет.

Форуми

Всичко, свързано със социалния компонент, се изпълнява по-добре по подразбиране в Joomla, отколкото в WordPress. Приставките помагат за премахване на изоставането, така че като цяло можем да кажем, че и двата двигателя се справят еднакво добре със създаването на форуми.

WordPress има ясна специализация – създаване на информационни сайтове. Могат да се реализират и други проекти, но все още в процентно отношение в WP има повече блогове, отколкото например форумите. Joomla в този смисъл е по-универсален, но използването му също не винаги е ефективно. Например, когато става дума за създаване на сайтове за бизнес, е по-разумно да се използват дизайнери, с които е по-лесно да се работи, отколкото със CMS.

  1. Цената за създаване на сайт
СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Какво е SEO Оптимизация

WordPress може да се изтегли безплатно или просто да се разгърне на хостинг с помощта на бърза инсталация. Обикновено са нужни пари за закупуване на премиум добавки: шаблони, които рядко се използват в други сайтове, сложни разширения с много функции. Но обикновено не е нужно да плащате нищо. Непланирани безплатни теми могат да бъдат намерени в чужди сайтове, а свободно разпространяваните плъгини почти винаги са достатъчни за реализиране на идеи.

Joomla също се разпространява под безплатен лиценз и е с отворен код. Това помогна за формирането на потребителска общност около двигателя, който се занимава с нейното развитие – например създава нови теми и разширения. За Joomla също е лесно да намери безплатни шаблони и разширения, въпреки че общият им брой е очевидно по-малък, отколкото при WP. Но основните нужди на уебадминистраторите са затворени, в най-лошия случай има премиум шаблони, платени разширения и услуги на специалисти, разработващи за Joomla.

Когато работите с WordPress и Joomla, уеб администраторът ще има съпоставими разходи, които задължително ще включват поне две неща: хостинг и домейн. Цената им има малко общо със CMS и зависи повече от вида и размера на сайта, който се създава. Разликите в цената започват при закупуване на платени решения и поръчване на услуги от специалисти. Но да се направи ясен извод, използването на който CMS ще струва по-малко е невъзможно: всичко зависи от специфичните изисквания на сайта.

Joomla и WordPress са доста сходни помежду си, така че начинаещите потребители да не мислят много преди да изберат някоя от тези CMS системи да се спрат. По-внимателен поглед обаче разкрива, че те имат специализации, приети от общността за развитие.

За създаването на информационен сайт, при всички останали при равни условия повечето потребители ще избират WordPress, защото той се корени в съзнанието като блог двигател и наистина предлага всичко необходимо за блоговете. Специализацията на Joomla е малко по-универсална, но вградената система за управление на потребителите загатва, че трябва да се подчертае – тоест да се създават корпоративни уебсайтове, онлайн магазини, форуми (има по- подходящи платформи за електронна търговия ).

За да стартирате прости бизнес уебсайтове, целеви страници, малки онлайн магазини, е по-ефективно да използвате дизайнери – те се справят с тази задача дори по-добре от някои CMS.

В същото време никой не се притеснява да използва WordPress и Joomla паралелно за различни проекти. Работата с двете системи е много подобна, така че превключването между тях не създава затруднения, освен да свикнете с друг интерфейс в административния панел.

Следните статии също могат да ВИ бъдат интересни

Публикацията е актуализирана на 2020/06/05 11:02:11 PM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
4 based on 6 votes
Марка
W-SEO.com
Продукт или услуга
Конфигуриране на CMS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *