Пет съвета за избор на добра SEO агенция

На пазара за дигитална реклама и SEO има много различни играчи: както големи агенции, така и малки, всяка от които обещава да изведе сайта на върха в търсещите машини и да привлече нови клиенти.

Но, ако липсва опит на екипът, то мисията за достигане на първи позиции е почти невъзможна. Именно и поради тази причина Ви споделяме ценни съвети за това, как точно да подберете правилните хора, SEO агенция, или пък фрийлансъри, които да Ви представят в най-добра светлина онлайн.

Съвет 1. Разгледайте сайта на договарящата се компания

Съветът изглежда очевиден, но мнозина не го правят, в най-добрия случай те прескачат страницата на компанията, с която ще си сътрудничат. Но сайтът може да каже много за бъдещия партньор.

Вижте какви хора работят във фирмата, в техните акаунти в социалните мрежи. Анализирайте декларираните случаи и вижте дали има успешни примери за работа във вашата или подобни индустрии.

Също така е важно да видите партньорската секция на корпоративния сайт. Проверете и постижения, които са посочени в дадения сайт.

Разберете дали специалистите на компанията са сертифицирани например в Google business, какво обучение са получили, какъв е средният им стаж. Можете да поискате номер на сертификат.

Какво трябва да запитате мениджърите?

  • Какви други услуги предоставя компанията.
  • Какви инструменти използват специалистите за SEO оптимизация.
  • Как се извършва подбор и групиране на заявки, формиране на технически спецификации за текстове, следене на техническото състояние на сайта.
  • Как се изчислява прогнозата за трафика.

Ако не разбирате технологиите и тяхното включване в списъка не ви говори нищо, задайте конкретни въпроси, свързани с вашия бизнес: какви цифри ще получите в резултат на SEO оптимизация, до колко тази технология ще ви даде реална възръщаемост и други сходни.

Съвет 2. Прегледайте отзивите за фирмата

Основният минимум, по който човек може да прецени професионализма на дадена компания, е наличието на информация, която е готова да сподели. Това може да включва публикации, коментари в медиите, изказвания на конференции, публикувани книги, ръководства, инструкции за видеоклипове и т.н.

Можете да опитате сами да намерите информация в Интернет и на уебсайта на компанията или да попитате  Ваши приятели, мениджъри на компании.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO оптимизация в София: Как да подобрите видимостта на своя уебсайт

Съвет 3. Попитайте за препоръки

Задължителен артикул трябва да бъдат препоръките на клиентите, които са работили с тази компания.

Не разчитайте само на отзиви в Интернет, както посочихме в Съвет номер 2, а  попитайте мениджърите за контакти на хора, които могат да ви препоръчат. Опитайте сами да намерите необходимите контакти, като разгледате секцията с информация за клиента.

Една добра агенция винаги ще споделя контактите на своите клиенти и няма да крие резултатите от добрата работа.

Бърз тест за проверка: попитайте потенциален изпълнител какво не е наред с вашия сайт в момента. Нека да посочат трите основни причини, поради които сайтът Ви, преди да бъде започната SEO оптимизация, не е добре развит в този аспект.

Съвет 4. Бъдете възможно най-отворени.

За да получите наистина полезни отговори на вашите въпроси, трябва не само да се опитате да разберете максималния обем информация. Движението трябва да бъде двупосочно: трябва сами да споделяте данните за вашата компания.

Така че вече в търговската оферта можете да получите прогнози за трафика и да доведете до основни анализи, а не на неоснователна теория. Ако се страхувате, че вашите данни – достъп до измервателни уреди и информация за поръчки и продажби – може да стигнат до конкурентите, струва си да подпишете Декларация за поверителност.

Съвет 5. Не се доверявайте на празни прогнози

Дори най-добрият изпълнител не може да гарантира получените резултати. Въпреки че няма надеждни данни за преобразуването на сайта, невъзможно е да се обещае ръст на поръчките и е невъзможно да се предвидят индикатори дори на теория. Това се отнася и за растежа на трафика – важно е да се разбере сегашното ниво и сезонността.

Ако някой е готов да ви обещае конкретни индикатори, дори преди да получа достъп до вашия проект, не му вярвайте. По-скоро това е повод да започнем да се съмняваме в компетентността на изпълнителя.

Първо, кажете ни какъв е вашият обем на трафика, конверсия, брой на входящите обаждания / заявки. И само тогава можете да получите прогноза за различни показатели, когато използвате определени технологии.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO и оптимизация за търсачки: Основни стратегии за дигитален маркетинг за подобряване на онлайн видимостта

За да се ориентира клиента в предложените цифри, договарящите се компании могат да предложат средноаритметичната стойност за оценката въз основа на техния опит. Отговорът трябва да е нещо подобно: „Ние показваме вашия тип сайт с този тип заявка в горната част на търсенето след три месеца.“

Пример. Имате малък специализиран онлайн магазин, който съществува по-малко от година. Реалистично е да го изведете в Топ 10 на Google според голям брой заявки, подлежащи на пълна техническа оптимизация на сайта, добавяне на нови целеви страници към него и създаване на линк профил.

Заявките ще преминават към върха постепенно. Първите резултати ще бъдат забележими още от втория месец, но за да се постигне оптимална ефективност, е необходимо постоянно да се разширява списъка със запитвания, т.е. необходимо е фирмата да се ангажира във времето с Вашият проект.

За големи сайтове със силно конкурентни ниши изпълнителят трябва да препоръча да работи със съществуващата маса и съдържание на връзки, както и да проведе основна техническа оптимизация, ако е необходимо, да промени шаблоните и структурата на целевите страници.

В зависимост от анализите, предоставени от клиента, ще бъде възможно да се говори за времето за влизане в топ: обикновено за силно конкурентни теми са необходими от шест месецадо гидина за очевидната динамика на класиране по популяризираните заявки.

Кога ще имаме резултат

Необходимо е да се изхожда от факта, че първите резултати от работата са видими не по-рано от три месеца; не бива да очаквате незабавни промени.

По принцип първите резултати могат да се получат след шест месеца работа. Но винаги можете да видите дали има качествени методи и как се провежда оптимизацията.

Просто прегледайте данните например от конзолата за търсене на Google . Ако има съмнения дали работата е в ход, винаги можете да проверите дали промените, предложени от изпълнителя, са започнали да се въвеждат: има ли промени в съдържанието на основните страници на сайта или дали броят на страниците в индекса нараства.

Какво трябва да бъде предписано в договора

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  24 съвета за SEO отимизация, предназначени за начинаещи в областта на търсещите машини

Достъп до статистика

Добрите агенции предлагат на своите клиенти пълен достъп до статистика и свършена работа. Ако клиентът е достатъчно опитен, той може сам да проследи промените.

Възможност за замяна на мениджър

Определено трябва да се срещнете. Между другото, по-добре е да запазите няколко контакта в началото на работата, така че да знаете при кого да се включите в трудни моменти.

Подръжка

Тук трябва да решите колко важна е тази опция. Ако сте сигурни, че ще имате нужда от помощ късно вечер и през уикенда, по-добре е да го регистрирате в договора.

Поискайте време за отговор

Определете за себе си кое време за отговор е приемливо за вас и посочете в договора.

Време за изпълнение

Съгласувайте датите за копирайтинг и наблюдавайте тяхното изпълнение.

Възможност за писане на тестов текст

Добрата агенция винаги ще се срещне с вас и ще ви покаже пробен текст, за да не се налага да купувате статии.

Индивидуалният подход не винаги означава добро обслужване.

Изборът на изпълнител се свежда до проста рецепта: задавайте всякакви въпроси и въпросите трябва да са много. И не забравяйте, че индивидуалният подход към всеки клиент не означава добро обслужване на клиентите.

Добре е, когато процесите във фирмата са изградени и стандартизирани, а обслужването на клиентите е разработено да бъде автоматично. Но можете да разберете колко добре действа за изпълнителят само когато се сблъскате с първия проблем.

 

Статии, които също могат да Ви допаднат:

Публикацията е актуализирана на 2020/06/21 12:00:19 PM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
4.5 based on 14 votes
Марка
W-SEO.com
Продукт или услуга
Безплатни SEO съвети от W-SEO

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *