UX/UI – съвместната дейност може да доведе до успешен дигитален продукт

Какво е UI дизайн? Какво е UX дизайн?

Агенции, разработващи  всякакви уеб интерфейси – сайтове, приложения, програми – имат приоритет: да разработят дигитален продукт, който опростява ежедневието на потребителя – да бъде удобно, практично и интуитивно. Тук на преден план излизат концепциите за UX и UI дизайн.

Представете си, че сте решили да построите къща. Влизането в ново жилище ще бъде предшествано от два глобални етапа: самото строителство и довършителните работи. Една къща, създадена по най-безупречния дизайн, ще бъде безсмислена, ако вътре има голи стени, прах и студ. Вярно е точно обратното: добре обзаведена стая с тавани 150 см ще бъде безполезна за човек с височина 180 см. Чрез тази аналогия ясно се разкрива същността на тези две концепции. UX дизайнерът отговаря за изграждането на условни стени, а UI дизайнерът отговаря за интериорната декорация.

Какво е UX?
UX е абревиатура на User Experience буквално – „потребителско изживяване“. UX определя колко получава човек от взаимодействие с дигитален продукт. Съответно UX дизайнът е процес на глобално проектиране на прост и приятен за използване уеб интерфейси. Специалистите в тази област често се наричат ​​UX архитекти или UX инженери, което според нас по-кратко отразява същността на тази концепция.

Потребителският опит често се свежда до простия термин „използваемост“. Това е грешка. Важно е да се разбере, че UX е мащабно моделиране на решения. UX осигурява работа с информационна архитектура, дизайн, съдържание, използваемост, като един от компонентите на общо цяло и т.н. Отново говорим за глобален дизайн и внедряване на удобен интерфейс.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Интернет реклама в Google

Какво е UI ?

UI (потребителски интерфейс) е буквално „потребителски интерфейс“. Връщайки се към гореспоменатата аналогия, това е вътрешната украса на къщата. Ако е изключително просто, дизайнът на потребителския интерфейс е отговорен за това как най-добре да реализирате идеята на UX инженерите: изберете оптималния цвят и размер на бутоните, премислете през квадратчета, разгледайте всички полета, постигнете добра четимост на текста и т.н. Тоест, за да направи интерфейса функционален и приятен за окото.

Вярваме, че чрез примерът, посочен по-горе, лесно ще разберете важността от взаимодействието между UX и UI.

Когато изработвате сайт, или приложение за мобилни операционни системи, то освен, че трябва да изготвите добър интерфейс, трябва да помислите и за очакването от потреибелите, за да има успех цялото приложение.

Добрият интерфейс не е хаотична купчина блокове и бутони, а логично проверена работа по организиране на всички елементи на сайт / приложение / програма. За тях отговарят UX и UI дизайнерите. Първият въпрос, който възниква е именно как потребителите ще взаимодействат с интерфейса и какви стъпки трябва да се предприемат, за да се създаде най-удобния и разбираем продукт. UI дизайнерите от своя страна са отговорни за визуалното изпълнение на идеите на UX архитекти: бутони, квадратчета, цветове, шрифтове – това е тяхната област на компетентност.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Колко струва моят сайт?

Когато работят върху уеб продукт, те обръщат внимание на аспектите на UX, а след това и на потребителския интерфейс. Защото преди да излезете с оригинални бутони, да играете с шрифтове и други чипове, трябва ясно да разберете логиката на интерфейса и как потребителят ще премине от едно действие към друго. Това, което изглежда красиво, но не работи, е пример за добър потребителски интерфейс и лош UX. Това, което е функционално, но визуално нечувствително, е резултат от страхотен UX и незавършен потребителски интерфейс.

И така, ако сте ръководител на дигитална агенция, обезателно ще трябва да наемете хора, отговарящи за UX и UI дизайна.

Успех!

Сходни статии, които биха Ви били полезни:

SEO тенденции и техники за 2020 година

https://w-seo.com/%d1%83%d0%b5%d0%b1-%d0%b4%d0%b8%d0%b7%d0%b0%d0%b9%d0%bd

Публикацията е актуализирана на 2020/04/21 9:52:13 AM – дигитална агенция Висео

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *