Как се прави реклама в Интернет? Ефективни способи и методи за успешно представяне на компания онлайн.

Онлайн реклама
Как да направите добра Интернет реклама

Когато осъзнаете, че искате да продадете определен продукт или услуга и сте създали своя магазин, е… тогава идва времето  за популяризирането му. В тази статия ще ви предложим ефективни начини за рекламиране и популяризиране на продукти, които съществуват в момента, а също така ще ви кажем как да ги използвате, за да достигнете до по-голяма аудитория.

Но първо, нека да разберем какви инструменти използват повечето търговци на електронна търговия. Според изследвания най-ефективните маркетингови инструменти са: контекстна реклама (най-често чрез Google Ads и Facebook Ads), популяризиране чрез SEO и предоставяне на органичен трафик,  имейл маркетинг, социални медии (соушъл медия маркетинг) и участие в семинари, които са тематични и на които можете да предложите услуга / продкукт.

И така, нека сега разгледаме основните канали за Интернет реклама, които в България се използват:

Контекстната реклама

Това е рекламата, която се показва в търсачките и на страниците на тематични сайтове. Зависи от заявката за търсене или от темата на страницата, на която се показва.

Двете основни рекламни мрежи са Facebook Ads и Google Ads (Google Adwords). За да започнете да използвате контекстна реклама, трябва да се регистрирате в една от тези системи, да настроите реклама, да изберете заявки, по които потребителите ще ви намерят, да изберете регион и да попълните баланса си.
Плащате само за кликвания. Цената на клик зависи от много фактори: предмет, конкуренция, регион, местоположение на рекламата и т.н.

Ползи и плюсове на този тип реклама в Интернет: таргетиране на аудиторията, бързо публикуване, определяне на бюджет, който може да бъде малък, среден или голям.

Минуси: остатъчен ефект клони към 0. Изисква се специален анализ и съставяне на семантично ядро, за да разберете кои ключови думи и фрази са най-търсени, за да можете да ги приложите в заявките за търсене, където да се показват.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Класиране на сайт напред в Google

Препоръка: най-добре контекстната реклама да я прави дигитална агенция, без значение, дали ще се доверите на Висео ЕООД, или на друга компания.

Популяризиране чрез SEO оптимизация

Тук е истината, ако държите на марката, бранда, фирмата и имате визия за нейното развитие във времето.

Най-често оптимизацията може да се раздели на два типа такава: оптимизация на структурата, вътрешното съдържание, или т.нар. On-Page SEO (вътрешно SEO), в която част попада и скоростта на зареждане на даден сайт, техническите грешки и тяхното поправяне, каноничните връзки, мета таговете и много други.

И естествено, Off-Page SEO (външно SEO), към който тип оптимизация се отнася линк профилът, т.нар. линк билдинг, набавянето на качествено съдържание от трети страни, цитирането на Вашият сайт, социални сигнали (споделянето в социални мрежи на новоизградено съдържание), както и RSS каналите. Въобще всичко, което води до трафик от други източници към Вашият сайт.

Трябва да отчетем, че към днешна дата голям приоритет се дава на сайтове с добър линк профил, т.е., ако кажем, че при наблягането на качествени статии, цитиращи Ви от силни сайтове, към Вашият сайт, то това до голяма степен ще Ви помогне за по-добро класиране.

Ползи и плюсове на този тип реклама в Интернет:след като постигнете базови резултати, чрез SEO, ще достигате до много голяма аудитория, при това ежедневно. Огромен е остатъчния ефект, дори да прекратите действията с агенцията, която Ви оптимизира сайта.

Минуси: времето за добра оптимизация е поне три месеца. Цената може да е сравнително висока, в зависимост от конкуренцията. Нещата се случват бавно и с търпение.

Препоръка: най-добре SEO оптимизацията да я прави дигитална агенция с много опит и с добри отзиви. Въоръжете се с търпение и се доверете на дигитална агенция, която мисли за Вас, потребителите. Никога не се доверявайте на телефонни оператори, които напоследък често звънят да Ви предлагат SEO оптимизация. Вземете за пример следното: Когато дойде време да си закупите нов чифт обувки, не чакате някой да Ви пъхне даден модел в ръцете, нали? Отивате в мола и си харесвате, мерите и купувате! Или пък, разглеждате онлайн магазин, харесвате си модел и поръчвате. По същия начин и със СЕО оптимизацията. Харесвате си дигитална агенция, правите кратък рисърч и се доверявате на нея, а не се възползвате от услулги на хора, имащи мощен кол център, хора, които основната цел е да Ви „хванат в мрежата“, а после последствията ги знаем, или поне се досещаме.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Интернет маркетинг и реклама

 

Имейл маркетинг

Много ефективен метод, но и с много големи рискове. Най-добре е този раздел от Интернет рекламата да поверите на експерти ,които се занимават само с това.

Ползи и плюсове на този тип реклама в Интернет: доверието от имейл кампания е голямо, стига кампанията да е структурирана правилно и да е насочена към подходящите потребители. Големи компании разполагат с голям ресурс от имейли, подредени по интереси и благодарение на това могат да доставят търговско съобщение до целева аудитория.

Ако създадете ненатрапчива мейл маркетниг кампания, предлагайки ползи на аудиторията, то кампанията ще бъде успешна!

Минуси: възможно е да бъдете репортнати за СПАМ, както и да получите санкции, ако разпратите търговско съобщение до хора, които не желаят да получават такова. Кампанията се създава трудно, трябват Ви познания по създаване на landing page и е наложително да си съставите база от данни на потребители, желаещи да получават бюлетини за новости, свъразни с Вашата дейност.

Препоръка: най-добре е да предоставяте промоции, отстъпки, неща, от които Вашата аудитория би имала изгода, когато се касае за мейл маркетниг кампания. Стремете се да задоволите и да предизвикате интереса на потребителите.

Социални медии

Социалните мрежи са преди всичко сбор от жива публика, която обича не само да общува, но и да пазарува. Най-популярните социални мрежи сред българската публика са:

  • Социалната мрежа Фейсбук
  • Социалната мрежа Инстаграм
  • Социалната мрежа за видеосподеляне Tik-Tok
  • други

Основни правила за популяризиране на вашия бизнес в социалните медии:

Създаване на собствена група, общност или страница;
Привличане на аудитория чрез сайт или имейл маркетинг (добавяне на бутони в социалните медии);
Публикуване на полезно съдържание;
Постоянно актуализиране на материалит;
Организиране на конкурси, победителите в които ще получат отстъпка за вашия продукт или възможност да го тестват напълно безплатно;
Коментари в други групи във вашата област на бизнес;
Използване на реклама в социалните мрежи.

Нека поговорим повече за рекламата. Защо да го публикувате в социалните мрежи?

Милиони потребители посещават социалните мрежи всеки ден;
Публиката е в психологически удобно състояние, а рекламата се възприема като съвет от приятел;
От уста на уста сред потребителите.

Ползи и плюсове на този тип реклама в Интернет: Ако старателно си набавите последователи в популярните социални мрежи, то можете да ги превърнете в клиенти. Изисква се време, но това ще бъдат безплатни Ваши клиенти.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Интернет реклама в Google

Минуси: изисква се много и ежедневна работа, за да предоставите качествени публикации в социалните мрежи, за да предизвикате интереса у потребителите. Трябва си постоянство, време, енергия.

Препоръка: най-добре е да предоставите тази тип дейност на дигитална агенция, ако смятате, че нямате познания  по соушъл медия маркетинг.

Участие в семинари

Когато участвате в панаири, събития, конференции, които са тематични, то тогава ще срещнете партньори, евентуални клиенти и това е добър подход за популяизиране на услуга или продукт. Не бива да пренебрегвате този подход за успешно представяне на продукт, нищо, че този метод не е изцяло онлайн.

Различни онлайн и офлайн събития са добър начин да рекламирате вашата марка и да запознаете аудиторията си с продукти и / или услуги. Основното нещо е да придружите рекламата с подходяща и полезна информация. Съвременните потребители изобщо не обичат чистите реклами. По време на конференция или форум можете да организирате различне тип представяне, било то с постер на сцената, или в последен слайд на презентация, ако представяте такава.

Ползи и плюсове на този тип реклама в Интернет:директен контакт, което означава, че доверието при физическа среща е голямо, както и евентуални добри партньорства.  По-лесно убеждаване на аудиторията, че предоставяте надежден продукт/услуга.

Минуси: изисква време и енергия, както за подготовка на самото събитие, така и самото участие.

Препоръка: Ако нямате физическо време, помислете за провеждане на виртуални срещи, например чрез платформите Zoom, Viber, Skype и т.н.

 

Финални думи, касаещи рекламирането в Интернет

По-горе Ви предоставихме съвети за това как се прави реклама в Интернет, както и посочихме плюовете и минусите на различните канали за представяне на вашите продукти / услуги сред потребителите. Вярваме, че статията Ви е била полезна и ще се радваме, ако се включите с мнение по въпроса.

Естествено, съществуват още много методи за реклама в Интернет, но ние днес, в тази статия сме наблегнали на най-популярните такива.

 

Пожелаваме Ви крепко здраве и силна мотивация за добри успехи!

 

Разгледайте и тези материали, свързани с темата Интернет реклама:

 

Публикацията е актуализирана на 2021/08/12 12:30:00 PM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
4.5 based on 12 votes
Марка
VISEO LTD
Продукт или услуга
Реклама в Интернет
Цена
EUR 2000

Post Author: Катрин

1 thought on “Как се прави реклама в Интернет? Ефективни способи и методи за успешно представяне на компания онлайн.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *