SEO оптимизация или контекстуална реклама

SEO оптимизация или контекстуална реклама

Какво представлява  SEO оптимизацията на даден сайт?

Ако не попадате за първи път в сайта ни, а сте редовен читател, то вече знаете. В противен случай, SEO оптимизацията е набор от мерки, насочени към оптимизация на външни и вътрешни сайтове, като основната цел е да се увеличи позицията на този сайт в търсачките по ключови заявки.
Потребителите, които се интересуват от конкретен продукт или услуга, въвеждат съответната заявка в лентата за търсене и посещават сайтовете, които им предлагат резултатите. Оптимизацията за търсачките се основава на семантичното ядро – списък на най-ефективните заявки, които потенциалните клиенти използват.

Как работи контекстуалната реклама?

Принципът на работа на контекстуална реклама е много прост: търсачката показва на потребителите рекламите, които съответстват на техните заявки, и начислява на рекламодателите такса за кликване върху тези реклами.
Цената на такава реклама зависи от конкурентоспособността на заявките в различни региони.
Рекламодателите използват контекстуална реклама в случаите, когато е необходим бърз старт на продажбите, тъй като първите обаждания и приложения пристигат още в деня на стартиране.
Разбира се, контекстуалната реклама има своите недостатъци. Трябва да плащате за кликвания. В случай че бюджетът на кампанията е изчерпан, обажданията ще приключат. Продажбите ще намалеят.
Освен това контекстуална реклама е много скъпо удоволствие. Ако проверката на средния клиент е малка, няма вероятност да донесе осезаема печалба.
Контекстуалната реклама може да бъде конфигурирана както за целева страница, така и за многостранен сайт, но в първия случай тя ще бъде по-ефективна, защото потребителите търсят конкретен продукт или услуга.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Професионално SEO обучение

Каква е разликата между SEO оптимизация и контекстуалната реклама?

За да може сайтът във всеки случай да е в ТОП позиции, е необходима поне минимална оптимизация. Ако използвате само контекстуална реклама, вероятността да влезете в ТОП е много малка.
С помощта на SEO оптимизация сайтът ще бъде в ТОП по различни заявки за търсене след 1-6 месеца. Ако силно конкурентните заявки отнемат повече време.
Разбира се, SEO услугите също не могат да бъдат евтини, но в сравнение с контекстуалната реклама разликата е забележима.
Освен това, след като посетите ТОП позициите на сайта, ще трябва да поддържате позицията му, като редовно публикувате ново съдържание. Тоест, вие ще заемате лидерска позиция и в същото време няма да платите и стотинка. Контекстуалната реклама, от друга страна, работи само ако бюджетът се попълва постоянно.

Какви са предимствата на SEO оптимизация пред контекстуалната реклама?

SEO оптимизацията не предполага каквито и да било космически разходи. В същото време клиентът получава висококачествена и многобройна аудитория на сайта.
Дългосрочни резултати, дори в случай на спиране на промоционалната работа. SEO оптимизацията има дълготраен ефект, следователно, дори и в случай на завършване на работата, сайтът ще бъде сравнително дълго в ТОП. Ако спрете контекстуалната рекламна кампания, обажданията от клиенти ще спрат незабавно.
Доверие на клиентите. Резултатите от търсенето са далеч по-достоверни от контекстните реклами. Те се възприемат от потребителите като независими, за разлика от рекламата, което предизвиква подозрение и негативност.
Обхват на аудиторията. SEO оптимизацията ви позволява да достигнете до голяма аудитория. Популяризирайки сайт в един конкретен регион или търсачка, можете едновременно да получите позиции в други търсачки и региони и следователно да увеличите броя на потенциалните клиенти. Контекстната реклама има ограничения; на разположение на рекламодателя има само една търсачка и нейните партньорски сайтове.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Стратегии за дигитален маркетинг - съвети за начинаещи

Кога си струва да комбинирате SEO и контекстуална реклама?

Контекстуалната реклама влияе върху доставката чрез поведенчески фактори. Търсачката анализира поведението на потребителите на сайта, а контекстуалната реклама ви позволява да свържете това поведение с конкретна заявка. Тази мрежа, ако потребителят дойде при заявката „почивайте в предградията“ и прекара няколко минути в сайта, за търсачката това е знак, че сайтът отговаря на очакванията на потребителя и следователно отговаря на конкретна заявка. Това определено ще бъде взето предвид в общата класация.
По този начин, контекстуалната реклама е допълнителна възможност за подобряване на позицията на сайта в органичен дисплей.
Така че да обобщим. В какви случаи комбинацията от SEO и контекстуална реклама може да доведе до положителен резултат?
Сайтът трябва правилно да показва и работи на всякакви устройства и е готов да приема приложения от посетителите денонощно. Той трябва да има приятен дизайн и удобна използваемост. Продуктът, който се предлага на него, трябва да има предимства пред конкурентите.
Насърчава се тясната интеграция със социалните мрежи и наличието на инструменти, с които потребителите могат да взаимодействат с ресурса. Промоциите и отстъпките ще бъдат допълнителна причина посетителите да споделят връзката с приятели.
Заявките, избрани по време на създаването на рекламна кампания, трябва точно да съответстват на съдържанието на страниците. Само в този случай посетителите ще бъдат забавени на сайта.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO въпроси за интервю

Инсталирайте статистически системи (Google Analytics) следете резултатите.

Кое е по-добро – контекстуална реклама или SEO?

Може да се спори безкрайно. Отговорът зависи от това какъв резултат постигате. За бърз ефект е по-добре да използвате контекстна реклама, за дългосрочно – SEO. Ако искате да постигнете максимални резултати, използвайте тези инструменти в комбинация.

Публикацията е актуализирана на 2020/06/07 6:13:43 PM – дигитална агенция Висео

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *