Какво представлява SEO маркетинговата кампания?

SEO маркетингова кампания

Какво представлява SEO маркетинговата кампания? Как се процедира и какви са действащите стъпки?
Въпроси, които са чудесни, и за които ще споделим отговори с Вас, уважаемите читатели ВИСЕО.
Търсачката за оптимизация или SEO не е мистична или сложна алхимия на догадки и мистерия. SEO означава да използвате натрупаните знания и опит и да ги насочите върху това, да разберете как работят търсачките, каква е основната им цел и как създателите на търсещи машини желаят най-добрата информация лесно и точно да достигне до търсещият, т.е. до Вас, нас, до ползвателите.

Естествено, добра работа в SEO аспект гарантира по-голям трафик и повече възможности за Вашата компания, или за компанията, която обслужвате.

Натурална, позната още като органична оптимизация

„Органичните“ резултати от търсенето са стандартните, неплатени резултати от търсенето, тези, които са постигнати по естествен път.

Всяка секунда автоматизираните програми за търсене или „паяци“ на Google, Bing, Yahoo, както и на други търсачки, сканират съдържанието  от мрежата и индексират сайтовете. Органичното SEO означава оптимизиране на сайта Ви, като по този начин улеснява „паяците“ да четат сайтът Ви лесно и да разбират съдържанието му.

Именно поради тази причина, най-доброто решение, когато наемате компания за изграждане на сайт, е да е пряко свързана и с SEO, тъй като това е гарант, че структурата на новият Ви сайт ще бъде до голяма степен в съответствие с търсачките. Но не това е акцента на тази статия. Акцентът е върху маркетинговата кампания и какви елементи включва тя.

Внимателното анализиране на сайтът, фирмата, брандът над които работите е първият елемент от SEO маркетинговата стратегия. Понякога един или два дни не са достатъчни за задълбочен анализ.

Не са много разликите между традиционната маркетингова кампания и тази, която е насочена към търсачките. Тук искаме да отворим една скоба и да кажем, че основно пишем за търсещата машина Google, по обясними причини, но това не изключва и останалите търсачки, като Yahoo, Bing и други.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Oнлaйн мapĸeтинг зa пocтигaнe нa ycпeшeн бизнec

Пазарен сегмент – този елемент е доста популярен и в традиционните кампании и включва Вашите целеви групи, т.е. клиентският сайт към какви клиенти е насочен. Например, ако оптимизирате електронен магазин, то в тази част внимателно се анализира целевата група клиенти, тези, на които предстои да се продават продуктите от магазина.

Цели – Този елемент е свързан винаги с продажбите. Целите на една SEO маркетингова стратегия се дефинират в начален етап, но могат да претърпят деформации във времето.

Може да се дефинира цел, след първите шест месеца да бъде достигната ORGANIC аудитория с ръст от 5% спрямо предходните шест месеца. Това е примерна цел. Друга примерна цел е, когато се насочим към подобряване на класирането по дадена ключова дума или фраза. Поставят се цели, както и срок, а след като се извършат дейностите, се прави анализ дали този елемент от стратегията е изпълнен.

Целите могат да бъдат фокусирани и върху приходите, както и печалбата на фирмата за даден период от време.

Бюджет – без бюджет много трудно ще успее една маркетингова SEO стратегия. Не казваме, че няма как, но  е почти невъзможна. Ако не разполагате с бюджет, то със сигурност имате сайт, който е постигнал някакви резултати, но явно и  не желаете прогрес и увеличение на приходите. Това не го знаем, но само предполагаме.

SEO маркетинг тактики – техники и способи, благодарение на които да привлечем вниманието на потенциалните клиенти.

Ако говорим за GOOGLE ORGANIC TRAFFIC, то за нас графиката от типовете трафик е най-добре да бъде пропорционално разделена. Ако приемем, че има пет основни типа трафик, те реално са толкова, тези, които са най-популярни (всички ги знаете, но все пак да ги споменем Google Organic, Social Networks, Direct visitors, E-mail marketing и  PAID traffic).

Ето как изглежда едно добро преразпределение на източниците на трафик:

 

Ако приемем, че разполагате с бюджет, то може би е добре внимателно да планирате  рекламна кампания.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO оптимизация - Ключът към по-добро класиране в търсачките

Подбор на ключови думи фрази, които са с приоритет
Изборът на подходящ набор от ключови думи за рекламните Ви кампании е много важен. Времето, което харчите за компилирането на добро семантично ядро, ще се изплати тройно.
Ето стандартния алгоритъм за създаване на ново семантично ядро:
В етикета разделете ключовите думи на групи, които съответстват на категориите на сайта Ви. Това ще бъде основа за Вашето семантично ядро;

Организирането на ефективна рекламна кампания е много важна част, която може да гарантира успех в контексуалната реклама. Вашите реклами и ключови думи трябва да съответстват на дейността на компанията и да водят потребителя до съответните раздели на Вашият сайт. Много е важно и този тип кампания да бъде добре обмислена, за да даде максимален ефект и резултат.
Обърнете внимание и на отрицателните ключови думи.

Какво точно представлява този тип думи. Това са думи, които рекламната Ви кампания не позволява да се задействат. Най-често се касае за Google AdWords. Рекламите Ви не се показват на хора, които търсят дадената фраза. Нарича се също отрицателно съответствие. Например, когато добавите „безплатно“ като отрицателна ключова дума в кампанията или рекламната си група, посочвате на AdWords да не показва рекламата Ви при заявки за търсене, съдържащи тази дума. В дисплейната мрежа е по-малко вероятно рекламата Ви да се покаже на сайт, когато отрицателните Ви ключови думи съответстват на съдържанието му.
При кампаниите в дисплейната мрежа и видеокампаниите отрицателните ключови думи винаги се считат за такива с точно съвпадение, познато като понятието exact match.

Използвайте една система за анализ на данните. Например Google Analytics. Използвайте една координатна система, за предпочитане е тя да е независима система за анализ на трафика, независима от сървър, админ панел и др.

Един от последните съвети към статията е да наемете специалист, който да отговаря за рекламната Ви кампания, която е основен елемент на SEO маркетинговата стратегия.

Създаването и управлението на контекстно рекламиране е процес, който отнема много време и същевременно е много отговорен такъв. Съществуват много мениджъри, които „спасяват“ положението, ангажирайки се с управление на рекламната кампания. Очевидно е, че мениджъри, които не са запознати с принципите на рекламиране в интернет, е по-добре да отделят малко пари, които са напълно неефективни, отколкото да създадат добра рекламна кампания и да й дадат достатъчно време да разгърне целия си потенциал.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Какво е SEO Оптимизация

Можете да се свържете с агент на свободна практика, агенция или да наемете професионалист – всички тези опции са по-добри, отколкото да се опитвате да комбинирате организирането на важни управленчески дела с управлението на рекламни кампании в търсачките.

Взаимодействието между отделите е изключително важно, но все по-често се наблюдава конфронтация между отделите.
DEV team често не намират общ език с SEO team, или пък маркетинг отдел не разбират какво искат да кажат DEV team и често се карат, което често се явява сериозен проблем.

Друг пример: Програмист казва на Мениджър маркетинг реклама, че не е задал коректно задание за Landing page и не може да продължи напред. Последват пререкания и в крайна сметка и двата отдела страдат, тъй като няма ефективно решение. Именно синхронът между отделите на дадена компания е много важен за ефективна дейност, но за това ще пишем в друга статия.

В обобщение на всичко казано до тук ще приключим с един съвет, а именно: Не надхарчвайте конкурентите си финансово, а ги надмисляйте. Или правилно казано, не винаги огромният бюджет е гарант за перфектна кампания, но балансът между правилно насочена енергия, ресурси, съпътствани с бюджет могат да направят кампанията така, че да остави следи (ползи) дълги години.
Бъдете търпеливи, анализирайте добре и търсете съдействие и отзиви от останалите колеги, работещи по проекта.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ:
ПОВЕЧЕ ЗА GOOGLE НАКАЗАНИЯТА И МЕТОДИТЕ ЗА ТЯХНОТО ПРЕМАХВАНЕ
KEYWORD RESEARCH – ИЗСЛЕДВАНЕ НА КЛЮЧОВИ ДУМИ
КАТЕГОРИЯ ДИГИТАЛЕН МАРКЕТИНГ

Публикацията е актуализирана на 2020/12/25 9:25:06 PM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Оценка
1star1star1star1star1star
Средна оценка
5 based on 10 votes
Марка
VISEO LTD
Продукт или услуга
SEO маркетингова кампания

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *