Как да разпознавате фалшиви новини и статии

Фалшиви новини + фалшиви СЕО експерти = замърсяване на Интернет

Фалшивите новини имат много признаци – не е необходимо дадена новина да съдържа всички тях. Но все пак има нещо общо: фалшивата информация е специално формулирана по такъв начин, че искате да я разпространите. Следователно натискът върху емоциите (съжаление, страх, отвращение, ярост) е сигнал за събуждане.

По-долу Ви представяме основните признаци на фалшива информация, която предимно се появява като новина, но често се появява и като статия,и тя може да бъде на всякаква тематика.

Нека първо дефинираме, какво е фалшива новина. Фалшива новина е тази новина, която представя неверна информация. Фалшивите новини са вид мистификация, умишлено разпространение на неверни слухове,  или на неверни сведения устно, чрез новинарски или социални медии, с цел подвеждане на аудиторията, като авторите им получават  някакви облаги. Те могат да бъдат финансови, или политически. 

За да разпознаете дна фалшива новина:

Трябва да следвате връзките в материала и да се уверите, че източниците наистина съществуват. Също така е необходимо да се провери съдържанието – понякога журналистите се позовават на източника, но умишлено изкривяват информацията от него.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Ръководство за защита на сайт

Фалшификатите манипулират емоциите. Ако в материала за митинга те ви разказват много за нещастните деца и хората с увреждания, тогава най-вероятно те се опитват да манипулират вашето мнение. Потърсете конкретни факти, преди да правите бързи изводи.

Фалшивите новини са инструмент за информационна война, така че често се използват от военните и политиците. Очевидно е, че не можете да се доверявате сляпо на военна или политическа пропаганда, особено когато нямате начин да прочетете, изслушате и  другата страна.

Фалшивите новини често се ацкентират като  научни сензации. По принцип е по-добре да получавате научни новини директно от познати учени – журналистите нямат необходимото експертно ниво и могат също така да сплашат читателя в името на популярността на материала.

Фалшивите новини използват фалшиви снимки и видеоклипове, така че визуалното съдържание трябва да се третира подозрително. Deepfake технологиите се развиват, така че в бъдеще ще наблюдаваме вълна от фалшиви изявления на политици, фалшиви голи снимки и т.н. Как ще се справим с това? Въпросът все още е отворен.

Едно е сигурно – фалшивите новини сериозно вредят на Интернет и замърсяват, както търсещите машини, така и социалните мрежи.

Този проблем ще става все по-сериозен и само сериозни мерки срещу него могат да подобрят Интернет, като среда за получаване на информация.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO копирайтинг - критични грешки при създаването на съдържание за сайт

 

Фалшивите новини и SEO. Всички знаете, че съществуват много SEO манипулатори, които, изкушавайки се да изпреварат конкуренцията, прибягват към подобни методи. Например, много хора, мислещи се за експерти, поставят рекламни банери и създават невярно съдържание, но с привлекателно (за обикновения читател) съдържание, съдържание, което би се споделило моментално в социалните канали и по този начин привличат доста трафик. Това действие е нечестно, нелоялно и вредно!

 

Ние, екипът на SEO сайт W-SEO.com апелираме да избягвате подобни похвати!

Какво можете да направите?

Знаете, че повечето политически партии си „напазаруваха“ електронни медии. Тези медии ги има в специализирани сайтове, описани със собствениците им! Вие можете да изтеглите добавка за браузър, която да блокира сайтове и да опишете всичките тези сайтове. Единият проект се казва „Медийно око“.

Всъщност, най-приятелски Ви съветваме въобще онлайн да не четете новинарски сайтове. Търсете научна литература, неща, които да Ви забавляват, но заобиколете новините. Естествено, не бива да ги гледате и по ТВ. Опитайте един месец и ще видите, че ще усетите промяна в поведението си, ще се почувствате по-свежи, отпочинали, необременени с ненужна информация, или с информация, всяваща безпокойствие.

Друго важно нещо, което да правите е: Когато видите новина, която съдържа думите „ШОК!“, „Ужас“, „ГОРЕЩО“, директно да блокирате и този сайт.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Дигитален маркетинг - StoryTelling

Създайте си култура на посещаване на Интернет пространството и четете ресурси, които са достоверни. Така, освен, че ще помогнете на Вас и хората около Вас, заедно ще успеем да подобрим Интернет пространството и ще го изчистим от нечисти помисли, имащи за цел да припечелат, както пари, така и политически дивиденти.

Силата на Интернет е огромна и вече се води информационна война, поне така смятаме ние! Води се в международен план, но и в България.

 

Задължително прочетете и тази статия: ФАЛШИВАТА БОРБА С ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ – https://bivol.bg/fake-fight-vs-fake-news.html

Публикацията е актуализирана на 2020/09/30 8:53:39 AM – дигитална агенция Висео

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *