Премахване на наказания от Google

Google наказанията и тяхното премахване

Като въведение искаме да обобщим, че говорейки за търсещи машини, то ние имаме напредвид следната графика:

 

Популярните търсещи машини
Популярните търсещи машини, към 2017 година

Сами можете да се уверите, че тотален лидер е компанията Google.  Google е запазена марка на Google Inc. и поради разбираеми причини, често бива споменавана от нас, а и от самите клиенти, но да се върнем към наказанията, които търсещата машина – лидер, налага.

Какво представлява Google Penalty?

Google променя алгоритмите си за класиране от 2000 година, като постоянно се стреми да предоставя точна, актуална, вярна и полезна информация на ползвателите, т.е. на нас, на Вас, на тези, които търсят.
Един от първите инструменти, показващи метрики, по които даден сайт можеше да се отличи от друг такъв, бе Google Page Rank. Дълги години (Около 15) високият пейдж ранг бе мечта за всеки издател на уеб сайтове. Именно Google Page Rank предизвика редица SEO експерти, тъй като тази метрика направи така, че да има сериозна конкуренция във всички области, т.е. в различните ниши.

През следващото десетилетие Google продължи да подобрява качеството на резултатите от търсенето си. С течение на времето търсачката започва да премахва лошото качество на съдържанието и да издига добрите материали в горната част на SERP. Тук се появиха и сериозните алгоритми, борещи се с манипулациите.

Penguin бе пуснат в действие през 2012 г. Тази актуализация удари повече от 1 на 10 резултати и изтри от класирането някой сайтове, които лесно се класираха с манипулации, като скрит текст, некачествено съдържание, преведено от друг език, без редакция и т.н.т. Именно и Пингвин направи така, че оптимизаторите да преосмислят тактиката си и да боравят по-внимателно със съдържанието. След Google Penguin Update SEO оптимизаторите започнаха да следят правилата на търсачката лидер, страхувайки се да не отнесат наказание, респективно да загубят постигнатите резултати и да намалят трафика към сайта си, или този на клиентите, които обслужват.

Накратко, сами се досещате, че бе не избежно въвеждането на регулации, тъй като още си спомняме съдържание, дори несмислено, думи в разбъркан словоред, които се класираха, а когато човек се зачетеше, то самото четене бе невъзможно.

Какви са типовете наказания?

Санкциите, налагани от Google  могат да бъдат два основни типа – автоматични и ръчни. С ръчни наказания вероятно ще бъдете уведомени, но не е гаранция, че това ще бъде сторено. В Google Webmaster Tool ще бъдете информирани, че съдържанието, или линковете, които сочат към  Ваш сайт са манипулирани  и е възможно да получите кратко разяснение как да възстановите предишното състояние на сайта си.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Премахване на злонамерен софтуер и вируси от сайтове

За да идентифицирате наказание, то можете да направите внимателен анализ на трафика. Един от най-сигурните индикатори, че сте получили наказание е, когато в Google SERP не си видите класиран сайта.

Добрите SEO експерти могат да разчитат анализите от приложенията, даващи подробни статистики за посетителите. Например, от Google Analytics лесно могат да видят настъпилите инциденти, наказания и да анализират причините, предизвикали тези действия от страна на Гугъл, било то ръчни или автоматични, както споменахме по-горе.

За алгоритмични наказания предлагаме и някой сигурни улики, които са гаранция, че сте получили наказание.

 • Ако Вашият уеб сайт вече не се класира добре за фразите, които са Ви носили трафик, то това значи, че нещо се е случило.
 • Резултатите от Вашият сайт  не се виждат в Google Serp. Най-лесно е да проверите, като изпълните командата site:yourdomain. В случай, че не видите резултати, то със сигурност сте получили наказание.
 • Сайтът Ви е заразен с вирус (Malware). Често се случва,

Кога един сайт бива наказван?

Даден сайт може да бъде наказан поради няколко основни причини. Ето ги и тях:

 1. Купуване на линкове. Гугъл сериозно следи за купуване на линкове, тактика, която по времето на Google PR бе масова, но сега нещата не са така. Ако купувате линкове, то шансът да получите наказание е сериозен.
 2. Прекомерни реципрочни препратки (връзки). Размяната на връзки бе чудесна практика, перфектна маркетингова стратегия до момента, в който се прекали с нея. Съществуват обачи тактики, които заобикалят  размяната на връзки, техники и тактики, които компанията ни ползва за своите клиенти. Съветът ни е да бъдете предпазливи, да не прекалявате и да не разменяте нетематични препратки с приятели и партньори.
 3. Дублирано съдържание. Съдържанието играе ключова роля днес, през 2018 година. Гугъл внимателно следи и анализира какво е съдържанието, дали има граматически и пунктуационни грешки и други. Ако си мислите, че с копи пейст ще успеете да класирате даден сайт, то жестоко се лъжете. Може и да успееше за седмица, две, но ако желаете да постигнете трайно добри резултати, то задължително ще трябва да наемете копирайтър или да се набавите с качествено съдържание, написано от грамотен човек.
 4. Многото 404 грешки. Компанията лидер иска да знае, че работите по отстраняване на проблеми с връзик, които са счупени, т.е. не водят до съдържанието, което посетителите искат да видят. Следете за грешките, анализирайте и направете препращане на счупените линкове, да водят там, където посетителите първоначално са имали намерение да бъдат отведени.
 5. Връзки от сайтове на друг език. Това изглежда несправедливо, нали? Но е факт. Естествено, не може да бъдете на 100 % коректни по отношение на точка 5, но не бива да прекалявате. Разсъжденията на Google са добри и не са лишени от логика: потребителите обикновено предпочитат да използват един език, така че свързването им със сайтове на друг език не е толкова полезно за тях. Ето и пример, какво да не правите: Приемаме, че имате сайт на български език. Обаче сте се доверили на някой от UK (индиец), представящ се, че живее в Лондон, който Ви е казал, че за 10 долара на месец ще оптимизира Вашият сайт. Този човек работи над Вашият проект, но след детайлен анализ се вижда, че всички връзки, които сочат Вашият сайт, а той е на Български език, то връзките са само от US сайтове, при това нетематични. Това е гаранция, че сайтът Ви няма да се класира по-напред, а напровит, ще бъде изваден от по-предните позиции.
 6. Скрито съдържание. Скоро получихме запитване, което гласеше „Как да направя текст в началната страница на сайта си невидим за потребителите, но видим за Google Bot“ и естествено отговорът ни бе: PLEASE DON`T DO THAT, т.е. МОЛИМ ВИ, не правете това. Отмина времето, когато скритото съдържание не биваше наказвано. Днес лесно се локализира и шансът да получите наказание от подобно действие е огромен.
 7. Чести сървърни проблеми. Когато Вашият сайт е извън строя, то всички биват разтревожени – вие, като собственик, администраторите, на които сте поверили да администрират сайта Ви,  посетителите, но и търсачките. Ако Google не може да намери сайта Ви, то той би предпочел да го деиндексира, вместо да препраща посетители към нещо, което не може да предостави самото съдържание.
 8. Site-wide връзки.  Какво представляват те? Това са връзки, които са видими във всички подстраници на даден уеб сайт. Ако приемем, че имаме сайт тип визитка, който има 5 раздела – за нас, за контакти, услуги, партньори, приятели. То site-wide връзката означава, че е видима във всички пет раздела. Гугъл бот непрекъснато сканира Вашият сайт и следи за неестествени манипулации. Класически пример е долната част на сайта, т.е. footer частта. Пишейки този текст, в съзнанието ни се прокарва спомен от сайтове с десетки връзки в долната част. Виждали сте ги и Вие, нали? Предлагаме Ви долу да има най-много две връзки, една за издателят на сйта, а втора за поддържащият екип, който прави SEO, например.
 9. Black Hat SEO тактики. Не ги харесваме, не ги толерираме, но понякога експериментираме. В никакъв случай не тествайте подобни, съблазнителни методи за клиентски проекти или за ресурси, които са Ви ценни. Вярно е, понякога се постига добър резултат, но в почти всички случаи, той е временен.
 10. Прекомерното използване на софтуер. Любимата ни част. Тъжно ни е, но си мислим, че днес съществуват хора, които си мислят, че с едно натискане на бутон ще класират сайта на предни позиции. Приложения за SEO – много. Tools, чрез които да анализирате – „ДА“, полезни са, спестяват време. Но приложения, генериращи съдържание, публикуващи връзки някъде си, предлагаме да заобиколите. Не гледайте цената! В повечето случай екип като нашият е създал подобни приложения за Вас с основна цел, ПЕЧАЛБА. Лошо няма, бизнес е, но пак казваме, нашето мнение е да се абстрахирате от добре представени приложения. Гугъл разпознава много лесно прекомерната употреба на софтуер!
 11. Преоптимизацията. Понятието ПРЕОПТИМИЗАЦИЯ представлява метод, при който към даден сайт с малко посетители се изсипе огромно съдържание, много линкове, при това в кратки срокове. Ако приемем, че имате огромен ресурс, то не го използвайте в кратки срокове, а внимателно планирайте дейностите във времето. Начертайте план и действайте. Ако прекалите – наказанието може да Ви споходи.
 12. Цикличност на SEO дейности. Не действайте циклично. Например, всяка сутрин в 9.00 часа пускате статия с линк към клиентски сайт. И това в продължение на шест месеца. Не го правете! Именно и поради тази причина искаме да заявим, че SEO експертите не трябва да работят на строго определен работен ден, а да получат физическата свобода. Ако сте управител на компания и търсите SEO експерт, то ви съветваме да не го желаете в офиса си.
 13. Връзки от сайтове с висок спам рейтинг. Когато един сайт има много връзки, сочещи какви ли не други сайтове, то той повишава неговия SPAM SCORE. Често мини социални мрежи имат висок СПАМ РЕЙТИНГ. В България висок спам рейтинг имат и сайтовете като xxxxx dot start dot bg.  Ако се прекали с връзки от подобни сайтове, може да получите наказание. Анализирайте сайтовете, в които е добре да извличате обратни връзки.
 14. 301 redirect.  В случай, че имате наказание на даден сайт и искате да го пренасочите с redirect 301 към нов сайт, то има шанс наказанието да бъде прехвърлено към Вашият сайт. През 2018 година, от съвсем скоро ГУГЪЛ като цяло намали толерантността на този тип пренасочвания. Нашето предложение е, ако имате добър, стар, авторитетен сайт, но получил наказание, да направите така, че наказанието да отпадне. След което да можете да черпите неговите блага, позитиви, трафик, печалба и т.н.т.
 15. Липса на мобилна версия. Днес е безсмислено да имате сайт без мобилан версия. От около три години насам Гугъл предупреждава да подсигурите на читателите си мобилна версия. Това се случваше чрез новинарски канали, в Google Webmaster tool и т.н.т. Естествено, няма да получите наказание, в случай, че нямате мобилна версия, но няма да получите и добро класиране, а и ще загубите посетители.
 16. Използване на ферми за съдържание (content farm). От както бе въведен Panda update на Гугъл поетапно бяха въведени редица рестрикции за ползватели , възползващи се от този тип дейности. Вместо да купувате съдържание от ферми, то по-добре наемете специалист, който има добра грамотност. Нещо повече, не се доверявайте само на един копирайтър. Възползвайте се от поне двама, тъй като всеки си има стил на писане и употребява прекомерно дадени фрази, а за да бъдете разнообразни, то с два и повече копирайтъра ще получите по-добър ефект.
СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Възстановяване на забранен за индексиране от Google сайт

Обобщение и заключителни думи

Съществуват още много причини, поради които можете да получите наказание, но по-горе сме изредили някой от основните. В случай, че имате наказан от Гугъл сайт, то Ви препоръчваме следното:

 • не се стресирайте, паникьосвайте. Всичко е поправимо. Наказания получават дори огромни компании;
 • анализирайте връзките и ако сметнете, че имате лоши такива, помолете да бъдат премахнати;
 • когато станете готови с действията по анализиране и предотвратяване на проблеми, поискайте преразглеждане на сайта от страна на Гугъл;
 • ако нямате времето, познанията и ресурсите, потърсете помощ от експерти. В България добрите експерти се разпознават от километри.
Няма как да не отбележим и нещо друго, което е много важно. Методите и алгоритмите за наказания постоянно търпят промени. Днес, ако не е напочит нещо, то утре може да бъде акцентирано върху нещо друго. Казваме всичко това, за да знаете, че някой от методите може във времето да остареят, но към този момент, за днес 18 януари 2018 година, те са актуални.

Надяваме се, че информацията, която Ви предоставихме е ценна, полезна и ще се оцени добре.

 

Публикацията е актуализирана на 2019/02/20 9:04:52 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Оценка
1star1star1star1star1star
Средна оценка
5 based on 21 votes
Марка
W-SEO.com
Продукт или услуга
Премахване на наказания от Гугъл
Цена
BGN 600

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *