Изследване на ключовите думи – keyword research


Всичко започва с думи и фрази, които въвеждаме в полето за търсене. Без значение, дали в Google, дали в Facebook, Bing и други търсещи машини, заемащи основния трафик, то ние търсим конкретна дума или фраза в даден момент. Не само ние, а и клиентите на фирмата, която обслужваме.

Процесът по изследване на ключови думи е един от най-важните, ценни и с висок приоритет дейности в областта на SEO оптимизацията. По-доброто класиране на правилните ключови думи може да направи така, че да имате много посетители, а при неправелно боравене с думи, ефектът да е далеч по-слаб.
Изследвайки търсенето на ключови думи на пазара, не само можете да научите какви термини и фрази да се насочите към SEO, но и да научите повече за клиентите си като цяло. Какви са интересите на потенциалните клиенти, към които ще Ви предстои да насочите вниманитео и енергията си, както и ресурсите – разбира се.
Много често количеството не е по-важно от качеството. Т.е. ако приемем, че клиентът Ви предлага артикули от цени, започващи от 10 лева, но имаще и и артикули със стойност 500.00 лв., то ако този месец имате 100 поръчки от долния ценови диапазон, тъй като не сте приоритизирали ключовите думи, то само 2 или съвсем малко поръчки от горния ценови диапазон могат да надминат приходите за компанията.

Когато става въпрос за приоритизиране на ключовите думи, нашият съвет е да обсъдите в детайли ключовите думи с клиентите, да разберете повече за услугата или стоката, кото фирмата предоставя на клиентите и едва тогава да започнете работа по следващите SEO процеси.

Колко струва една ключова дума на уебсайта Ви? Ако притежавате онлайн магазин за обувки, правите ли повече продажби от посетители, търсещи „кафяви обувки“ или „черни ботуши“? Как мислите, кои се продават повече?

Съветът ни е, да се запитате няколко важни въпроса, а именно:
Ключовата дума съответства ли на съдържанието на уебсайта? Ще бъдат ли удовлетворени посетителите, виждащи тази информация, която са намерили? Ще доведе ли даденият резултат до трафик? Дали ще потърсят отново подобна дума или фраза? Ако отговорът на всички тези въпроси е категорично „Да!, то тогава продължете смело напред!

Ключовите думи, които посетителите въвеждат в търсещите машини, често са достъпни за уеб администратори, а средствата за търсене на ключови думи ни позволяват да открием ценната информация, позволяваща ни да насочим правилно енергията си. Тези инструменти обаче не могат да ни покажат колко ценно е да получавате трафик от тези търсения. За да разберем стойността на дадена ключова дума, трябва вникнем в детайли относно материята, да тестваме и да анализираме – класическата формула за уеб маркетинг.
Няма как да не отбележим, че съществуват редица онлайн приложения, които предоставят ценан информация, касаеща ключовите думи и фрази във всяка една област. Един от мощните ресурси все още остава Google AdWords Keyword Planner, tool, който предлага варианти за думи, както и показва среден брой месечни търсения в Гугъл, както и подпомага за евентуална маркетингова кампания, насочвайки потребителите при показване на различните типове реклами.

Отделете сериозно внимание и на LONG TAIL KEYWORDS (дългите фрази, търесени от потребителите в дадена област).
Те са изключително важни и за пример ще дадем отново ключовата дума „обувки“. Ако продавате онлайн обувки, би било чудесно да бъдете в топ 3 по тази ключова дума. Важно е да следите думи и фрази, които имат поне 500 търсения дневно. Ако приемем, че „обувки“ днес се търси 10 000 пъти, то „черни обувки“ би се търсила 4000 пъти, а „кафяви обувки“ 2000 пъти от потребители, които са потенциални клиенти.
Нека направим малко по-интересно разяснението… Смятате ли, че фразата „Топли зимни дамски ботуши“ си струва да се анализира и да се обърне вниманието и на нея? Ами на „черни боти от естествена кожа“? Подобни long tail фрази съвсем не са за пренебрегване, а точно обратното, отделете сериозно внимание в началния етап на оптимизация и на тях, тъй като те могат да доведат до сериозни продажби, а и резултатите се постигат една идея по-лесно.
И последният важен фактор, когато планирате кампания, е да вземете напредвид „сходните търсения“, или с други думи – резултатите, които Google ни предоставя в помощ. Те могат да се видят в самата търсачка, когато се напише дадена дума и се анализират предложенията от Google, или в долната част, когато вече сме потърсили дума.
Ето пример, при който сме потърсили „Черни зимни обувки“:

Сами виждате, че сходните резултати са:
Търсения, сродни на Черни зимни обувки
топли зимни дамски ботуши

зимни обувки дамски, зимни боти на платформа, дамски зимни боти с дебела подметка и топла подплата, зимни ботуши естествена кожа, зимни ботуши намаления, зимни боти мъжки, зимни боти timberland

Т.е. почти задължително е да анализирате в детайли и менно тези сходни търсения, естествено, без значение в коя област работите.

Публикацията е актуализирана на 2019/02/20 9:03:42 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
Оценка
1star1star1star1star1star
Средна оценка
5 based on 16 votes
Марка
ВИСЕО ЕООД
Продукт или услуга
KEYWORD RESEARCH

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *