Изследване на ключовите думи – keyword research

Изследване на ключовите думи - keyword research
SEO оптимизация – изследване на ключови думи

Всичко започва с думи и фрази, които въвеждаме в полето за търсене. Без значение, дали в Google, дали в Facebook, Bing и други търсещи машини, заемащи основния трафик, то ние търсим конкретна дума или фраза в даден момент. Не само ние, а и клиентите на фирмата, която обслужваме.

Процесът по изследване на ключови думи е един от най-важните, ценни и с висок приоритет дейности в областта на SEO оптимизацията. По-доброто класиране на правилните ключови думи може да направи така, че да имате много посетители, а при неправелно боравене с думи, ефектът да е далеч по-слаб.
Изследвайки търсенето на ключови думи на пазара, не само можете да научите какви термини и фрази да се насочите към SEO, но и да научите повече за клиентите си като цяло. Какви са интересите на потенциалните клиенти, към които ще Ви предстои да насочите вниманитео и енергията си, както и ресурсите – разбира се.

Много често количеството не е по-важно от качеството. Т.е. ако приемем, че клиентът Ви предлага артикули от цени, започващи от 10 лева, но имаще и и артикули със стойност 500.00 лв., то ако този месец имате 100 поръчки от долния ценови диапазон, тъй като не сте приоритизирали ключовите думи, то само 2 или съвсем малко поръчки от горния ценови диапазон могат да надминат приходите за компанията.

Приоритизиране на ключови думи и фрази

Когато става въпрос за приоритизиране на ключовите думи, нашият съвет е да обсъдите в детайли ключовите думи с клиентите, да разберете повече за услугата или стоката, кото фирмата предоставя на клиентите и едва тогава да започнете работа по следващите SEO процеси.

Колко струва една ключова дума на уебсайта Ви? Ако притежавате онлайн магазин за обувки, правите ли повече продажби от посетители, търсещи „кафяви обувки“ или „черни ботуши“? Как мислите, кои се продават повече?

Съветът ни е, да се запитате няколко важни въпроса, а именно:
Ключовата дума съответства ли на съдържанието на уебсайта? Ще бъдат ли удовлетворени посетителите, виждащи тази информация, която са намерили? Ще доведе ли даденият резултат до трафик? Дали ще потърсят отново подобна дума или фраза? Ако отговорът на всички тези въпроси е категорично „Да!, то тогава продължете смело напред!

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Какво е най-доброто съотношение между Dofollow и Nofollow линкове ?

Ключовите думи, които посетителите въвеждат в търсещите машини, често са достъпни за уеб администратори, а средствата за търсене на ключови думи ни позволяват да открием ценната информация, позволяваща ни да насочим правилно енергията си. Тези инструменти обаче не могат да ни покажат колко ценно е да получавате трафик от тези търсения. За да разберем стойността на дадена ключова дума, трябва вникнем в детайли относно материята, да тестваме и да анализираме – класическата формула за уеб маркетинг.
Няма как да не отбележим, че съществуват редица онлайн приложения, които предоставят ценан информация, касаеща ключовите думи и фрази във всяка една област. Един от мощните ресурси все още остава Google AdWords Keyword Planner, tool, който предлага варианти за думи, както и показва среден брой месечни търсения в Гугъл, както и подпомага за евентуална маркетингова кампания, насочвайки потребителите при показване на различните типове реклами.

Изследване на ключовите думи - keyword research

Long Tail Keywords

Отделете сериозно внимание и на LONG TAIL KEYWORDS (дългите фрази, търесени от потребителите в дадена област).
Те са изключително важни и за пример ще дадем отново ключовата дума „обувки“. Ако продавате онлайн обувки, би било чудесно да бъдете в топ 3 по тази ключова дума. Важно е да следите думи и фрази, които имат поне 500 търсения дневно. Ако приемем, че „обувки“ днес се търси 10 000 пъти, то „черни обувки“ би се търсила 4000 пъти, а „кафяви обувки“ 2000 пъти от потребители, които са потенциални клиенти.
Нека направим малко по-интересно разяснението… Смятате ли, че фразата „Топли зимни дамски ботуши“ си струва да се анализира и да се обърне вниманието и на нея? Ами на „черни боти от естествена кожа“? Подобни long tail фрази съвсем не са за пренебрегване, а точно обратното, отделете сериозно внимание в началния етап на оптимизация и на тях, тъй като те могат да доведат до сериозни продажби, а и резултатите се постигат една идея по-лесно.

И последният важен фактор, когато планирате кампания, е да вземете напредвид „сходните търсения“, или с други думи – резултатите, които Google ни предоставя в помощ. Те могат да се видят в самата търсачка, когато се напише дадена дума и се анализират предложенията от Google, или в долната част, когато вече сме потърсили дума.
Ето пример, при който сме потърсили „Черни зимни обувки“:

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO услуги - едни от най-търсените услуги от наши клиенти

Сами виждате, че сходните резултати са:
Търсения, сродни на Черни зимни обувки
топли зимни дамски ботуши

зимни обувки дамски, зимни боти на платформа, дамски зимни боти с дебела подметка и топла подплата, зимни ботуши естествена кожа, зимни ботуши намаления, зимни боти мъжки, зимни боти timberland

Т.е. почти задължително е да анализирате в детайли и менно тези сходни търсения, естествено, без значение в коя област работите.

Примерна таблица за една от конкурентните ниши

Представяме Ви и интересна таблица със средните търсения в Google, базирана на примера, посочен по-горе:

Ключова дума Търсения месечно Конкуренция
Обувки 300,000 Висока
Дамски обувки 50,000 Висока
Мъжки обувки 40,000 Висока
Спортни обувки 30,000 Средна
Кожени обувки 20,000 Ниска
Обувки на нисък ток 10,000 Ниска
Обувки за бягане 5,000 Средна
Обувки за танци 1,000 Ниска

Тази таблица е само пример и може да се различава в зависимост от конкретната ниша и региона. Търсенията могат да варират в зависимост от сезона или от актуалните модни тенденции. По същия начин, конкуренцията може да се промени в зависимост от броя на конкурентите, които се опитват да позиционират същите ключови думи в търсачките. Важно е да се има предвид, че съществуват множество фактори, които могат да повлияят върху избора на ключови думи за вашата онлайн стратегия, и че те трябва да бъдат избирани съобразно със специфичните нужди на вашия бизнес и целевата аудитория.

Изследване на ключовите думи - keyword research
Изследване на ключовите думи – keyword research

Как да избера правилните ключови думи за по-добра видимост в Интернет?

Изборът на правилните ключови думи е важен за SEO оптимизацията на вашия сайт. Ето някои препоръки, които може да ви помогнат:

  • Не се фокусирайте върху ключови думи с една дума – те са много конкурентни и може да е трудно да се класирате високо за тях.
  • Опитайте се да избягвате неясни термини – изберете ключови думи, които ясно определят вашата целева аудитория.
  • Избягвайте високочестотни думи за заявка, когато е възможно – тези думи са много конкурентни и може да е трудно да се класирате високо за тях.
  • Фокусирайте се върху дългите ключови фрази – тези фрази са по-малко конкурентни и могат да ви помогнат да се класирате по-бързо.
  • Помислете и открийте, какво намерение стои зад изразите, с които интернет потребителите търсят – използвайте умно подобни ключови изрази в съдържанието си.
СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Персонализиране на WordPress SEO Plugin - Yoast SEO

Финални думи

Изследването на ключови думи е от решаващо значение за всяка успешна онлайн стратегия. Това е процесът на избор на правилните ключови думи, които да се използват за оптимизация на уебсайта ви и да се подобри позиционирането му в търсачките. Чрез използване на инструменти за ключови думи, провеждане на проучвания на пазара и разбиране на потребностите на вашата целева аудитория, можете да изберете най-подходящите ключови думи за вашата онлайн стратегия.

Важно е да имате предвид, че изборът на ключови думи не е статичен процес и трябва да се променя и актуализира в съответствие с промените в търсачките и в специфичната ниша. Също така, е важно да използвате ключовите думи на правилните места на уебсайта си и да ги интегрирате във вашето съдържание по естествен начин.

Изследването на ключови думи може да изглежда сложно и времеемко, но това е необходимо за постигане на успех в онлайн пространството. Правилният избор на ключови думи може да ви донесе повече трафик към уебсайта ви и да увеличи конверсията на потребителите в клиенти. След като сте избрали правилните ключови думи, е важно да продължите да следите техния ефект върху вашата онлайн стратегия и да ги актуализирате, когато е необходимо.

Изследването на ключови думи е един от най-важните елементи на SEO, който може да ви помогне да постигнете успех в онлайн бизнеса. За да бъдете успешни в тази област, трябва да имате постоянен интерес към развитието на търсачките и към нуждите на вашата целева аудитория. В крайна сметка, правилният избор на ключови думи може да ви помогне да постигнете по-добри резултати в търсачките и да постигнете успех във вашия онлайн бизнес.

Публикацията е актуализирана на 2023/06/10 7:38:38 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Оценка
1star1star1star1star1star
Средна оценка
5 based on 31 votes
Марка
ВИСЕО ЕООД
Продукт или услуга
KEYWORD RESEARCH
Цена
EUR 800

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *