Съвети за SEO Оптимизация

Препоръки за популяризиране на уебсайтове

Искате да получите трафик от търсачките, но не знаете как? Струва ли ви се невъзможно да имате голям поток от посетители на вашия сайт от Google? Смея да ви покажа, че това е възможно. На първо място, трябва да направите  оптимизация на вашия сайт .

Може да спорите, че нямате бюджет за SEO оптимизатора. Е, в тази статия съм дал повече от 50 съвета, с които можете самостоятелно да оптимизирате сайта. Естествено, това трябва да повлияе положително на популяризирането на вашия сайт в търсачките.

Съдържанието е кралят на SEO оптимизацията

 1. Съдържанието е кралят в оптимизацията на уебсайтове. Съдържанието на вашия сайт трябва да бъде уникално, висококачествено и подходящо. Може да попитате: „Какво е качествено съдържание?“ Висококачественото съдържание е такова, което отговаря на нуждите на потребителя толкова много, че той не търси отговор в други сайтове. Търсачките разглеждат сайтовете като колекция от уеб страници. И всеки от тях трябва да бъде популяризиран по конкретна заявка от посетителите на сайта. По този начин всяка страница на вашия сайт ще генерира посещения.

Търсачките обичат уникално и висококачествено съдържание. Един вид, което помага на потребителите да решат проблемите си.

 1. Постоянно добавяйте на прясно съдържание към вашия уебсайт / блог. Търсачките обичат сайтовете с постоянно актуализирано съдържание. Най-големият играч в света на Google търсене дори има съответен алгоритъм – Google Freshness. Той оценява свежестта и уместността на съдържанието. Този алгоритъм играе голяма роля при класирането на сайтове.

Въз основа на това се опитвайте по-често да опреснявате страниците на вашия сайт с интересни статии, рецензии и т.н. Това е важно и за вашите абонати.

 1. Не крадете съдържание. Търсачките отдавна са се научили да определят „въшките“ на съдържанието. Също така се опитайте да не го откраднат от вас.
 2. Опитайте се да не създавате страници с много малко съдържание. Това ще намали средното време, прекарано в посещение на вашия сайт. Колкото по-голямо е времето, прекарано от потребителя на вашия сайт – толкова по-добре. Обикновено оптимизаторите съветват да използвате поне 1000 знака в статии / публикации.

Това е особено вярно в случай на писане на стъпка по стъпка инструкции, рецензии, ръководства и др. Можете да проверите броя на знаците в текста чрез специална онлайн услуга. За да направите това, следвайте връзката . След това поставете текста си в полето и натиснете Enter.

Също така е много важно да пишете текстове без грешки.

 1. Създавайте само подходящо съдържание. Това е съдържанието, който решава проблемите на вашата целева аудитория. Не пишете по никакви дълги теми. В противен случай ще се сблъскате с масово изоставяне на вашия сайт. А това не обещава добро.
 2. Съдържанието ви трябва да е по-добро от това, което в момента е на първия ред в SERP. Собствениците на фирми започнаха да разбират важността на съдържанието. И въпреки че сега те са създадени в тонове всяка минута, те не се различават с добро качество. За да влезете в ТОП резултатите от търсенето, трябва да създадете съдържание 100 пъти по-добро от това, което сега е на първо място в резултатите от търсенето.
 3. Създайте много съдържание в широко семантично ядро. В съвременните реалности трябва да създадете съдържание за вашия сайт на широко семантично ядро. Какво означава? Искам да кажа, че трябва да се съсредоточите върху нискочестотни заявки. Тоест заявки, състоящи се от няколко или повече думи. Тези, които имат специфики. Classic Jeans е пример за високочестотна (RF) заявка. „Levis Classic Jeans в Саратов“ – заявка за ниска честота (ниска честота). За високочестотни заявки, много висока конкуренция. Ще бъде много трудно да ги пробиете в ТОП резултатите от търсенето, особено за младите сайтове.
СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  СЕО оптимизация за търсачки

Съсредоточете се върху нискочестотни заявки. За тях има по-малко конкуренция, повече възвръщаемост в дългосрочен план и е по-лесно да влезете в ТОП позициите.

Трябва да въведете потенциалната заявка във формата за търсене и да натиснете Enter . След това ще се появят данни за честотата на заявката. Обикновено заявките с ниска честота се използват 1-50 пъти месечно. Тези стойности обаче са специфични за предмета. При конкурентните предмети тази цифра е по-висока, при непопулярните – по-ниска.

Съветвам ви също да прочетете  наръчника за събиране на семантичното ядро .

 1. Създайте съдържание в различни формати. Не се ограничавайте само до текстово съдържание. Добра идея е да запишете видео урок. С него можете да промотирате в YouTube и Vimeo. Можете да използвате различни приложения, за да записвате видео от компютърен екран .

Освен това можете да извлечете аудио записа от видеото и да направите подкаст. Аудио уроците са много популярни в наши дни.

Информацията под формата на инфографика също е много добре приета. Като цяло е желателно да се създава съдържание в различни формати. По този въпрос вие сте ограничени само от въображението си.

 1. Погрижете се за популяризирането на съдържанието. Доброто съдържание е готино. Но какво е доброто, ако никой не знае за него. За да разрешите този проблем и незабавно да получите трафик към сайта, можете:

Правете съобщения за нови материали в социалните мрежи. Това ще бъде особено ефективно, ако имате голям кръг от приятели и абонати.

Да направите бюлетин на базата на абонатите за появата на нови материали на вашия сайт.

Връзките са най-близките приятели на вашия сайт.

 1. Връзките са много важни за промоцията на уебсайтове. Те са един вид път между уебсайтовете, по които се движат роботи за търсене. Представете си, че вашият сайт има много връзки от други реномирани сайтове за същия предмет. Търсачките вярват, че ако авторитетните източници се свързват с вас, вие също сте достойни за доверие. В този случай имате всички шансове да преминете в ТОП позиция в резултатите от търсачките.

Сайт без наличието на такива връзки е много трудно да се заобиколи уеб ресурс с тяхното присъствие. Опитайте се да получите „добри“ връзки към вашия сайт.

 1. Важното е не количеството, а качеството на връзките. Както казах, връзките са важни. Те обаче могат да бъдат разделени на добри и лоши. Например не е добре сайтове с лоша репутация да се свързват с вас (сайтове за възрастни, фишинг сайтове, спам сайтове и т.н.). В този случай търсачките могат да решат, че вашият сайт е същият като тези, които го свързват.

Ако това се случи, трябва да се отървете от такива връзки. Можете да разберете за всички входящи връзки чрез специални услуги.

Например, можете да използвате инструментите за уеб администратори на Google. Горещо препоръчвам да извършите основна конфигурация на сайта чрез тези услуги.

 1. Връзките са важни само в съчетание с добро съдържание. Всяка връзка, водеща към вашия сайт, трябва да носи определена стойност. Ако доведе до страница с грешки 404, страница, съдържаща нерелевантно или остаряло съдържание, тогава ще има малка полза от нея.
 2. Опитайте се да получите връзки от сайтовете на нестопанските организации. Връзките от образователни, правителствени и други организации с нестопанска цел са по-мощни от другите. Опитайте да получите връзки от този тип.
 3. Опитайте се да получите връзки от сайтове на известни блогъри по вашата тема. Ще бъде чудесно, ако известни личности / блогъри във вашата индустрия свържат към вашия сайт. Също така е много добре да ги вземете от тематични и новинарски сайтове на вашата индустрия.
 4. Направете вътрешни връзки между страниците на сайта. Това е много полезна практика както за популяризиране на сайта, така и за вашите читатели.
 5. Създайте на сайта си само онези връзки, които могат да бъдат наистина полезни и интересни за вашата аудитория. Избягвайте да публикувате връзки към безинтересни (безполезни) и съмнителни сайтове.
СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Оптимизиране на сайт

Оптимизирайте изображенията

 1. Напишете alt тага за изображения. Това ще Ви помогне за по-добро класиране в „търсенето на изображения“. Той е удобен и за хора, които не показват снимки в браузъра. В този случай те ще видят съдържанието на alt тага.
 2. Добавете думата „картина“ в описанието на изображението. Много потребители добавят тази дума при търсене на изображения. Например – „котешка снимка“, вместо „котка“. Или „изображение на небето“ вместо „небе“.
 3. Позволете на роботите да индексират изображения. Това може да стане във файла robots.txt. Можете също така да дадете разширен достъп до снимки в инструментите за уеб администратори на Google.

Мета тагове

 1. Разработете добре заглавия маркер. С негова помощ търсачките определят за какво се отнася тази уеб страница. Този маркер трябва да включва заявка за популяризиране на тази уеб страница.
 2. Ключовите думи трябва да са възможно най-близки до заглавието. В заглавния маркер думите в началото имат по-голяма тежест. Например, вие поправяте лаптопи Мост компютърс в София много бързо и евтино. Тогава ключовите думи ще бъдат „ремонт“, „Мост компютърс “ и „София“. Вместо „бързи и евтини лаптопи, ремонт на Мост компютърс в София “ .
 3. Създайте компетентни заглавия. Търсачките обръщат специално внимание на тях. Желателно е заглавията да съдържат ключови думи. За да не претоварите текста с ключови думи, можете да замените някои думи със синоними. Например, ако в заглавието сте използвали думата „дънки“, тогава в заглавките можете да я замените с „панталони“, „джинси“ и т.н.
 4. Използвайте само един H1 маркер на всяка уеб страница. Много е важно. Също така е желателно съдържанието на заглавието от първо ниво да не съвпада с заглавието , а да предава същото значение.
 5. Направете атрактивно описание. Съдържанието на този мета маркер често се показва в фрагменти в резултатите от търсенето. В него трябва да опишете накратко съдържанието на уеб страницата. Имате 160 знака на ваше разположение с интервали.

Съдържанието на описанието трябва да привлече вниманието и да събуди желанието да се прочете продължението. Също така с развитието на търсачките се променя ролята на факторите за класиране. Няма как да не отбележим, че през 2020 г. ролята на мета маркерите се промени значително.

Социалните мрежи помагат в оптимизацията на уебсайтове.

 1. Добавете бутоните на популярните социални мрежи към вашия уебсайт. Тук е мястото да споменем, че ако това сте го направили, трябва да премахнете иконката на Google Plus. Често виждаме, че още седи, а това е грешка. Харесвания, публикации и коментари се вземат предвид от търсачките и тяхното присъствие има положителен ефект върху оптимизацията на уебсайтове.
 2. Мотивирайте читателите да репостират. Само с 10 копия на една статия можете да получите добър допълнителен трафик към вашия сайт.

Технически точки

 1. Всяка уеб страница се популяризира от една заявка. Не можете да имате съдържание за множество търсения в една уеб страница. Например, би било голяма грешка да прегледате няколко джаджи на една уеб страница.

Например, можете да направите сравнение на различни джаджи. Това е напълно приемливо, защото много често хората търсят точно този вид съдържание. Сравнение на различни автомобили, джаджи, домакински уреди и т.н.

Но никой не търси преглед на няколко броя оборудване наведнъж. Ето защо за всяка заявка за търсене създайте собствена уеб страница. Например, отделно „ръководство за избор на автомобил“. Отделен „преглед на най-добрите SD-та“. Отделна уеб страница с модели на автомобили и възможност за поръчка на пробно шофиране.

Популяризирането на уеб страница за множество заявки не си струва. В този случай ще бъде доста трудно да се получи възвръщаемостта на оптимизацията на уебсайтове.

 1. Не можете да създадете няколко уеб страници за една и съща заявка. В този случай те ще се състезават помежду си.
 2. Бийте се с дубликатите на главната страница. Факт е, че търсачките възприемат един и същ сайт с „www “ и без „www “  като отделни единици. Затова трябва да посочите на търсачките, коя версия на вашия сайт (с „www“  или без „www “ ), за да могат да индексират само нея.
СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO оптимизация на кулинарен сайт

Можете да направите това с помощта на директивата за хост във файла robots.txt. Например, когато избирате сайт с версия без ‘www’ във вашия файл robots.txt, за да посочите s : the Host : site.bg

 1. Използвайте пренасочване 301. Използвайте тази функция за пренасочване от стари страници или при преминаване към друг домейн.
 2. Не крийте данните си. Когато криете данни за собственика на домейна, търсачката Google може да счита това за спам.
 3. Увеличете скоростта на зареждане на сайта. Времето за зареждане на сайта е един от факторите за класиране на сайтовете. Колкото по-бързо се зарежда сайтът ви, толкова по-добре. Можете да намалите времето за зареждане чрез оптимизиране на изображения, JavaScript, CSS, включително кеш на браузъра и компресия.
 4. Оптимизирайте сайта си за мобилни устройства. Всеки ден делът на потребителите на мобилен интернет нараства. Това подтикна търсачките да разгледат използваемостта на сайта на мобилни устройства. Той се превърна и в един от важните фактори за класиране. Ако все още нямате мобилна версия на сайта или той няма адаптивен дизайн – време е да помислите за решаването на този проблем.
 5. Оптимизирайте вашия сайт за различни резолюции на мониторите. Вероятно повече от всякога има много устройства с различна разделителна способност на екрана. След като направихте оптимизация за най-основните, ще ви бъде по-лесно да преминете в ТОП позиция.
 6. Следвайте показателите на вашия сайт и ги анализирайте. За да направите това, трябва да създадете акаунти в услугите за анализи. Регистрирайте се поне в Google Analitycs . По този начин трябва да сте наясно поне с основните показатели на вашия сайт.

Показатели за следене на:

 • Общ трафик
 • Мобилен трафик
 • Източници на трафик
 • Време, прекарано в сайта
 • Степен на конверсия
 • Водещи източници и др.

Опитайте се да намерите слабости на вашия сайт и да подобрите ефективността му.

 1. Намерете и се борете с дублирани страници. Поради естеството на работа на определени CMS системи често се създават дубликати (копия) на страниците. Търсачките ги възприемат като отделни уеб страници. За да предотвратите това, не трябва да разрешавате тези дубликати да бъдат индексирани. Но първо трябва да ги намерите.

Това може да стане с помощта на програмата  XENU . След стартиране на тази програма щракнете върху „Файл – Проверете URL адрес“ и въведете домейна на вашия сайт в най-горния ред.

След като програмата сканира всички страници и ви попита дали имате нужда от отчет, отговорете  Да . Дублиращите са едно и също заглавие.

 1. Намерете и поправете неработещи връзки. Можете да използвате същата програма XENU за това. В отчета за сканиране ще намерите всички счупени връзки и страниците, на които са залепени.
 2. Внимавайте с файла robots.txt . Той задава опциите за индексиране. Той трябва да бъде съставен правилно. Файлът robots.txt трябва да бъде в корена на сайта.
 3. Създайте карта на сайта XML. С него можем да кажем на търсачката за страниците на нашия сайт, честотата на актуализациите и най-важните уеб страници.

Няколко думи за оптимизация на уебсайтове

SEO Оптимизацията на  сайтове не е еднократно действие, а продължителен процес. За дългосрочни резултати не можете да оптимизирате сайта веднъж и да забравите за него.

Не разчитайте на незабавни резултати от SEO оптимизация.  Понякога връщането може да бъде след седмици, а понякога и месеци. Тук както никога досега се изисква търпение. Ако сте направили всичко правилно, резултатът ще се получи.

Надяваме се, че този материал Ви е бил полезен. Ако е така, споделете тази статия в социалните мрежи, така че повече хора да се възползват от нея. Не забравяйте и да дадете оценка, от 1 до 5, за да сме сигурни и да имаме обратна връзка от Вас, читателите на W-SEO.com, за да сме уверени, че материалът е лесен за разбиране.

 

Тематични статии:

Публикацията е актуализирана на 2020/06/23 8:36:47 PM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
5 based on 8 votes
Марка
W-SEO.com
Продукт или услуга
Безплатни SEO съвети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *