SEO оптимизация на StartUp компании

SEO оптимизация на StartUp - сайтове на стартиращи организации
SEO оптимиация на StartUp

Съдържание на статията

СтартЪп – стартираща организация, носеща понятие, което днес е изключително често употребявано – за какво се отнася?

StartUp, или на български изписано, СтартЪп – касае се за млади компани и в превод можем да уточним, че означава „стартираща компания.

Екипът на VISEO LTD е подготвил специална стратегия за SEO опитимзиране на сайтове, които са именно на стартиращи компании.

Обикновено StartUp-ите са финансирани от учреждения, институции, понякога дори и от държави, често са иновативни, креативни, предлагащи продукти, отличаващи се от настоящите на пазара.

Ние, екипът на компанията, със симпатия и професионализам се отнасяме към клиенти, участващи в СтартЪп-и. През годините сме работили за стотици СтартЪп-и и днес сме готови да стартираме с Вас, стига да имате нужда от по-добро SEO оптимизиране, естествено.

Що се отнася до работата на StartUp-ите, те не се отличават много от традиционните компании, често се касае за раобта в екип, предимно от млади и енергични личности, като понякога се пропуска важността на сектор Дигиталнен маркетинг. Предприемчивите ръководители на StartUp-и наемат специалист по Дигитален маркетинг, привличат го в екипа, а тези, с по-добро финансиране – директно аутсорсват тази част на дигитална агенция с репутация, доказана във времето, наложила се като бранд, агенци, която ще спести много енергия, време и пари на организацията.

Представяме Ви и някои важни аспекти, на които да обърнете внимание, ако сте експерт по SEO в дадена стартираща организация:

Определяне на бизнес целите

SEO на StartUp - Определяне на бизнес целите
SEO оптимиация на StartUp

Преди да започнете да популяризирате сайт на StartUp, трябва да зададете бизнес цели, които SEO ще ви помогне да постигнете. За да изберете правилната посока за развитие, трябва да вземете предвид нуждите и интересите на целевата аудитория.

Целта на стартиращите фирми може да бъде следната:

 • увеличаване на печалбите,
 • възвръщаемостта на инвестициите (ROI);
 • увеличаване на броя на потенциалните клиенти – такива целеви действия като регистрация, попълване на формуляри за обратна връзка, добавяне на продукти в количката;
 • повишаване на информираността за марката; повишаване на лоялността на клиентите и др.

Ако целта на стартираща организация  е да увеличи потенциалните клиенти, тогава е за предпочитане да се съсредоточите върху популяризирането на теми с ниска конкуренция, при които има голямо търсене на вашите стоки или услуги. Ако популяризирането на StartUp в Интернет е насочено към популяризиране на марката, тогава си струва да се съсредоточите върху това да направите продукта по-известен и разбираем за целевата аудитория. В същото време търсенето се генерира въз основа на анализ на ключови думи и идентифициране на най-търсените теми.

SEO оптимизиране на стартъп

Как да постигнете бизнес целите си с помощта на SEO?

За да съставите бизнес план за SEO, започнете с дефиниране на бизнес цел – какво искате да постигнете през тези шест месеца, ако приемем, че сте се договорили за шест месеца работа със стартиращата организация. Пример за подобни цели – увеличеине на продажбите с 20% след първото тримесечие, или пък увеличаване на органичния трафик с 10 %  само след месец работа по оптимизиране на сайта, който компанията притежава.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Повече продажби чрез SEO на изображенията

След това е добре да преминете към определяне на вашите маркетингови цели. Онлайн маркетингът, който стартиращото предприятие трябва да използва, за да постигне бизнес цели. В нашия пример, за да постигнем целта, трябва да оптимизираме фунията за продажби, да увеличим трафика на сайта и да привлечем отново потребители, посетили ресурса.

След това направете SEO бизнес план – определете кои показатели трябва да бъдат подобрени: позиция в резултатите от търсенето, качество на линк билдинг профила, трафик от социални мрежи и други сайтове, както и други сходни. Постигането на вашите SEO цели ще увеличи продажбите ви до желаното ниво, стига да работите усилено, систематично, но и разумно.

 

От къде да започнем с SEO отимизация на StartUp ?

За да започнете да популяризирате сайт от този тип, трябва да извършите редица технически настройки: свързване на системи за анализ, задаване на проследяване на целта, създаване на robots.txt и файловес карта на сайта и други сходни.

Едно от първите неща е да свържете сайта с Google Webmaster Tool, както и с  приложение, отчитащо посещенията, например Google Analytics.

Съставяне на семантично ядро

Съставяне на семантично ядро

Касае се за анализ и отделяне на ключови думи, които са на фокус и тези, които са с по-малка значимост, но са важни за цялостната работа.

За да намерите оптималната ключова дума, трябва да се съсредоточите върху онези заявки, които често се използват от вашата целева аудитория.

Освен това те трябва да имат достатъчно висока честота.

Ако не сте сигурни, проверете сайтовете на основните конкуренти и анализирайте разделите им, ще се уверите, че е помислено за това, кои са най-търсените думи и фрази и е насочена енергията именно там.  Можете да ползвате приложенията: Google Keyword Planner, Bukvarix и Serpstat  анализи  и други.

Какви грешки могат да се допуснат при работа със семантичното ядро?

При работа със семантичното ядро ​​е важно да се избягват следните грешки:

 • Използване на изкуствена семантика, създадена чрез генериране на ключови фрази чрез добавяне на думи за транзакция като „купува“, цена, име на регион и т.н. към заявки за търсене.
 • Начин на работа по страници на проект, който не отчита пълното семантично ядро ​​и в резултат на това много важни заявки изобщо не се използват.
 • Ограничаване  броя на високочестотните ключови думи, популяризирани на една страница.
 • Опитите за популяризиране на сайта за неуместни заявки – например имена на стоки или услуги, които не са на налични за предлагане. Едновременно добавяне на търговски и информационни ключови думи и фрази на една страница.
 • Други сходни

Съставянето на семантично ядро е много важна част от SEO оптимизирането на сайт. Този етап се извършва именно в началото, още щом една стартираща компания закупи domain. Не всеки може да състави доро семантично ядро, важно е хората, които правят това да имат аналитичен подход към задачата, да направят сериозни изследвания, да анализират конкуренцията и едва тогава да предприемат стъпки по самото съставяне. Много полезна информация за семантично ядро ще откриете тук.

Вътрешна оптимизация

Нека разгледаме по -отблизо нюансите, свързани с използването на мета тагове, SEO оптимизирани заглавия, оптимизация на изображения и URL адреси.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Разработка на уеб сайт

Заглавие на раздел, публикация, категория

Важна информация за заглавията:

 • попълване на заглавие на всички страници;
 • уникалност на заглавията един спрямо друг;
 • разлики със заглавието H1 на същата страница;
 • приблизителна дължина 70-80 знака;
 • използването на ключови думи в заглавието, които са подходящи за съдържанието на страницата.

 

Описание на страница или категория

Мета маркерът description също трябва да бъде попълнен с редица съвети:

описанието трябва да съдържа кратко описание на страницата, както и призив за действие;

добавете ключови думи за предпочитане в началото на описанието, като използвате думи за висока и средна честота;

дължината на описанието трябва да бъде приблизително 160 знака, допустимо е да се надвишава тази дължина, максимумът е 300 знака.

H1 Основното заглавие на страницата

H1, за разлика от заглавието и описанието, се показва само на страницата на сайта, а не във фрагмента в резултатите от търсенето. Когато съставяте заглавие, следвайте тези правила: използвайте заглавието H1 само веднъж на страницата;

 • избягвайте повторенията на заглавията – свръх спам;
 • Създайте  H1 напълно подходящ за съдържанието на страницата;
 • използвайте високочестотна ключова дума а в заглавието си;
 • не надвишавайте  50 знака.

Заглавия H2-H6

Структурирайте съдържанието на страницата, като използвате заглавия H2-H6 съгласно следните правила:

 • подредете заглавията в йерархичен ред – от най-високото (H1) до най-ниското (H6);
 • не добавяйте линкове в заглавията;
 • използвайте информативни, кратки и подходящи заглавия;
 • не използвайте твърде много заглавия.

Алт атрибут за изображения

Използвайте атрибута ALT, за да оптимизирате всички значими изображения на вашия сайт. Благодарение на това роботите за търсене ще могат да определят темата на изображението и то ще бъде класирано в Google Images  на по-предни позиции. Когато попълвате ALT, трябва да опишете накратко изображението, да избягвате спам и да използвате подходящи ключови думи.

 

Съдържанието на СтартЪп

Съдържанието на даден СтартЪп (сайт на стартиращата организация) е ключът към успешното популяризиране. За да заеме високи позиции, съдържанието трябва да отговаря на следните изисквания:

 • Информативност, надеждност, достоверност и полезност за целевата аудитория.
 • Уникалност – в противен случай сайтът може да попадне под санкциите на търсачките.
 • Добра структура – използването на заглавия, абзаци, списъци, таблици, улесняващи възприемането на текстова информация. Също така е препоръчително да използвате освен текст, снимки, графики, видеоклипове, диаграми, gif и други елементи, които правят съдържанието възможно най-привлекателно и интересно за потребителите.
 • Грамотност и стил, подходящи за целевата аудитория.
 • Съответствие с изискванията на търсачките.
 • Разумно използване на ключови думи – без свръх спам, естествено използване и разпространение на ключове в текста.

След завършване на вътрешната оптимизация и създаване на висококачествено съдържание на сайта, се пристъпва към външно популяризиране.

 

Външна оптимизация на StartUp

Преди да се премине към външна оптимизация на сайт се прави детайлен анализ на конкурентите, що се касае за частта по линк билдинг.

Можете да анализирате линковете към конкурентни сайтове, като използвате Serpstat. За да направите това, отидете на модула „Анализ на връзките“ и въведете домейна, който ви интересува:
Анализ на връзките  на Serpstat
Модулът ви позволява да разберете броя на препращащите домейни и връзки, да анализирате тяхната динамика и анкерни списъци, да откриете злонамерени донори както за вашия сайт, така и за всеки конкурент. Открийте сайтовете, които съдържат връзки към конкурентни проекти от горната част на резултатите от търсенето, опитайте се да получите връзки от тях към вашия проект.

Освен това, благодарение на анализа на връзките на конкурентите, можете да направите приблизителна прогноза за това колко връзки може да са необходими, за да изведете сайта на върха, при търсене на определена ключова дума или фраза.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Дигиталният маркетинг – гъвкавото средство за справянето с кризи по време на Covid-19

Методи за получаване на линкове към СтартЪп

 • създаване на уникално висококачествено съдържание по тема, която е важна за аудиторията на сайта;
 • чрез свързване с блогъри, които имат сайтове със сходно на Вашето съдържание, т.е. тематични на Вашият проект;
 • добавяне на вашия сайт към стартиращи проекти;
 • използване на публикации, гостувайки при други блогъри Guest Blogging;
 • публикуване на линкове, съпътствани с уникално съдържание в други сайтове;
 • извличане на линкове от  популярни социални мрежи – Facebook, Instagram, Twitter, YouTube Pinterest и др.
 • публикувайки свой собствен проект в списъците с различни инструменти и ресурси по вашата тема, както и използвайте други стратегии.

Въобще линк билдинг частта не е никак лесна, но опитни SEO експерти имат в екипа си линк билдъри и благодарение на опита им, нещата биха се получили добре за Вас.

 

Използваемост на сайта

Когато сайтът е нов, се правят насоки към дизайнерите, към програмистите с цел съставянето на по-добър за потртебителите проект.

Одит на използваемостта на сайт се извършва в различни ситуации:

 • при разработване на стартиране преди стартирането му, ако е необходимо, за увеличаване на конверсиите, след добавяне на нови функции. Можете да проверите използваемостта на проекта по следните начини: чрез анализиране на поведението на потребителите в отчетите на Google Analytics ;
 • използване на допълнителни услуги, например AskUsers или Five Second Test;
 • анализиране на топлинни карти на потребителска активност на WordPress сайтове с помощта на специални приставки;
 • оценка на скоростта на зареждане на страниците на проект с помощта на Google PageSpeed ​​Insights;
 • като провери независимо качеството на дизайна, лекотата на навиация в сайта, структурираното съдържание, удобството на формите на различни устройства, наличието на пълна информация за контакт.

Този раздел е изключително важен и именно благодарение на познанието на аудиторията, ще можете да съставите СтартЪп, който да отговаря на нуждите им!

 

Техническа SEO  оптимизация
За успешното популяризиране на StartUp, техническият одит на сайта е изключително важен, тъй като наличието на грешки може да доведе до сериозни проблеми в работата на ресурса и това да доведе до негатвни последици в последстви.

Редовно трябва да се извършва одит, за да се идентифицират и своевременно коригират грешките на всички сайтове. Особено важно е да се извърши технически одит преди стартиране на проект, както и когато има трудности и аномалии, например: рязък спад в трафика, попадане под санкциите на търсачките и др.

По време на технически одит се проверяват следните параметри:
правилно попълване на файлове robots.txt и sitemap.xml;

 • индексиране на страници;
 • използване на каноничния мета таг;
 • коректност на многоезичните настройки;
 • параметри на сървъра;
 • мета тагове и заглавки;
 • скорост на сваляне;
 • настройка на пренасочвания;
 • правилността на микромаркировката и др.

Заключение, касаещо SEO оптимизация на StartUp

Истината, приятели на Висео е, че по-горе Ви бяха представени основни аспекти в областта на търсачките и по-точно, основни съвети за цялостно SEO оптимизиране на StartUp – сайт за стартираща организация. Важно е да определите бюджет за SEO  и да поверите тази задача на опитни експерти.

Вярно е, някои екипи решават да наемат SEO оптимизатор в своя екип, но тази стъпка би довела до дълго време лутане, обучение, а през това време Вашите конкуренти може да бъдат много напред в Google SERP. За да не губите това време, най-доброто решение, поне според нас, е да се обърнете към дигитална агенция, стига бюджетът Ви да го позволява.

Без значение, дали ще потърсите оферта от W-SEO.com, или от наши колеги, нещата, които ще се свършат ще дадат отражение и Вие ще видите това.

Трябва да вземете предвид факта, че СтартЪп-ите са компании, които работят под нещо креативно, следователно и SEO оптимизирането трябва да е на доста високо ниво…

Каквото и да предприемете, искаме да знаете, че ние, екипът на компанията симпатизираме на СтартЪп-и и Ви желаем успешно развитие на проектите, с които сте се захванали!

SEO оптимизация - ние знаем как се прави!

Следните материали могат да Ви бъдат изключително полезни:

Публикацията е актуализирана на 2022/10/15 3:13:19 PM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
5 based on 12 votes
Марка
W-SEO.com
Продукт или услуга
СЕО оптимизиране на StartUp компании
Цена
EUR 1200

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *