Тайните за търсене в Google – Команди със специално предназначение

Оператори за търсене в търсачката Google

 

Давате ли си сметка, че днес, през 2020 година, онлайн има информация за всичко. Стига да знаете как да си потърсите информацията.

Ако преди години търсенето на специфична информация бе лесно начинание, то няма как да не отчетем, че днес нещата стоят по по-различен начин.

Допълнителните команди на търсачката за Google ви позволяват да постигнете много по-добри резултати. С тяхна помощ можете да ограничите обхвата на търсенето, както и да посочите на търсачката, че не е необходимо да разглеждате всички страници.

Оператор плюс (+):

За ситуация, когато трябва да включите насила всяка необходима дума в текста. За целта използвайте оператора „+“ преди необходимата дума. Да предположим, че ако имаме заявка за Terminator 2, в резултат на заявката ще получим информация за филма Terminator, Terminator 2, Terminator 3. За да оставим само информация за филма Terminator 2, поставихме знак плюс пред двойката: Всичко за „Home Alone“ I. “ Ако имаме заявка като Terminator +2.

Например:

Journal + Murzilka

Equation + Bernoulli

Оператор на сайта:

Този оператор ограничава търсенето до конкретен домейн или сайт. Тоест, ако направите заявка: сайт за маркетингова информация: spodeli.biz, резултатите ще бъдат получени от страници, съдържащи думите „маркетинг“ и „инфирмация“ на сайта „spodeli.biz“, а не в други части на Интернет ,

 

Например:

Сайт за музика: www.spodeli.biz

Сайт за книги: bg

Оператор на връзки:

Този оператор ви позволява да виждате всички страници, които сочат към страницата, на която е направена заявката. Така че връзката: Заявката за www.google.com ще върне страници, които имат връзки към google.com.

 

Например:

link: www.spodeli.biz

Линк за приятели: www.spodeli.biz

Оператор за обхват (..):

За тези, които трябва да работят с числа, Google направи възможно търсенето на диапазони между числата. За да намерите всички страници, съдържащи числа в определен диапазон  „от – до“, е необходимо да поставите две точки (..) между тези крайни стойности, тоест оператора на обхвата.

Например:

Купете книга $ 100 .. $ 150

Население 1913..1935

Изключете думи от заявката. Логично НЕ (-):

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Имейл маркетинг в комбинация с SMS маркетинг

За да изключите всякакви думи, се използват отрицателните оператори (-). Това е логично „НЕ“. Полезно, когато резултатите от директното търсене са твърде затрупани.

Например:

Аквариум група – търсим всичко за аквариума, с изключение на групата Аквариум

Потърсете точната фраза („“):

Полезно за намиране на конкретен текст (цяла статия с цитат). За целта приложете заявката в кавички (двойни кавички).

Например:

„И подземието е натъпкано, а свободата е едно. Ние винаги се доверяваме на него“ – търсим баладата на Висоцки на един ред

Забележка: Google ви позволява да въведете максимум 32 думи в низа на заявката.

Прекъсване на думите (*):

Понякога трябва да потърсите информация за словосъчетание, в което една или повече думи са неизвестни. За тези цели се използва операторът „*“ вместо неизвестни думи. Тези. „*“ – всяка дума или група думи.

Например:

Мастър и *

Леонардо * Винчи

Извлечението за кеш:

Търсачката съхранява версия на текста, която се индексира от паяка за търсене в специално хранилище във формат, наречен кеш. Кешираната версия на страницата може да бъде извлечена, ако оригиналната страница не е налична (например сървърът, на който се съхранява, не работи). Кешираната страница се показва във формата, в която се съхранява в базата данни на търсачката и е придружена от надпис в горната част на страницата, че е страница от кеша. Той също така съдържа информация за времето, в което е създадена кешираната версия. На страницата от кеша се открояват ключовите думи за запитване и всяка дума се подчертава със собствен цвят за удобство на потребителя. Можете да създадете заявка, която веднага ще генерира кеширана версия на страница с конкретен адрес: кеш: page_address, където вместо „page_address“ е адресът на страницата, съхранявана в кеша.

Например:

cache: www.spodeli.biz

cache: турнири spodeli.biz

!!! Трябва да се помни, че не трябва да има интервал между „:“ и адреса на страницата!

Файлов оператор:

Както знаете, Google индексира не само html страници. Ако например трябва да намерите някаква информация във файл, различен от html, можете да използвате оператора на файлове, който ви позволява да търсите информация в конкретен тип файл (html, pdf, doc, rtf …).

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Устойчивост на сайтове и уеб приложения

Например:

Спецификация html файлов тип: pdf

Създаване на тип файлове: rtf

Информационният оператор:

Информационният оператор ви позволява да видите информация, която Google знае за тази страница.

Например:

info:www.spodeli.biz

info:www.spodeli.biz

Оператор на сайта:

Този оператор ограничава търсенето до конкретен домейн или сайт. Тоест, ако направите заявка: сайт за маркетингова информация: www.spodeli.biz резултатите ще бъдат получени от страници, съдържащи думите „маркетинг“ и „интелигентност“ на сайта „www.spodeli.biz“, а не в други части на Интернет ,

Например:

Сайт за музика: www.spodeli.biz

Сайт за книги: bg

Оператор на връзки:

Този оператор ви позволява да виждате всички страници, които сочат към страницата, на която е направена заявката.

Например:

link:spodeli.biz

Линк за приятели: www.blogbaster.org

Оператор Allintitle:

Ако заявката започва с оператора allintitle, което се превежда като „всичко в заглавието“, Google ще произведе текстове, които съдържат всички думи в заявката в заглавията (вътре в етикета TITLE в HTML).

Например:

allintitle: Безплатен софтуер

allintitle: Изтегляйте музикални албуми

Оператор Intitle:

Показва страници, в които в заглавката се съдържа само думата веднага след оператора intitle, а всички останали думи за запитване могат да бъдат навсякъде в текста. Поставянето на оператор intitle преди всяка дума за заявка ще бъде еквивалентно на използването на оператора allintitle.

Например:

Програми intitle: Изтеглете

intitle: Безплатен intitle: Изтеглете софтуер

Allinurl оператор:

Ако заявката започва с оператора allinurl, търсенето се ограничава до онези документи, в които всички думи за запитване се съдържат само в адреса на страницата, тоест в URL адреса.

Например:

allinurl: bg игри

allinurl: книги фантазия

Оператор Inurl:

Дума, която се намира директно във връзка с оператора inurl, ще бъде намерена само на адреса на интернет страницата, а останалите думи – навсякъде на такава страница.

Например:

inurl: изтегляне на книги

inurl: games crack

Оператор related:

Този оператор описва страници, които са „подобни“ на определена страница. Така че, свързаната: www.google.com заявка ще върне страници с подобна тема на Google.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Професионално SEO обучение

Например:

сродни: www.spodeli.biz

свързани: www.spodeli.biz

 

Оператор define:

Този оператор действа като своеобразен обяснителен речник, който ви позволява бързо да получите определението на думата, въведена след оператора.

Например:

define: Kengaroo

define: Motherboard

 

Оператор за търсене на синоними (~):

Ако искате да намерите текстове, които съдържат не само вашите ключови думи, но и техните синоними, можете да използвате оператора “~” преди думата, към която трябва да намерите синоними.

Например:

Изгледи ~ Метаморфоза

~ Ориентация на обекта

Оператор на обхват (..):

За тези, които трябва да работят с числа, Google направи възможно търсенето на диапазони между числата. За да намерите всички страници, съдържащи числа в определен диапазон „от – до“, трябва да поставите две точки (..) между тези крайни стойности, тоест оператора на обхвата.

Например:

Купете книга $ 100 .. $ 150

Население 1913..1935

 

Специални оператори за търсене

 

Няма как да пропуснем да споменем търсенето по хаштаг.

Опитайте по следния начин:

Ще Ви се визуализират резултати по дадена фраза, под формата на хаштагове, най-вече във второстепенните, ако позволите така да се изразим, социални мрежи, каквито са Instagram, Twitter, Pinterest и други.

В Бъдеще ще търсим всичко по хаштагове, поне така смятаме ние, експертите по дигитален маркетинг към W-soe.com, затова, ако сте собственик на сайт, не се колебайте да популяризирате хаштагове.

Обобщение.

Търсенето в Google сe явява  незаменим инструмент за SEO и маркетинг. Не става дума за познаване на цялата работа на алгоритмите, а за начините, по които можете да използвате търсачката – лидер правилно. Полезността на някои оператори също е по-висока от другите. Важно е също да добавим, че има оператори, които са полезни само когато са сдвоени с други оператори. Така или иначе експериментирайте и се забавлявайте с тези команди.

 

Публикацията е актуализирана на 2020/06/17 1:34:49 PM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
Средна оценка
5 based on 3 votes
Марка
W-SEO.com
Продукт или услуга
Оператори за търсене

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *