SEO маркетинг – какво представлява маркетинга за търсачки и как да го използваме?

SEO маркетинг

Интернет маркетингът разполага с много различни инструменти за привличане на клиенти и увеличаване на продажбите. SEO е един от тях. Един SEO маркетолог не само знае как да оптимизира сайт за изискванията на търсачките, но разбира как да интегрира тази оптимизация в маркетинговата стратегия на компанията.

SEO маркетинг – какво представлява?

SEO е оптимизиране на уеб ресурс за изискванията на търсачките. Маркетингът е дейност, насочена към увеличаване на печалбите и продажбите. А SEO маркетингът е за привличане на клиенти от търсачките и увеличаване на продажбите чрез извеждане на сайта на върха на резултатите от търсенето.

Как работи?

Екип от специалисти – маркетолози, SEO, UX / UI дизайнери, разработчици и продуктови мениджъри – разработва план за популяризиране на продаващ сайт. Това не е механичен набор от операции с контролен списък, които могат да бъдат намерени в Интернет (например в нашия блог). Това е разнообразна работа, където всяка стъпка е в съответствие с маркетинговата стратегия на компанията, целевата аудитория е дефинирана и сегментирана, изградена е фуния за продажби и са разработени сценарии за взаимодействие с целевата аудитория за всяко ниво на фунията.

Ако един  SEO специалист счита мисията си за изпълнена, когато според списъка с заявки, одобрени от клиента, сайтът започва да се очертава в горната част на  Google, тогава SEO маркетингът гледа на проблема по-широко. Неговата цел е не само да изтласка уеб ресурса до първите редове на изданието, но и да гарантира, че сайтът започва да печели.

Може би най-важното предимство на SEO маркетинга е неговият „натрупващ ефект“. Впрягате се дълго, но след това карате бързо, дори ако финансирането на проекта е напълно ограничено. Факт е, че след всички етапи на работа вие получавате висококачествен, добре обмислен уебсайт с чист код, добро съдържание, удобна използваемост и високо доверие. За търсачките ще бъде трудно да изпратят такъв бонбон в задните дворове на Интернет, така че той ще виси на върха за дълго време просто по инерция, продължавайки да носи органичен трафик от търсенето.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Фокусът от PPC се измества сериозно към SEO

Как да използваме SEO маркетинга за успех в Интернет?

Дигиталният маркетинг дава редица перспективи за бъдещо развитие на съвременните брандове. Постигането на оптимален успех в онлайн средата е пряко свързано с използването на правилните маркетинг способи. SEO маркетинг способите играят ключова роля в позиционирането, развитието и популяризирането на бранда. Основната цел на оптимизацията за търсачките е да подобрява класирането на бизнеса в резултатите от потребителското търсене.

Ето и някои от важните SEO маркетинг способа, които да помогнат да боравите ефективно с оптимизацията за търсачките:

SEO маркетинг - ключови думи

Подбор на ключови думи

Важен елеент за постигане на целите, прави се в началото, когато се анализира даден клиент. Подборът на правилните ключови думи преминава през етапа на предварителното проучване. На този етап се проучват пазарните ниши, конкурентните практики, най-високочестотни думи в потребителското търсене и др. На база проучването се съставя семантично ядро от думи, които отговарят едновременно на бизнес мисията и целите на бранда, но и на потребителските интереси. Ключовите думи и изрази са неизменна част от позиционирането и разгръщането на бизнеса. Те спомагат на аудиторията да се свърже с бранда и да изгради асоциации с него.

Оптимизация на съдържанието – контент маркетинг

Маркетинг съдържанието се превръща във все по-значима част от съставянето на качествено потребителско изживяване. Оптимизацията на съдържанието е стъпка в областта на SEO, която е възможна след проучването и подбора на правилните ключови думи. Типове маркетинг съдържание със SEO насоченост са копирайтинг текстовете, гост публикациите и блоговете. За ефективната оптимизация на едно съдържание, е необходимо то да отговаря на няколко важни критерии. Първо, SEO съдържанието трябва да бъде релевантно и пряко свързано с пазарната дейност на бранда. На второ място е необходимо то да доставя ползи на потребителя. И на трето място – да включва ключови думи и изрази, за да спомогне на бизнеса да генерира разпознаваемост.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  7 SEO грешки, които дори професионалистите допускат

Набавянето на обратни връзки – линк билдинг

Друг SEO маркетинг способ е линк-билдингът. Това е мрежа от входящи и изходи линкове, която спомага на потребителите онлайн да се ориентират и да имат пряк лесен достъп до съответните бизнеси. Линк-билдингът се поделя на две категории – външен и вътрешен линк-билдинг. Вътрешният линк-билдинг се отнася за линкове в полето на бизнес сайта. Тези линкове представляват вътрешни връзки, които могат да водят до вътрешни страници на сайта. Те служат за по-лесното обхождане на сайта от страна на потребителите и тяхната правилна структура гарантира по-добро клиентско изживяване. Външният линк-билдинг се състои в генерирането на връзки от други сайтове. Брандът изгражда линк-билдинг профил от линкове, които са под формата на цитати от други сайтове. За да донесе висока успеваемост, външният линк-билдинг трябва да се базира на качествени връзки. Ето защо е важно сайтът да изгражда партньорства с авторитетни релевантни източници.

Техническото състояние на даден сайт

Техническа оптимизация Още един SEO маркетинг способ, който играе важна роля в представянето на бранда, е техническата оптимизация. Под нея се визира оптимизацията на техническата част на сайта, която го прави достъпен, организиран и лесно проходим за посетителите. В обзора на техническата оптимизация попадат всякакъв тип настройки, които подобряват достъпа до различни точки до сайта. Също така, за тази част от SEO оптимизацията са важни продуктовите описания, мета таговете, категоризацията на продуктите, заглавията на страниците и др. За техническата оптимизация на сайта е още важно да се премахнат грешки като счупени линкове, забавена скорост на зареждане, правописни грешки и т.н. Този маркетинг способ е ключов за оптимизацията, защото улеснява потребителите и увеличава времето за сърфиране.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  LINK BUILDING оферта

Нека направим обобщение на публикацията

SEO маркетинга е решение на различни задачи: технически, творчески, маркетингови, аналитични.

Например:

  • привличане на  целевите купувачи от резултатите от органичното търсене на сайта;
  • заемане на  челни позиции за подходящи заявки в търсачките;
  • намаляване на разходите за реклама, т.к. в резултат на компетентна оптимизация сайтът без платени реклами ще бъде показан в първите редове на резултатите от търсенето;
  • подобряване на репутацията на компанията чрез изготвяне на прегледи и установяване на обратна връзка с потребителите;
  • повишаване на доверието на целевата аудитория – колкото по-високо е класиран сайтът от търсачките, толкова повече реални хора му вярват;
  • да обхване възможно най-широко пазара, т.к по-голямата част от активните купувачи търсят стоки и услуги чрез търсачките.

Влиянието на SEO върху продажбите със сигурност съществува, но има трудности с показателите, които отразяват пряка връзка. За да се оцени ефективността на SEO маркетинга, се използват няколко параметъра:

  • посещаемост, като се вземат предвид преходите от търсачките;
  • динамика на класирането по основните заявки;
  • съотношението на посетителите и действията за реализация на сайта (приложения, покупки, обаждания и т.н.).

Успехът на дигиталния бизнес се свързва с комплексното и оптимално използване на сбор от маркетинг подходи за достигане до аудиторията и популяризиране на бранда. Такива инструменти на дигиталния маркетинг са SEO маркетинга, линк билдинг техниките, техническото SEO, семантичното ядро, както и останалите части на сектора.

 

Още полезни статии, които ние, редакторите на публикацията Ви препоръчваме да прочетете:

SEO оптимизация на бизнес, който е сезонен

Какво представлява кампания по SEO маркетинг?

Контент маркетинг и SEO оптимизация – как интелигентно да комбинирате различните методи за успех в Интернет?

Публикацията е актуализирана на 2023/01/12 7:25:52 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
5 based on 2 votes
Марка
W-SEO.com
Продукт или услуга
SEO marketing
Цена
EUR 800

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *