SEO оптимизация на сезонен бизнес – сезонен маркетинг

Сезонен маркетинг – как да подсигурите добра печалба през сезона, който дълго време чакате?

Сезонният бизнес се наблюдава най-вече в морските курорти, на места,  които привличат интерес  през зимата, например Банско, Пампорово, Боровец, Витоша и други.

В онлайн бизнеса, за сезонни магазини се смятат тези, които предлагат сезонни стоки.

Въпросът сега е, как да направите така, че онлайн магазинът да продава целогодишно. Другият важен въпрос е: Как да направите така, че да изпреварите конкуренцията, когато Вашият сезон настъпи.

Именно на тези въпроси ще отговорим ние, опитните експерти на Висео.

Приятно четене.

Дефиниция на сезонен онлайн бизнес

Нека започнем с дефиниция за сезонен онлайн бизнес.  Това е този бизнес, който работи само през даден сезон, било то лято, зима, есен, пролет. Естествено есен и пролет най-често биват изолирани, тъй като в България туризмът можем да го разделим на два основни типа, що се касае сезоните, а именно – летен туризъм, или т.нар. морски туризъм, или планински, който е през зимата.

Това автоматично означава, че ако имате ресторант, традиционен бизнес, на плажната ивица, например, то трябва сериозно да помислите за SEO на локален бизнес, за да направите така, че когато клиент потърси ресторант за вечеря, например, то Вие да сте сред първите, които да му се предложат.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO оптимизация - практични съвети за Черен петък и празничния сезон

Ако приемем, че сте собственик на електронен магазин, предлагащ сезонни продукти, например СКИ ЕКИПИРОВКА, тогава също трябва да вземете предвид някои важни фактори.

Е, за дефиниция на сезонен онлайн бизнес можем да определим, че това е този бизнес, който предлага сезонни стоки  / услуги.

Това може да бъде, както по-горе споменахме магазин за ски екипировка, магазин за бански костюми, магазин за кожени палта и др. Може да бъде и традиционен бизнес, който приема посетители само през зимата ,или само през лятото.

Сезонният маркетинг е насочен към приспособяване на вашите онлайн маркетингови кампании към текущите събития. С други думи, насочване към важни събития и национални или глобални празници за вашата индустрия. Сезонният маркетинг е свързан с разглеждането на календара, идентифицирането на подходящите възможности и използването им.

Как да популяризираме онлайн магазин, предлагащ сезонни артикули?

В този случай внимателно трябва да помислите, дали да не предложите на клиентите си продукти, които биха се купували и целогодишно. Ако сте решили, въпреки обстоятелствата, да продължите да предлагате сезонни артикули, то тогава през времето, в което имате по-малък оборот, би било страхотно, ако наблегнете на онлайн маркетинг решенията.

С други думи, когато сте извън сезона, популяризирате сайта си, за да може, когато настъпи точния сезон, да сте пред конкуренцията.

Естествено, можете да сторите това, следвайки следните стъпки:

  1. Когато не сте в активния сезон, продължавате да поддържате сайта, да добавяте ново съдържание, не е задължително това да са нови продукти. Например, ако продавате ски ръкавици, не е удачно през лятото да пускате нов артикул, тъй като заинтересованите лица ще бъдат много малко, затова по-удачно би било да публикувате статии в секцията БЛОГ, като предлагате модели продукти, които потребителите могат да очакват през предстоящия сезон.
  2. Линк билдинг – не бива да се спира с процеса по набавяне на качествени линкове към Вашият онлайн магазин.
  3. Други – като под други се има предвид всякакви стратегии, водещи до нови клиенти. Спокойно можете да настроите и контекстуална реклама, тъй като извън сезона цената на ключова дума би била много изгодна, но с това действие ще можете да наложите даден бранд.
СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Тече Google актуализаиця за спам от линкове

Как да популяризираме бизнес, предлагащ услуги само през лятото/зимата?

Ако сезонът Ви е настъпил, то е време за печалба. Трябва да възстановите загубите през останалите три сезона, които са Ви отнели много енергия, ресурси, инвестиции.

Време е за действие.

  1. Потърсете местни информационни агенции, сайтове с много читатели, инфлуенсъри с публика, която е сходна на Вашата и поискайте оферта от тях. Промотирайте бизнесът си.
  2. Подсигурете си позитивни отзиви в Google Local Business. Ако не присъствате, то веднага поправете тази грешка. Добавете обекта си като локален обект и карайте доволните клиенти, желаещи да оставят отзив, да го сторят.
  3. SEO на официалната страница. Направете така, че да сте сред първите в резултатите, при отправяне на заявки. Много силно и важно е, когато се касае за хотел. Например, ако предлалгате хотел и настаняване, и сте собственик на такъв в Гърция, то именно чрез добро SEO можете да си подсигурите 100 % натовареност през целия сезон.
  4. Възползвайте се и от сайтовете, предлагащи промо оферти. Все още много клиенти търсят настаняване чрез намаление, като причината я знаете, а именно – ниските доходи на по-голямата част от българите.
  5. Разни – като под разни се има предвид всякакъв тип онлайн и офлайн реклама за промотиране на бизнесът Ви през активния сезон.
СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  5 основни стратегии за монетизиране на сайт

Какво да правите, когато не е активен за Вашият бизнес сезон?

В никакъв случай не бива да се отпускате, тъй като Вашите конкуренти действат. През неактивният сезон можете да продължите с SEO оптимизация на сайта, който е официален, да умуват естратегия, която да приложите дни преди да настъпи сезонът.

 

Финални думи, касаещи популяризация на сезонен бизнес онлайн

Никак не е лесно да подсигурите предимство пред конкуренцията в Интернет средата, като причината за това е огромната такава. Но, ако сте предприемчиви, отделите бюджет за онлайн реклама и SEO, нещата ще се случат.

Естествено, трябва да попаднете на правилната компания, на екипът, който да изгради SEO стратегия, на хора, които ще заработят за Вас и ще направят така, че БИЗНЕСЪТ ВИ да се откроява от останалите такива.

Всичко, което трябва да направите, е да наблюдавате тенденциите в търсенето. В зависимост от времето на годината или празниците, някои заявки ще водят тенденциите в резултатите от търсенето и социалните мрежи. Това означава, че интересът на потребителите към конкретни теми се увеличава с определен период от време.

Направете сезонен залог на SEO и направете проучване на ключови думи. Това ще помогне да се определи посоката на сезонните тенденции. Изследването ще предостави необходимите данни, с които можете да изберете най-добрите опции за ключови думи с приличен обем на търсене.

 

Ние, екипът на w-seo.com сме готови да приемем заявки за нови клиенти, които желаят по-добро класиране в Google, респективно повече клиенти по естествен / органичен път.

 

Ако сега е настъпил Вашият сезон, то ние Ви пожелаваме успешен такъв!

 

Публикацията е актуализирана на 2021/07/08 8:46:59 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
5 based on 7 votes
Марка
Висео
Продукт или услуга
Сезонен маркетинг и SEO

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *