Особености при SEO оптимизация на сайт за Google

Дигиталните агенции и SEO експертите преследват една основна цел – да позиционират на първи места даден сайт в  една от водещите търсачки в света – Google. Има известни разлики между оптимизацията в Google и SEO за останалите търсачки, но Вие добре знаете, че в България аналог на Google няма, следователно акцентът е именно върху SEO оптимизация на сайт за Google.

Какво можете да получите от оптимизацията на Google? Първо, това е да се улесни потенциалните клиенти да намерят сайта. Второ, да надминете най-близките си конкуренти в областта на дадена дейност. Цялата извършена работа се базира на SEO одит, анализ на нивото на конкуренция в бизнес сферата, определяне на нуждите на потребителите и препоръки, дадени от търсачката на уеб администраторите.

От всичко казано по-горе следва: оптимизация се извършва за популяризиране на даден сайт, разширяване на бизнеса и увеличаване на печалбите.

Съдържание на статията

Съвети за оптимизиране на сайтове на Google

Опитни SEO специалисти извършват оптимизация в няколко области:  Линк билдинг, кънтент маркетинг,  като се вземат предвид поведенческите и технически аспекти. Ефективността на извършената работа зависи от броя на изпълнените дейности. Представяме Ви няколко важни стъпки, съвети, чрез които да оптимизирате сами добре вашият сайт. Приятно четене!

Първата стъпка е да изберете правилното име на домейн

Търсачката на Google се държи най-приятелски с уеб ресурси, които използват ключови фрази в имената на домейните си. Например сайтът „dieti.eu“ ще се класира по-високо в резултатите от търсенето за „dieti“ от конкурентните уеб ресурси. Самата домейн зона (частта от домейна след „.“ – com, bg, xyz и други) практически не играе роля. Тук е мястото да споделим, че при покупката на нов домейн трябва да направите всичко възможно да придобиете .com, или .bg. Само в крайни случаи – други TLD.

Популярна търсачка елиминира влиянието на възрастта на името на домейна върху резултатите от търсенето, но възрастта на страниците с ресурси все още има значение. Влияе на показатели като Page Rank и ниво на доверие. Категорията „стари“ страници включва тези, които са създадени преди повече от 2 години.

В САЩ, където е създадена системата на Google, се отделя голямо внимание на защитата на правата върху интелектуална собственост. Използването на вече съществуваща опция за дизайн може да има лош ефект върху класирането. Експертите препоръчват създаването на оригинален дизайн.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO оптимизация на сайтове и реклама в интернет

Ако се използва типична платформа за създаване на уеб ресурс (например WordPress или Joomla), дизайнът трябва да бъде уникален на ниво изходен код. За да се постигне положителен резултат, трябва да се изоставят публично достъпните готови платформи в полза на самостоятелно написани опции, дори сайтове, създадени на популярни рамки.

Втората стъпка е дефинирането на специализация

Google горещо приветства сайтове с тясна специализация, които са били посветени на определена тема. Тази преценка е вярна за издаване на всякакъв вид заявки: ниско-, средно- и високочестотни.

Например сайт, който продава преносими електроцентрали и генератори, ще се класира по-високо в резултатите от търсенето за термина „генератори на енергия“, отколкото онлайн хипермаркетите, които изброяват продукти с различни видове електроника, включително електроцентрали, на своите страници.

Трета стъпка – попълване с ново съдържание, увеличаване на броя на страниците

Това е една от основите на оптимизацията за търсачки на Google. Трябва да добавите поне 1 страница към сайта за 1-2 дни.

Някои уеб ресурси хостват огромен брой страници със съдържание буквално незабавно и след това „замръзват“ в очакване на потребителите. Google се отнася лошо към такива сайтове. Съдържанието трябва да се актуализира редовно.

Търсачката категоризира сайтовете по брой страници. Ако порталът има 10 хиляди страници или повече, той ще бъде в горната част на резултатите от търсенето дълго време.

Четвъртият съвет е да използвате само уникално съдържание

Content Marketing - SEO съдържание

Всяко копиране на съдържание от други ресурси може да доведе до лоши последици. Същността на популяризирането на съдържание в Google е да запълни уеб ресурс с напълно уникална информация, която ще бъде интересна и полезна за потенциална аудитория. Основното нещо е да се фокусирате върху хората, а не върху роботите.

Специалистите в тази област знаят, че страниците, съдържащи текст от 800 до 10 000 знака или повече, са най-успешни. Логиката тук е проста – в малко „късче“ текст не можете да посочите пълна и изчерпателна информация за която и да е предметна област. От това следват следните критерии за текстове: обем, полезност и високо качество.

Google също има лошо отношение към повторението на текстови блокове и фрази, които възникват поради дублиране на SEO тагове, „през” текстове, поставени в долната част на страницата и т.н. Ако на сайта бъдат идентифицирани две подобни страници, дубликатът ще бъде песимизиран.

Когато пишете текстово съдържание, трябва да го съсредоточите върху хората, да подчертаете значими абзаци, да използвате един стил на дизайн, структура и подравнете вляво. Google обръща специално внимание на правилното форматиране на текстовото съдържание.

Петата стъпка е премахването на прекомерното натрапване на дадена фраза в текстовете

Резултатите от неправилна оптимизация, свързана със свръхспам при възникване на ключови заявки (главно при точното възникване) – влошаване на класирането, прилагане на санкции. Прекомерен брой ключови фрази, наричани „гадене“, бързо се идентифицират от услугата RankBrain. Максимално допустимата ставка е в диапазона от 13 до 17%. За разлика от другите търсачки, при оптимизиране на ресурси Google използва по-висока плътност на ключовите фрази. Търсачката оценява два основни фактора: естествеността на текстовото съдържание, последователността на представяне на фактите.

Шеста  стъпка – правилното използване на ключови фрази

Според проучването сайтовете, които изобщо не са SEO оптимизирани, трудно попадат в топ на търсачките. Основната причина е изборът на грешни подходи за работа по SEO и възползване от самоуки „специалисти“.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Дигитален маркетинг - StoryTelling

Ако човек няма необходимите знания и опит, не трябва да се ръководите от информация, получена от съмнителни източници. По-добре е да поръчате оптимизация от тези, които ясно познават всички характеристики на SEO оптимизиранто на сайтове за Google. Нашият екип от специалисти ще свърши цялата работа от нулата и ще осигури високи позиции в резултатите от търсенето, стига да разбирате, да си давате сметка, че SEO продава, и то продава сериозно!

Цената на SEO оптимизация  в Google е средно около 400 евро на месец. Това е напълно оправдана цена, която отчита всички аспекти: действителното количество работа, разходите за време и ресурси, спецификата на рекламирания сайт и други.

Седма стъпка – оптимизация на класирането

Има специални услуги, които определят рейтинга на уеб ресурсите. Тези показатели също са важни. За успешна SEO оптимизация трябва да участвате в силни източници, мощни директории, както и в тематични сайтове.

Осма препоръка – използване на външни връзки

За растежа на PR и успешното популяризиране са необходими връзки от авторитетни портали и сайтове, които са подходящи за темата на рекламирания проект. Търсачката взема предвид дори връзки от нулеви PR страници и социални мрежи.

Google се противопоставя на пазара на връзки, но използва много специфични методи за борба с него. Разглежданите критерии за анкъри (предимно търговски): контекст, разнообразие, ниво на доверие на източниците, уместност към темата. Със систематичен подход към подобряване на линк профила можете да постигнете значителни резултати и да предпазите популяризирания ресурс от попадане във филтрите.

В България, а и на много места по света, Google отделя сериозно внимание на линк билдинга, като част от SEO оптимизация на сайт.

Една от обещаващите опции е използването на връзки от край до край, които преминават през всички страници на донорски сайтове, т.е. линк, който е поставен на всяка вътрешна страница, познат като SITEWIDE линк.

Стъпка девета – Изходящи връзки

Препоръчително е броят на изходящите връзки да бъде ограничен до 100 на уеб ресурс (броят на неговите страници няма значение). Опитните професионалисти винаги вземат предвид това ограничение и се стремят да сведат до минимум броя на изходящите връзки. Най-голямо внимание се отделя на връзките от главната страница. За да премахнете или затворите от индексирането, можете да използвате маркера “rel=”nofollow””.

Десета стъпка – настройка на вътрешни връзки и свързване

Като попълните сайта с качествени връзки, можете да постигнете увеличение на рейтинга. Правилното свързване има положителен ефект върху поведенческите фактори, помага за намаляване на степента на отпадане и увеличава използваемостта на ресурса.

За създаване на връзки се използват различни инструменти: breadcrumbs, навигационни връзки, поставени в долния колонтитул, страничната лента, основното съдържание, както и напречни менюта.

Единадесета стъпка – настройка на файловете SITEMAP.XML, ROBOTS.TXT

Тези файлове играят важна роля в оптимизирането на уеб ресурсите в Google. Sitemap.xml ви позволява да увеличите броя на индексираните страници до 77-99%. Robots.txt е удобен инструмент за проследяване на индекси. Той също така ви позволява да премахнете дублиращи се данни.

Дванадесета стъпка е да увеличим аудиторията на потребителите и да увеличим тяхната активност

Google установява отношения на доверие с порталите, които посещавате. Основните поведенчески характеристики, на които обръща внимание търсачката, са: броят на отскачанията (не повече от 75%), връщанията, времето, прекарано на потребителите в сайта, броят на вътрешните преходи. Подобряването на поведенческите параметри е обещаваща тема, която се изучава отделно.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Поръчайте SEO оптимизация от надеждна компания

Тринадесета стъпка – оптимизиране на техническите параметри

Основните технически параметри, които играят важна роля в промоцията, са: наличие на мобилна версия, скорост на зареждане на страницата, коректност на HTML кода, настройки от страна на сървъра, поддръжка на защитен HTTPS протокол.

Специалистите използват поне PageSpeed ​​Insights, за да изпълнят препоръка за увеличаване на скоростта на ресурса. Оптимизацията се извършва както за основната, така и за мобилната версия на сайта.

Някои сайтове работят по различен начин в различните уеб браузъри. Максималният трафик се осигурява само от междуплатформени уеб ресурси.

Стъпка номер 14 – Създаване на правилните настройки за SEO

SEO таговете са задължителни за популяризиране в Google и трябва да бъдат конфигурирани правилно. Помислете за основните:

Етикетът „title“ трябва да бъде не повече от 70 знака и да съдържа ключови фрази. Основни критерии: уместност, краткост, информативност. Трябва да има на всяка страница.
Тагът „description“ е описание на съдържанието, използвано от търсачката за фрагменти. Той трябва да се състои от приблизително 160 знака, да съдържа фрази за търсене, да дава кратко описание на съдържанието, съдържащо се на страницата.
Таговете h1-h6 се използват за четливост, предмет и уместност.

Когато правят каквито и да е SEO настройки, специалистите изучават семантичното ядро, което се състои от ключови фрази. Те се избират с помощта на статистически услуги и инструменти, но могат да се съставят и с аналитични подходи, без използването на скъпоструващи инструменти.

15 стъпка е изборът и поставянето на изображения, видео съдържание

За правилна оптимизация в Google е необходимо да се използват различни видове съдържание: текст, аудио файлове, видеоклипове, таблици, изображения и други.

Когато вграждате изображения, трябва да попълните етикета „ALT“. Това допринася за правилното индексиране на изображенията, привличайки трафик от Google.Images. Трябва да се използват само уникални изображения.

Шестнадесета стъпка – използване на допълнителни полезни инструменти

За да популяризирате ефективно уеб ресурси в Google, имате нужда от следното:

Използване на услугата Google.Webmaster;
Да се ​​ръководи от правилата и препоръките за уеб администратори;
Използвайте данни от Google Analytics;
Идентифицирайте конкуренти в списъка на първите 10 резултати от търсенето;
Използвайте услугите на Search Console за ускоряване на индексирането и Google.Analytics за проследяване на динамиката, както и инструменти за определяне на динамиката
промени в позицията в резултатите от търсенето
Следете актуалните SEO тенденции и въвеждането на нови алгоритми в търсачката.

Основни характеристики на Google Optimization

Експертите разполагат с над 200 параметъра, които влияят на класирането в Google. Няма единна формула за успех, така че всеки специалист се стреми да изпълни максимално препоръките.

В някои случаи дори незначителни корекции могат да доведат до значителни резултати. Най-добре е да поръчате оптимизация от квалифицирани специалисти, които са добре запознати с всички характеристики на този процес и ще съставят правилен списък с обещаващи области на работа, което ще помогне значително да спестите бюджета.

Поръчвайки услуга по SEO оптимизация за Google от нас, вие получавате гарантиран резултат (увеличаване на броя на кликванията, подобряване на позицията на сайта) и се предпазвате от неподходящи разходи.

Забележим резултат може да се постигне след 3 месеца от началото на работа и дори по-рано. Всички работи се състоят от 12 етапа, всеки от които отнема 22 дни. Благодарение на функциите на търсачката за редовни иновации, резултатите няма да закъсняват.

Препоръчваме ви да се свържете с нашите експерти и да получите безплатна консултация относно популяризирането на уеб проекти в Google.

Полезни ресурси, касаещи SEO оптимизация на сайтове, които препоръчваме да прочетете…

  1. Ако се интересувате от цените и ценообразуването в тази сфера, то прочетете тази статия.
  2. Какво предтавлява услугата „Линк билдинг“ и защо е неизменна част от SEO – научете от тук.
  3. В тази публикация сме споделили как да действате, ако сте управител на електронен магазин. Разгледайте я!
  4. Изберете надеждна компания за SEO, за да се радвате на много нови потребители и клиенти!
  5. И последният ресурс, който Ви препоръчваме да прочетете е на тема: Защо трябва да направим SEO оптимизация на нашите сайтове?

Публикацията е актуализирана на 2022/04/16 8:16:51 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
5 based on 10 votes
Марка
W-SEO.com
Продукт или услуга
Особености при SEO оптимизация на сайт за Google
Цена
EUR 800

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *