Онлайн реклама – как да изградите успешна стратегия

Съвети за онлайн реклама

Съдържание на статията

Реклама в Интернет – съвети за оптимална рекламна кампания

Съвременните технологии за онлайн реклама са в състояние да привлекат целевата аудитория, като по този начин правят възможно увеличаването на продажбите, без значение от стоките, или услугите, които предлагате.

Успехът на онлайн рекламата има много общо с процента на конверсия.

За да привлечете нови клиенти, е важно да приложите добре проектирано съдържание на вашия уебсайт, да изградите партньорска мрежа, да предоставите продкуктите  в най-добрата им светлина.
Какво трябва да бъде правилното съдържание?

За да може вашият сайт да отговори максимално на нуждите на потенциалните клиенти, си струва внимателно да го анализирате, да идентифицирате силните и слабите страни.
Какво да търсите?

За успешна SEO оптимизация, бързото му напредване в резултатите от търсенето и следователно за привличане на повече посетители, има смисъл да се обърнете към интегриран подход.

Благодарение на специални промоции и оферти, имате възможност да използвате обещаващи интернет технологии за популяризиране на вашата марка при изгодни условия.

Интернет, като рекламен инструмент става все по-популярен с всеки изминал ден. Причините за това са много: огромно покритие на аудиторията, относително ниска цена, възможност за показване на рекламни материали на определена група хора. Освен това рекламните материали в електронна форма, независимо дали са текстове или банери, могат лесно да бъдат изграждани отново, коригирани, сменияни, без това да струва  скъпо.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  TikTok - пет начина за популяризиране на профил

За тези, които все още не са рекламирали в Интернет или разработват нова рекламна стратегия, нашият малък обзор ще ви помогне да вземете правилното решение.

Няколко думи за ефективността и цената на онлайн рекламата
Нека да разгледаме опита на САЩ, световният лидер в рекламните бюджети. Изследванията на EMarketer показват, че през предишната година разходите за телевизионни реклами в САЩ са били 72,1 млрд. Долара, а разходите за онлайн реклама са били 77,37 млрд. Долара. Това са съответно 35,8% и 38,4% от всички бюджети за реклама в САЩ.

Тайната на популярността на онлайн рекламата се крие в гъвкавостта и в задаването на параметрите. В някои области на бизнеса това се превръща в основния начин за популяризиране на стоки и услуги.

Можем да кажем, че онлайн рекламата днес задминава телевизионната реклама, както у нас, в България, така и в редица страни по света.

По-горе Ви споменахме за интегриран подход за реклама, но какво всъщност означава това?

  1. Контекстна реклама

Този тип реклама включва създаването на реклами, които ще се показват в търсачките според заявките, посочени от рекламодателите. За да започнете да работите, трябва да се регистрирате в системата за контекстна реклама на избраната търсачка, да депозирате пари в сметката си, да създадете реклами и да настроите тяхното показване. Парите автоматично ще бъдат изтеглени от сметката при преминаване от рекламата към вашия сайт. Можете да зададете дневен бюджет, така че да не изразходвате всичките си средства за един ден. Цената на клик ще зависи от популярността на избраните от вас заявки и от активността на вашите конкуренти

2. Статии в сайтове с линкове

PR статии, публикувани в партньорски сайтове или в сайтове, свързани с вашия бизнес, в портали на малки регионални медии или тематични блоове. Те са полезни с това, че остават на сайтове за дълго време, могат да бъдат намерени и прочетени в тематични раздели в продължение на няколко месеца и дори години. Това предимство обаче ще работи само ако статията е интересна и информативна.

3. Реклама в социалните медии

Най-простият и най-евтиният вариант са страниците или общностите на вашата компания в популярни социални мрежи: Facebook, Twitter, Instagram и Tik-Tok. Трябва да платите само на човека, който ги актуализира ежедневно и комуникира с абонати. Комуникацията е ключова тук, защото социалните мрежи са създадени за това. Ако започнат да оставят коментари за вашите публикации, това е индикатор, че всичко върви както трябва. Но контактът трябва да се поддържа, в противен случай популярността на общността непрекъснато ще намалява.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Консултация от експерти в SEO за вашия онлайн бизнес

4. СЕО оптимизация

Не бива да забравяме, че има смисъл да рекламираме само висококачествен сайт, който отговаря на съвременните изисквания за съдържание. Той трябва да бъде добре оптимизиран, и като код, и като съдържание. Това изисква поне:

  • Библиотека от думи и фрази, които описват вида дейност на вашата компания (семантично ядро).
  • Оптимизиране на основните страници и привеждането им в добър вид, както за потребителите, така и за търсачките.
  • Създаване на текстово съдържание с отчитане на семантичното ядро. Изграждане на връзки (например връзки към вашия сайт от висококачествени популярни блогове).
  • Създаване или обновяване на нови страници.

 

Онлайн рекламата може да бъде най-различна, като започнем от традиционната банерна реклама и стигнем до реклама от влогъри, които да споменават брандът в дадени клипове.

Банерна реклама
Банерът е статична или анимирана картина, най-често с рекламен слоган, при кликване върху която потребителят отива на уебсайта на рекламодателя. Банери се поставят на популярни сайтове с голям трафик. Те са лесни за запомняне, но с годините на тяхното съществуване те започнаха да се игнорират от някои потребители. Поради това непрекъснато се разработват нови видове банери, за да привлекат повече внимание.

Натурална (родна) реклама 

Това е реклама, която е естествено вписана в контекста на някакво съобщение, представляващо интерес за потребителя.  Родната реклама обикновено е комбинация от текст и изображения, може да включва аудио или видео.

естествените реклами включват:

  • Спонсорирани от марката информационни и развлекателни статии;
  • препоръки и коментари от експерти, които официално представляват вашата марка;
  • реклама в социалните мрежи – хаштагове, туитове и акаунти, популяризирани в рамките на PR кампанията, в Twitter, публикации и PR кампании във Facebook и Tumblr;
  • брандиране на тематични страници, например логото на производител на кухненски прибори на главната страница на кулинарен сайт.

Мобилна реклама
Потребителите на интернет могат да сменят джаджи през целия ден, без да се налага постоянно да стоят на стационарен компютър или лаптоп.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Колко струва моят сайт?

Рекламата може да бъде в специално изградено приложение за Android и iOS.

Рекламни публикации в големи онлайн медии

Интернет медиите се считат за големи, с ежедневен трафик от над 10 000 потребители на ден, т.е. над 10 000 уникални посещения на ден.

Цените варират, като някои електронни медии предлагат рекламни публикации на цени от 50 лева,  руги за цени от 800 лв.

Комплексна СЕО оптимизация на сайт

Тази работа е необходима за сайтове с голям брой раздели и подраздели, и особено за онлайн магазин. Започва се  с одит и отправяне на препоръки за подобряване на навигацията, дизайна и съдържанието. Определя се кои конкретни страници трябва да бъдат оптимизирани и популяризирани в търсачките и се прави план за действие. Например туристическите агенции ще рекламират специфични за страната раздели на своите уебсайтове в зависимост от сезона. За силни страни се изучават сайтовете на конкурентите, разработват се препоръки за това как да ги „наваксате и задминете“ в търсачките. Често се налага да променя съдържание. Например, раздел Услуги може да има само две страници, докато конкурентите могат да имат 5-10.  Предоставя се и план за линк билдинг във времето, както и се определя бюджет, с който СЕО агенцията да разполага.

онлайн реклама и SEO

Обобщение на статията

Чрез тази статия можете да си подпомогнете за изграждането на стратегия за онлайн реклама. Можете да изберете типовете реклами, от които да се възползвате в сектор „Дигитален Маркетинг“ и да насочите усилия, енергия и бюджет в тази част. Естествено, ако изпитвате затруднения, можте да се посъветвате с експерти, без значение, дали ще се доверите на нас, или на друга агенция.

Трябва да знаете, че … 

Бизнес, който днес не е представен в Интернет, вече не се приема сериозно от никого. Често сме свидетели на бизнес сайт, тип визитка, както и на фейсбук страница на компанията и до там. Това е най-често срещаната картинка, както у нас, в България, така и в много други страни. И повечето CEO-та си мислят, че това е достатъчно за представянето на бизнесът им в Интернет и очакват да се случат чудеса. ДА, ама НЕ. Статичните, неактуализиращи се страници, които не се популяризират в търсачките,  работят срещу вас, докато Вашите конкуренти действат.

Рекламата е двигателят на търговията, но всеки двигател се нуждае от гориво, поддръжка и професионална диагностика.

Следните материали могат да Ви бъдат изключително полезни:

Четете ни всеки ден, за да подобрите подхода си за SEO оптимизация и онлайн маркетинг.

Публикацията е актуализирана на 2020/10/07 8:44:31 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
5 based on 5 votes
Марка
ВИСЕО ЕООД
Продукт или услуга
Онлайн реклама

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *