Как да се борим с фалшивите отрицателни отзиви в Google и Facebook

Негативните отзиви са изкчюлително неприятни, особено когато са нереални. Никой не ги желае. Няма собственик на бизнес, който да е щастлив от пореден негативен отзив, подкрепен с „лош“ коментар. Особено тежко е положението, когато бизнесът е коректен, лоялен, а отзивът е манипулиран, т.е. или от конкурент, или от злонамерен, анонимен човек, който цели да наруши цялостното добро представяне на компанията в този аспект. Във всички случаи се касае за сериозен проблем, на който има решение.

Малкият и среден бизнес все по-често страдат от фалшиви отзиви. Често получаваме сигнали от собствении, търсещи компетентно мнение и решения за справяне с този проблем.

Нека разгледаме как точно се случват негативните отзиви и дали е лесно да се направи подобно нещо? Съсдаването на акаунт, било то във Фейсбук, или пък в Гугъл, става буквално за минута. След това на разположение имаме фалшив профил, от който можем да поставяме звезди, т.е. да даваме глас, най-често от 1 до 5. Положителни за наши клиенти, отрицателни за конкуренти. Това е истината – всичко става лесно,  но ако се прави – се губи смисълът на тези отзиви.

Изключително важно е всеки един отзив да се анализира и наблюдава внимателно.

Не сме сигурни дали си давате сметка каква сила крият самите отзиви и какво бъдеще предстои за тях, затова ще дадем кратка яснота.

За нас отзивите в соиалните мрежи са като маркетинговата стратегия „от уста на  уста“. Този инструмент е доказан във времето като един от най-успешните. Т.е., ако някой Ви препоръчва нас  – екипът на ВИСЕО ЕООД за оптимизаия на сайтът ви, и този някой е Ваш близък, дългогодишен приятел, човек, на който имате безусловно доверие, то почти сигурно е, че ще се свържете с нас.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO стратегии за електронни магазини

Все още отзивите в соиалните мрежи нямат тази сила, но с всеки изминал ден – тя натежава и расте.

Но да се върнем към негативните отзиви, създадени от FAKE профили.

Ако Вие имате такъв отзив, то можете да го премахнете. Има как, което е успокояващо. Процедурата е трудна, но не и невъзможна.

Google има изключително много правила за потребителите, които оставят отзиви. Изключително стриктно се следят новите отзиви и това, дали са реални, или – не. Нещо повече, ако един фейк профил остави няколко негативни коментара, то често те въобще не стигат до широката аудитория, т.е. биват локализирани и автоматично изтривани.

Ако все пак някой незаслужен, негативен отзив достигне до Вашата публика, т.е. Вашите потенциални клиенти, то можете да пишете на поддържащият екип на съответната социална мрежа. В статията най-често става въпрос за Google и Facebook, тъй като и двете компании са лидери, заемащи повече от половината световен мрежови трафик.

Истинско предизвикателство към екипът на Гугъл е да установи кой отзив е фалшив, и кой не! Това е логично. В повечето случаи е изключително трудно да се докаже самоличността на някого онлайн, но над това се работи усърдно.

Как да отговорите на негативен отзив?

Ако приемем, че отзивът е фейк, т.е. безупречни в своята дейност сте и колкото и да не Ви се вярва, то получите такъв отзив, то има решение, чрез което да отговорите.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Корпоративна идентичност и имидж в интернет пространството

Задължително бъдете дипломатичен, спокоен и приемете, въпреки манипулаията, негативния отзив и отговорете по следния начин: Пожелайте подробности за негативното мнение, като завършите с: Ако не ни посочите в отговор на мнението ни конкретни причини, то нека нашите читатели знаят, че това е манипулативен коментар. В 99% от случаите, този, който е създал фалшив профил за негативен отзив, пуска отзива и забравя за профила, а по този начин, като му дадете шанс да се аргументира и не отговори, читателите ще се уверят, че отзивът е нереален.

Това е само предложение от нас, екипът на W-SEO.com.

Сред другите интересни решения е, ако приемем, че имаме отзив в едната мрежа от негативен характер, то можете да го споделите с аудиторията си като скрийншот и да ги попитате дали смятат отзивът за реален, на база на това ,че знаят много добре естеството на Вашата дейност. Нека те сами преценят дали отзивът е реален.

Пример: Имате негативен отзив в Google, правите скрийншот и споделяте във фирмената си страница във Фейсбук. Добавяте текст от рода на: Смятате ли, че е дело на конкурент, или отзивът е реален и оставяте потребителите сами да решат.

По този начин много бързо можете да получите далеч повече положителни отзиви, тъй като Вашите приятели , познати, партньори и клиенти много добре знаят какви професионалисти сте и нещата ще се балансират, даже от цялата тази ситуация можете да излезнете в плюс.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO оптимизация на личен сайт - как се прави?

Възможно ли е премахването на отрицателни отзиви? Въпрос, който със сигурност ще зададете. За жалост процедурата не е проста и шансът да успеете е много малък, но вариантът, който първи споделихме по-горе е по-добър като решение. Негативът може лесно да бъде превърнат в позитив.

И СЕГА ВНИМАНИЕ! Статията не важи за некоректни търгови, за хитри и тарикати бизнесмени и за хора с негативни и помисли, целящи направата на вреда. Ако сте от този тип читатели, по-добре напуснете сайтът w-SEO.com и не го посещавайте отново !

В обобщение на написаното ще кажем, че добрите отзиви винаги ни изпълват с радост, мотивират ни и ни правят далеч по-мотивирани и мобилизирани, внимателни към клиентите и добронамерени, като цяло.

Лошите отзиви ,обаче, често ни демотивират, дразнят, особено когато са несправедливи, но вече знаете решения, чрез които да ги превърнете  в актив, при това сериозен.

Сигурно се питате, какви са нашите Google Reviews отзиви ?

Ето ги и тях:

 

 

 

Публикацията е актуализирана на 2019/02/14 10:26:09 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Оценка
1star1star1star1star1star
Средна оценка
4 based on 33 votes
Марка
Премахване на негативни отзиви
Продукт или услуга
SEO

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

3 thoughts on “Как да се борим с фалшивите отрицателни отзиви в Google и Facebook

  FakeProfile

  (21.02.2018 - 16:05)

  Хубава статия, но има нужда от редакция. Препрочитай си я преди да публикуваш 🙂

   admin

   (21.02.2018 - 16:08)

   От бързане е! Исках съдържанието, ядрото, основата да стигне до публиката, а запетайките, ще ги фикснем

  Виктория

  (29.01.2021 - 17:16)

  Здравейте. Аз съм клиент, не съм собственик на бизнес, пиша и чета коментари. Много си личи кога един лош коментар е искрен и кога е фалшив. По-често ми се е случвало да се подведа от хубави коментари от уста на уста. Също и коментари от типа на „от 10 години ви ползвам услугите и съм много доволен но последния път ме разочаровахте и реших СЕГА да напиша коментар и да ви дам 1 завзда“ всеки интелигентен човек приема като положителни, тъй като за 10 години компанията има само една грешка 😁 На мен лично ми прави добро впечатление, когато собственикът отговаря с професионален тон на всеки коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *