Маркетингова стратегия за избор на домейн

Стратегия за избор на подходящ домейн

Много е изкушаващо да мислите за домейни просто като име, но с правилната стратегия за домейн можете да превърнете тази годишна такса, която плащате, в нещо, което ще увеличи присъствието ви онлайн. Нещо повече, в домейн портфолиото си можете да имате домейн, който в даден момент да струва много. Домейн, който да продадете за стотици хиляди, че дори и повече.

Съдържание на статията

Какво е домейн име?

Домейнът е ваша собственост. Залог в едно от малкото неща, които наистина можете да притежавате онлайн. Можете да наложите авторски права върху всяко съдържание. Но нищо наистина нищо не може да попречи на никого да щракне с десния бутон и да избере „запазване“, да не говорим за силата на Ctrl + a с Ctrl + c. Но този домейн наистина е ваш. Освен ако не сте жертва на киберпрестъпност, никой не може да ви отнеме домейна.

Какво има в името? Домейнът е всичко; показва какво правите като бизнес и с какво се занимавате. Това са първите десет секунди от интервю, първото впечатление, което не можете да отмените.

Грешно написан, тромав, прекалено дълъг домейн може да направи така, че никой да не разбере за Вас.

Струва си да се отбележи, че в цялата книга и в реалния свят, когато говорим за домейни, не говорим за https://www.example.com, URL адреса, а само за раздела „пример“. Речта на мрежата не винаги е в съответствие с начина, по който комуникираме, така че ако се позоваваме на конкретна част от целия домейн, ще го посочим.

Съставните части са важни не само за разбирането на това, за което пишем по-долу, но  това, което ще научите, това ще ви помогне да се ориентирате в света на регистраторите на домейни. Например, разликата между домейн, който стимулира трафика, и такъв, който не го прави, може да бъде нещо толкова просто, колкото промяна към домейн от най-високо ниво (TLD) или прекъсване на по-дълъг домейн. Анатомията на URL може да бъде като пъзел. Знанието как да манипулирате част отделно може да направи цялата задача по -малко обезсърчаваща.

Историята на домейните

Системата за имена на домейни (DNS) е създадена като начин да направим интернет протокола или IP адресите по-лесни за употреба. IP адресите са от решаващо значение за функционирането на интернет, но те са низ от числа, които трябва да въведете, за да получите достъп до сървър и HTML документа, съдържащ се в него. Проектиран като начин учените да споделят научни статии, на създателите на интернет това трябва да е изглеждало като чудесна идея да се използват дълги цифрови последователности, за да се получи достъп до изследователска статия, имам предвид, че много от тях са се занимавали с трудна наука, какво друг номер? Искането на потребителите да запомнят тези дълги цифрови адреси обаче никога нямаше да работи. Вместо това DNS системата беше създадена, за да улесни запомнянето малко.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  WPBakery или Elementor Page Builder?

Органът за присвоени номера в Интернет (IANA) е създаден неофициално като начин за администриране на IP адреси и домейни от най-високо ниво. С разширяването на интернет Министерството на търговията на САЩ инициира създаването на организация, която да поеме контрола върху управлението на имена на домейни.

На 18 септември 1998 г. е създадена интернет корпорацията за присвоени имена и номера (ICANN) като средство за приватизация и управление на имена и адреси в интернет и би позволила конкуренция и глобално участие в управлението на интернет. IANA стана отдел на ICANN, който продължава да управлява присвояването на имена на домейни и IP адреси. Това е базовата информация, касаеща историята на домейните.

Какво представлява маркетинговата стратегия за име на домейн?

Домейни - стратегия

Домейн маркетинг е практиката да се използват интернет адреси като начин за разширяване на потенциалния брой посетители на вашия уебсайт. Тя позволява на бизнеса да използва домейни, за да подобри репутацията на уебсайта си. Стъпки за маркетинг на домейн, освен намирането на правилното име на домейн за сайт. Той се стреми да използва домейни като част от вашата интернет стратегия.

Тази стратегия е част от дигиталния маркетинг като цяло и е чудесен пример за силата на дигиталния маркетинг. Много е лесно да се третира уебсайт като просто нещо, което трябва да направите, квадратче за отметка, което се нуждае от отметка, преди да можете да бъдете считани за легитимен бизнес; Важно е да отбележим, един бизнес, ако няма сайт, ако не е закупил собствен домейн, то тогава той е морално остарял. Това, което дигиталният маркетинг прави толкова добре, е да отстрани тази загриженост. Вместо това, той разглежда уебсайт не като нещо в съответствие с марката стационарен, а по -скоро като компоненти, които ще разширят и развият вашия бизнес.

Говорете с всеки дизайнер, разработчик или писател и те ще ви кажат, че сайтът е задължителен, защото всеки Ваш потенциален клиент, преди да Ви потърси, ще провери онлайн, какво сте създали, какво предлагате. Това, което изглежда като ясен дизайн, завладяващи изречения и функциониращи компоненти на сайта, всъщност е резултат от екип, който обмисля подробно всеки аспект. Смятаме, че същата логика трябва да се прилага за нещо толкова външно просто като домейн. Гледането на домейн като друг компонент на вашия уебсайт, като важна част от цялото Ви представяне онлайн е много важно нещо.

Създаване на запомнящ се домейн за вашата марка

Вашият домейн е вашата марка. Точно като името на вашия бизнес, това е първото нещо, което хората виждат. Това е сигнал за вашия професионализъм и легитимност. Посетителите ще свържат термина с вас. Представете си, че Google не притежава google.com или Yahoo! без yahoo.com. Лично аз мога да пиша google.com, yahoo.ca и така много по -бързо от собственото си име. През годините дори пръстите ми свързваха тези домейни със собствениците им. Добрият домейн физически влияе върху способността ни да взаимодействаме с компания.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Домейн .Google

Запомнящ се домейн също ви дава възможност да персонализирате онлайн присъствието на вашия бизнес. В най -простата си форма можете да започнете да изпращате имейли със собствен специализиран домейн. Може да звучи просто, но с количеството измамни имейли, прелитащи през входящи кутии, yourname@gmail.com може да работи за семейството, но за всеки, който е прекарал десет минути онлайн, това е знак за измама. Изображението е важно и това, че вашите професионални имейли са брандирани, помага да се легитимира вашето онлайн присъствие.

Домените обикновено се използват за зареждане на различни портали като клиентска интранет или друг уеб портал. Това е чудесно за тези, които искат да превърнат уебсайта си в работен кон. В нещо, което осигурява стойност за тяхната организация чрез автоматизиране на нейните аспекти, всичко започва с голям домейн.

 

ИЗБОР НА МАРКА И ДОМЕЙН

Тъй като вашият домейн е вашето публично лице, важно е да помислите за него. Нямаше да облечете стар костюм и да отидете на важна среща. Същото важи и за вашия домейн. Хубавото е, че не е нужно да плащате стотици долари за персонализирано име на домейн. Винаги купувайте официалното си име и всички търговски марки. Дори и да не искате да го използвате като основен адрес на уебсайта, наличието на този домейн е важно нещо. Също така потърсете подобни продукти.

КАКВО ДА НАПРАВИМ, АКО .COM ВЕЧЕ Е ЗАЕТ?

Не е изненада за никого, че .com е най -често срещаният TLD наоколо. Това е и TLD, свързано със Съединените щати. Ако е възможно, се стремете към .com. Това може да е американското TLD, но също така е много международно TLD. Ако .com не е свободно, тогава TLD на вашата страна е най -добрият вариант.  Ако и .bg не е свободен домейн, то тогава е време да помислите за съвременните TLD. Пример за наш партнор, който си има работилница за ръчни плетива, работилницата се кадва Diyon. Ние консултирахме клиентите ни домейнът да бъда diyon.art. Новите TLD, кито са буквално стотици, понякога могат да бъдат добро попадение. Но преди всичко гледайте домейнът Ви да е .com, .bg, понякога и .net.

РАБОТЕТЕ С КЛЮЧОВА ДУМА

С какво се занимава вашият бизнес? Правят ли обувки? Може би името на вашия магазин е Chochko? www.ChochkoShoes.com  би бил чудесен начин за работа с ключова дума. Има някои нюанси в тази практика и затова работата със специалист по маркетинг в домейна е важна. Ключовите думи идват с цената на внимание. Те удължават домейна и по този начин са по -малко запомнящи се. Но добре обмислена ключова дума, която комплименти би подобрила този ефект. Например, ChochkoShoes.com за обувки е чудесно използване на ключови думи, но е по-малко запомнящо се, отколкото само с Obuvki com, например. Намирането на баланс между двете е важно. Като основно правило, ако ключовата дума допълва домейна, тогава си струва да се проучи.

ГЛОБАЛНА КУЛТУРА

Уверете се, че вашият домейн не означава нещо друго на друг език. Един пример, който винаги ни  идва на ум, е старата марка кола Nova. Когато Volkswagen се опита да се разшири в Латинска Америка, забравиха да проверят какво има предвид Nova. На испански думите No Va се превежда като “ (не отива“. Volkswagen се опита да продаде кола, която буквално каза, че не отива. Също така,  френските автомобили с марка Citroën не се продаваха много  добре в САЩ, поради превода на английски на Lemon. Това са само примери, затова, ако сте решили да правите голбален, международен проект, проучете думата сред конкретния пазар, дали не означава някоя глупост.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Топ източници на трафик за 2020 година

НАЙ -ДОБРИТЕ НАЧИНИ ЗА ЗАВЪРШВАНЕ НА ИЗБОРА НА ДОМЕЙНА

Домейнът е по -добър от този без домейн и ако имате предвид предишните съвети, има вероятност да се окажете с полезен адрес. Все пак има някои клопки, които трябва да се избягват, когато се мисли за закупуване на домейн.

ДЪЛГИ ИМЕНА

Лесно е да попаднете в този капан, особено когато се опитвате да въведете ключови думи. Не е изненадващо, че дълго име е по -трудно да се запомни, отколкото краткото и късо име, съдържащо една дума. Дори ако вашата компания има дълго име, мисленето за съкратена версия за целите на вашия домейн. Можете да съставите инициали от думите, които съдържа името на компанията Ви.

Отвъд запомнящия се фактор, след известно време търсачките ще спрат да четат вашия URL адрес. Google, например, има ограничение от приблизително 255 знака. Това е важно в SEO, тъй като URL адресите за различните ви страници ще се отсекат поради дългия ви домейн.

Ето защо препоръчваме URL никога да не надхвърля 255 знака. Обърнете внимание, че това включва: www.example.com и www.example.com/example.

КЛЮЧЪТ  КЪМ УСПЕХА Е В ЗАПОМНЯНЕТО

Голяма клопка е да се предпочитат компютрите и търсачките пред реалните посетители. Избирането на домейн, който съдържа убийствена ключова дума, е чудесно за SEO и търсачките. Не факторирането на човесайт като колекция от графики и текст, но всъщност вашият домейн е част от двете. Името му е важно, за да кажете на потребителя за какво говорите. Домейните трябва да са кратки, лесни за четене и  да са показателни за вашия бизнес. Баланс между компютър и хора. Помнете както потенциала му за SEO, така и начина, по който потребителите ще взаимодействат с него.

НАШАТА ПЪРВА МАРКЕТИНГОВА СТРАТЕГИЯ ЗА ИЗБОР НА ДОМЕЙН

Ако сте стигнали до тук, но четейки всичко, написано по-горе,  тогава случайно сте създали стратегия за маркетинг на домейн. Защото в най -простата си форма маркетинговата стратегия на домейна отделя време да помислите как вашият домейн ще повлияе на вашите посетители, марка и SEO потенциал. Това е. Но преди да се насочите към кошницата, все още има някои нюанси, които можете да вземете предвид при прилагането на тези концепции.

ВАЖНОСТТА НА ИЗСЛЕДВАНЕТО НА КЛЮЧОВАТА ДУМА

Играждате голям дълъг списък с потенциални домейни. Започването с дълъг списък от различни TLD е чудесно  начало. Следващата стъпка е проучване. Ако вече имате списък с основни ключови думи за вашия бизнес, е време да ги проучите.

Ако не го направите, най -добре е да се консултирате с някои SEO експерти и те ще ви насочат в правилната посока. Помислете за вариации на тези ключови думи, обичайни правописни грешки, синоними; дори един или два антонима може да са просветляващи. Помислете за всички начини, по които тази ключова дума може да бъде използвана.

Смисълът на цялото това изследване е да оставим идеите да летят. Дори ако домейнът изглежда странен и глупав, запишете го, запишете всичко. Просто създайте  електронна таблица. Дори да бъдете толкова педантични, колкото плурализиране или начертаване на различни части от вашия домейн.

ДОМЕЙН ХАК

Любимата ни секция. Днес, чрез домейн хак можете да подберете домейн, който да Ви направи много богати. Много често споделяме на нашите читатели туристическият портал, който дълго време следяхме (той бе зает дълго време), но отпадна и го регистрирахме. Става въпрос за туристическият ни проект www.hote.li, което прави една дума за България – ХОТЕЛИ.

 

Предлагаме Ви интересни Интернет ресурси, касаещи маркетинговата стратегия за домейни, както и съвети за избор на добър домейн:

Публикацията е актуализирана на 2021/08/07 10:25:07 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
5 based on 4 votes
Марка
W-SEO.com
Продукт или услуга
Маркетингова стратегия за избор на домейн
Цена
EUR 400

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *