Има ли връзка между окончанията на домейните и SEO оптимизацията?

Увод

Планирате да си купите нов домейн или просто да преминете от безплатния домейн на blogspot към ваш собствен? Ако е така със сигурност ще се натъкнете на въпроса кое домейн окончание е по-добрия избор за SEO оптимизацията. В тази статия ще разгледаме този въпрос.
SEO оптимизацията и домейните
Отдавна се търси отговорът на въпроса има ли някаква връзка между оптимизирането на уеб сайт за търсещите машини и техните домейн имена? Въпреки че понякога хората като че ли се отнасят доста несериозно към този въпрос. И така, въпросът, който почти всички си задават, е “Имат ли различните окончания на домейните някакво влияние върху SEO оптимизацията и какво?”
Това е доста уместен въпрос. Все пак да си направите нов сайт е като да си построите нова къща – трябва да изберете най-доброто място да си я построите, което означава, че трябва да разжгледате доста варианти, за да може да направите най-добрия избор.

Избор на домейн

Съществуват доста домейн окончания, между които може да избирате, но в тази статия ще се спрем на трите най-често срещани и използвани – .com, .net и .org. От опитът, който сме натрупали до сега, смятаме, че от тези три окончания, .com и .net се позиционират доста добре в SERP-овете.
Все пак не приемайте това твърдение за чиста монета. Доброто позициониране на сайта ви зависи от доста повече неща, освен домейн окончанието, което сте избрали. Това е само върхът на айсберга, така че за добрите позиции в SERP-овете ще се наложи доста да поработите. Но все пак и домейн окончанията играят своята роля, така че не пренебрегвайте тази малка подробност.
Направени са доста проучвания дали различните видове домейни дават по-добри или по-лоши резултати от търсачките. Като например дали “www.example.com” ще се позиционира по-добре от “www.example.co.uk”, ако съдържанието на двата сайта е равностойно. Някои от водещите SEO експерти предполагат, че винаги е по-добра идея да използвате домейн с окончание .com. Но все пак проучванията сочат, че в някои случаи домейни с окончание .org се позиционират по-добре от .com.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Основни етапи за изграждане на сайт

Важно за стартиращите сега бизнес

За нови бизнеси, които се опитват да привлекат клиенти, е добра идея да изберат домейн, който посочва и държавата, в която се намират, като например: .co.uk. Предимството на подобен домейн може да се увеличи още повече, ако се комбинира с хостинг, който се намира в същата страна, а в случая Англия. Причината за това е, че когато някой потърси “коли под наем в Англия”, търсещите машини като Google и Bing се опитват да покажат в резултатите предимно сайтове, които се хостват в Англия. Ако сайтът има окончание co.uk и е с английски хостинг, и е за коли под наем в Англия, то тогава търсачките ще го сметнат за релевантент и се очаква да се позиционира добре в търсещите машини. Очедидно това си има и негативни страни, тъй като, когато някой потърси “коли под наем във Франция”, не се очаква да се позиционира добре. Ето затова домейните, посочващи страна, са подходящи за бизнеси, действащи в съответната страна.

Финални думи

Не е лишено от логика да закупике домейн, който вече е регистриран. Това можете да сторите от домейн борси, също така можете да се допидате до собственици на дигитални агенции. Повечето колеги, както и ние, предлагаме налични голям брой домейни за продан.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Честита Нова 2019 година!!!

Естествено, към подобна мярка трябва да прибегнете, само ако домейните, които желаете не са свободни и не сте харесали друг такъв.

 

Публикацията е актуализирана на 2020/10/02 2:26:49 PM – дигитална агенция Висео

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *