Линк Билдинг – създаване на мрежа от сайтове

Линк Билдинг Стратегия

Империя от сайтове, как да я изградим?

Стратегии за линк билдинг 2021

Именно това ще разгледаме, както и ще Ви представим стратегия за изграждане на мрежа от сайтове, които да дават голяма тежест, както на вашите си проекти, така и на клиентските такива.

Какво е изграждане на връзки?

Буквално линк билдинг представлява изграждане на връзки, тоест създаването на такива условия, при които други ресурси ще публикуват връзки към вашия сайт. Допреди 10 години броят на външните връзки беше ключов показател за търсачките. Колкото по-често се говори за ресурс в Интернет, толкова по-висока е неговата позиция в резултатите от търсенето.

Но всяка година търсачките са все по-взискателни към този тип промоция. В днешно време вече не е ефективно масово да се купуват връзки и да се поставят на всички ресурси подред. Важно е да се комбинират различни източници на връзки и да се следи тяхното качество.

Между другото: Покупката на външни връзки на специализирани борси не е изграждане на връзки, а един от сивите методи за промоция. Това може да понижи класарането на Вашият сайт в Google.

Какво представляват външните връзки?

Външни линкове - защо са важни за SEO оптимизация

Връзките може да бъдат естествени и закупени

Естествените връзки са връзки, които уебмастърите на сайтове или потребители поставят по желание – защото вашето съдържание е полезно за тях и те искат да го споделят с други. Естествените връзки са безплатни и обикновено са по-ефективни от SEO връзките – тези, поставени специално за въздействие върху резултатите от търсенето, като същевременно не носят ползи за посетителите на сайта.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO съвети за оптимизиране на нов сайт и по-добро класиране в Google

За да може вашият сайт да расте с естествени връзки, е важно да публикувате информативни материали, които хората ще искат да споделят.

Индексирани и неиндексирани
Неиндексираните връзки (Nofollow) се наричат ​​така поради атрибута nofollow, написан в кода на страницата – това означава, че тази връзка не предава индекса на цитиране на търсачките. Предписвайки този атрибут, вие информирате търсачките, че не искате да увеличавате тежестта на връзката на ресурса, към който свързвате.

Защо е добре да ползвате атрибут nofollow?

 • да не придавате тежест на дадени услуги на вашия сайт от индексиране;
 • да сайта си от нежелани съобщения;
 • генерирано от потребителите съдържание се публикува във вашия ресурс и вие искате да избегнете увеличаването на теглото на връзката от авторите.

Ако атрибутът nofollow не е посочен, връзката се индексира автоматично.

Имайте предвид, че ако в кода на авторитетен сайт е изписано nofollow, това не означава, че няма смисъл да публикувате на него. Неиндексираните връзки не носят тежест, но все пак влияят върху позицията на сайта в резултатите от търсенето и носят трафик.

„Вечни“ са тези връзки, които ще бъдат поставени на страницата, докато самият сайт съществува: в статии и снимки в блог, във форуми, в каталози и карти, в социалните мрежи. Често такива връзки са естествени, те се поставят безплатно. Но можете да закупите и чрез специални агрегатори – „вечните“ връзки са по-скъпи от наетите, докато са с високо качество, ако са тематични, вписани в контекста на сайта.

Наетите връзки се поставят в ресурса, стига да ги платите: всеки ден, седмица, месец и т.н. Това могат да бъдат връзки на основните страници на сайтове, от контекстна реклама, връзки от край до край – тези, които се намират на две страници на сайта наведнъж … По-често връзките, наети чрез агрегатор, са загуба на пари. Те са по-евтини от вечните, но често изглеждат неестествено, което може да доведе до това, че търсачките им дават слабо или нулево тегло.

Контекстуален банер и долен колонтитул

Търсачките оценяват най-много контекстните връзки – тези, които са записани в текста на страницата. Например в статия в блог или новина в уебсайт. Публикационните връзки – тези, които се намират над или под статията – често не са пряко свързани с темата на статията, поради което те имат по-малко тегло от контекстните. Връзките в страничните ленти и долните колонтитули имат най-ниското тегло.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Интелигентни начини за комбиниране на контент маркетинг с SEO

Поддържайте социалните мрежи

Връзките в социалните медии имат малко влияние върху класирането, но осигуряват голям обхват и трафик. Освен това, ако успеете да създадете полезно съдържание, то може да надхвърли социалните мрежи и да бъде публикувано в медиите или на тематични форуми.

Какво да правим в социалните медии:

 • стартиране на целенасочена реклама;
 • редовно създаване на  съдържание за своите групи;
 • публикуване на постове в специализирани общности;
 • създаване ва вирусно съдържание: инфографики, шеги, мемета, шеги, игри, които потребителите споделят много и с желание;
 • предлагане на интересни неща  на инфлуенсъри.

Учасстие  в тематични дискусии

Вие сте експерт във вашата област, което означава, че можете да съветвате потребителите по определен въпрос. Например, служител на ветеринарна клиника „Happy DOGG“ може да отговори на въпроси за здравето на животните, тяхното хранене, условията на задържане, като приложи към отговора връзка към неговата ветеринарна клиника. Важно е отговорите да имат смисъл и да предоставят пълна информация по въпроса.Регистрирайте се в справочници и каталози

Регистрирайте се в най-известните и посещавани бизнес директории. В същото време напишете добър текст за компанията – за всяка платформа, като вземете предвид нейните характеристики и аудитория. Връзките към агрегаторите са необходими не само за роботи за търсене, те често се изучават от обикновени потребители. Това означава, че поставянето върху тях не само увеличава масата на връзката, но и придава допълнителен трафик.

Станете спонсор

Подкрепете проект или инициатива – например телевизионен сериал, филм, публично действие, градски проект. Поддръжката не винаги трябва да бъде финансова: може да сте експерт, консултант или доброволец. Това е далеч от основния канал за изграждане на връзки и не бива да го използвате на първите етапи от промоцията на уебсайта. Имайте го предвид обаче – спонсорството е добро за увеличаване на цитирането в множество сайтове.

И сега най-важнто: Как да изградите надеждна и качествена мрежа от сайтове?

Ето някои основни правила, които да спазите:

 • Ако имате собствени сайтове, то е добре те да са на различни IP адреси.
 • Разнообразявайте и с TLD, не е добре, всичките линкове, които сочат Ваш сайт, да са от едно TLD, например .com. С други думи, ако подготвяте мрежа от сайтове, които да ползвате за Ваши клиенти, то не изклучвайте и новите TLD. Подходящо и удачно е да имате сайтове с разширение .digital, .click, дори и евтините .xyz.
 • Набавяйте уникално съдържание във всеки един спомагателен сайт.
 • Използвайте и безплатни платформи за блогове, в които също да набавяте съдържание. Но изпоплзвайте само надеждни платформи, а не такива, които след два месеца може да спрат работа и Вашият труд да отиде на вятъра.
 • Не добавяйте SiteWide линкове, освен ако нямате много силен партньр и си струва.
 • Разнообразявайте, добавяйки линкове и с атрибут Nofollow. Според нас, добро решение е един клиентски сайт, или сайт, който оптимизирате да има пропроционално Dofollow и Nofollow линкове, т.е. ориентировъчно да са 50 на 50 процента.
 • Когато създавате сайт, мислете за това, как той ще бъде цитиран, тъй като предоставяте качествено съдържание.
 • Много са важни социаните сигнали.
 • Линквайте всеки Ваш сайт, като използвате различни заглавия и описания.
 • Следете състоянието на всеки един сателинет, спомагателен сайт. Добре е да са изрядни.
 • Не е важно на 100 % да ползвате линкове от дадена държава, или на даден език, следователно се възползвайте и от линкове на партньори, опериращи в други държави. Например, ако клиентът Ви е в България, спокойно можете да помислите за набавяне на обратни връзки и от гръцки, румънски, сръбски и други сайтове.
 • Не прекалявайте, особено, ако обработвате нов сайт.
 • Участвайте в общности, където се дискутират линк билдинг стратегии. Например, нашата група във Фейсбук, за линк билдинг носи името „Линк Билдинг България“ и Ви съветваме да се присъедините! Ето го адресът: https://www.fb.com/groups/linkbilding
СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO оптимизация

Естествено, не можем в една статия да поберем всички важни правила, но по-горе видяхте някои от интересните, важните и качествените.

Link Building

Финални думи

Трябва да знаете, че всяка дигитална агенция разполага с мрежа от сайтове, които могат да помогнат за Вашето по-добро класиране в Гугъл.

Нашата агенция разполага със сайтове, някои от които са на 20 и повече години, като през целия този период са били онлайн. Сайтове, които са авторитетни и даващи наистина огромна сила.

Съветваме Ви да не се бавите, а да изградите и Вие собствена мрежа от сайвоте,  а с това си действие, ще видите, че много ще помогнете и улесните цялостното SEO.

Следните материали могат да Ви бъдат изключително полезни:

Публикацията е актуализирана на 2020/12/09 9:50:26 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
5 based on 15 votes
Марка
W-SEO.com
Продукт или услуга
Link Building
Цена
BGN 1200

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *