5 съвета за избор на правилното име на сайт

Консултация за избор на домейн от експети

Избор на домейн за Вашият сайт – ценни съвети

Преди да започнем със самите съвети, позволете ни да Ви споделим за понятието Domain Hack.

Domain Hack (Хакването на домейн) е процес, при който  специалисти, които имат много опит и въображение, подбират домейн чрез дума и окончание, когато обединява две или повече съседни нива на този домейн.  Добър пример за домейн хак е домейнът  „examp.le“, при който се използва домейн .le, а първата част от думата examp, като общо прави цялостната дума Example. Ето и два наши проекта, при които сме използвали домейн хак:

  1. Hote.Li – домейн хак, който прави думата „ХОТЕЛИ“, и проектът представлява каталог с хотели в България.
  2. Edin.Click – друг пример за домейн хак, който също е красноречив.
СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Линк билдинг - как правилно да изграждате линк профил

 

Важно уточнение! В този контекст думата хак означава умен трик (както при програмирането), а не експлойт или проникване (както в сигурността), важно е да се направи това разяснение:

Хакерите на домейни предлагат възможност за създаване на кратки имена на домейни, които са звучни и лесно се произнасят. Това ги прави потенциално ценни като пренасочващи устройства, pastebins, базови домейни, от които да делегирате поддомейни и услуги за съкращаване на URL адреси, като например bit.ly.

И сега, по същество.

Процесът по избор на домейн за Ваш сайт, било то електронен магазин, персонален блог, корпоративен сайт тип визитка, не е лека задача. Изисква се креативно мислене, познания в областта на дигиталния маркетинг и предприемачество. 83% от предприемачите смятат, че името на домейна е от изключително важно значение. Получаването на правилното име на домейн е определящ фактор за вашия успех. Ясно е защо даден домейн е важен, но как можете да се уверите, че вашият се откроява сред конкуренцията?

1. Окончанието, или иначе казано TLD

Ако сте фокусирани върху конкретна държава, можете да използвате разширението на тази държава (напр. .Co.uk за Обединеното кралство). Ако работите в международен план, .com и .net са добър избор. За България, чудесно решение е .bg, като трябва да отбележим, че цената е една идея по-скъпа (около 70 лв. с ДДС).

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Интернет реклама в Google

2. Стремете се към кратко, но за сметка на това въздействащо име

Опитайте се името на домейна ви да бъде кратко, но въздействащо. Не забравяйте, че много от посетителите ви ще въведат ръчно вашия домейн в адресната лента. Като общо правило имената на домейни трябва да са не повече от 20 знака.

3. Лесно произнасяща се, и лесно пишещ се домейн

Уверете се, че името на домейна ви не е твърде трудно за изписване или запомняне. Поиграйте си с думички. Помолете член от семейството да произнесе даден домейн, който сте харесали. Ако Ви прозвучи добре, регистрирайте 🙂 смело.

4. Описателно име

Описателно име на домейн, което включва важна ключова дума или местоположение, ще помогне при позиционирането в търсещите машини. Включването на ключови думи в името на домейна ви също може да ви помогне да изясните какъв вид продукт или услуга предлагате.

5. Избягвайте цифри и тирета

Опитайте се да избягвате използването на цифри или тирета (-) в името на вашия домейн, тъй като те могат да доведат до объркване и да доведат до по-малко (повторни) посетители.

Домейн хак - Domain Hack

Е, съществуват още много съвети, които да Ви помогнат да изберете подходящо име за Вашият нов сайт, но по-горе споменахме някои от важните. Вярваме, че съветите ще Ви помогнат и се надяваме, че ще споделите статията с Вашите приятели.

Не пропускайте да оцените статията, като ползвате тази възможност от долната част, в дясно, където имате право на оценка от едно до пет. Вашето мнение е важно за нас!

Обобщение на написаното

Ако си мислите, че притежавайки перфектният домейн, това ще Ви донесе много клиенти и трафик, без да сте спазили останалите важни неща от сектор Дигитален маркетинг, а именно:

  • Добър външен вид
  • Качествено съдържание
  • Интерактивно съдържание
  • Лесно и добре систематизирано съдържание
  • Отзивчив дизайн
  • Качетсвени изображения и видеа
  • Много други…
СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Маркетингова стратегия за избор на домейн

… то съвсем сте се заблудили.

Истината е, че какъвто и да е домейн, ако зад него седят много експерти, ако се ползва надеждна и качествена SEO стратегия, то той може да придобие изключително добър авторитет. Но, както казваме ние, всичко е от значение…

И наистина последно – ние, експертите на ВИСЕО категорично смятаме, че е много остаряла парадигмата, че задължително сайтът ни трябва да е с домейн .com, или най-много .bg. Помислете за домейн хак и измислете нещо креативно. А всичко, което седи зад самия сайт, е далеч по-важно от самото име.

Тематични статии:

Публикацията е актуализирана на 2020/11/28 6:32:07 PM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
5 based on 12 votes
Марка
ВИСЕО ЕООД
Продукт или услуга
Консултация за избор на домейн

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *