Линк билдинг – как правилно да изграждате линк профил

Преди да прочетете тази статия, или пък след като сторите това, си струва да се запознаете и с …

Вътрешните линкове – как тчоно се линкват вътрешни  страници! Прочитайки тази публикация ще придобиете по-голяма представа за вътрешните линкове и как точно работят те в помощ на SEO оптимизирането на сайтове. Приятни мигове!

Линк билдинг

Въведение

Когато създавате съдържание и след това го публикувате в интернет, трябва да вземете предвид добрите практики за SEO, и по-точно в частта ЛИНК БИЛДИНГ, за да направите така, че да може сайтът Ви да се класира на предни позиции в класирането от сайтове при отправяне на заявки от потребители, или иначе казано, за по-добро класиране в SERP.

Външните връзки играят ключова роля за по-добро класиране в Google, поне според нас, екипът на Висео LTD. Правим това уточнение, тъй като почти всеки ден обсъждаме с колеги, партньори и приятели темата, и много често ни се насажда мнението, че в ТОП 3 на Google SERP можед а се стигне и без обратни връзки, т.е. без външни линкове … дали и Вие сте на това мнение, очакваме да споделите, попълвайки формата за коментари.

Вътрешен линк билдинг

Изложение

Първият принос за правилното позициониране на сайта дава неговото съдържание, т.е. текстът на основната част на страницата, който може да бъде повече или по-малко привлекателен за читателите. Google е най-посещаваната търсачка, способна да разбере нивото на качество на публикацията по процента на получените кликвания в резултатите от търсенето, степента на отпадане, броя харесвания в социалните мрежи, броя на хората, публикували тази страница в отметките на Chrome и други фактори на алгоритъма, които са непознати за повечето от читателите на W-SEO.com

Ако съдържанието е важно,  според философията на програмистите от  Google, друг основен параметър за успех или неуспех на страницата е заглавието, което трябва да е описателно, подходящо и да съдържа правилните ключови думи. Изображенията също са много важни, всички страници трябва да имат поне една картrkud, която трябва да има Alt таг, както и таг за заглавие, за да се покаже описанието на същото изображение в подсказка, когато читателят  задържи курсора  над него.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  10-те най-важни SEO показатели

В тази статия щ Ви представим ценни съвети за правилно изграждане на линк билдинг профил на сайт, ще можете да видите най-успешните практики за линк билдинг стратегии и ще можете да прочетете за това, как ние го правим. Готови ли сте? Да започваме ..

Връзките (линковете) все още играят ключова роля за по-доброто класиране в търсещите машини

Според нас, трябва да обърнете сериозно внимание на:

 • Текстът трябва да е описателен – читателят трябва да има представа какво се намира на целевата страница на връзката. Ето защо е необходимо да избягвате думи в текста на описанието от типа „щракнете тук“ или „прочетете тази публикация“. Това не значи, че трябва да преустановите тази практика, точно обратно, трябва да ползвате този тип линкване, но без да прекалявате. Добро съотношение е – 10 anchor текста, от които 4 – бранд, 4 – целеви ключови думи и 2 от типа „кликнете тук“, или „научете повече“.
 • Текстът трябва да е кратък, тоест не бива да създавате твърде дълъг текст на линка.
 • Открояване на връзки – Текстът на линка трябва да се различава от останалата част на страницата, за да не се щракне по погрешка или да не се вижда поради същия цвят.
 • Оптимизирайте текста на описанието на връзката си дори чрез вътрешно линкване. Също така трябва да обърнете внимание на описанието, дори за вътрешни връзки в сайта, а не само на външните.

Стратегия за оптимизиране на анкър текстовете

 

Анкър текстовете можете да оптимизирате, да изградите стратегия, едва тогава, когато разберете кои са най-търсените думи и фрази.

 • Съвпадение на заявките за търсене – Съвпадението на заявки за търсене в Гугъл дава много ценна информация и по този параметър много лесно можете да се ориентирате, какво търсят потребителите и какво е добре да класирате на по-предни позиции.
 • Добавяне на свързани термини – Тази страница може да бъде свързана с анкър текст, който използва допълнителни думи по отношение на избраната заявка като приоритет. Например  анкър текста може да бъде „Ръководството за ефктивен Линк Билдинг за начинаещи“, вместо „Ръководство за линк билдинг“.
 • Използване на синоними – българският език  е един от най-богатите езици в света и практически няма думи, които да нямат синоним. Не се притеснявайте да ползвате синоними при анкър текстовете.
 • Използване на вашия собствен сайт. Ако имате блог или сайт с определена онлайн репутация, можете да го използвате като марка за позициониране на страници.
СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Цени за SEO оптимизация

Нещо много важно. Използвайте  маркера rel = nofollow. Особено от външните връзки, които сочат Вашият сайт. Никак не е добре да имате сайт, който има 100 % backlinks, които са Dofollow. Според нас, на база на нашият опит, добро съотношение е нещата да са 50 на 50. Тук е мястото да споменем и новите атрибути, които бяха въведени след Google Core Update Florida 2. Прочетете повече за тях тук.

Накратко те могат да бъдат:

 1. Традиционен линк – <a href=“https://w-seo.com“>Web & SEO</a>Съотношение Dofollow vs Nofollow
 2. Платен / Спонсориран линк – <a href=https://w-seo.com rel=“sponsored“>Web & SEO agency</a>
 3. UGC линк – <a href=https://w-seo.com rel=“ugc“>Web & SEO agency</a>
 4. Nofollow линк – <a href=https://w-seo.com rel=“nofollow“>Web & SEO agency</a>
 5. Dofollow линк, също като точка 1 – <a href=https://w-seo.com rel=“dovollow“>Web & SEO agency</a>

Линкове от различни TLD

Backlinks от различни домейн разширения, иначе казано, TLD. TKD предполагаме, че всички знаете какво означава, но все пак, нека го напишем: top-level domain (TLD) и можем спокойно да го преведем като: домейн от първо ниво.

Изборът на TLD е изключително важна част от дигиталния маркетинг, но за последващи действия. Не TLD -то е най-важно, а по-важно е името на самия домейн. Естествено, едни от най-старите TLD са .com, и .net, но ако приемем, че сте решили да създадете мощна галерия със снимки на България, например, и изберете TLD .photography, а успоредно с това изградите безупречна линк билдинг стратегия и работите усърдно, упорито, чрез насоки от СЕО експерти, то гарантираме, че можете да изпреварите лесно сходни сайтове, с TLD .com.

Сигурно сте чували, че различни TLD се класират по-зле от други, и това са твърдения от СЕО експерти, но с агенции, които са „отворили врати“ буквално преди няколко месеца. Не вярвайте на подобни твърдения, докато не се уверите сами в това.

Последно нещо, което искаме да вмъкнем, касаещо TLD-та е, че можете да експериментирате с новите TLD, и да направите чудесно съчетание. В съвременните дигитални среди, понятието можете да го срещнете като домейн хак (Domain hack).

Ето няколко примера за креативни решения и заигравка с името на домейна и TLD-то: Уча СЕ (domain ucha.se), като и Хоте ЛИ (domain www.hote.li).

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Линкове в стара статия: Как да подобрите SEO резултатите си

Разнообразието от обратни връзки от различни TLD Ви гарантира превест пред конкуренцията, но тези линкове трябва да са със сходно съдържание.

Именно това е много важно правило при изготвянето на линк билдинг стратегия.

Линк билдинг – съдържание

Линк билдинг - ефективни стратегии за качествен Link Building

Съдържанието и изграждането на линк билдинг стратегия отново вървят ръка за ръка. Както и при сошъл медият маркетинга, така и при линк билдинг часта от SEO, съдържанието играе ключова роля. Доброто съдържание, дългите и описателни статии цитирайки даден сайт му придават далеч по-голяма сила.

Инвестицията в опитен SEO копирайтър във Вашата агенция за дигитален маркетинг е разумно решение.

Не прекалявайте, трупайки голям брой линкове към Вашият сайт

Последният ни съвет към Вас, касаещ ефкетивния линк билдинг е именно това, да не прекалявате с много обратни връзки към Вашият сайт.

Не прекалявайте и с един и същи анкър текст (както по-горе писахме и предложихме примерно съотношение). Разнообразявайте.

Например, когато изготвяте стратегия за линк билдинг, в нея включете:

 • Анализ на най-важните думи и фрази.
 • Набавяне на СЕО съдържание, включващо важните думи и фрази.
 • Направете план за действие, включващ: участие в тематични сайтове, електронни издания, списания, сайтове на партньори, ако се наложи, сайтове, предлагащи платена публикация, бизнес каталози, сайтове за обяви, социални мрежи и други сходни.
 • Подгответе акаунти във всички популярни социални мрежи и споделяйте всяка нова статия в акаунтите си. Ние използваме социалните мрежи Facebook, Pinterest, Twitter, Instagram, LinkedIn, Tumblr, Mix.com с приоритет.
 • Започнете с т.нар. линкване.

От прочетеното до този момент сме сигурни, че си задавате въпросът: „колко линка на ден да набавя?

На този въпрос отговорът е: Ако сайтът е нов, максимум един линк на два дни. Ако сайтът ви вече е авторитетен, доказан във времето и всеки ден се генерира вътрешно съдържани, поне по една статия, или един продукт (ако е онлайн магазин), то можете да добавяте максимум два линка към него на ден. Повече от два линка е ненужно.

Тук, както в почти всяка област, е важно да бъдете постоянни и да имате правилна насока.

Естествено, приключваме статията със следното твърдение: Линк билдинг частта от SEO оптимизацията не е никак лесна работа. Включва комплекс от задачи, които опитен линк билдър може да Ви свърши перфектна работа, а тепърва да учите служител, ще Ви отнеме много време, енергия и разходи.

И последно, обратните връзки, поне за Гугъл България играят ключова роля за класиране на по-предни места, т.е., ако все още не сте мислили за качествен линк профил за Вашият сайт е време да поправите тази грешка.

Следните материали могат да Ви бъдат изключително полезни:

*Последна актуализация на статията: 1 ноември 2021 година

Публикацията е актуализирана на 2022/12/07 11:14:55 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
4.5 based on 18 votes
Марка
VISEO LTD
Продукт или услуга
Линк билдинг
Цена
EUR 800

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *