Как да избегнем бан на сайт

Преди да пристъпите към четене на  настоящата статия, касаеща забрани за индексиране в Google, като и BAN в социалната мрежа Facebook, моля разгледайте и следните статии:

В статията говорим за бан на сайт, за забрана от търсещи машини, от социални мрежи и други, наложени върху нарушители.

Понятието „забрана“ (ban, ban) се използва от уебмастъри и SEO-оптимизатори и се отнася за преустановяване на достъп на даден домейн към конкретна платформа.

Ban в предов от английски език означава  забрана, пращане в изгнание

Забрана на сайт за индексиране в Google означава премахването на сайт от базата данни, т.е. когато потребител търси информация, то този сайт не бива визуализиран и информацията от него не бива показвана.

Наказанието идва главно за нарушения, извършени по време на популяризирането на сайта (спам, black hat seo и други сходни).

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Оптимизация на сайт при ограничен бюджет

Забраната на даден сайт може да възникне както по вина на оптимизатора, така и в резултат на „натопяване“ от конкурентите. Този тип топене, по-скоро касае преднамерено действие, от страна на конкурента, имайки за цел да свали от индексиране Вашият сайт, като по този начин си преправя пътека за посетители, отстранявайки Вас от играта. Много неприятно наказание, но има как да бъде извършено.

Естествено, то е част от black hat SEO методите и ние, екипът на W-SEO.com категорично отказваме подобни поръчки на клиенти. 

Най-лошото от „бан“ на сайта е, че потокът от посетители и клиенти спира, което може да повлияе негативно на бизнеса Ви.

Излизането от забраната отнема много време и се постига главно след поправяне на грешки в сайта и кореспонденция с модератора на търсачката. Но за съжаление няма гаранция за излизане от забраната, т.е. имали сме случаи във времето, в които сайт не бива връщан, въпреки намесата. Тук е мя стото да добавим, че реакцията от поддържащия екип на търсещите машини е много бавна, що се касае за бан на сайт, т.е. добре е да помислите за оставяне на целия сайт и преправяне с нов домейн.

Опитайте се да използвате само „белите“ методи при популяризиране и маркетинг на сайтове, единственият начин да постигнете максимално възможните резултати е този. Много пъти сме Ви приканвали, както и приканваме младите SEO специалисти, хората, които едва прохождат в тази сфера, да насочат енергията си в  мислене, в дейности, които само да подпомогнат даден онлайн бизнес и да не се изкушават от SEO -то, което става с натискането на един бутон. С други думи, няма бутон, който когато бъде натиснат, да изкара клиентския ви сайт на първа поиция в Google.  Но има компании, предлагащи софтуер и промотиращи го, като помощен ресурс, който помага. Ние сме скептични, що се касае за подобен софтуер. Естествено, други SEO експерти могат да Ви препоръчат софтуерни продукти, но ние Ви препоръчваме разходите за софтуер да ги инвестирате в анализатори, в експерти, които да направят одит и да преправят проблемните зони, точки, които биха могли да доведат до SEO BAN.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Как се прави оптимизация на уеб сайт

Дали Вашият сайт е забранен за индексиране в Google ? Можете да проверите това изключително лесно, без да ползвате приложения. Достатъчно е да напишете в търсачката site:imenasait.com. Пример, напишете site:prpuzel.com и ако видите резултати, които се индексират, то това означава, че сайтът Ви е индексиран, т.е. не е наложено наказание.

Естествено, когато говорим за наказания, можем да говорим за различни типове забрани.

Например, съществува забрана за Facebook, която прави следното… Когато споделите даден домейн, било то в Месинджър, или в някоя страница, Фейсбук алгоритъм автоматично маркира в червено съдържанието Ви и Ви извежда нотификация, която гласи: Адресът не може да бъде споделен, или поне нещо сходно.

Причините за подобен бан във Фейсбук са аналогични като тези за Google, най-често се касае за спам, който предишни собственици са извършвали, след което са оставили сайта, и най-вероятно Вие сте харесали дадения домейн, след което сте го закупили. Но със забрани.

Доста разяснения дадохме за най-честите забрани на сайт, но време е да споделим и как да избегнете подобни банове?

Ето няколко бързи и кратки съвета:

  • Правете сайта и съдържанието му за читатели, не генерирайте текст с разни приложения.
  • Не хитрувайте.
  • Не репортвайте конкуренти и не гледайте тях, а развивайте само Вашите си проекти, или проектите, които обслужвате.
  • Не се изкушавайте да ползвате SEO приложения. Гугъл е търсеща машина, която лесно може да изпрати нотификейшън до поддръжката, чрез който да види, че сте опитали манипулация, а това от своя страна да доведе до наказания.
  • Не плозвайте никакви забранени SEO техники. Онлайн има много информация и лесно можете да разграничите забранените от разрешените SEO тактики и техники.
  • Не обещавайте на клиенти, че за две седмици ще им направите перфектно SEO. 
  • Други.

Много трудно се премахва и подобна забрана, но ние знаем как! Кои сме ние? Щом четете този текст, значи знаете.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Стратирахме работа по Игри на ума

Обобщение на написаното до този момент: Смело можем да заявим, че ако наемете SEO компания, която да следи статуса на вашият сайт, или мрежа от сайтове, то шансът да бъде деиндексиран сайтът Ви е граничеща с нула. Това е и една от важните задачи на компании, като нашата, а именно – да следи състоянието на сайта Ви и да взема съответните мерки, в случай на проблем. Нещо повече, дори да имате SEO експерти, независимо мнение от втора компания винаги би било ценно, както по-горе споменахме, да не би да се изкушат да използват приложения, които могат да влошат настоящите позиции и да доведат до бан.

 

 

 

 

Публикацията е актуализирана на 2020/05/25 11:19:42 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
5 based on 11 votes
Марка
VISEO
Продукт или услуга
Възстановяване на сайт след BAN

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *