Ускоряване на сайт – подобряване на времето за зареждане

Никой не обича бавния сайт – нито потребителите, нито търсещите машини. Е, вярно е, трябва да отбележим, че повечето от Вас се радват на високоскоростен интернет, но въпреки всичко, времето за реакция, бързината на зареждане на сайта играе ключова роля за класирането му на по-предни позиции.

Това не е комутируема връзка, където чакането е неизбежно. И търсачките, които се борят за качеството на резултатите от търсенето, не искат да раздават лоши (в този случай бавни) сайтове на потребителите. Ето защо, при равни други условия, по-бавният сайт ще бъде по-лошо класиран, от този, който се зарежда по-бързо.

Каква е нормалната скорост на зареждане на сайт? Това е изключително важен въпрос.
Колкото по-бързо се зарежда даден сайт, толкова по-добре. Но средно 2-3 секунди за зареждане на основната част от съдържанието на страницата е съвсем нормално.

Какво определя скоростта на зареждане?
Две страни участват в зареждането на сайта – браузъра на потребителя и сървъра, където са физически разположени файловете на сайта. Обменът на данни се осъществява между тези страни.

Забавянето на даден сайт може да се касае от тези две страни – от сървъра, както и от клиента
Ето и някой от често срещаните причини за бавно зареждане на сайт:

Бавен сървър: може да не са достатъчни ресурсите, например CPU, оперативната памет или ядрата в процесора.
Бавно зареждане на (CMS): ако кодът е написан от неопитни програмисти, без да се отчита неговата скорост, то това може да доведе до забавяне.
Сървърът е далеч от потребителя: например, сървърът с файловете на сайта е физически разположен в Канада, а потребител го посещава от България. Именно и поради тази причина често ние, SEO експертите съветваме сървърът да е в страната, за която е предназначен сайта.
Много файлове: за показване на страницата, браузърът трябва да зареди много снимки, файлове, CSS, скриптове и шрифтове.
Тежки файлове: Когато изображенията са с огромни размери, то се налага да се вземат мерки.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO оптимизация на сайтове, предлагащи слънчеви и диоптрични очила

Естествено, има и други фактори, които могат да попречат на по-бързото зареждане на даден сайт, но по-горе са изброени някой от основните причини.

Как да проверите скоростта на сайта?
От многото онлайн услуги за проверка на скоростта на даден сайт, най-популярна е Google PageSpeed. Лесно е да се работи с този инструмент – посочва се URL на сайта и се натиска бутон „Анализирай”. В резултат на това ще се визуализират индикаторите, разделени на две основни категории, съответно мобилна версия, и desktop такава.
Естествено, от Google дават и основни препоръки, но за да подобрите параметрите са необходими сериозни познания. Познания, които ние, нашият екип има и можем да се заемем с ускоряването на Вашият сайт. След като проверите резултатите си, ако те не са задоволителни за Вас, можете да се свържете и да поискате услуга по оптимизиране на тази част, а именно – ускоряване на сайт.
Ако все пак решите сами да направите по-бърз сайта си, то тогава започнете със следните стъпки:
1. Оптимизирайте изображенията – Неоптимизираните изображения са най-тежката част от сайта. Затова работата с картини може да доведе до значително увеличение на скоростта.
В наше проучване, касаещо размерът на изображенията, който се класира най-добре в Google Images установихме, че не е необходимо да качвате изображения с размери 2000 х 1000 пиксела, например. Оптимално е изображенията да са с размери около 700х400 пиксела, като важно уточнение е изображенията да са в синхрон с дизайна и структурата на сайта.
2. GZIP компресията – Gzip е програма за компресиране на файлове на сървър (подобно на zip архиви на компютър). Когато Gzip сървърът е активиран, преди да изпратите кода на страницата в браузъра (както и скриптове, стилове и друга текстова информация), първо архивирайте тези файлове. Браузърът ще получи архива и ще го извлече на компютъра на потребителя. Компресираната информация се прехвърля по-бързо между браузъра и сървъра, и това води до по-бързо зареждане на сайта.
3. Кеширане на браузъра. Когато браузърът зарежда сайта, той запазва част от информацията от него (стилови файлове, скриптове, картини) в собствената си памет (кеш, кеш). Кешът също като GZIP компресията подобрява скоростта на зареждане.
4. Допълнителни модули и броячи – имайте предвид, че ако ползвате неразумно и много модули, то това може да доведе до забавяне на сайта. Използвайте модули само в краен случай!
5. Оптимизация на работата на сървъра
Ако имате специален сървър (системният администратор може да управлява настройките му), можете да опитате да надстроите неговите настройки.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO оптимизация на строителен сайт

Естествено, много са стъпките, които трябва да предприемете, но по-горе са споменати някой от по-важните. Други важни стъпки са:
– Оптимизиране на скриптове и бази данни.
– Оптимизиране на шрифтове.
– Използване на CDN – мрежа за доставяне на съдържание.
– Оптимизирането на Css и js файлове.
– други.

За финал, няма как да не кажа, че това, че ще отимате много бързо зареждащ се сайт, съвсем не означава, че ще бъдете първи по дадени ключови думи. Трябва си SEO стратегия, аналитичен подход и много работа!
Знаете, без да досаждаме, че можете да поверите SEO кампанията си на нас – екипът на VISEO LTD!

Публикацията е актуализирана на 2020/12/07 11:00:09 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
4.5 based on 13 votes
Марка
W-SEO.com
Продукт или услуга
Ускоряване на сайт

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *