Видове дигитален маркетинг

Типове дигитален маркетинг
Photo: Data Flair

Какво е дигитален маркетинг?

Дигиталният маркетинг оплита света със своята мрежа. Намира ни в социалните мрежи, по улиците, в магазините, докато гледаме филми или играем компютърни игри. Инструментите му са разнообразни и влиянието му е неописуемо. Но основната красота: не предизвиква дразнене. Чрез дигитални маркетингови канали има живо взаимодействие между продавача и потребителя, по-скоро приятелски разговор, отколкото агресивна промоция.

Дигитален маркетинг - бизнес план
Дигитален маркетинг – създаване на успешен бизнес план

Дигиталният маркетинг е набор от инструменти, които, използвайки цифрови канали, предават информация за стоките и услугите на аудиторията.

В ерата на пълна привързаност към електронните комуникации е глупаво да не се използва тази привързаност за маркетингови цели. Компаниите, които не използват дигитален маркетинг в своите дейности, са динозаври, които ще бъдат забравени и изчезнали.

За разлика от онлайн маркетинга, дигиталът не само използва онлайн пространството, но и реалната реалност. Целта обаче е да примами потребителя от офлайн към онлайн, например с помощта на QR кодове. Реалността просто не е в състояние да побере съществуващото количество информация.

Попадаме на инструменти за дигитален маркетинг, които ни влияят всеки ден, но най-интересното е, че го приемаме спокойно. Това е основната характеристика на дигиталния маркетинг: той е толкова органично съчетан с останалата информация, освен това с информацията, която ни интересува, че понякога дори не се забелязва.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Как дигиталните агенции помагат на бизнеса?

 

Дигитален маркетинг – примери

Дигитален маркетинг от ВИСЕО ЕООД

SEO – оптимизация на сайтове за търсачки

В нашият списък с услуги, касаещи Дигитален маркетинг, първо място намира именно SEO оптимизация, като комплекс от задачи.

Причините – много, а именно: Огромно доверие на потребителите, когато попаднат в даден сайт от органичните резултати на Google, огромната тежсет, която остава във времето, както и не толкова скъпата услуга, стига да попаднете на коректна компания.

Контекстна реклама

Маркетингови тенденции за 2023
SEO оптимизация и маркетинг – рекламни стратегии, по-добро класиране в Google

Контекстната реклама е изключително мощна, тъй като продава. При това в огромни количества.

Под контекстна реклама се има предвид рекламата, предназначена за конкретна, целева аудитория. Например, ако Вашият сайт е предназначен за продукти, изработени ръчно, то определено приоритет ще Ви бъдат клиентите, търсеи подаръци, бижута за подарък, сувенири, или с други думи, предимно дами, на възраст от 18 до 55 години. Контекстната реклама е тази реклама, предназначена към хора с интереси, сходни на Вашите.

По този начин рекламните послания достигат до хората, търсещи продукти или услуги, които Вие предлагате.

QR кодове

Самият случай, когато външната реклама не е в състояние да побере огромно количество информация и потребителят трябва да бъде прехвърлен онлайн, като същевременно предлага някакъв бонус. Призивите за използване на кода са формулирани възможно най-ясно: „сканирайте и получете отстъпка“, „сканирайте и разберете“. Например билборд на магистрала „Струма“, с послание и QR код, което изглежда по следния начин: Ако търсите изгодна SEO оптимизация, санирайте QR кода от смартфона си, за да получите персонална оферта. Тук е мястото да добавим и съвременните дигитални визитки, които позволяват, чрез отдалечено сканиране, да се появят всички профили в социалните мрежи.

Банерна реклама

W-SEO.com – Оптимизация на сайтове, уеб дизайн, редизайн, техническа поддръжка и интернет реклама

Банерната реклама в Интернет не е рядкост, но не може да се нарече особено ефективна. Характеризира се с така наречената слепота: банерите не знаят от какво се нуждае потребителят, те просто се появяват на сайта, за който са платени. От друга страна, банерната реклама може значително да повиши осведомеността на компанията.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO копирайтинг - критични грешки при създаването на съдържание за сайт

Радио и телевизионна реклама

Класика на жанра, вечна и работеща. Разбира се, тя също е усетила духа на времето, например рекламата в цифрова телевизия е по-скоро като малки видеоклипове, които се продават.

SMS и e-mail маркетинг

Също древен инструмент, но 99% ефективен, ако се използва правилно. Става въпрос за полезен имейл маркетинг, а не просто за спам. Трябва да имате предвид, че ако спамите, можете да получите солидна глоба.

Не прекалявайте, бъдете умни  и създавайте имейл кампания, която наистина да помага на потребителите, а не просто за спам!

Целенасочена реклама

Или, с други думи, индивидуализирана, персонализирана реклама. Повече за този тип реклама сме писали в тази статия, ако Ви е интересно – прочетете я.

Вирусна реклама

Рекламата, която доставяме: от уста на уста, репост до репост. Това може да бъде текст, видео, картина или дори приложение. Например приложението за смяна на пола Face app, което показва как бихте изглеждали в противоположния пол. Повечето от Вас го знаят, тъй като то достигна до огромна аудитория.

Целева страница – Landing Page

Сайт от една страница, създаден с една цел: да се принуди да се извърши целевото действие. Ако сайтът е направен, като се вземат предвид нуждите  на целевата аудитория, целта ще бъде постигната.

Инфлуенсър маркетинг

Съвсем нов тип дигитален маркетинг, който също дава добри резултати.

Ако се доверите на популярен инфлуенсър, той ненатрапчиво може да направи популярен даден бранд, да помогне за популярността на Вашата мара, продукт, услуга.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Как да продадем онлайн бизнес на максимална цена

Няма как да пропуснем и един от работещите дълги години типове дигитален маркетинг, а именно:

Соушъл Медия Маркетинг – SMM

Повечето големи компании разполагат с екип, който се грижи за социалните мрежи. Помислете над това и не се бавете, а започнете популяризирането на Ваши канали в социалните мрежи: Facebook, Instagram, Tik-Tok, Pinterest, Twitter, Pinterest, Mix.com и още няколко други, но за тях ще Ви пишем на по-късен етап.

Ценни съвети от експерти с опит

Дигиталният маркетинг ви позволява внимателно и ефективно да предадете стойността на вашия продукт на потребителя.

Правилното му използване е ключът към високата конкурентоспособност:

Фокусирането само върху целевата аудитория не е достатъчно. Трябва да персонализирате офертата – да дадете това, от което хората се нуждаят. Също така е важно да се сприятелявате с публиката, да станете добър приятел за нея.
Свържете множество канали. Оценете кои канали могат успешно да допълват и подобряват действията на другия. Следователно тактиките и стратегиите в дигиталния маркетинг не са празна фраза.
Основната цел на дигиталния маркетинг е да информира, повиши информираността на компанията или марката и едва след това да продава. Не придавайте на цифровите инструменти нехарактерно значение, не ги превръщайте в рекламен агресор.

Заключение

Дигиталният маркетинг е огромен потенциал за въздействие при цифровите инструменти. За цялостно популяризиране на продукти, използващи най-добрите съвременни устройства, привеждане на потребителите в контакт, запознаване, значително увеличаване на ефективността на рекламните кампании в рамките на минималния бюджет – това са само част от задачите, които могат да бъдат решени с помощта на дигитален маркетинг. В същото време дигиталният маркетинг Ви позволява да защитите потребителите от натрапчива реклама, но да я представяте естествено. Умното използване на цифрови инструменти Ви позволява да изградите диалог и след това доверителни отношения с публиката. А доверието на клиентите е скъпо.

Екипът на W-SEO.com Ви пожелава успех!

Статии, които също могат да Ви бъдат полезни:

Публикацията е актуализирана на 2022/11/12 11:22:18 AM – дигитална агенция Висео

Summary
Дигитален маркетинг - видове
Article Name
Дигитален маркетинг - видове
Description
Да поговорим за дигиталиня маркетинг, както и видовете дигитален маркетинг
Author
Publisher Name
Digital Agency Viseo
Publisher Logo

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *