Копирайтинг – често допускани грешки

Грешки, които се допускат при SEO копирайтинг и как да ги избягвате

Значението на текстовото съдържание. Текстовото съдържание е елемент на маркетинга

Защо текстът в сайта е много важен?

Ще си позволим да цитираме  Leo Burnett: „Рекламни текстове трябва да  информират хората, да и м дадат сигнал за следното:“ Ето това е, което имаме. Ето защо Ви е необходим точно този продукт. Ето как да го получите. “

Класическият SEO копирайтър наистина знае как да напише рекламно послание във вид на PR.

Времето, което Вашият читател или читателят, към който насочвате рекламния текст разполага e между 8-30 секунди за да реши дали да закупи дадената услуга или продукт. Това време е изключително важно и поради тази причина копирайтърът трябва да даде ясен и добре сформиран сигнал, който да представи продукта / услугата точно.

Изобилието на информация води до факта, че по-голямата част от потребителите не четат целия текст. Новото „бързо възприемане“ изисква подходящи текстове, които да насочват потребителят  с акценти.

Като прибавим към това и  необходимостта от създаване на оптимизирани за търсещите машини текстове, в крайна сметка целта е даден потребител да стигне до вашия сайт.

Текстът е изключително важен днес. Не просто текст,  а уникален, добре структуриран, граматически и функционално изряден.

Често копирайтъри бъркат, когато разместват дадени ключови думи и се получава насищане на еднакви фрази.

Защо този подход е грешен?

Тъй като текстът няма да привлече аудиторията. Вярно е, до голяма степен ще е в плюс за търсещите машини, но читател, ако се загледа, дори Z –образно, ще се разочарова и напусне сайтът.

Златни правила за копирайтърите.

Ако сте собственик на жълт новинарски портал, можете да използвате заглавия и елементи към заглавията от рода на „Внимание“, „Горещо“, „Шокиращго“, но често копирайтърите прекаляват, като дават силни думи в статии, които не са подходящи.

Ако трябва да сме честни, читателите са уморени от подобни заглавия и вероятността да натиснат „Х“-чето е огромна.

На практика това означава, че трябва да създадете собствени текстове, основани на няколко златни правила:

  1. Информационно съдържание

Дайте на потребителя това, което  иска – информация. Ако се продават климатици, не пишете, че климатикът прави така, че вдига прах в офиса и това затруднява дишането, или че изсушава въздухът.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO копирайтинг: Създаване на SEO текст

Ако посетителят се появи на вашия сайт, той вече е наясно с негативите и иска да получи информация за продукта, която да го грабне.  Не използвайте банални думи.

  1. Простота и яснота

Избягвайте жаргонни думи, комплексни професионални думи, артистична или твърде неформална реч.  Скоро ние, екипът от копирайтъри на W-SEO.com доста се смяхме на сайт за бяла техника. В него често срещнахме жаргонни думи и изрази като: „Цъкнете тук“, което не го препоръчваме.

  1. Липса на повторения

Определеният брой ключови думи, с които копирайтърите разполагат, често водят до повторения. Бъдете внимателни. Съветвайте се и с други колеги от други отдели, за да Ви покажат къде е допуснато повторение, в случай, че се позабравите. Никой няма да губи време да чете 2-3 страници текст, в който се казва една и съща мисъл, която е налична още в първия параграф.

  1. Абсолютна грамотност

Необходимо условие за текстовете. Потребителите няма да имате доверие, ако вашите текстове ще имат допуснати граматични грешки и RUF.

  1. Уникалност на текстовете

На първо място, не си мислете, че потребите ще прочете ваш текст, ако вече го е видял другаде. Да не говорим, че Гугъл налага сериозни наказания за тези, които правят копи пейст без да цитират източник. Например, ако ползвате рекламната мрежа на Google Adwords и си мислите, че ще минете номера с копи – пейст, то жестоко се лъжете и е въпрос на време сайтът Ви да бъде изключен от програмата.

6. Учтива форма и позитивно настроение

Лесно се улавя позитивното настроение, с което е създаден даден текст. Лесно се разпозната текст, който не е писан с внимание, старание и страст.

Нашият съвет е да обичате това, което правите. Ако не го обичате, то наемете някой, който пише не само за пари, а и защото му харесва и по този начин се разтоварва.

Все пак продавачът иска да продаде своя продукт или услуга, а Вие трртябва да направите рекламните послания към клиентите му с достойнство, с радост, благодарете в съдържанието, обръщайте се с Вие към публика, клиент, читател и ще видите, че добрите отзиви ще завалят.

Ако си мислите, че съществува програма, която да Ви генерира съдържанието, то въобще не сте за нашият сайт. Реално има софтуер, който разбърква думи и помага и чрез него бихте могли да напишете текст по-добре, но ако искате да станете добър копирайтър то трябва да четете много книги, да припомняте правила перидоично и да обсъждате дадени заплетени ситуации.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Устойчивост на сайтове и уеб приложения

Също така ежедневно в България биват регисрирани стотици чуждици и е важно да се ограмотявате периодично, за да ги използвате умело. Често срещаме погрешно използвани чуждици, които не фигурират в БГ език, а са придошли от рагзоворния език. Такъв пример е „ОМГ“, което е „Оу Май Год“ или на български казано, „боже мой“, възклицание, което не бива и не смятаме, че е уместно да ползвате. Естествено, това е само пример.

Писането на съдържание за сайт и такова за прес съобщение се различават коренно и трябва да го имате впредвид. Копирайтър, който е свикнал с PR съобщения, често изпитва трудности пишейки за официална страница. Именно за това му трбява време, внимателно да се запознае с дейността на фирмата и едва тогава да състави текста. Тогава, когато ще знае плюсовете и минусите на компанията, текстът ще бъде много по-лесно и разбираемо създаден.

 

Ако Вие сте StartUp или млада компания, която си търси копирайтър, то Ви предлагаме 10 въпроса за интервю с бъдещ Ваш копирайтър, които да му зададете на самото интервю.

1 въпрос – какъв тип книги четете? Коя е последната книга, която прочетохте? Ако лицето, което кандидатства и се затрудни в отговора, то съветът ни е да го прескочите.

2 въпрос – когато създавате текст, как насочвате вниманието на клиентите да се свързват с компанията – кой тип най-често описвате – по e-mail, GSM, директно посещение в офиса?

3 въпрос –  каква е вашата целева аудитория? Можете ли да си представите типичния читател към който сте адресирали рекламните послания до този момент?

4 въпрос – имате ли конкретни пристрастия към стил на текстовете  (формални, неформални, забавни)?
5 въпрос – какви грешки, които срещате в Интернет пространството най-много Ви дразнят?  Добрият копирайтър често се възмущава от неграмотностт и от този въпрос ще придобиете ясна представа дали кандидатът е кадърен, грамотен, и дали има самочувствието да поеме отговорната позиция „Копирайтър“ Във Вашата компания.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Видове дигитален маркетинг

6 въпрос – с какви чувства създавате текстовете (Любов, Радост, Страс, Да мине номера, други …)?

7 въпрос – кой е Вашият сайт / блог? От този въпрос помолете кандидата да Ви го покаже на лаптоп, таблет и  направете бърз преглед.

8 въпрос – кажете няколко думи за заглавията на текстовете, мета – описанията и етикетите… От този въпрос ще придобиете представа дали кандидатът е наясно с изискванията на Google за SEO оптимизирани текстове.

9 въпрос – работили ли сте в кратки срокове? Когато става въпрос за поддържане на последователен график за създаване на съдържание, със сигурност ще има случаи, в които авторите ще трябва да създават текст под натиск, в спешни срокове. Когато това време идва, трябва да знаете дали вашият кандидат ще се изправи пред предизвикателството или ще се разочарова и падне духом, когато е  под натиск. Попитайте още кандидатът, дали преди е работил под натиск и какви методи е изоплзвал, за да извърши дейностите си в срокове.

10 въпрос – свикнали ли сте да използвате конкреттни инструкции, ваши си правила, когато пишете? Благодарение на този въпрос Вие ще получите отговор и ще разберете дали Вашият кандидат ще може да се справя с всякави задачи, свързани с конкретни маркетингови цели и тяхното постигане.

И два бонус въпроса към настоящите 10:

„Можете ли да пишете с гласа на някой друг?“
Някои хора са брилянтни писатели, когато изразяват своето собствено мнение или разказ. Ако обаче ги помолите да напишат за специализирано предприятие за производство, например, те могат да представят личните си стилове, за да отговарят на по-техническите перспективи, изисквани от компанията. Поискайте да видите проби от работата, които вашият кандидат е написал. При различни клиенти, вникнете за стил, важно е копирайтърът да умее да сменя стиловете в зависимост от ситуацията. нат различни клиенти?

„Писмено интервю?“
Интервю с потенциален copywriter е прослушване. Не се страхувайте да им дадете писмена задача и им дадете няколко дни за завършване.  Това ще им даде време да изследват вашата тема и ще ви даде възможност да видите колко добре те обхващат вашата индустрия и, коетото е по-важно, техните технически умения и стил.

 

 

Публикацията е актуализирана на 2020/12/25 9:24:48 PM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Оценка
1star1star1star1star1star
Средна оценка
3.5 based on 11 votes
Марка
Висео
Продукт или услуга
Копирайтинг
Цена
EUR 800

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *