SEO оптимизация на YouTube канал

Как се прави SEO оптимизация на YouTube канал и защо е важно да оптимизирате канала си?

Youtube е най -големият видео хостинг в света със собствена търсачка. Ако все още не сте регистрирани там и не управлявате канал, 10 маркетингови изпълнения чакат вашия ресурс, защото Youtube е вторият най -посещаван сайт в света според Alexa.

Видове видеа в социалните мрежи за споделяне на видео съдържание

Губите огромно количество трафик, защото хората отиват в YouTube не от търсачките, а директно (например от отметки или чрез въвеждане на адрес).  Платформата за видеосподеляне има  свое собствено търсене (като социалните мрежи).

Видеоклиповете в YouTube се класират добре в Google,  повишават поведенческите фактори, когато са поставени на самия сайт + това е допълнителен тип съдържание за страницата, както и имат и много други предимства.

И тъй като има търсене, има и оптимизация за търсачки. Нека оптимизираме Youtube канала от А до Я като SEO и следваме този план:

Необходим софтуер за оптимизация на Youtube
Как да оптимизирате канала си в YouTube
Как да оптимизирате плейлиста си в YouTube
Как да оптимизираме видеоклиповете в YouTube
Нека глобално разделим всички видеоклипове на 2 типа:

  • Емоционални клипове;
  • Образователни клипове.

Емоционални – хумор, домашни любимци – котки, кучета, музикални клипове и концерти, телевизионни предавания и други видеоклипове, които предизвикват емоции у нас, независимо от всичко.

Образователна – след като гледа видеото, човек иска да научи нещо за себе си, да придобие нови знания и да реши проблема си.

Програми за оптимизация на видеа

Всичко може да се направи ръчно без помощта на програми на трети страни, но това ще отнеме много време. Затова се опитваме да автоматизираме и опростим всичко.

Keyword finder. Ускорява избора на заявки за търсене и тяхното почистване десетократно. Без него е невъзможно да се работи ефективно. Може да се замени с облачни решения, ако парите позволяват. Но е по-изгодно да купите Kay Collector за 20-30 долара.
TubeBuddy или VidIQ. Приставки за Google Chrome, показват етикети на конкуренти, позиции за търсене, масово копират анотации и помощ при видео анализ. Имам и двете, т.к. всеки има свои плюсове и минуси.
Полезно, когато трябва да привлечете внимание към заглавието и описанието на видеоклипа.

 

Оптимизация на канал в YouTube

На първо място ще се занимаем с оптимизацията на канала в YouTube, т.к. това е нашата основа. Много точки не влияят пряко върху класирането, но влияят върху визуалния компонент и преобразуването.

Име на канала
Това е вашата марка и трябва да се отнасяте към нея съответно. Да, в моя случай би било възможно да наречем канала „Съвети за популяризиране на уебсайтове“ – но това няма да ми помогне по никакъв начин с надграждането на марката. И това е недостатък за лоялността при продажбите.

Не прави така!
Забравете за заглавията при поискване, като бранд, или една дума!

Визуални настройки на канал
Икона на канал
Той се показва във вашия потребителски профил, както и в абонаменти, под видеоклипа ви, докато гледате, в коментари и т.н.

Примерна заглавка на моя канал в Youtube
Иконата, която привлича вниманието, помага да конвертирате произволни гледни точки на YouTube в абонаменти, особено ако видеото не е глупаво.

 

COVER на канала

Той привлича погледа, когато човек влезе в канала ви и е елемент за преобразуване. Размери на заглавката: 2560 * 1440 пиксела. Безопасна зона: 1546 * 423 пиксела.

В това число можете да добавите и препратки, както и имейл за обратна връзка. Подобно действие ще  донесе до директен контакт от потребители с Вас.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Какво е SERM и как този процес може да подобри представянето ни онлайн

Между другото, никой не забранява използването на стрелки „Абонирайте се“. Това също ще допринесе за преобразуването в абонаментите.

Нетологията няма да ви посъветва лошо

Блок за връзки
Можете да посочите всички Ваши социални медии.  Преходите  могат да пренасочат абонаменти от едно място в друго и затова ВИ съветваме да ги посочите.  Във секцията с линковете можете да добавите и ваш линк, към Ваш сайт, за да даде допълнителна SEO тежест.

Трейлър на канала
Тук можете да кажете всичко, което потребителят ще получи във вашия канал за 30-60 секунди.

Показва се само на тези, които все още не са се абонирали за вас, което означава, че е елемент за преобразуване и можете да помолите хората да се абонират за него. Описанието вдясно от трейлъра е много по -голямо, отколкото в обикновените видеоклипове – използвайте това, за да закачите хората.

Някои съвети:

Най -компресираната информация. Никой няма да гледа трейлъра за 5-10 минути. По-добре е да останете в рамките на 2 минути или по-малко.
Опитайте се да се заинтересувате от това, което планирате да правите в канала с вашите идеи и планове.
Помолете хората да се абонират за обикновен текст и им дайте мотивация.
Оформления на началната страница
Както забелязахте, главната страница е необходима за 1 цел – конвертиране към абонати. Ако видеото ви се провали, но това не са редки глупости, човек ще отиде в канала – и тогава вие сте „Хей момче, тук съм подготвил толкова много нищаки, публикувам го всеки ден, съветвам те да се абонираш. “ И това е всичко, магията на главната страница ще си свърши работата, ако човекът ви повярва.

И ако този нагъл човек реши да погледне под трейлъра, тогава ще му хвърлим няколко топ плейлиста.

Какво да напишете в описанието на канала
Трябва едновременно да изясните какъв е каналът и да оптимизирате описанието за ключови думи.

Оптимизиране на плейлисти
Плейлистите са нашите категории, които групират видеоклипове според необходимите критерии и ви помагат да получите гледания за нови видеоклипове.

Първо видео правило
Във всички плейлисти един видеоклип винаги трябва да бъде само ваш. След това можете да добавяте видеоклипове от други канали, това е нормална практика и Youtube , но първият видеоклип винаги е ваш.

Заглавие на плейлиста
Кратко, средно 3-5 думи. Отново, това е нашата категория и ние се интересуваме само от точни заявки. Ще свържем всичките ни нискочестотни заявки от видеото.

Съвети:

Не си струва да правите дълги имена на плейлистите, защото размивате тежестта на думите BM-25. И нашата задача е точно заявки за търсене от 1-3 думи;
Ключовите думи са по-близо до началото на реда и е по -добре цялото име да е ключова дума;

Описание на плейлисти
Всяко описание е написано с ключови думи. Препоръчваме да напишете описание за всеки плейлист от 500-1000 знака, ако в него има достатъчно видео, за да обхване цялата тема. В други случаи, ако имате 2-3 видеоклипа от 20 планирани във вашия лист, можете да се справите с генерирането на 150-300 знака.

Пример за описание на шаблон, когато сте мързелив човек
Какво да пиша? Напишете просто човешко описание на това, което човекът ще намери в плейлиста, какви въпроси и проблеми може да реши и т.н.

Съвети:

Внимавайте за n-грама (фрази от 2 или повече думи), защото 5 ключови думи могат да бъдат 5 думи и ако направите 1 появяване, може да има 5 n-грама в текста. Опитайте се да не надхвърляте 2-3 биграма (фраза от 2 думи) на 1000 знака;
Използвайте таблицата със символи за декорация.

SEO оптимизация на видеоклипове в YouTube

Сега за най -важната част – как да оптимизирате видеоклиповете си за YouTube. За удобство отново въведохме всички точки в съдържанието:

Как да наименувате файла
Как да добавите миниатюра на видеоклип
Как да композирате и оптимизирате заглавие на видеоклип в YouTube
Как да съставите и оптимизирате описанието на видеоклипа си в Youtube

Шаблон за описание с обяснения
Откриваме маркерите на конкурентите и избираме маркери за видеоклипове в YouTube
Как да работите с подсказки в YouTube
Крайни екрани или пояснения
Оптимизиране на субтитрите
Превод
Място, от което е заснет обекта?

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Защо българските потребители бягат от родните хостинг компании?

 

Име на файл

Вашата смела дума за търсене трябва да се появи в заглавието. Много хора пишат за името с транслитерация и използват тире вместо интервал. Няма голяма разлика.

Затова просто напишете съответното име с въвеждането на ключовата заявка до 5-7 думи.

 

Миниизображение на видеоклипа
Важен елемент, който влияе върху честотата на кликване в резултатите от търсенето и свързаните видеоклипове.

Изглежда, че хората щракват 😉
Препоръки:

Ярка и закачлива картина / надпис;
Оптимално е да направите миниатюра от видеокадър, т.к YouTube ще знае на 100%, че е релевантен. Като опция – нещо тематично или с изясняващ надпис.
Размерът на миниатюрата е 1280 * 720 px (най -малко 640 * 360 px), опитайте се да качите в най -добро качество със съотношение на страните 16 * 9;
Никога не вземайте миниатюрите, които YouTube ще предложи, предложените са изрезки от кадър, които не са в много добро качество, обикновено.
Скицата трябва да бъде четлива при всички разделителни способности на дисплея;
Не забравяйте да маркирате вашите изображения: цветове, лога, снимки, шрифтове и др.;
Лица и герои отблизо увеличават лоялността;
Анализирайте визуализациите на конкурентите! Стремете се да направите същото – да увеличите честотата на кликване.

 

Заглавие на видео

Това е основното нещо, което трябва да бъде оптимизирано по всяко време и навсякъде. Може да нямате описание, но заглавието + миниатюрата винаги трябва да бъде налично!

Нека започнем със събиране на съответните заявки:

Отидете на https://adwords.google.bg/ko/KeywordPlanner/Home
Поставяме „Показване само на опции, тясно свързани с ключовите Ви думи“
Вкарваме необходимата заявка и виждаме какво ще ни покаже системата

 

Ето няколко съвета за заглавие на видеоклип:

Плътността на ключовите думи трябва да бъде висока. Не разреждаме с излишни думи. Изключение правят думите от заявки;
Всички думи от заявки трябва да бъдат включени в заглавието (ако е възможно, без фанатизъм);
Ако заглавието се окаже дълго – използвайте удебеления клавиш 2 пъти в различни форми на думи (пример: „видео оптимизация“ – „видео оптимизация“);
Ключовите заявки са по -близо до началото на реда;
Приоритет на директно влизане;
Опитваме се да се отделим от конкурентите, за да не правим едно към едно заглавие;
Добавете магнити като „Как се прави“, „N начини“, „Тайно“, „Бързо“, „Безплатно“, „Какво да изберете“ и др.;
И най -важното, не прекалявайте. Заглавието се вижда от хората, вижда се в SERP – трябва да е четимо!

 

Описание на видеоклипа в YouTube

Описанието под видеото трябва да е поне 1500 знака. Опишете всичко за видеото (всъщност – транскрипция, само на по -свободен език);
Описанието трябва да бъде четимо, човешко и уникално;
Първите 100-110 знака се показват в фрагмента в SERP, много е важно поне основната ключова дума да попадне там;

Youtube подчертава ключово съвпадение
Ако трябва да изпращате хора към сайт или абонамент или и двете, след 100-150 знака, е време да поставите 1-2 връзки. Те ще бъдат видими, когато гледате видео без разпространение;
За да бъде класирана ключова дума в търсенето, е достатъчен 1 запис, след това – индивидуално;
Появата на най -популярната дума е не повече от 4%;
Поява на фрази от 2 думи (биграм) 2-3 пъти на 1000 знака;
За триграми 1-2 споменавания;
За 4  -1 поява или частично (т.е. фраза + единични думи);
Поява на всички думи от заявката поне веднъж за цялото описание.
Внимавайте за n-грама. Опитайте се да не надхвърляте 2-3 биграма на 1000 знака;
Струва си да споменем връзки към свързани видеоклипове, други епизоди, плейлисти, вашия канал и текущ видеоклип. Не забравяйте да посочите протокола за връзката http: // или https: //;
Използвайте таблицата със знаци, за която споменахме по-горе в началото на публикацията – това ще помогне за украса на описанието + подчертаване на важни моменти за потребителите;

Етикетите в YouTube

Видео маркери в YouTube
Искаме веднага да кажем, че не забелязахме силно влияние на таговете върху класирането, но забелязахме тяхното влияние в корелация с описанието.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Bard на Google срещу Bing ChatGPT на Microsoft: Какво знаем за AI chatbot

В допълнение към търсенето на заявки в AdWords и Wordstat, препоръчваме да инсталирате разширението VidIQ, защото чрез него можете да разберете маркерите от видеото и канала на конкурентите:

Виждаме маркерите на всеки отделен видеоклип + виждаме списък с популярни тагове от цялата страница. Препоръчваме ви да разгледате всичко и да изберете най -подходящите за вашия конкретен видеоклип маркери.

Не забравяйте да промените заявката си за търсене, за да погледнете „от различен ъгъл“.

Не използвайте тагове на английски език, например „трафик“, „seo help“ – те не са за българската аудитория и можете да получите много разочаровани потребители за тях.

Полезни съвети:

Първо, съберете всички съответни заявки. И след това избираме от тях тези, за които оптимизираме видеото.
По -добре е да разделите етикетите на 4 групи (в реда на етикетите):
Описване на конкретен видеоклип (Пример: директиви robots.txt);
Серия (Пример: robots.txt);
Раздел (Пример: Техническа оптимизация);
Не трябва да има прекалено общи, безсмислени, неуместни тагове;
Вземаме маркери докрай (500 знака).

 

Съвети като опция в YouTube
Съветите са свързващ елемент. Поддържа се на компютър и мобилни устройства. Поставете се над видеото в горния десен ъгъл.

Съвети и препоръки в Youtube

Можете да използвате до 5 съвета за видеоклип. Използвайте намека не повече от 1 път за 1-2 минути, за да не утегчите потребителя, защото той просто ще започне да ги игнорира;
Проучете вашата аудитория. Опитайте се да й дадете най -подходящите улики в момента във видеото. Ако говорим за пренасочвания, дайте подсказка как да направите 301 пренасочване в htaccess;
Връзка към плейлисти. Това може значително да забави потребителя в канала;
Няма нужда да вмъквате намеци в самото начало на видеото, когато човекът все още не е получил това, за което е дошъл. Той ще ги игнорира.
Важно:

Добавяме съвети веднага към видеото и след няколко дни / седмици ги променяме – особено, ако сте пуснали интересен клип, към който има периодичен трафик.

 

Обърнете внимание на това, кога потребителите си тръгват от Вашия канал.  Трябва да разберете защо, какво не им харесва. И се опитайте да поправите ситуацията с помощта на подкани 5-10 секунди преди пика за друг видеоклип.

Крайни екрани и пояснения

Анотации. Ако имате малък процент гледания на мобилни устройства и телевизия. Смятате, че подканите не са ви достатъчни и трябва постоянно да показвате нещо на екрана.
Край скрийнсейвъри. Имате много гледания на мобилни устройства и телевизия. Не искате да се забърквате с неща, които не дават значителни резултати, и не искате да дразните потребителите.

Важно е да запомните да използвате крайни скрийнсейвъри във всеки видеоклип, за да увеличите максимално сесията за гледане на канала си.

Субтитри
Това е дословна транскрипция на вашето видео. Помага на YouTube да определи същността на видеоклипа + грижа за хората + ключови думи.

YouTube знае много за субтитрите!
Можете да направите това сами, ако имате много време, но повярвайте ни – вече в 10-20 минути ще прокълнете това занимание. 🙂

Съвети:

Обърнете специално внимание на ключовите думи при оптимизиране на субтитрите.
Няма нужда да пишете лъжи, буквално преписвайте гласа си.
Превод
Ако планирате да достигнете до аудитория на английски, немски, китайски, тогава имате нужда от 100% превод.  А в заявките можете да намерите заявки от тези езици, затова преводът на тях е възможно най -прост – Google Translate. Оказва се доста поносимо и бюджетно.

Мястото за снимане
Персонализирането в YouTube е последното нещо, за което трябва да помислите. Но ако се интересувате от София, като град на България, тогава бихме  Ви посъветвали да посочите град София, като място на създаване на клипа.

Финални думи, касаещи оптимизация на YouTube канал

Силен и добре популяризиран канал в YouTube ще доведе до много нови абонаменти, ще направи така, че лесно да попадате в полезрението на тези, които се интересуват от Вашето съдържание и ще Ви помогне да станете по-популярни в Глобалната мрежа.

Вярваме, че представената информация по-горе ще Ви бъде полезна.

Дано статията Ви е била полезна и интересна. Ако смятате, че ще е полезна на Ваши приятели и партньори, споделете я с тях!

Полезни и интересни статии, свързани с SEO и видеосподелянето

  • SEO UX/UI Инфлуенсър маркетинг – маркетинг на влиянието, това е бъдещето на рекламата: Към статията >>

  • SEO UX/UI Как да привличате повече последователи и абонати в социалните мрежи: Към статията >>

Публикацията е актуализирана на 2021/07/31 9:49:57 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
5 based on 1 votes
Марка
W-SEO.com
Продукт или услуга
SEO на Youtube
Цена
EUR 800

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *