Целенасочена контекстна реклама

Съдържание на статията

Целенасочена контекстна (контекстуална) реклама – мощен инструмент за по-големи продажби онлайн –  CTM

Контекстната реклама е реклама на уебсайт, който има отношение към съдържанието на страницата. В традиционната контекстна реклама автоматизираните системи показват реклами, свързани със съдържанието на вашия сайт въз основа на насочване по ключови думи.

CTM – Content Targeting Marketing

През последните години целенасочената контекстна реклама се превърна в мощен инструмент за увеличаване на продажбите, особено чрез онлайн магазини, но какво всъщност означава и как работи не е ясно на всички.

Всъщност всичко е просто – таргетът се превежда от английски като target – target и се има предвид целеви купувач или купувач, насочен към закупуване на конкретен продукт и активно търсене в интернет с помощта на търсачките.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Привличане на клиенти чрез контекстна реклама

контекстът е по-разбираем и познат, но също така трябва да разберете какво означава думата в конкретния случай, това е определен набор от думи от заявката за търсене на търсещия купувач, които се проследяват от търсачките, за да се покаже рекламата на продукта на този купувач, целта, съответстващи на заявките му за търсене. Така че всичко е обвързано.

Тъй като такива реклами са пряко свързани с търсачките и социалните мрежи в Интернет, логично е контекстните рекламни мрежи да принадлежат именно на тези лидери, най-големите от които в България са Гугъл и Фейсбук.

Рекламната мрежа на Facebook е с името Facebook Ads, а рекламната мрежа на Google се нарича Google Ads, като вярваме, че повечето от Вас са ги чуваали, а някои – дори и днес ги използват. Благодарение на милионите потребители, които тези търсачки достигат, и съответния брой импресии на рекламни елементи на различни сайтове, ефективността на такава реклама е много висока.

В България много дигитални агенции предлага стратегии за контекстна реклама. Във всички случаи ще Ви трябва добър бюджет, за да е ефективна кампанията.

Няколко добри съвета за целенасочена контекстна реклама:

 • Задайте конкретен тип аудитория, разделете я по градове и по възраст. Сами се досещате, че мъжете на възраст от 40 до 60 години имат по-добра покупвателна способност, от тинейджърите, например.
 • Опитайте и с отрицателните ключови думи, понякога те могат да са много ценни. Старателно следете CTR.
 • Създайте по-широк списък от кюлчови думи и фрази, не ползвайте само една, или две.
 • Създайте повече от една кампания, разделени по групи.
 • Ползвайте различен тип кампании, тествайте и рекламите, които се визуализират при видеосдържание.
 • Водете записки и измервайте резултатите от кампаниите.
СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO оптимизиране на сайтове от компанията VISEO и през 2021

Няколко са предимствата, от това да ползвате подобен тип реклама:

 • Икономия на средства и голям обхват на аудитория. Можете да се възползвате от енергията на най-популярните сайтове и да привлечете клиенти от тях.
 • Възможност да откриете най-изгодните направления на рекламата и са предизвикате техния интерес.
 • Намаляване на цената за привличане на клиенти. Можете да оптимизирате цената на клик, стига да имате по-задълбочени познания.
 • Отчетност – нещо, което при SEO много често липсва и клиентите се сърдят.

Още някои примери за контекстна реклама включват:

 • Контекстна реклама във видео: Пример за този тип контекстна реклама би била реклама в YouTube за шампоан, показана преди видео урок за това как да подстрижете собствената си коса.
 • Контекстна реклама в публикация от инфлуенсър.

Естествената реклама е форма на контекстна реклама, при която спонсорираните реклами са проектирани да изглеждат като естественото съдържание на уебсайт. (Това понякога се разглежда като измамна рекламна практика.)
Очаква се поведенческата реклама да се превърне в следващата граница на контекстната реклама. Поведенческата реклама е предназначена да насочва потребителя въз основа на поведението му, а не само на посочените от него предпочитания.

Нека разгледаме и понятието:

Контекстуално насочване по ключови думи –  Keyword Contextual Targeting

Съкращението на контекстуално насочване по ключови думи е KCT и все по-често ще го срещате!

Контекстното насочване се използва за съпоставяне на насочени по ключови думи реклами (наричани още автоматични разположения) към сайтове в дисплейната мрежа на Google.

Тази форма на насочване е по-подходяща за рекламодателите, фокусирани върху ефективността и икономически ефективните реализации, тъй като рекламите ще предоставят полезна информация на читателите и ще привлекат аудитория с установен интерес към вашето съобщение.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Безплатна реклама на сайт

За да изградите контекстно насочена кампания:

Определете рекламната си група: Всяка рекламна група трябва да има конкретни теми. Започнете с теми, които са описателни за рекламирания продукт или услуга, и избягвайте теми, които са насочени към насочване към аудитории. Ако имате силна и добре разпозната марка, помислете за включване на маркови ключови думи в рекламни групи, насочени към ключови думи.
Генериране на ключови думи: Всяка рекламна група обикновено трябва да има между 5 и 50 ключови думи. Избягвайте да повтаряте ключови думи в една и съща рекламна група и използвайте ключови думи, които са тясно свързани с темата на рекламната група. Използвайте инструмента за ключови думи, за да ви помогне да съставите списъка си с ключови думи.
Задаване на оферти за рекламни групи: Задайте първоначалната си оферта за дисплейната мрежа на същото ниво като офертата си за търсене. Винаги можете да коригирате след стартиране на кампанията и оценка на нейното изпълнение.
Добавете отрицателни ключови думи: Това ще помогне да се гарантира, че рекламите Ви няма да се показват при неподходящи търсения.
Внедрете проследяването на реализациите: За да разберете по-добре ефективността на кампанията си, настройте проследяването на реализациите в Google Ads. Този инструмент ще ви даде представа за данните за преобразуване на ниво сайт.
Оптимизиране: След няколко дни проверете раздела Мрежи и коригирайте всички лоши съвпадения, като изключите разположенията и добавите отрицателни ключови думи. Добавете и премахнете ключови думи, поставете на пауза рекламни групи, които са оптимизирани и не се представят, и коригирайте оферирането си. Трябва също да добавите още рекламни групи, които са подобни на тези, които се представят добре за вас.

Финални думи

Ако бюджетът Ви позволява, можете да направите страхотна кампания, а когато я съчетаете с SEO оптимизация, то резултатите ще бъдат дълготрайни и изключително ефективни.

 

Разгледайте и тези материали, свързани с темата Контекстуална реклама:

Публикацията е актуализирана на 2020/11/12 10:07:25 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
5 based on 6 votes
Марка
VISEO LTD
Продукт или услуга
Целенасочена контекстна реклама

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *