Основни характеристики на един успешен сайт

Успешен сайт - какви са основните признаци

Съдържание на статията

Основните характеристики на един успешен сайт

Как да разберете дали вашият сайт е успешен? Как да разберете дали си струва да продължите да инвестирате в сайта, или е по-добре да насочите парите и времето в друга посока? Как да разберете дали вашият уеб разработчик е спечелил пари? Отговори на въпроси можете да научите, като прочетете цялата статия. Приятно четене!

Можете да спорите много за това какъв трябва да бъде дизайнът на сайта, важно е да запомните, че „няма другари по вкус и цвят“.
Посетителите са основните „съдии“ на вашия сайт и те ще го оценят не само по „красотата“ му, а и по съдържанието му.
Препоръчваме при създаването на  сайт да се придържате към следните принципи:

  • Нищо излишно в дизайна
  • Минимум графични наслади
  • Простота и яснота на навигацията
  • Спокойни цветове
  • Достатъчно големи и лесни за четене шрифтове

Има много секции и страници с текстова информация за стоки / услуги.
Основният фокус на сайта трябва да бъде върху посетителите на сайта, а не върху вашите вкусове!

Успехът в Интернет

Как да създадете успешен сайт

Успехът не винаги е незабавен и не винаги е очевиден. Може да се наложи да проявите търпение, последователност и целеустременост, за да достигнете до желан успех.

Вероятно знаете, че името на сайт (домейн) не може да бъде купено веднъж завинаги. Трябва да подновявате правата си за домейн всяка година. Плащайте всяка година. Освен това цената не е фиксирана.
Зависи от регистратора и непрекъснато нараства. Не е лишено от логика да подновите домейнът си за по-дълъг период, ако има промоция от регистратора.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Новият редактор на Wordpress 5.0 и лесен вариант за премахване

Домейнът – това е основното нещо. Следва визията. Човек инвестира пари в уеб проект и реализира печалба, която надвишава инвестицията му много, много пъти. И всичко това благодарение на технологиите и Интернет.

Как да разберете дали вашият сайт е успешен?

Обем на трафика

Можем да кажем, че има насочен трафик и има нецелеви трафик. Можем да напишем, че трафикът не се е смятал за най-важния показател за успеха на даден сайт от дълго време.

И причината ще я споделим в следващите няколко реда.

Нека вземем за пример два сайта – един кулинарен проект, и друг – сайт за онлайн играене на игри, флаш игри, например.

Вторият тип сайт, именно за игрите, прави четири пъти по-висок трафик от кулинарния, но именно сайтът за кулинарни рецепти се оценява по-скъпо.

И причината се крие в това, че трафикът от потребители, играещи игрички, не е толкова ценен, колкото този, от кулинарен сайт.

И за всичко това си има обяснение. Целевата аудитория.

Има и нещо друго! За онлайн търговия, за електронен бизнес, доходът на ресурса, предназначен за женската аудитория е няколко пъти по-ценен от този, в който играят дечица игрички. И всичко това е съвсем логично.

Естествено, един сайт, колкото по-голям трафик има, толкова по-добре. Но е зависи и какъв е този трафик.

Позиции като знак за успех на сайта

SEO оптимизиране на сайтове

„Искам да съм на първо място!“ – често чуваме подобни молби от клиенти, търсещи услуги по SEO оптимизация. И това е съвсем разбираемо, тъй като повечето наши клиенти, клиенти на Висео си дават ясна сметка, че клиентите знаят силата на органичните резултати в Google.

Класирането на първо място за някои заявки може драстично да повиши ефективността на вашия уебсайт и на целия ви бизнес. Ключовата фраза тук е за някои запитвания. Какви заявки трябва да са в горната част на резултатите от търсенето? Тук трябва да помислите. Трябва да анализирате ниша, да разгледате сайтовете на конкурентите, да проучите огромен набор от заявки, свързани с темата на сайта (бизнеса). Друго нещо е важно.

  • Високите позиции не винаги водят до продажби.
  • Високите позиции не винаги водят дори до трафик (поне някои посетители).
  • За някои запитвания е невъзможно да влезете в ТОП. И не че вашият конкурент има по-квалифициран SEO специалист, с когото няма смисъл да се състезавате. Факт е, че за някои заявки търсачките запазват места за определени видове ресурси.
СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Интернет маркетинг и реклама

Ако даден сайт продава онлайн, то тогава се смята, че има значителен успех

Имате онлайн магазин, в който сте инвестирали, както за контекстна реклама, така и в SEO. Имате служител, който се грижи за съдържанието, имате и мениджър по продажбите. Обажданията по телефона от потребители, търсещи в Google са факт, поне няколко пъти на ден поръчват (купуват) нещо от Вас…

Означава ли това, че имате успешен сайт? 

Донякъде. Сайтът е печеливш. Но сигурни ли сте, че това е възможно най-високата печалба?

Сигурни ли сте, че определено имате нужда от щатен мениджър на съдържанието?

Замисляли ли сте се, че при дадени корекции, подобрения, можете да увеличите продажбите 5 пъти?

Сигурни ли сте, че сайтът се самоиздържа, т.е. покрива разходите и води до печалби? Помните ли, че инвестирахте не само пари в създаването на сайта, но и време. Десетки или дори стотици скъпоценни часовници.  Инвестираното може да е дори последен модел Ферари?

Успешен сайт от гледна точка на Viseo

Смятаме, че вече сте се досетили накъде отиваме.
Успешен сайт,  според нас е този, който носи максимална полза, като същевременно изисква минимална инвестиция за създаване и поддръжка. Важно е сайтът да носи значително повече, отколкото изисква.

Сайт, направен от суперпрофесионалисти за 20 000 евро е успешен, ако донесе на създателите си няколко милиона за една година.

В същото време сайтът, създаден от фрийлансър за 1000 евро и който донесе на собственика си 50 000 хиляди евро нетна печалба годишно, също може да се нарече успешен.

Струва си да поясним, че ползите не винаги са изразени в парично изражение. Понякога един сайт допринася значително за вашето изображение. Нямате нужда от клиенти за търсене. Но за вас е важно клиентите, които знаят за вас офлайн, да могат да видят вашия сайт. Да видят, че сте популярни в Интернет.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  UX/UI - съвместната дейност може да доведе до успешен дигитален продукт

Успех в Интернет

Няколко важни акцента, на които да обърнете сериозно внимание, ако искате да имате успешен сайт

Уникална, креативна идея

В основата седи идеята. Колкото по-креативна е, толкова по-добре. Понякога, само чрез добра идея, можете да създадете огромен проект, ресурс, който да Ви донесе не само много приходи, но и световна слава.

Отделете внимание на това!

Уникален дизайн

Без значение, дали ползвате CMS, или изцяло ръчно написан сайт, хубаво е той да се отличава, за да може потребителите да го асоциират с нещо, да го запомнят.

Имайте това предвид, когато ви таксуват за уникален дизайн. И не забравяйте, че интелигентните уеб студия имат такава услуга – уникализация (или „персонализиране“) на шаблона, което означава, че си струва дизайнери да създадат персонален шаблон за Вашият WordPress базиран сайт, например. Спестява ви много пари + сайтът продължава да поддържа вашата корпоративна идентичност.

Панел за управление на съдържанието

Много е важно, когато имате сайт, да можете сами да управлявате съдържанието си.

Време за разработка и поддръжка

Един успешен сайт трябва ежедневно да се поддържа. Да се полагат  грижи, да се следят позиции, да се следи и техническото му състояние и поддръжка.

Планирайте и фиксирайте в договора не само бюджета, но и времето за разработка, както и поддръжката. Колкото по-скоро сайтът започне да функционира, толкова повече полза ще получи.

Заключение, касаещо статията на тема „Основни характеристики на един успешен сайт“ :

Успешният сайт е предимство с минимална инвестиция. Дизайнът, трафикът, продажбите не са важни. Важна е целта, която сте си поставили, когато сте решили да създадете своя сайт. А средствата, които се влагат за постигането на тази цел, са важни.

Можете да си поставите за цел да спечелите в някакъв вид спорт и след това да лекувате хронични заболявания през целия си живот. Целта е постигната – победа. Но необходима ли е такава победа? Как може да се нарече това успех? Успехът е, когато правилното обмислено обучение, победа и щастлив живот в резултат на тази победа.

Можете да си поставите цел да създадете сайт, който да продава, да плаща на разработчици, рекламодатели, мениджъри и да получава вашите продажби. Или можете да си поставите за цел да инвестирате 1000 евро за един месец време в създаването на сайт, което трябва да се изплати след 2 месеца работа без практически никакво участие на специалисти от трети страни.

Само „продажби“ и „пълна възвръщаемост на инвестицията за 2 месеца“. Виждате ли разликата?

Помислете добре и  планирайте, преди да направите поръчка на нов сайт. Ние, екипът на Viseo Ви желаем успех!

Следните материали могат да Ви бъдат изключително полезни:

Публикацията е актуализирана на 2022/10/15 3:10:22 PM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
5 based on 10 votes
Марка
Висео LTD
Продукт или услуга
Създаване на успешен сайт
Цена
EUR 800

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *