Вътрешна SEO оптимизация

Вътрешна оптимизация на уебсайтове

Вътрешната SEO оптимизация (On-Page SEO) играе не по-малка роля от външната (Off-Page SEO). Ако не я направите няма да може да популяризирате своят сайт. Днес търсачките отлично разбират, дали сайтът е направен за пари,  или за хора. Следователно висококачествената SEO оптимизация няма да бъде направена без работа върху вътрешното съдържание на ресурса.

Вътрешната оптимизация на уебсайтове е един от най-важните етапи на SEO популяризация, която е насочена към подобряване на техническите, поведенчески, визуални и маркетингови качества на интернет ресурса.

Какво включва вътрешната оптимизация?

Вътрешната оптимизация на уебсайтове се извършва в съответствие с алгоритмите на търсачките (Bing, Google и др.) И спецификата на проекта, който се популяризира. Състои се от много различни произведения, всяка от които може да повлияе на видимостта в World Wide Web, класирането и индексирането на уеб страниците.

Одит на сайта и отстраняване на проблеми. Предварителният етап на оптимизацията на търсачките е да се извърши одит на ресурса за неизправности и грешки, идентифициране на фактори, които намаляват позицията в резултатите от търсенето, намиране на решения и др. HTML изходният код се проверява за валидност, фуния за продажби за възможността за ангажиране и продажба, дизайн за привлекателност и др.

Анализ на пазара, конкурентите, целевата аудитория

Данните, получени по време на одита, са основа за по-нататъшна оптимизация на ресурса. Те позволяват да се разбере как точно потенциалните клиенти търсят продукти, кои ключови думи използват, какво е търсенето на определен тип услуга, какви са тенденциите, кои ключове се използват от конкурентите, как правилно да се конструира UTP (уникално предложение за продажба) и т.н.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Постигнете по-добри резултати в търсачките чрез услугите на дигитална агенция Висео

Разработване на семантика и разработване на план за съдържание. Семантичното ядро ​​е списък от заявки, които се използват от потенциална аудитория за търсене на информация, стоки, услуги. На този етап от вътрешната оптимизация на уебсайта се избират ключови думи и фрази, които формират основата на маркетинга за съдържание. Въз основа на събраната семантика се създава план за съдържание и се пишат статии. Всяка страница има приблизително 10-20 клавиша. Те трябва да се съдържат в тагове, текст, URL адреси, за да направи страницата по-подходяща и видима за търсачките.

Оптимизация на структурата на сайта и нивото на влагане

Въз основа на семантиката се създава структура, която трябва да бъде възможно най-проста и лесна за използване. Влагането на страници не трябва да бъде твърде голямо (не повече от 3-4 нива от основната до целевата страница), в противен случай това ще усложни процеса на намиране на информация в сайта, което ще се отрази негативно на класирането.

URL разработка. Наличието на ключови думи в името на домейна на ресурса подобрява позицията в търсенето. И ако основният домейн в някои случаи може да се справя без ключове (например се използва запомнящото се име на компанията), тогава поддомейните трябва да съдържат CNC (четящ се от човека URL). Търсачките Bing и Google могат да разпознаят български думи, написани на латински, така че семантични URL адреси като „site.bg/kak-da-optimizirame-sait“ могат безопасно да се използват за увеличаване на уместността на уеб страниците.

Използваемост и оптимизация на дизайна

Навигация в сайта, интерфейс, използваемост и извличане на информация, дизайн и външен вид на отделни елементи – всичко това влияе на поведенческите фактори, които се вземат предвид от търсачките при класирането на страниците. Колкото по-удобен и приятен е интернет ресурсът, толкова по-дълго посетителят се задържа на него, толкова повече страници разглеждат. Това ще има положителен ефект върху поведенческите показатели и, следователно, върху позициите при екстрадиция.

Запълване на страници със съдържание. В съответствие с избраната семантика и съставения план за съдържание, страниците на сайта се попълват. Статиите трябва да бъдат уникални, свързани с заявката на потребителя, информативни, продаващи (ако се изискват) и т.н. В допълнение, те трябва да съдържат ключови думи в достатъчно количество, но без спам. Ако е необходимо, текстът се разрежда с изображения, видеоклипове и друго медийно съдържание.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Защо все повече хора се насочват към по-предните позиции на Google, възползвайки се от услуги на дигитални агенции, предлагащи SEO оптимизация?

Предписване на метаданни. Важна част от вътрешната оптимизация на уебсайтове са правилно дефинираните мета тагове. Те помагат на ботовете за търсене да разберат по-добре съдържанието на страниците.

Заглавието е името, което се появява в раздела на браузъра

Описание – това е описанието на страницата (1-2 изречения). Текстът на описанието се показва във фрагмента, така че е важно той да е грамотен и добре четен.

H1 – H6 – обозначения, които казват на роботите за търсене какво говори този или онзи блок на текста. H1 – това е заглавието на статията (тя винаги е една на страница), H2 – секции на статията, H3 – подраздели и т.н.

Всеки мета маркер трябва да бъде с кратко въведени ключови думи, без загуба на четимост. Това ще позволи на ресурса да заеме по-високи позиции в органичното производство.

Работете върху увеличаването на кликането на фрагмента

Snippet – това вижда потребителят на страницата с резултати от търсенето. Решението дали да кликнете върху връзката или не, зависи от качеството и привлекателността на този елемент. Увеличаването на кликането на фрагмент включва оптимизиране на заглавия, описания, създаване на атрактивен фавикон, добавяне на джаджи и функции (бутони за чат, етикети за цени, адреси и т.н.).

SEO Оптимизация на изображения

Изображенията се анализират и от търсачките при индексиране на страници. Всички графики на сайта трябва да са с високо качество и да не са прекалено „тежки“ (можете да компресирате без загуба на качество, като използвате специални услуги). За всяко изображение трябва да регистрирате alt тага (описание на съдържанието), който се чете от търсачката.

Вътрешно линкване

Вътрешното свързване ви позволява да свържете всички налични уеб страници помежду си, както и да посочите значението на всяка от тях. Повечето страници трябва да имат връзка към началната страница. В процеса на анализ роботът за търсене следва всички връзки. Благодарение на висококачественото свързване всички страници ще бъдат взети под внимание, в резултат на което никоя няма да остане без индексиране.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO оптимизация на сайт

Оптимизация на скоростта на зареждане на страницата. Поради дългото натоварване, потребителят може да напусне сайта дори преди да види съдържанието. Производителността на ресурсите се влияе неблагоприятно от:

„Тежки“ изображения и графични елементи;

анимация;

наличието на допълнителни редове в HTML кода;

Java скриптове не в края на кода.

Оптимизирането на всички тези елементи ще има положителен ефект върху скоростта на изтегляне.

Проверете и прецизирайте стандарта за изключения на робота. Вътрешната оптимизация на сайта е невъзможна без проверка на стандарта за изключения за роботи – файлът robots.txt, който позволява или забранява на търсачките да индексират сайт или отделни URL адреси. Ако съдържанието на този файл не е компилирано правилно, ресурсът или отделните му страници може да са невидими за търсачките и да не попаднат в индексирането.

Създаване на карта на сайта

XML карта на сайта е структура на данни, списък на всички URL адреси. Карта на сайта се използва от роботи за търсене за индексиране, следователно трябва да бъде добре съставена и поставена на отделна страница.

Търсене и премахване на дубликати и прекъснати връзки. Търсачките са изключително негативни по отношение на заеманите и прекъснатите връзки. Ако сайтът има такива елементи, трябва да се отървете от тях. Можете да ги намерите с помощта на специални програми.

Конфигуриране на 301 пренасочване и 404 грешка. За да индексирате правилно уеб страници, които са преместени на нов адрес, трябва правилно да конфигурирате 301  пренасочване. Задаването на 404 грешка ви позволява да не губите потребители, които са на несъществуващ адрес.

Финални думи, касаещи Вътрешна SEO оптимизация

Не всички фактори са включени в този списък. Всъщност търсачките вземат предвид повече от 200 различни фактора. Вътрешната SEO оптимизация на сайт е сложен и многостранен процес, който изисква определени знания, умения и разбиране на работата на алгоритмите на търсачките. Но това е и един от най-ефективните начини за насърчаване на бизнес в мрежата.

Последна актуализация на публикацията: 19 август 2021 година.

Разгледайте и тези материали, свързани с темата SEO оптимизация на сайт:

Публикацията е актуализирана на 2021/08/19 8:35:06 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
5 based on 8 votes
Марка
SEO услуги от W-SEO.com
Продукт или услуга
Вътрешна SEO оптимизация
Цена
EUR 800

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *