Успешна дигитална маркетингова стратегия

лоялна дигитална агенция
Лоялна дигитална агенция W-SEO.com

Както вече знаете, използването на дигитални устройства непрекъснато се увеличава. Едно проучване, проведено през 2018 г., установи, че средният възрастен използва цифрови устройства (компютри, телефони и други устройства с достъп до интернет) за около 5,9 часа на ден.

Тази зависимост може дори да изглежда плашеща. Но това дава на компаниите реална възможност да съобщават проактивно информацията за своята марка на клиенти, които прекарват много време онлайн.

Това е мястото, където дигиталната маркетингова стратегия влиза в игра.

„Вашата стратегия за дигитален маркетинг е серия от действия за постигане на корпоративни цели, използвайки внимателно подбрани канали за дигитален маркетинг“ – мнение на Елиса Хъдсън.

Нека си го кажем по-простичко и на разбираем език, създаването на своя собствена стратегия за дигитален маркетинг е огромно предизвикателство. И така, каква е неговата важност? Ще споделим примери, които определено ще ви вдъхновят.

Приятно четене!

Защо имате нужда от стратегия за дигитален маркетинг

Ето краткия отговор: Както при всяка друга бизнес дейност, имате нужда от цялостна стратегия, която да ръководи вашето планиране и да подобрите представянето си. С негова помощ ще можете да правите избор, като вземете предвид крайната цел.

Това е особено важно в областта на дигиталния маркетинг, тъй като тази област включва много области. Какви видове дигитален маркетинг познаваме? Те могат да включват:

 • Маркетинг на съдържанието
 • Имейл маркетинг
 • Маркетинг в търсачките (SEM)
 • Оптимизация за търсачки (SEO)
 • Контекстна реклама
 • Маркетинг в социалните медии
 • Партньорски маркетинг

И така, каква е основната цел на дигиталната маркетингова стратегия? Той комбинира всички тези елементи в един план, спестявайки ви време, пари и усилия.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Топ източници на трафик за 2020 година

Как да създадете стратегия за дигитален маркетинг

Как да съставите маркетингова стратегия?
Успешна маркетингова стратегия

Харесва ли ви това, което току-що прочетохте? Е, сега трябва да решите проблема със създаването на собствена стратегия за дигитален маркетинг. Може да ви се стори невероятно трудно, но това  не е съвсем вярно.

Нека започнем с малко и да очертаем пет прости стъпки, които да ви помогнат да влезете в правилния път. Считайте това като основна структура за вашата бъдеща стратегия.

1. Анализирайте аудиторията

Преди да разработите набор от маркетингови дейности, трябва да разберете към кого се обръщате. Следователно, първата ви стъпка трябва да бъде да проучите аудиторията си.

Има много начини да направите това, но някои от по-популярните и ефективни включват:

 • Анализ (на сайт, платформа за имейл маркетинг и социални медии)
 • Анкети и формуляри за обратна връзка
 • Дискусии с екипа за продажби и поддръжка на клиенти

Само тези три начина ще ви дадат ценна представа за това кои са вашите клиенти, какви цели преследват, пред какви предизвикателства са изправени и как вашата компания може да им помогне.

Въоръжени с тази информация, можете да създавате различни профили на купувачи, така че винаги да можете да помните към кого се обръщате и да насочвате промоционалните си прделожения съответно.

2. Поставете си цели

Вашата цялостна стратегия за дигитален маркетинг трябва да бъде обвързана с голяма цел – нещо по-конкретно и вдъхновяващо от „рекламиране на компанията“ или „разрастване на аудиторията“.

Един от най-добрите начини за поставяне на маркетингови цели е използването на SMART. Това съкращение означава, че целта трябва да бъде:

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Дигитален маркетинг - постигане на успех в с креативна стратегия

Specific — конкретна цел
Measurable — измерима цел
Attainable — достъпна цел
Relevant — съпоставима
Time-bound — цел, обвързана във времето
Като работите по всяка част от SMART,  можете да си поставите цели, които наистина ще ви помогнат да се движите в правилната посока. Например, SMART дигитален маркетинг цел може да изглежда така:

Увеличаване на пощенски списък с 2000 абонати от Q1, за да получите достатъчно аудитория за популяризиране на предстоящи уебинари.

Ако искате да използвате алтернативен метод, можете да използвате методологията OKR (Цели и ключови резултати), за да извлечете максимума от маркетинговите си усилия.

3. Оценете миналия труд

Разработването на стратегия е трудна задача и може да се чувствате сякаш правите всичко от нулата всеки път, но това не е съвсем вярно. Преди сте се занимавали с маркетинг (дори тази дейност да не е била твърде мащабна), което означава, че вече имате известен опит, анализирайте предишните си действия, за да разберете в кои случаи сте постигнали желаните резултати и в кои не. Това ще ви помогне да разберете къде трябва да положите повече усилия.

Освен това получавате страхотна възможност да събирате съдържание и материали – от илюстрации в социалните мрежи до жизненоважна информация – които можете да използвате повторно, за да не е необходимо да вършите ненужна работа. Например цитат от предишна публикация в блог може да се използва като илюстрация в Instagram.

4. Помислете внимателно за всички основни точки

Колкото и да е висок полетът на вашето творческо въображение, винаги има много непреодолими обстоятелства, с които трябва да се съобразявате. Разработването на стратегия няма нищо общо с мечтите. По-скоро това е опит да разберете какво можете да постигнете със съществуващите ограничения.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  8 SEO грешки, които да избегнете в своята дигитална стратегия

И тук вече трябва да помислите. Институтът за дигитален маркетинг използва фразата „идентифициране на вашите ресурси“, което означава, че трябва да вземете предвид следните фактори:

 • Вашият бюджет. Колко можете да похарчите за дигитален маркетинг?
 • Вашият персонал. Кой е отговорен за резултата? Ще трябва ли да възложите някои от задачите или отговорностите на подизпълнители?
 • Вашите канали. Какви маркетингови канали ще използвате и каква цел е свързана с всеки канал?

5. Направете план

След като разполагате с всички основни елементи – вашата аудитория, вашите цели и вашите ресурси – е време да ги комбинирате в един шаблон за стратегия за дигитален маркетинг.

Започнете с обикновен календар (независимо дали в електронна таблица или ползвате специфично приложение), който обединява всички тези елементи. Например, можете да насрочите единичен пощенски списък в календара си и след това да започнете да добавяте други фрагменти към него.

Очаквайте първоначалните ви намерения да се превърнат в нещо напълно неочаквано с течение на времето, но понякога просто трябва да започнете да се движите напред, за да намерите най-добрия възможен път за себе си. Както при всеки процес, вие ще преминете през опити и грешки!

 

Финални думи, касаещи дигиталната маркетингова стратегия

Създайте своя собствена стратегия за дигитален маркетинг и ангажирайте аудиторията си

В наши дни дигиталния маркетинг се превърна в абсолютно задължителен за компаниите, които искат да изградят разпознаваема марка и да ангажират аудиторията. Но това не отменя факта, че оформянето на собствена стратегия може да бъде много трудна задача.

Но можете да разделите тази задача на прости стъпки:

 • Изучавайте аудиторията си.
 • Поставете си ясни и точни цели.
 • Оценете свършената работа.
 • Помислете внимателно за всички основни елементи на стратегията за дигитален маркетинг.
 • Планирайте.

Направете това с някои от тези примери и усилията ви за дигитален маркетинг ще започнат да се отплащат.

След като имате солидна стратегия за дигитален маркетинг, можете да започнете да реализирате плановете си.

Следните материали могат да Ви бъдат изключително полезни:

Публикацията е актуализирана на 2021/12/09 9:22:17 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
4.5 based on 21 votes
Марка
W-SEO.com
Продукт или услуга
Успешна дигитална маркетингова стратегия
Цена
EUR 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *