Как да се уверите, че дигиталната Ви маркетингова стратегия е успешна

Да извършваме ли измервания или не?

Когато става дума за очертаване на потенциалните показатели в дигиталния маркетинг, винаги си задавайте въпроса: „Могат ли да бъдат измерени?“

Отговорът вероятно ще бъде положителен за най-критичните елементи от стратегията ви. Областта на дигиталния маркетинг включва тонове показатели, които трябва да се проследяват ежедневно. По-голямата част от събраните данните дава обща представа за това, което се случва, но това не е достатъчно за постигането на бизнес целите. Така например, Google Analytics има повече от 75 стандартни отчета, като всеки от тях може да бъде променен, осигурявайки ни още повече допълнителна информация. Ако прекалено много анализирате, трудно бихте се придържали към целта си. Така че, да, борбата е реална.

В тази статия ще опишем най-важните стъпки, които трябва да предприемете, когато сте на кръстопътя за определяне на краткосрочни или дългосрочни маркетингови цели на фирмата ви. Какво ще се случи, ако нещата тръгнат към провал, ще се запитате? Как да удовлетворя очакванията на шефа ми? ? Ще успея ли да преодолея трудностите? Добре, нека не драматизираме прекалено много.  Продължете да четете и ще научите, защо вярвам в силата на ключовите показатели за ефективност, причините поради които не трябва да се страхувате от експериментиране, значимостта за излизане от зоната на комфорт, как правилно да организирате програмата по отношение на „план, действие, измерване, усъвършенстване“ показателите, които се считат за надеждни при работа с цифрови маркетингови канали (и как да не се заблудим от тях).

Избиране на правилните цели

Въпросът, за чиито отговор не бихте желали да мислите повече от няколко секунди е: „Заслужаваше ли си?“ За да гарантирате, че усилията, времето и парите, вложени в маркетинговото пътешествие не са напразни, трябва да имате ясна представа, за това на къде сте тръгнали.

Как да изберете правилните за вас цели?

Най-добрият вариант е да разделите целите си в две отделни групи, които са насочени към:

 1. Бизнес цели
 2. Проследяване на личния ви вътрешен напредък.

Нека да проверим за какво са поставени тези цели, както и какъв е крайния очакван резултат.

Бизнес цели

Бърти Чарлз Форбс е казал: „Ако не управлявате бизнеса си ще бъдете “изхвърлени” от него.

Управлението на всеки бизнес в правилната посока не е никак лесно. Никой не е смятал откриването на пътната карта и постигането на целта за лесна задача.

Целите са същността на очакванията – очакванията на вашия шеф, клиентите ви, изпълнителния директор на компанията или някой друг, чието мнение трябва да се вземе под внимание когато става въпрос за вашата бизнес стратегия. Ще остане ли място за компромис? От вас зависи да решите, тъй като определените цели не са универсални за всички.

Но това, което можем да ви кажем със сигурност е, че успешната поддръжка на бизнеса, гарантира, че вашите бизнес цели са постижими и реалистични. Поставянето на целите изисква решителност, упорита работа и постоянство. Ето няколко полезни за вас съвети:

 1. Направете някои изследвания и разберете какви са основните актуални тенденции в индустрията. Разраства ли се бързо вашия бранш? Цифрите не лъжат. Разгледайте въпроса и открийте процентът на растеж.
 • Използвайте Statista.com за да се запознаете с основните тенденции в промишлеността. Statista е особено полезно средство, когато става въпрос за дигитални пазари.
 • Друго чудесно място, където да се запознаете с тенденциите в промишлеността е SimilarWeb. Имат солиден списък с отрасли, които да ви дадат представа за това кои са най-изгодните източници на трафик и защо.
 1. Помнете миналото, живейте в настоящето и мислете за бъдещето. Събирайте възможно най-много данни за отминали периоди. Историческите данни са от жизненоважно значение – те помагат да се предвиди бъдещето на компанията и състоянието на пазара.
  Резултатите тук трябва да бъдат разяснени на базата на вътрешни данни, събрани от Google Analytics and Google Tag Manager, като се набляга на броя и вида на сделките и информацията за клиентите ви. За да може резултатите да бъдат точни, тези данни трябва да се събират в продължение на няколко месеца поне. Oт съществено значение е да се открие тенденция поради необходимостта от изясняване на следните въпроси:
 • Бизнесът Ви е засегнат ли е от сезонността?

Например, индустрия B2B SaaS обикновено преживява спад до средата на юли и влиза в режим на растеж в началото на септември. Но без да имате под ръка сравнение на годишна база, не можете да кажете, дали такава тенденция съществува или не. Освен това, сезонността трябва да се вземе под сериозно внимание, ако планирате растеж.

 • Тенденциите ще ви помогнат при определянето на по-добрите канали?

Понякога може да се забележи, че тенденцията при сесиите в Google Анализи се увеличава на месечна база, но това може да се дължи на повишаване на трафика при платените канали. В този случай с органичния трафик нещо може да се обърка. Анализът на тенденциите ви позволява да видите как различните дигитални маркетингови канали се различават един от друг, какви тактики се вземат предвид и върху какви конкретни аспекти трябва да се концентрирате.

Желаете ли да постигнете по-добър резултат? Имате ли възможност да промените ръста на продажбите си? Рим не е бил построен за един ден. Прицелете се по-ниско-изберете цел, която може да се разшири по-скоро, което е по-добрият вариант пред извиненията в края на тримесечието. Но не се отпускайте прекалено много. Целите трябва да бъдат предизвикателство за вас и да ви подтикват към действие. Така се случват Велики неща.

И когато оценявате бизнес целите си, парите са най-точният индикатор. Колкото повече, толкова по-добре. Какъв е смисълът от цялата свършена работа ако финансовият резултат не е максимално добър?


Проследяване на вашия вътрешен напредък

По-горе споменахме, че биваме бомбардирани от всякакви видове дигитални маркетингови данни, произтичащи от различни канали или инструменти. Тези данни ще бъдат безполезни, освен ако не се корелират с бизнес целите ви, но това е мястото, където основни показатели за изпълнение са много подходящ елемент. А ключовите показатели за ефективност са мерки, които показват как дадена компания ефективно постига своите основни бизнес цели.

Ако се захванете да следите правилните показатели, ще се застраховате срещу взимане на неподходящи маркетингови решения. Всяка компания има своите уникални нужди. Така че, когато се сблъскате с избора на индикатори за ефективността, очевидно трябва да изберете тези, които ще ви помогнат да постигнете своите бизнес цели.

Тук бихме искали да акцентираме върху някои показатели, които не биха ви съдействали при изпълнение на вашите бизнес цели.

 1. В ивент маркетинга, честа практика е да се използва броят на потенциалните клиенти, събрани по време на събитие като индикатор за успех: колкото повече, толкова повече. Проблемът обаче е, че този показател не отразява дейността по продажбите. Отчаяно се опитвате да съберете данните от колкото може повече клиенти, сканира се всеки бадж, включително на хората от близкия щанд за да можете да впечатлите шефа си с голям брой потенциални клиенти. В крайна сметка може да имате данните на много хора, но повечето да са безполезни. Какъв е смисълът да имаме куп данни, ако вашият доминиращ основен показател показател е продажба? Може да имате само две успешни срещи, довели до продажба, но все пак да достигнете квотата си.
 2. Друг показател, за който смятаме, че занимаващите се с имейл маркетинг не трябва да се напрягат изобщо, е поддържането на колкото е възможно по-нисък процент на отписване.
 • Смисълът се губи, ако това, което търсите са продажбите. Без съмнение трябва да наблюдавате процента на отписване, но той не е ключов показател в случая. Потребителите, които са се отписали не се интересуват от услугите ви, така че преодолейте загубата на тези хора и се съсредоточете върху тези, които са заинтересовани и взаимодействат с вашите съобщения. Опитайте се да се увеличите броя на точно тези потребители. Трябват ви по-малко хора, които случайно се абонират за вас и повече такива, които ще отворят, кликнат и след това ще направят покупката. Вижте колко е елементарно.

Да приемем, че желаете да си поставите цели за вашата SEO стратегия. Бизнес целта в случая би била увеличаване потоците на приходи от органичния трафик. За целта, трябва да определите точни метрики към, които да се стремите, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. За да се приложат тези тактики, трябва да се обмислят вътрешни процеси като:

 • Посещаемост на уеб сайта (ранк, съдържание, препратки)
 • Onpage поведението на потребителите (на самата страница) (отпаднали / процент на отписване, ползваемост, продължителност на сесията)
 • Технически съображения (скорост на зареждане на сайт, пренасочвания, достъпност, структурата на сайта и url адреси)

Тези групи са общи и ще бъдат различни за всеки сайт, в зависимост от това върху какви процеси се фокусирате най-вече. Хубавото е, че след като са ясно дефинирани, тези вътрешни показатели биха ви помогнали да разберете дали вашите бизнес цели са постижими още в началото на етапа на развитие.

 

Силата на експериментирането

Когато става дума за какъвто и да е бизнес процес, трябва да бъдете отворени за експериментиране. Данните могат да ни дадат улики (по-добре информация) за поведението на потребителите за изминал период, а не за начина, по който биха реагирали на дръзки бъдещи промени – това е изпълнимо само в случай, че вашия процес и брой потребители позволяват. Няма никакъв смисъл от тривиално упражнение като тест с A / B отговори, ако имате само 100 потребители ежедневно. За щастие има много други неща върху които можете да работите, като управлението на канали, които ви позволяват да видите резултатите в краткосрочен план. И когато става въпрос за SEO, определено се включва анализ на трафика, който да ви позволи да разберете дали връзката на линка от даден уеб сайт си е заслужавала труда.

 

Авторите на статията заключават, че компаниите трябва да си зададат няколко изключително важни, но болезнено очевидни въпроса: Експериментът има ли ясна цел? Изпълним ли е експериментът? Как можем да осигурим надеждни резултати? Извлекли ли сме най- важното от експеримента?

Отделете малко време и помислете дали можете да отговорите на някои от тях.

Планиране, действие, измерване, усъвършенстване

Виждам дигиталния маркетинг като комбинация от факти и преценка. Няма такъв аналитичен подход, който в крайна сметка може да ви покаже, че сте на прав път, да ви потупа по рамото и да каже: „Страхотна работа, приятелю! Браво!“ За това усещам, че атмосферата в дигиталната маркетинг индустрия е изпълнена с колебание, несигурност и съмнение.

Някои търговци смятат, че отговорът за изостряне на тяхната преценка в тази вечно променяща се среда са данните и  някои компании се подготвят със сложни аналитични инструменти.

И все пак е почти невъзможно цялата тази информация да се интегрира и да получите отговори, на които да можете да се доверите безусловно. Придържаме се към перспективите, че „голям обем на данни“ и модернистични анализи биват създавани –това е без съмнение. Но данните продължават да бъдат ценни само по отношение на експертизата, която подхранвате и добрата преценка ще продължи да бъде отличителния белег на най-добрите маркетолози.

Ако все пак създавате процес на планиране, действие, измерване и незабавно усъвършенстване, тогава ще бъдете в състояние да изпълните изцяло своите бизнес цели.

Но преди да опитате да ги изпълните, имайте предвид следното:

 1. Вашите процеси трябва да бъдат измерими (в противен случай, няма място за усъвършенстване).

Ако искате да анализирате работата на бутона „Купи сега“, тогава ще трябва да се уверите, че имате всичко необходимо, за да го направите. Препоръчваме ви да работите с Google Tag Manager, защото позволява да се добавят нови цели и да се види дейността на потребителя, без да досаждате на програмиста си да актуализира скриптове и други подобни неща. Google Tag Manager ви дава свобода за действие, което е точно това, от което се нуждаете.

Забележка: Не забравяйте лично да проверите дали всички тригери работят правилно и дали имате всички статистически данни, регистрирани в системата ви.

Ето и няколко ресурса (на английски), които биха ви помогнали да разберете и управлявате Google Tag Manager:

 1. Много вероятно е първият опит за избор на правилни показатели да бъде неуспешен (което е част от процеса, никой не е застрахован от това)

Живеете за да учите- независимо дали сте последният човек знаещ за най-новите тенденции или сте твърде зает, борейки се процеса да е правилен. Независимо от вашия случай, усещам болката ви и мога да ви уверя, че е съвсем нормална.

Ето и моят пример: Известно време считах броят на регистрираните потребители за основен показател за мое онлайн събитие (и аз все още разчитам на този показател). Въпреки това, научих, че не може изцяло да разчитам на него, тъй като броят на абонатите нямат връзка с броя на действителните онлайн слушатели. Записаните видео клипове не са много популярни сред аудиторията като подозирам, че причината за това е, че потребителите ми искат да прегледат съдържанието в момента, в който се абонират. И тъй като това е безплатно, нямат достатъчно стимул да се върнат за още. Човешката психология е наистина сложно нещо.

 1. Дали подходът ви се нуждае от дребна корекция или трябва да бъде използвана напълно различна тактика.

Мисля, че най-добрият пример тук е ролята на социалните медии, където експертите запретват ръкави, постват в социалките как е минал денят им, твърде заети да забавят действията си и … анализират. И ето казах го! Можете да продължите и да ме намразите.

Но това е реалността. Някои добре познати компании пускат постове, в които се твърди, че трябва да публикуваме повече, ако искаме да увеличим кликванията, лайкванията или споделянията. Все пак ако проявите малко здрав разум и се усъмните в подобни изследвания, ще разберете, че такава връзка между броя на публикациите и нивото на ангажираност или броя на кликвания не съществува.

С това се има предвид, че най-добрият подход е да се концентрирате върху реализациите, вместо върху впечатленията – показател, който може да бъде полезен при опит да се увеличи популярността на марката, но не генерира кликвания или шервания. Колкото повече време прекарвате върху подобряване на реализациите, толкова по-добри резултати ще получите в крайна сметка.

Тук може да видите доклад на SocialBakers , които изследват въпроса за честотата на туитовете:

С цел да се хвърли светлина върху този безкраен проблем, SocialBakers сравняват общата степен на ангажираност със средната степен на ангажираност от над 11 000 туита между 25 май и 25 юни през 2013 година.

Една от основните констатации: трябва да се научите да балансирате нещата и да избягвате „крайности“, както и че след третия туит на ден ще се намали степента на вашата ангажираност.

Прилагане на теорията в практиката

Преминавайки нататък, бих искал да ви представя някои статистически данни от отчета за Digital Olympus Twitter account:

Както можете да видите през януари са били в състояние да подобрят техния ретуит / активност на харесванията и кликванията. Експериментирали са с различни тактики. Крайната им цел е била да съберат възможно най-много кликвания и задоволителна степен на ангажираност. През декември 2016 г. са туитвали много повече отколкото обикновено, което така и не се е отразило върху честотата на кликване. През януари са решили да не се тревожат и са започнали да туитват по-малко, което от своя страна се е оказало и по-рентабилно. Както можете да видите резултатите са доста добри.

 

Въпреки това са загубили част от трафика, което означава, че според тяхното изследване трябва да се генерират над 4,6 туитове на ден.

Графиката по-горе ни показва, че дори и с по-малко туитове все още сме в състояние да привлечем правилния тип аудитория и да я превърнем в наши потребители.

 

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Показателите не винаги са напълно разкриващи. Въпреки това обемът на данните, достъпни в днешно време трябва да направи анализа възможен (или изпълним). В тази статия ви показахме, че никога не трябва да се подценяват начините за определяне на бизнес цели, управляване на вътрешни процеси и изпълнение на прозаични дейности като измервания и анализи. Подсигурете се с всичко, необходимо, ако се наложи точно измерване и не се страхувайте да се провалите. Всичко това е част от процеса, повярвайте ни.

Научихме, че създаването на бизнес цели се нуждае от известна подготвителна работа, като събиране на исторически данни и проучване на текущите тенденции в индустрията. И след като веднъж сте сигурни за вашите ключови показатели за ефективност, винаги трябва да ги държите под надзор, защото именно те демонстрират колко плодотворни са усилията ви на път за постигане на бизнес целите.

Никога не спирайте да експериментирате с вашите бизнес идеи – поставяйте си цели, които ще бъдат предизвикателство за вас и вашия екип и не прекалявайте със съмнителни практики. В този случай, в действие е принципа „по-малко – по-добре“.
Успех!

Оценете тази статия
product image
Оценка
1star1star1star1star1star
Средна оценка
5 based on 14 votes
Марка
W-SEO
Продукт или услуга
SEO обслужване

Post Author: admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fmDZ2

Please type the text above: