Как да превърнем сайта си от любимо хоби до печеливш бизнес

Вашият уебсайт ви дава възможност да пренесете хобито си на следващото ниво и да започнете да печелите пари, като правите това, което наистина харесвате. Предимството на този подход е, че не е необходимо да напускате основната си работа, да залагате на картата всичките си постижения и да се втурвате стремглаво към водовъртежа на предприемачеството. Достатъчно е свободното време да поставите хобито си на комерсиална основа.

Ако се занимавате с някакво хоби от дълго време, време е да преминете от категорията на любителите към категорията на професионалистите. Не е трудно да превърнете хобито си в източник на доходи с помощта на уебсайт. Струва ли си да чакате моментална печалба и бързи пари? Едва ли.

Но всичко е във вашите ръце. Ако работите усилено върху създаването и развитието на сайта, резултатът със сигурност ще дойде. Плюс това, демонстрирането на вашите таланти и умения онлайн е възможност да покажете себе си, да получите оценки, да създадете полезни връзки и просто да станете по-добри.

Имате нужда от уебсайт, който да ви разкаже подробно за вас, вашите продукти и услуги, да привлече посетители и да ги заинтересува.

В борбата за популярност имате коз – това са вашите знания и опит, тоест съдържанието на вашия сайт. Представянето в мрежата е само инструмент за украса на вашето хоби, а вашите хобита ще се превърнат в източник на пари. Нека да поговорим как да работим с този инструмент.

Планирайте преди да започнете работа по нов уебсайт

SEO оптимизация
Хобитата са различни, невъзможно е да се каже за една универсална рецепта за всяко хоби. Ето защо, преди да започнете работа по сайта, помислете как посетителите трябва да ви носят печалба. Ако изградите сайт „само за да мине номера“, той никога няма да ви донесе нито едно евро.

Задайте си няколко конкретни въпроса:

  • Кой ще дойде на моя сайт?
  • Защо посетител би искал да остане?
  • Какво трябва да направи посетител, за да получа пари: купете продукт, последвайте връзка, щракнете върху банер, абонирайте се за новини, обадете ми се и направете поръчка, разкажете за мен в социална мрежа?
  • Как мога да подтикна посетителя към правилното решение?
СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Етапи, важни за създаването на уеб сайт

Ако пропуснете важен отговор в тази верига, пътят няма да доведе до печалба: или няма да имате достатъчно информация и инструменти, или ще има смущаващи страници.

Търсете прости решения

Сега има много инструменти, с които дори и неспециалист може да направи уебсайт. Възползвайте се от тези предложения. Няма нужда да поръчвате проект в уеб студио: сайт, направен от вас с помощта на конструктор на уебсайтове, ще струва няколко пъти по-евтино и няма да изглежда по-лошо от този, разработен от цял екип. Например, за да стартирате, спокойно можете да изберете една от тези три платформи, които предоставят безплатно създаване на сайт с няколко клика.

Фокусирайте се върху лекотата на използване при избора, разгледайте примери за готови сайтове, направени на базата на конструктора. Прочетете отзивите и обърнете внимание на впечатленията за удобството на работа. Сайтът не трябва да ви отнема повече време от работата и същинското хоби.

Изберете правилния формат на сайта

Формата на сайта зависи от това какво е вашето хоби. Ръчно изработени стоки и бижута могат да се продават в онлайн магазин, сайт за визитни картички ще разкаже за сладкарството или работата на гримьор, а можете да опишете пътувания или да дадете майсторски класове в блог.

Възползвайте се от опита на някой друг

Когато тепърва започвате да влизате онлайн, не се колебайте да използвате опита на някой друг. Ако имате хоби, вероятно сами посещавате сайтове, посветени на вашето хоби. Помислете защо ви привличат и запишете всичките им предимства.

Може би това е качеството на представената информация, добрите видеоклипове, лекотата на използване или интересната общност.

Отделно запишете какво пропускате в любимите си сайтове. Така ще направите списък с необходимите елементи и ще определите целите за развитие на вашия сайт.

Започнете: Домейн и хостинг

Без име на домейн и хостинг, сайтът ще остане колекция от снимки и проекти на вашия компютър.

Изписани са стотици статии за това как да изберете име на домейн, въпреки че всички те могат да се поберат в една фраза: колкото по-прости и по-ясни, толкова по-добре. Задачата е трудна, защото отдавна са взети прости и разбираеми имена, но това не означава, че можете да направите името дълго и трудно за запомняне.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Web дизайн - три пакета за по-добър бизнес онлайн

Изборът на хостинг също не е лесен, особено когато все още нямате представа колко трафик ще има в сайта и колко дисково пространство ви трябва. Универсален съвет: започнете с безплатни оферти. Дори нещо да се обърка, няма да загубите пари.

SEO оптимизация на онлайн магазини
SEO оптимизация и маркетинг – рекламни стратегии, по-добро класиране в Google

Използвайте шаблони за създаване на уебсайт

Знаете ли какво е предимството на използването на готови темплейти за сайта? Няма да правите основни грешки.

Разбира се, вие знаете повече за вашето хоби от дизайнерите, които са създали шаблоните, но има елементи, които са задължителни за всеки сайт, като главна страница, страница за контакти и т.н. И онлайн магазинът първоначално ще изглежда напълно различно от сайт за визитки.

Използвайте уеб приложения

С помощта на уеб приложения можете да разширите възможностите на сайта, да инсталирате инструменти за анализ и да можете да настроите взаимодействие със социалните мрежи (днес не можете без тях), да направите бюлетин и да добавите функции, които ще ви помогнат спечелете публика.

Съсредоточете се върху съдържанието

Когато създадете уебсайт за вашето хоби, вече имате огромно предимство – интересно съдържание. Всичко ново, което създавате, вашите знания и база са вашите плюсове. Следете качеството на съдържанието на вашия сайт, постоянно го актуализирайте.

Най-доброто съдържание е това, което отговаря на потребителски въпроси.

Поставете се на мястото на посетителите и помислете какви задачи помага да реши сайтът.

Между другото, изображенията също са съдържание и трябва да са качествени и оригинални. Ако поставите първата снимка, която видите на вашия сайт, вие или нарушавате нечии авторски права, или използвате изображение, което всички са виждали. Не бъдете мързеливи да търсите интересни снимки в запасите, а по-скоро направете оригинални снимки сами или с помощта на талантливи приятели.

Научете повече за SEO оптимизацията

Оптимизацията за търсачки или SEO оптимизация изглежда сложна, но за да популяризирате сайт, трябва да научите поне основите му. Принципите на промоция, интересното съдържание и грижата за публиката ще привлекат посетители.

И след това можете да помислите за покани на рекламодатели и партньорски програми.

Направете мобилна версия на сайта

Уеб дизайн - създаване на корпоративен сайт
SEO оптимизация и маркетинг – рекламни стратегии, по-добро класиране в Google

Все по-често те влизат в интернет от мобилни устройства, така че нека кажем накратко: без мобилна версия дори не трябва да започвате.

Сглобяването на сайт на части, търсенето на хостинг и конструктор, комуникацията с техническата поддръжка на различни услуги и опитът да разберете как работи промоцията не е въпрос на една седмица. Не се опитвайте да покорите Еверест, ако отидете в планината за първи път, по-добре е да използвате инструменти, които са обмислени за вас.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Какво определя качеството на един уеб сайт

Най-добрият вариант е да намерите платформа, която предоставя достъп до повечето от необходимите функции. Пример е Wix. За начинаещи платформата разполага с:

създател на уебсайтове;
шаблони за различни професии и хобита;
хостинг;
блог с полезна информация;
помощници;
възможности за развитие и популяризиране на сайта.

Достатъчен списък за стартиране и развитие и всичко, от което се нуждаете, е достъпно безплатно. И хостинг, и избор от шаблони, и създател на уебсайтове, с които можете лесно да превърнете всяка проба в разпознаваем уебсайт.

Първоначално не е нужно да се притеснявате много за хостването на домейни – повечето създатели на уебсайтове ги предоставят безплатно. Но трябва да обърнете специално внимание на удобството на сайта и неговото съдържание – покажете сайта на роднини и приятели, оставете ги да си кажат мнението, те трябва да разберат какво пише там и къде да го намерят – точно както другите потребители на сайт, защото правите сайт за хора – а те не са професионалисти в хобито ви – иначе просто нямаше да дойдат на вашия сайт 🙂
Мобилната версия е добра, но първоначално не трябва да отделяте време и усилия за нея, защото ако вашият сайт съдържа наистина важна информация, тези, които трябва да се примирят с неудобството на сайта и необходимостта от увеличаване на информацията, и ако съдържанието не е интересно, колкото и удобен да не беше сайтът – едва ли някой ще остане на него за дълго време!

Нека обобщим с няколко думи

Много лесно можете да си създадете сайт. Помислете добре какъв да бъде той, но друго, което искаме да Ви кажем е по-важно, а именно: Когато хобито Ви се превърне в бизнес – тогава е почти невъзможен провал. Нещо повече, ще Ви бъде приятно, полезно, интересно, ще горите в проекта си, развивайки го от нулата,  а тогава, когато дойдат добрите резултати, под формата на евро, например, тогава удовлетворението ще бъде пълно!

Ако кажем, че четейки всеки ден w-SEO.com ще можете да научите много неща, свързани с популяризирането на сайтове в Интернет, въобще няма да сгрешим!

Когато създадете успешен сайт, но нямате идеи за привличане на печалби, то тогава можете да разгледате и този материал, както и тази статия, касаеща монетизиране на уеб ресурс.

 

Публикацията е актуализирана на 2022/11/28 8:35:48 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
5 based on 9 votes
Марка
Висео
Продукт или услуга
Полезни безплатни съвети за успешен бизнес онлайн
Цена
BGN 0

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *