Важните актуализации на Google през годините

Google алгоритми, използвани  при оценяване на качеството на уеб страниците

Сред предимствата от това да използвате Google и да желаете Вашите сайтове да са сред първите резултати са:
Бързи резултати. Поради ежедневното актуализиране на резултатите от търсенето, резултатите се забелязват по-бързо, отколкото в Yandex, където актуализацията се извършва 1-2 пъти седмично.
Стабилност. Глобалните промени в алгоритмите на търсачките са редки, веднъж на 1-2 години. Ето защо популяризирането на уебсайтове до върха на Google е подходящо за сложни рекламни кампании на марки.
За разлика от повечето останали търсачки, Google взима предвид тежестта от линковете, очещи даден сайт, т.е. от backlinks при класиране.
Приблизително 52% от потребителите използват Google на смартфони и таблети, така че търсачката се застъпва за адаптация за мобилни устройства.

Алгоритми на търсачката  Google

За да постигнете максимални резултати и висококачествено популяризиране на уебсайтове в търсачката на Google, трябва да знаете за алгоритмите или филтрите, както и да предотвратите евентуални наказания.

Ние, SEO копирайтърите на W-SEO.com често обръщаме внимание на това, да се съобразявате с изискванията на Гугъл и да следите актуализациите и новите им изисквания.

Представяме Ви най-важните алгоритми през годините, както и кратко разяснение за всеки един от тях.

SandBox

Sandbox е един от първите филтри за търсачките. Работи от 2004 г. и обръща внимание на сайтове, които са млади или са сменили темата си, които активно изграждат масата на връзките. Ресурс, който попада под алгоритъма, се показва в кеша на Google, но страниците не се показват в резултатите от търсенето. Филтърът се отстранява след 6-12 месеца.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO стратегии за електронни магазини

Панда

Алгоритъмът Panda се появи през 2011 г. като отговор на Google на чести оплаквания за сайтове в ТОП с не уникално и вторично информационно съдържание. Филтърът се бори с уникално и прекалено нежелано съдържание по ключови думи. „Panda“ премахва от първите редове с резултати от търсенето сайтове с дублирано съдържание, както и уеб ресурси с недостатъчно съдържание. Такива страници се понижават в резултатите от търсенето с Google, оставяйки в ТОП ресурси с постоянно актуализирано и уникално съдържание.

Пингвин

Стартирал през 2012 г., алгоритъмът Penguin е насочен към борба със спама от търсачките. Това е един от основните алгоритми на Google заедно с Panda. Намалява позициите, измествайки се от ТОП сайтовете с неестествена маса на връзките. Филтърът Penguin се превърна в част от основния алгоритъм за търсене на Google и работи автономно и без актуализации. Наказва и премахва от водещите позиции на страницата за закупени връзки от нискокачествени сайтове.  Взема предвид съдържанието на линковете и тяхното качество.

Колибри

Алгоритъмът „Колибри“ се появи през 2013 г. и се основава на разбирането на намерението на потребителя. Google подобри разбирането си за синоними и разделено съдържание по предмет. Сега алгоритъмът наказва свръхспам на конкретна ключова дума.

Мобилна визия на сайт

Алгоритъмът се появи през 2015 г. и е специализиран в резултатите от търсенето за потребители, които използват търсачката извън работния плот. Филтърът позволява на мобилните страници да се класират по-високо в резултатите от мобилното търсене. Няма санкции, но е много желателно да направите вашия интернет ресурс удобен за мобилни потребители. Това увеличава конверсията.

Rankbrain

Той се появи, подобно на Mobile Friendly, през 2015 г. и оттогава не е актуализиран. Той е предназначен да дешифрира значението на потребителските заявки и предоставя съответни резултати в зависимост от контекста. Наказва сайтовете за ниско значение за заявката на потребителя и за лоши поведенчески показатели.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Месечна поддръжка на Wordpress сайт

Фред

Един от най-новите алгоритми на Google. Стартира през 2017 г. като начин за справяне с нарушители на препоръки за уебмастъри, злоупотреба с банери, изскачащи прозорци и други видове реклама. Фред също наказва сайтове с много изходящи връзки и съдържание, написано специално за генериране на трафик.

Берт

Филтър, който работи за подобряване на уместността на резултатите от търсенето чрез анализ на оферти. Появи се на 21 октомври 2019 г.

Флорида 2

Алгоритъм, който анализира съдържанието според фактора E-A-T – експертиза, авторитет и надеждност. Анализира качеството на профила на връзката и взема предвид достоверността на проектите. Актуализацията на алгоритъма беше фиксирана през август 2019 г.

Важно е да отбележим, че много колеги забелязван връщане на стари SEO похвати, т.е. давайки им отново приоритет и предимство, като например тежестта на връзки с Nofollow атрибут.

 

Уникални инструменти на Google

Google е търсачка със собствени технологии, които ви позволяват да увеличите продажбите, да подобрите позицията на сайта в резултатите от търсенето, стига да спазите изискванията на алгоритмите, посочени по-горе. Сами можете да се уверите, че SEO оптимизация на сайт е сложен процес, комплекс от задачи и СЕО оптимизаторите трябва да знаят как работят алгоритмите, какви наказания могат да бъдат факт при нарушения и други сходни.

Гугъл определя тенденциите при търсене и това е така от много години. Поне в България.
Google е една от водещите търсачки. Ето защо е изключително важно да се знаят и вземат предвид тенденциите в търсачките, за да останете на първо място в резултатите от търсенето:

  • Оптимизация за мобилни устройства.
  • Висококачествено оригинално съдържание.
  • Сътрудничество с реномирани сайтове.
  • Нискочестотни фрази като фактор за влияние на гласовото търсене.
  • Разширени фрагменти за увеличаване на CTR.
  • Използване на микро-маркиране, за да получите бързи отговори.
  • Блок от подобни статии като начин за въздействие върху поведенческите фактори.
СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Как да бъдем първи в Google

 

Фактори, които спазвайки, можете да изпреварите конкуренцията и да покорите върховите позиции:

Добре конфигуриран панел за уеб администратори. Google Search Console ви помага да проверявате услуги robots.txt и sitemap.xml файлове, както и да проследявате статистически данни за индексиране на страници и да идентифицирате технически грешки.

Висока скорост на зареждане. За да популяризирате уебсайт до върха на Google, е важно ресурсът да се зарежда бързо и да обработва голям брой посетители. Бавните сайтове се класират по-зле в резултатите от търсенето. Можете да проверите скоростта с помощта на Google Page Speed ​​или в панела на уеб администратора.

Мобилна версия. Адаптивната версия е необходима, за да влезете в първите  резултати от мобилното търсене и да подобрите поведенческите фактори.

Качествени връзки. Google взема предвид тежестта на връзките при класирането. И за да избегнете филтъра „Пингвин“, трябва да си подсигурите към сайта си  висококачествени връзки, без спам в анкери.

Качествено съдържание. За популяризиране и поддържане на първите места в търсачката е необходимо редовно да се актуализира и допълва информацията в сайта с висококачествено и уникално съдържание. В никакъв случай не трябва да дублирате текстове или да публикувате неполезни материали. За „лошо“ съдържание Google глобява и прилага филтъра „Panda“.

Обобщение на написаното

Като обобщение можем да кажем, че Гугъл знае и би алгоритъм лесно би засекал неприемливи и недобри практики от Ваша страна, а познанието за повечето алгоритми, които са известни и обявени от търсачката – лидер, могат само да Ви помогнат да се справите с подобни изкушения и да действате рационално.

Ние, екипът на СЕО агенция ВИСЕО Ви съветваме да не хитрувате, да се заредите с търпение, да работите упорито и резултатите няма да закъснеят.

Ако използвате black hat техники, е въпрос на време да бъдете наказани.

Публикацията е актуализирана на 2020/09/08 9:04:23 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
5 based on 5 votes
Марка
W-SEO.com
Продукт или услуга
Google Алгоритми

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *