SEO тенденции и техники за 2020 година

Направи ни НЕприятно впечатление, виждайки в социалните мрежи популизиране на книга, със заглавие, гласящо „Как да станем първи в Гугъл“, като в нея имаше и допълнение, което бе: ИЗДАНИЕ 2019. Именно това ни провокира да Ви представим някой от важните Офпейдж SEO тенденции и техники за 2020 година, както и да заявим ясно и точно, че НЕ МОЖЕМ ДА СМЕ СИГУРНИ КОИ ТЕХНИКИ ЩЕ БЪДАТ НА 100 % РАБОТЕЩИ, но можем да предположим.

Да, няма как да напишем книга, в която да опишем за работещите техники, тъй като само година след като излезне печатно издание, то нещата, които ще прочетете в нея, ще са тотално остаряли. Именно и поради тази причина смятаме за излишно да публикуваме статии, книги, списания, в печатни издания, но за това ще пишем допълнително.

Нека се върнем на тенденциите, които предстоят през 2020 година.

 

По отношение на SEO всяка година има промени. Освен това, дори методите за извличане на данни придобиват нов облик. Интернет не стои неподвижен във всички сетива, създавайки нови тенденции.

По-специално оптимизацията за търсене създава нови тенденции в SEO и уеб услугите. Собствениците на сайтове е важно да следват тези тенденции. В противен случай ще падне не само трафикът, но и конкурентоспособността.

Годината 2019 вече е показана от няколко основни посоки за оптимизация на търсещи машини. Е 2020 г. все още е далеч, но това съвсем не ни пречи да се подготвим за нея, надничайки върху основните акценти, касаещи SEO.

Ето и някой акценти:

Визията на сайта за мобилни устройства (Smarthpone Orientation)


Ако нямате мобилна версия, или тя е нефункционално, това е сериозен пробем.  Ако използвате смартфона си, ще разберете как да го използвате. Нищо чудно, че този фактор оказва влияние върху SEO.

Уеб разработки, UI / UX дизайн, видеоразпространение и още много други неща се създават, като се има предвид трафикът от  смартфон. Нищо чудно, че този фактор оказва влияние върху SEO.

Скорост на зареждане на сайт (Page Speed)

В допълнение към адаптивността, трябва да се обърне внимание на скоростта на зареждане на сайта.  Касае се за това колко бързо потребителят ще получи желания резултат. Търсачките са насочени предимно към потребителя, защото за тях е важно да разберат колко бързо се зарежда уеб страницата и нейните инструменти.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO маркетинг - какво представлява маркетинга за търсачки и как да го използваме?

Експертите на W-SEO.com  смятаме, че скоростта на зареждане на главната страница има пряко въздействие върху рейтинга на сайта. Често SEO одиторите обръщат сериозно внимание на този показател. Днес нещата са изключително лесни за оптимизиране, що се касае скоростта на зареждане. Дори търсачката лидер – Google предоставя възможност за проверка на скоростта, както и предлага препоръки, чрез които да оптимизирате този параметър.

Репутация на марката (Brand Reputation)

Може да се каже, че това е една от основните тенденции в почти всяка област, която засяга ИТ. Уеб разработка, UI / UX дизайн, видеоразпространение  и други. Адаптивността на сайта днес може да бъде тествана по много начини. Търсачките вършат отлична работа с това. Като се има предвид честотата на посещенията на уеб страници чрез мобилни устройства, търсачките предпочитат най-адаптивните сайтове, следователно те биват класирани на най-предни позиции.

Репутацията на марката се  оценява по различна тактика, в която рецензиите заемат ключови позиции.  Сред ключовите елементи са: партньорство с други фирми; новини за компанията в реномирани портали; отношение на известните хора към компанията Ви; ниво на доверие в проекта; броя на проблемите,както и скоростта и ефективността на тяхното решаване; отзивите и много други.

Защита на личната информация

GDPR (Общ регламент за защита на данните) е регламент на ЕС, който регулира защитата на личната информация на потребителите. На първо място, тя има за цел да увеличи контрола върху личните данни директно от самия човек. Това решение обаче намира отражение в SEO.

Сигурността на личните данни е един от най-важните въпроси, които интересуват потребителите при работата с уеб сайтовете, особено когато се касае за електронни магазини. В мрежата е изключително лесно да намерите информация за дадена личност, или за дадена компания.  Но има данни, които трябва да се пазят в тайна, например: адрес за регистрация и пощенски код; Данни за плащане; завършени сделки; физически адрес на управителя, ЕГН, както и друга ценна информация, която може да бъде ползвана от злонамерени лица, от хора, желаещи да извършат злоупотреба чрез Вашата идентичност.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO урок за начинаещи

Реклама (Advertising)

Р90% от уеб услугите печелят от рекламирането на своите страници. Дори в уважавани новинарски портали можете да се натъкнете на банерна реклама. Няма забрани и потребителите са свикнали с тази традиция. Но има малки правила за рекламата.

Количеството и качеството на PR на сайтовете е важен показател за търсачките. Ето как изглеждат изискванията на Google за рекламиране:

Не публикувайте забранено съдържание. Популяризирането на фалшификати, опасни стоки и услуги, зловреден софтуер, дискриминация от всякакъв вид, заплахи, рекламни програми за измама на трафика и друго подобно съдържание е в черен списък на търсачките.

Не заобикаляйте защитата срещу злокачествена реклама. Създаването на връзки към сайтове, създадени единствено за реклама, популяризиране на страници с цел получаване на положителни коментари, събиране на данни чрез връзки и банери, изкривяване на фактите с цел привличане на трафик е ясно определено от роботите.

Правилно поставяне на съдържание с ограничения. В този случай е необходимо да се вземат предвид характеристиките на целевата аудитория на вашата услуга (възраст, култура, законови разпоредби и т.н.).

Визуален външен вид. Рекламата не трябва да пречи на потребителя, а напротив да спомага. Има ясни правила за размера на банерите, местоположението на екрана, типографията и много други. Собствениците на сайтове с огромен трафик трябва внимателно да подбират какъв тип бизнес да промотират, и какъв – да отхвърлят.

Ключови думи (Keywords)

Ключовите думи  играят важна роля за визуализирането на информацията в дадена търсачка, без значение дали се касае за Гугъл, Яхуу, Бинг, или друга търсачка. През 2020 г. гласовото търсене ще има голямо влияние върху това. Заявките за текст изглеждат като хаотичен набор от думи. Следователно, много често е възможно да се натъкнете на неподходяща статия, като въведете подобна заявка. Собствениците на сайтове  използват това умело, спазвайки честотата на използване на най-популярните ключови думи.

Но гласовото търсене има различен вид. Потребителят формира заявката като пълна заявка. Много по-трудно е да се заобиколи тази система, тъй като неподходящо изречение не може да се вмъкне в модула за въвеждане на глас, че дори и  в текста. Въпреки това, услугата трябва да бъде оптимизирана за гласово търсене.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Линк билдинг и SEO копирайтинг

Най-лесно е да тествате как се визуализира Вашият сайт на дадени гласови команди и да поработите сериозно над това, класирането да бъде подобрено.

Геопозициониране (Geo-targeting)

Все повече потребители не изключват гео-местоположението на своите устройства. Някои от тях целят да го включат за подобряване на ефективността на извличането на информация. Трябва да се отбележи, че понякога Google предлага да се включи местоположение, за да се осигурят по-точни резултати. Ето защо днес на обекта трябва да се даде ясна локация, особено ако тя е свързана с някакво физическо място (например ресторант или фитнес зала).

Видеосъдържание (Video content)

Насищането на услугите за видеосъдържание е една от основните тенденции на UI / UX дизайна за 2020 година. Според проучванията потребителите по-добре разбират и се доверяват на продукта, чиято същност е описана по-скоро с кратък клип, отколкото с текст. Маркетолозите твърдят също, че трафикът нараства с добавянето на подходящи видеоклипове. Видеото, в разбирането на потребителя, е сбита конструкция. Благодарение на него можете по-бързо да получите подробна информация за услугата или продукта. Тъй като е по-вероятно да посещават проекти, които съдържат видео съдържание. Съответно, търсачките дават по-висока оценка на такива сайтове.

Финални думи

В дигиталния свят често се наблюдават промени. Има сериозна динамика.  Те имат значително влияние върху оптимизацията на търсачките. Някои тенденции не са факт от скоро,  докато други се появиха сравнително наскоро. До 2020 г. е невъзможно да се предвиди бъдещето с точност, но може да се предположи, както стана ясно по-горе. Добрите специалисти предвиждат лесно какво ще е актуално след 6, или пък след 12 месеца. Небива всичко по-горе описано да се пренебрегва, за да се радвате на успешни клиенти, както и на проекти, носещи Ви добри приходи.

 

Публикацията е актуализирана на 2020/12/25 9:25:20 PM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
5 based on 12 votes
Марка
ВИСЕО
Продукт или услуга
SEO тенденции за 2020

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *