Договор за SEO услуги

Сключването на договор с SEO фирма крие редица неизвестни, и именно поради тази причина сме подготвили интересен материал за Вас, а именно: Какво трябва да знаем, сключвайки договор за SEO обслужване?

Първо, нека точно и ясно разясним, защо е важно да имате сключен договор. Причините са много, най-важните от които:

  • Прозрачност по време на дейностите, от страна на SEO агенцията.
  • Ясно дефинирани параметри, предварително обсъдени с клиента.
  • Спазване на срокове.
  • Отчитане.

Най-важното нещо е, че чрез договорни отношения ще бъдат дефинирани ясно и точно задълженията, както на ИЗПЪЛНИТЕЛЯТ, така и на ПОРЪЧИТЕЛЯТ.

В това число и заплащането в срок, както и, естествено, представяне на постигнатите резултати.

Може ли да се ползва традиционна бланка за договор, в която не са опоменати спецификите на SEO оптимизацията, като процес за по-добро класиране в Google ? Може, но е  крайно нежелателно.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  12 фактора за по-добра SEO оптимизация на WordPress сайт

Договорът трябва да бъде уникализиран, спрямо Вашият конкретен клиент.

Добра идея е в самия договор да се опоменат специфичните термини, по този пример:

1. SEO поддръжка – набор от услуги на Изпълнителя за анализ на сайта, наблюдение на позициите на сайта, коригиране на технически грешки, извършване на корекции, идентифицирани по време на анализ на сайта, закупуване на обратни връзки с цел линкбилдинг,  настройване на SEO системи и др. с цел да се увеличи популярността му в Интернет.

2. SEO системи  – интерактивни услуги на трети страни, включително такива за писане на текстове и покупка на връзки (от фрийлансъри, или пък от борси, предлагащи съдържание). В този случай връзката е част от документа за хипертекст, който се отнася до друг елемент (команда, текст, заглавие, бележка, изображение) в самия документ, към друг обект (файл, директория, приложение), разположен на локалния диск или в компютърна мрежа, или към елементи този обект.

3. URL адрес на клиента – Сайтът на клиента, желателно е да се посочи, тъй като могат да са няколко.  За да изпълнят даденото Споразумение, страните се споразумяват, че уебсайтът на Клиента винаги е такъв, ако включва напълно квалифицирано име на домейн (независимо от протоколите и други елементи на уебсайта на Клиента).

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO Anchor текстове и вътрешно линкване

4. Уточнение на търсещата машина, за която ще се извършват SEO услуги. В България над 90 % от случаите това е Google.bg.

5. Видимост на сайта – една от първите стъпки, при сключване на договор е да се нарпави SEO одит, след което да се отчетат настоящите позиции.

И много други, описани в отделни точки.

Следва уточнение за ПРЕДМЕТ НА ДОГОВОРА, както и СРОК, като той може да е месец за месец, може да е шестмесечен, а може и 12 месеца с опция за автоматично подновяване.

Следващата точка от договар, ако сте решили да подготвите такъв, това е задължението на страните. Традиционно се дефинират нуждите от страна на клииента, в това число достъп до сайта, до системите за отчитане и анализиране на посещения и друхи сходни, както и сроковте за заплащане.

Споразумение за поверителност – много е важно и двете страни да включат подобна точка, тъй като често СЕО експертите получават достъп до корпоративна информация, която по никакъв начин не бива да се използва за други цели, освен за самата SEO оптимизация.

За финал се попълват и допълнителни условия спрямо клиента, в случай че има такива.

Съществуват редица причини, поради които да не се работи без договор. Най-важната е, че по този начин ще има яснота от действията от двете страни.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Работещи техники за висококачествен линк билдинг

 

Полезни съвети от нас, специалисите в тази област!!!

  • Работете с месечно обслужване, тъй като еднократното SEO може и да даде добри резултати, но те може и да не са дълготрайни.
  • Инвестирайте процент от приходите в SEO, стига компанията да я виждате в бъдеще и да искате да я развивате.
  • Опишете всеки детайл в договор, за да бъде прозрачна процедурата по придвижване на предни позиции в Гугъл.
  • Постоянно обсъждайте промени, добри резултати, дори и влошени такива, в случай че има налични.

Очаквайте скоро, да качим наш примерен договор, който да ползвате за улеснение, като сламка.

Следните материали могат да Ви бъдат изключително полезни:

Публикацията е актуализирана на 2022/12/03 1:02:44 PM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
2 based on 4 votes
Марка
W-SEO.com
Продукт или услуга
Договор за SEO услуги

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *