WordPress или Joomla, коя платформа е по-добра от гледна точка на SEO

Платформата, т.е. CMS (Content Management System), или чуждица, позната още като „система за управление на съдържанието“, която дава най-много предимства за търсещите машини, т.е. която е съдзадена спрямо повечето изисквания и стандарти на Гугъл е WordPress. Смятаме го на база на повече от 20 годишен опит.

Все пак, позволете да направим кратко сравение между двете най-популярни системи в България, а именно – WordPress и Joomla. Естествено, няма как да пропуснем Drupal, Mambo, както и MediaWiki, но съласете се с нас, уважаеми читатели, че първите две са най-популярни.

Преди да запчонем самото сравнение, трябва да Ви предизвикаме, т.е. да зададете въпросът: Нужно ли е да ползвам  система за управление на съдържанието?

В дадени случаи, например при нуждата от статичен сайт, тип визитка, бизнес сайт, традиционен с четири раздела, а именно „за нас“, „за компанията“, „за контакти“ и „партньори“, определено не е нужно да се изпползва CMS, като е достатъчно да се изгради сайт чрез HTML 5 и CSS, например.

Но когато говорим за динамичен сайт, за сайт с база данни, с много повече вътрешни страници, тогава вече задължително трябва да се помисли за сайт, изграден чрез CMS, или да се помисли за създаване на индивидуален проект, специфичен за клиентите, който е изцяло написан от екип от програмисти.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Интелигентни начини за комбиниране на контент маркетинг с SEO

И така, всичко зависи от клиентът.

Представяме Ви и най-често засяганите  раздели по отношение на CMS и SEO:

 • управление на Title Tag – както на началната страница, така и на вътрешните;
 • Статичните URL адреси – дали предоставят възможността да се персонализират, да съдържат ключови думи;
 • Meta Tag персонализиране – както и статичните URL, така и мета таговете са от критично значение в SEO аспект, ето защо системата за управление на съдържание трябва да позволява тяхното персонализиране;
 • Активиране на персонализирани HTML маркери – добрата CMS трябва да позволява допълнителна функционалност за HTML тагове, например атрибут „nofollow“ на линковете,  или <hx> тагове за заглавия и подзаглавия;
 • Да предоставя възможност за вътрешно линкване, т.е. вътрешни препратки.
 • Структура на интелигентната категоризация  – също като таговете, изключително важно нещо за една CMS е нейната структура.  Не трябва да има ограничения за това как страниците са достъпни поради гъвкавостта на CMS. CMS, които предлагат персонализирани навигационни панели, се считат за по-добри в SEO аспект.
 • Pagination control – или на български „контроли за маркиране“. В разговорния език на програмистите се споменава като „пейджиране“. Системата за управление на съдържанието трябва да позволява пейджиране, както и възможността от употребата на контроли за маркиране като: „виж тук и тук“, или „прочетете повече тук“ и т.н. Чрез правилно странициране, използване на nofollow атрибути, както и  meta noindex ботът на Гугъл би бил улеснен за да разбере по-лесно структурата на Вашият сайт, което дава предимства в SEO аспект.
 • 301 – функция за пренасочване –
 • XML / RSS пинг – често, в съвременните уеб проекти се извличат емисии новини и информация именно от RSS канали. Сайтът ви е изключително важно да притежава RSS, тъй като някой мощен блог може да сметне за добре, да интегрира Вашият канал, респективно на което да Ви допринесе до много допълнителен трафик. Преди това трябва да направите така, че сайтът Ви да е ценен и интересен.
 • Обработка на изображения и Alt етикети
 • Възможност за статично кеширане – ако сайтът е медиен, или такъв, който прави стотици хиляди месечни уникални посещения, то статичното кеширане може да облекчи доста трафика.
СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Как да си направим онлайн магазин с Wordpress

Лесно можете да се ориентирате кои потребители коя CMS използват, на база процент инсталации.

Ето и таблица:

Класация CMS Дял
1 WordPress 59.7%
2 Joomla 6.7%
3 Drupal 4.7%
4 Magento 2.3%
5 Blogger 1.9%
6 Shopify 1.7%
7 Bitrix 1.5%
8 TYPO3 1.5%
9 Squarespace 1.4%
10 PrestaShop 1.3%
11 DreamWeaver 1%
12 OpenCart 0.8%
13 Wix 0.8%
14 FrontPage 0.7%
15 DataLife Engine 0.6%
16 DotNetNuke 0.5%
17 vBulletin 0.5%
18 Progress Sitfinity 0.5%
19 Weebly 0.4%
20 Expression Engine 0.4%
21 phpBB 0.4%
22 BigCommerce 0.4%

 

Източник на данните:opensourcecms.com

Естествено, повечето съвременни CMS -и притежават повечето от свойствата, изброени по-горе. Също така е важно да споменем, че много CMS са гъвкави и позволяват надграждане, било то чрез ръчно написани модули, било то с настоящите, създадени от програмисти и предоставени за свободно, или пък платено ползване.

Сравнявайки Joomla и WordPress можем да обобщим, че изборът е изцяло Ваше решение, и с двете системи няма да сгрешите, но везните клонят към WordPress.

Настоящата таблица ни дава базова информация за това, кои са предимствата на WordPress:

 

Публикацията е актуализирана на 2019/03/25 8:26:52 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
Оценка
1star1star1star1star1star
Средна оценка
5 based on 13 votes
Марка
W-SEO.com
Продукт или услуга
Wordpress vs Joomla

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *