Какво е най-доброто съотношение между Dofollow и Nofollow линкове ?

Линк билдинг - Nofollow vs Dofollow links

Съдържание на статията

Линк билдинг: Какво е най-доброто съотношение Dofollow срещу Nofollow?

Екипът на Viseo LTD направи специален тест, чрез който установи какво е най-доброто съотношение, касаещо линк билдинг профил, между DoFollow и NoFollow препратки.

Резултатите са изключително интересни! Приятно четене!

Ако се чудите как вашият сайт може да се възползва от връзките nofollow и какво трябва да бъде съотношението dofollow срещу nofollow – тази публикация ще отговори на всички въпроси относно линк билдинг профил.

Преди да продължите с четенето на статията, трябва да сте се уверили, че линк билдинг-а работи ефективно. Правим това уточнение, тъй като много съвременни, модерни SEO оптимизатори, такива, ползващи софтуер за стотици хиляди евро, смятат, че първи позиции в SERP се постигат и без обратни връзки. Ако сте от тези, по-добре натиснете хиксчето!

 

И така, днес решихме да направим специално изследване, което по много прост и ясен начин показва, какво е доброто съотношение между Dofollow и Nofollow линкове.

Какво представляват връзките с атрибути Nofollow и Dofollow

Какво е линк с атрибут Nofollow?

Само за да сме на една и съща страница, нека да разгледаме какво всъщност представляват връзките nofollow.

Връзките Nofollow са обратни връзки, които имат добавен rel=”nofolow” в URL адреса.

Казано по-просто, връзките nofollow са връзки, които носят реферален трафик към вашата страница, но не носят почти никаква стойност в очите на Google.

Връзките Nofollow са коментари, туитове, публикации във Facebook и URL споделяния от този вид.

Как да забележите връзка nofollow?

Когато погледнете кода, той ще изглежда точно така – <a href=”https://www.висео.ltd” rel=”nofollow”>Обратна връзка</a>

Можете също да изтеглите разширение за Chrome, наречено – NoFollow Chrome Extension. Всеки път, когато има връзка nofollow, тя ще се показва в червен цвят.

Какво представлява препратка с атрибут Follow?

Връзката Do-Follow е точно обратното на връзката Nofollow.

Много трудно можете да получите Dofollow линкове.

Тези видове препратки идват от специален вид директории, статии и целеви страници. През повечето време те се вмъкват от уеб администратор вместо вас. Това е и причината, поради която е много по-трудно да получите такъв.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Линк Билдинг Висео - креативни и работещи линк билдинг стратегии

Спомнете си как връзките nofollow имаха rel=”nofollow”?

Dofollow връзките нямат този символ rel, което показва, че паяците на Google могат да го следват и правомощията от един сайт се прехвърлят на друг.

Пример за линк с атрибут Dofollow: <a href=”https://www.висео.ltd”>Обратна връзка</a>

За добър линк билдинг профил се нуждаете и от двата типа линкове, но какво да бъде съотношението?

Нуждаете се както от връзки за Dofollow, така и от Nofollow…
Да, не можете да се насладите на органичен трафик от Google, ако ви липсва някой от тези типове връзки. И двата са от съществено значение за дългосрочния успех на вашия сайт.

Най-важното нещо, което трябва да запомните обаче, е, че имате нужда от баланс по отношение на типа връзки, които получавате.

От една страна, ако всичките ви връзки са само Dofollow, Google и други търсачки ще разглеждат това като манипулативно и ще маркират връзките ви като спам, дори ако не сте направили нищо опасно.

Същото важи и при линк билдинг профил, базиран изцяло на връзки с атрибут Nofollow.

Уместността на вашите препратки (Relevance of your backlinks)

Това, което Google наистина се тревожи, е уместността на вашите препратки. Дори и  ако връзките не предоставят стойност на вашето SEO, те просто може да са ценни за потребителите.

Връзка от препращащ сайт, която не е свързана с вашата тема, може да не е полезна за хората, когато щракнат върху нея.

Няма значение дали връзката е Dofollow или nofollow. По този начин това ще доведе до висок процент на отпадане в класирането, ако генерирате кликвания от търсачките.

За да избегнете проблеми, най-доброто решение е линковете да бъдат със съпътстващ текст, който отговаря на Вашата тематика, да са обвързани с уникално, проверено, достоверно съдържание, така че читателите да бъдат информирани, а информацията да им е дала отговорите на въпросите, които са задали, отправяйки заявка за търсене.

Връзки към вашия сайт = органичен трафик

Без правилните връзки може да не се класирате в топ 10 на Google. Алгоритъмът на Google се е развил през годините,  и възнаграждава естествени, подходящи и авторитетни сайтове.

Има голяма корелация (или връзка) между класирането в Google и връзките. Ако видите уеб страница, която е на първо място в Google, вероятно има много правилни връзки. Според Moz, 99,2% от всички топ 50 резултата са имали поне една външна връзка, сочеща към уебсайта.

Да, връзките свързват точките на мрежата заедно. Но от гледна точка на търсачката, не всички връзки са създадени еднакво.

В миналото Google създаде показател, наречен „PageRank“, за да изчисли точките за връзки. Тези точки за връзка идват предимно от dofollow връзки. Така че можем да дефинираме връзките dofollow като връзки, които паякът за търсене следва, индексира и награждава. Тези връзки се отчитат като точки, защото предават SEO стойност на уеб страница и подобряват нейното класиране при търсене, страница и действие.

Днес, ние смятаме, че PageRank още съществува, но е скрит за потребителите. Естествено, с това твърдение не искаме да Ви ангажираме и Вас…

Натурален линк профил

За да успеете да класирате ваш, или пък клиентски сайт на предни позиции в Google, то се нуждаете от натурален, органичен, естествен линк билдинг профил.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Линк билдинг - какво представлява и как да се използва

Google има една основна задача:

Да  класира сайт при търсене на предни позиции, с други думи,  да предложи огромна стойност за своите потребители.

Когато разберете това най-важно занимание, ще се осмелите да отделите достатъчно време за съдържанието си и да създадете шедьовър, към който хората естествено ще се свързват.

Вашето съдържание, връзки, подход и други подобни са жизненоважни, когато искате да подобрите линк билдинг профила си.

Точно както потребителският профил във Facebook съдържа пълното им име, адрес, държава, телефонни номера, хобита, академична информация и други, вашият профил с връзки служи като портал за търсачките, за да вземат по-интелигентни решения къде да класират вашите уеб страници в техните органични страници с обяви.

Профилът с връзки не е просто препратки

Средният SEO експерт ще ви посъветва да получите правилните връзки, ако искате да повишите класирането си. И е вярно.

Само дето не ви казват какво прави връзката „добра“ или лоша.

Профилът с естествени  връзки се състои от:

  • Типовете връзки, насочващи към вашия сайт (източници като блогове, статични сайтове, директории, форуми, новинарски статии, съобщения за пресата, социални и др.).
  • Скорост на връзката: как са били придобити тези връзки (всички наведнъж или бавно/стабилно във времето) .
  • Разпределението на анкерния текст (използваните думи), използвано в тези връзки (това е неразделна част от това, което съставя профил на връзката).

Ето как би било добре да изглежда добър линк билдинг профил:

 

Линк билдинг профил

 

С други думи, ако искате да покорите върховете в Google, ще ви трябват обратни връзки от фирмени сайтове, от блогове, от директории за статии, от правителствени и учрежденчески сайтове, както и от социални мрежи.

В съвременното SEO откъде сте получили връзките си е по-важно от самата връзка. Още по-добре, качеството на връзката носи много сила от количеството (или броя на връзките, които сте генерирали).

Въпреки това, всяка връзка е предназначена да създаде осведоменост за нещо на различна уеб страница. Докато създават информираност, връзките предлагат стойност и помагат на потребителите да намерят информацията, която отчаяно търсят.

Функции за връзка на ниво домейн (Domain-level link features)

Функциите на връзката на ниво домейн имат значение, защото придават доверие на вашия профил за връзка. Ако домейните, които изпращат връзки към вашия сайт, не са авторитетни или остарели, вашият профил с връзки вероятно няма да подобри класирането ви.

Много е важно, обратните връзки да не бъдат само от TLD .net, например, а да са включени такива и от съвременните, нови TLD, като .photography, click, .blog, .im и т.н.

Целта е линк билдинг профилът да бъде разнообразен, да изглежда изцяло натурален.

Не бъдете агресивни, когато създавате своя профил с Dofollow & Nofollow линкове!

Едно от нещата, които Google взема предвид, е честотата, на която получавате връзките си. Агресивното изграждане на връзки може да навреди на вашия сайт, особено ако сайтът ви е сравнително нов. Когато работите върху съотношението си Dofolow срещу Nofollow, трябва да следвате модел и да избягвате да бъдете агресивни. Доверени сайтове като Amazon, eBay и други подобни имат правомощията да правят агресивни връзки и да им се размине. Но тук е мястото да Ви попитаме, дали Вие имате сайтове то този клас? С тези параметри? Ако отговорът е „Не“, то тогава не бъдете агресивни, не прибързвайте, действайте разумно и поетапно!

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO оптимизация - Източници на трафик за онлайн магазини

Разпределение на анкерния текст

И  при разпределението на анкър текста, отново трябва да се стараете да имате органични анкъри.  Ето какво препоръчват повечето SEO агенции, професионалисти и уеб администратори като идеалното разпределение на анкър текст: (важно уточнение: На български език, някои дигитални агенции употребяват думата анкор, други, анкър, трети анкер, четвърти котва… Искаме да знаете, че във всички случаи се касае за едно и също нещо)…

I) С бранд – В този случай вашата марка е включена в анкерния текст (напр. нашата компания Висео, Viseo и др. сходни).

II) Име на марката – Името на марката е предимно текстът на котва, напр. SEO от  ВИСЕО ЕООД.

III) Брандирана ключова дума – Понякога, за да видите резултатите, трябва да комбинирате закотвен текст с ключова дума (точно/фраза/частично съвпадение) и името на марката, напр. най-добрите статии за SEO от Павел Джунев в W-SEO.com.

IV) Точно съвпадение – Използвайте вашата точна ключова дума като котва, за да предадете съответната стойност на вашата връзка, напр. SEO експерт в София.

V) Фраза – Закотвеният текст е съставен от ключова фраза или частично съвпадение закотвен текст, напр. SEO стратегии от Висео, които работят и дават добър резултат.

VI) Общи – Не използвайте никаква ключова дума или марка във вашия котвен текст, напр. посетете сайта, научете повече от тук и други сходни. Можете също така да използвате само вашия URL като котвен текст, напр. https://висео.ltd.

 

Експеримент както и резултати, касаещи лидерите в България в определени сектори

Време е и за така очакваните резултати, от експериментите, които проведохме специално за Вас, читателите на w-seo.com.

Няколко думи за самия тест… За да бъде успешен този тест, решихме да анализираме Dofollow и Nofollow линковете на класиралите се на първо място сайтове при заявките: „Имоти“, „Мебели“, „хотели в България“, „компютри“, „кредити“, „SEO оптимизация“ и „климатици“.

Ето и резултатите, обобщени в таблица:

Сайт Ключова дума % Dofollow линкове %Nofollow линкове
Im******.bg Имоти 99% 1%
Po******.bg Хотели 100% 0%
Ho******.bg Мебели 89 % 11 %
Ar******.bg Компютри 88 % 12 %
Fi******.bg Кредити 99 % 1 %
Di******.bg SEO оптимизация 99 % 1 %
Vi******.bg Климатици 97 % 3 %

 

Изводи от проучването, касаещо процентно съотношение на линковете:

Можем да обобщим, че всички сайтове се отличават с висок процент Dofollow обратни връзки.

Освен изведените в таблицата резултати, направихме и допълнителни, по други ключови фрази, като отново установихме сходни проецнти, като във всички случаи те бяха над 90 % Dofollow.

С други  думи, доброто съотношение между Dofollow и Nofollow изглежда така:

Над 90 % dofollow

Към днешна дата, лидерите по най-различни фрази имат над 90 % обратни връзки с атрибут Dofollow.

Ние, екипът на W-SEO.com смятаме, че това съвсем скоро ще се промени и предлагаме Вашите линк билдинг профили да изглеждат по по-различен начин.

Нашият съвет е да се стремите към съотношение 60  %± Dofollow и 40 %± Nofollow  линкове.

Трябва ясно да заявим, че правилното съотношение dofollow срещу nofollow е неизвестно към този момент. Google не е обявил идеалното съотношение и не смятаме, че някога ще го направят. И двата типа препратки имат своите предимства, независимо дали е индексируема връзка (dofollow) или връзка, която просто седи там и събира праха и не е последвана от паяците на Google (nofollow). Първият допринася за вашето класиране, а вторият ви дава видимост, дори и по-малка.

Надяваме се, че проучването Ви е било полезно. Очакваме и Вашите наблюдения, под формата на коментар. Ще се радваме, ако споделите този материал с приятели в социалните мрежи!

Екипът на ВИСЕО LTD предлага услугата „SEO одит на линкове“… Подробности можете  да научите, като кликнете върху изображението, което се намира по-долу!

SEO одит на линкове
SEO одит на линкове

Полезни ресурси:

Публикацията е актуализирана на 2021/11/02 7:49:48 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
4.5 based on 26 votes
Марка
W-SEO.com
Продукт или услуга
Анализ на съотношението между Dofollow и Nofollow обратни връзки
Цена
EUR 800

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *