Колко изходящи връзки да поставяме във вътрешно съдържание

Изходящи връзки – колко линка е добре да се поставят във вътрешно съдържание, публикации, раздели и др.

В тази статия ще научите задълбочена информация за изходящите връзки, информация, кояго може да Ви бъде изключително полезна за SEO.

Колко връзки е добре да имам на моят сайт, сочещи външни източници?

Въшно линкване

Възможните отговори са разнородни и всеки SEO експерт би Ви казал различно мнение.

Най-простият отговор е: Колкото е необходимо за вашите потребители.

Ако говорим за линкове, сочещи трети сайтове, то не бива да бъдат повече от 100.

Имайте предвид, че когато линквате достоверен източник, то това може да помогне за по-добро класиране в GOOGLE SERP.

Атрибути при външните препратки

За да се избегнете рискове от наказания, по-висок SPAM SCORE, е необходимо да се публикуват връзки с атрибута dofollow само към висококачествени ресурси, а с атрибут Nofollow – останалите. Струва си обаче да се помни, че в този случай донорската страница губи теглото си на връзката, тъй като роботът, който е намерил тази връзка, спира да обхожда оригиналната страница и отива на посочения сайт.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO оптимизиране за търсещи машини

За да се избегне загуба на тегло на връзката и санкции на търсачката за голям брой изходящи връзки, препоръчително е да добавите атрибут rel = „nofollow“ към маркера <a>, който казва на роботите, че не е необходимо да кликват върху тази връзка и да й придават тежест.

Атрибути при вътрешните препратки

Когато се касае за вътрешно линкване, например, когато приканите посетител да попълни формата Ви за обратна връзка, и тя се намира на адрес YourSite.com/contactus.php, то съвсем не е нужно тази вътрешна препратка да бъде с атрибут Nofollow.

Много хора ни питат, ако си направим вътрешното линкване с атрибут Nofollow, това ще подобри класиратено в Гугъл. Както на тях, така и на Вас, читателите на този материал ще отоговорим така: По-скоро НЕ!

Естествено, има случаи, в които си е направо задължително да ползвате атрибут Nofollow при вътрешни страници. Сигурно не се досещате кога и къде, но ние ще Ви подсетим.

Коментарите в сайта, както и профилните линкове, ако се позволяват такива е почти задължително, да бъдат с атрибут Nofollow при вътрешно линкване.

Без атрибут, което означава, че по default това е чист, DoFollow линк, оставете препратките, които са в помощ на читателите.

 

Вътрешно линкване

Когато се касае за вътрешно линкване, т.е. за вътрешни връзки, или тези, които сочат вътрешни категории, то нашето мнение е, че броят им може да бъде 2-3 връзки в статия. Естествено, не е желателно във всяка статия да имате вътрешно линкване, но най-важно си остава, когато публикувате съдържание, да подобрявате поребителското изживяване, т.е. да предоставите на читателите допълнителна литература, допълнителна информация по дадена тема, за която сте писали в предишни статии във Вашият сайт.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO оптимизацията може да повиши заетостта на хотел с повече от 50%

Ние, екипът на W-SEO.com, сигурно вече сте забелязали, че на всеки три публикации, в една от публикациите добавяме Тематични статии, които могат да са в помощ на читателят, посетил за първи път сайта ни, като с тази си стъпка целим да дадем повече знания и умения и да помогнем за по-добра осведоменост.

Оптимален брой линкове, вътрешни и външни такива

Ако не Ви се чете информацията по-горе, то можете да вземете тези параметри и да взаимствате от тях:

Изходящи връзки с Dofollow към въшни източници – максимум 10 от целият Ви сайт.

Вътрешни линкове – на 3 sitelinks – в 1 можете да ползвате по 3-4 вътрешни линка.

Естествено, това е наша пропорция, която може да бъде различна, спрямо всеки SEO оптимизатор, но ние, на база на дългогодишния опит и на база на анализ на настотящото положние, сме стигнали до извода, че тези пропорции са добри.

Обобщение на статията, касаеща изходящи връзки

През 2021 г. изискванията за съдържание на YMYL страници (т.е. за страници, които могат да повлияят на здравето, благосъстоянието, безопасността и финансовата стабилност на посетителите) станаха по-строги.  Google дава приоритет  на тези материали, които отговарят на изискванията на E-A-T (експертиза, авторитет и надеждност). Изходящите връзки към авторитетни ресурси ще помогнат за постигането на тези параметри.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO оптимизация на сайт - важни дейности, които помагат за оптимизацията на даден уеб проект

С други думи, цитирайте свободно, например Нашият сайт, когато публикувате неща, свързани с SEO оптимизация, и това ще Ви даде допълнителна тежест. Цитирайте първоизточници, позовавайте ги, дори не с линк, няма нищо лошо в това.

Последно, но много важно нещо. Преди да линкнете даден ресурс, проверете параметрите му. Ако той е с лоши показатели, по-добре не го цитирайте, или въведете атрибут Nofollow.

Сигурни сме, че повечето от Вас са цитираи Wikipedia. Няма лошо да се цитират всякакви ресурси, които могат да дадат допълнителна информация на потребителите.

Полезни статии

SEO UX/UI Какво представлява Spam Score и как да го редуцираме : Към статията

SEO UX/UI Линк билдинг възможности, които не трябва да пропускате: Към статията

SEO UX/UI Ключовите елементи на ефективната SEO оптимизация: Към статията

 

 

Публикацията е актуализирана на 2021/01/31 1:38:08 PM – дигитална агенция Висео

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *