Как се промени контекстната реклама през последната година и какво да очакваме в близко бъдеще?

Събитията от последните години  засегнаха всички сфери на бизнеса, включително онлайн рекламата. Начинът, по който потребителите взаимодействат с марките, също се промени. Докато преди пазарът беше доминиран от настолни устройства, сега фокусът се измести към смартфоните, на които потребителите прекарват най-много време. Например, App Annie установи, че потребителите на Android са прекарали повече от 3,5 трилиона часа на своите смартфони през 2021 г.

А 78% от потребителите използват Facebook само от мобилни платформи.

С промяната на пазара се променят и тенденциите в дигиталния маркетинг. Днес ще говорим за това как се промени контекстната реклама през 2021 г. и какво могат да очакват специалистите в близко бъдеще.

Автоматично насочване

Технологични гиганти като Google и Facebook активно интегрират алгоритми на невронни мрежи, за да опростят и подобрят рекламните инструменти. Те използват машинно обучение, за да управляват своите платформи по-ефективно. Практиката на интернет рекламата показа, че автоматичното насочване носи резултати не по-лоши от ръчното настройване на контекстна реклама. Пример за резултати от тестова реклама* с активирано автоматично насочване:

Автоматичното насочване, в допълнение към автоматичното настройване на реклами, е различно и по това, че ключовите думи не се използват при показване на реклами. Алгоритмите анализират трафика и проверяват как той съответства на заявката за търсене и предпочитанията на потребителите и след това решава на кого да покаже рекламата.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  СЕО оптимизация за търсачки

* RK – рекламна кампания

Каква е целта на автоматичното насочване?

Този инструмент ви позволява да автоматизирате кампания за насочване въз основа на семантиката, предоставена от рекламодателя. Но за тестване на стратегии, базирани на автоматично насочване, ограничен рекламен бюджет може да бъде труден. Автоматичното насочване помага при решаването на проблеми като:

 • Привличане на допълнителен трафик. Инструментите за автоматизация ви помагат да намерите нови източници на трафик за генериране на потенциални клиенти.
 • Разширяване на семантичното ядро. Ако рекламодателят не е включил необходимите ключови думи в CL, тогава самото автоматично насочване може да разшири семантиката и в резултат на това да получи преобразуване за заявки, които не са били взети предвид.
 • Тестване и експерименти. Ако търсите инструменти, които ще разширят възможностите на вашата рекламна компания и ще предоставят нови функции, тогава автоматичното насочване е добро решение за този случай.

Какво се промени:

 • Google Ads премахна статистически данни за нискочестотни заявки, по-дълги от 70 знака, тъй като те влошават статистиката за трафика от търсене. По-голямата част от реализациите са за високочестотни заявки;
 • Добавени са препоръки за настройки на рекламната кампания в Google Ads

Мащабиране

Автоматизацията и машинното обучение предоставят повече възможности за анализиране и управление на рекламни кампании. Но автоматичното насочване има един ключов недостатък: за да се подобри оптимизацията, невронните мрежи трябва да бъдат снабдени с голям клъстер от данни за машинно обучение.

Това означава, че колкото по-голям е RC, толкова по-добре ще се научи изкуственият интелект и толкова по-ефективна ще бъде автоматичната стратегия. Следователно компаниите с малък рекламен бюджет губят предимство пред конкурентите, които могат да отделят повече средства.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO тенденции за 2019 година

Сегментиране

Сегментирането на аудиторията е неразделна част от маркетинга, която помага да се идентифицират групи за оптимизиране на рекламните кампании. В някои програми потребителят може да събира отделен сегмент от контакти за взаимодействие с клиенти, но преди да създаде сегмент, са необходими поне 1000 контакта – телефонни номера и имейли. В сферата на B2C тази задача не изглежда проблемна и е лесно постижима дори за малкия бизнес.

Друго нещо е B2B. Достигането на 1000 контакта за малки и средни предприятия понякога може да изглежда като трудна задача, но може да отнеме години.

 

Оценка на качеството на сайта

Услугата Google PageSpeed ​​Insight оценява скоростта на зареждане на страниците и дава препоръки за подобряване на структурата на сайта, но реши да разшири обхвата от услуги за анализ на сайта. Миналата година Google пусна Core Web Vitals, който разглежда по-задълбочено даден сайт и помага за подобряване на използваемостта, за да подобри позицията му в класацията. През 2021 г. компанията ще промени правилата за класиране на сайтове, така че компаниите ще трябва да вземат предвид промените, за да запазят или подобрят позицията на сайта си в SERP, особено тези, които се фокусират върху органичен трафик.

Какво да очакваме?

Очевидно Google и другите големи търсачки ще родължат да се фокусират върху автоматизирането и оптимизирането на рекламните платформи. Но би било грешка да се смята, че алгоритмите напълно ще заменят работата на рекламните специалисти – това няма да се случи. Поне в близко бъдеще.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO оптимизация на Wordpress сайт - 15 съвета за по-добро класиране в Google

Ще се промени само форматът на работа на специалистите. Те имат избор: да оставят всичко както е и да продължат да настройват ръчно рекламни кампании или да се научат как да работят с автоматични стратегии, които разширяват възможностите за насочване и анализ. Когато избирате, трябва да вземете предвид текущата тенденция, а именно: има все по-малко опции за ръчно настройване на реклами. Следователно изводът е прост: специалисти, които са се преквалифицирали и са се научили да работят с машинно обучение, тоест да разберат как работи, ще бъдат по-търсени.

Резултати

Нека прегледаме последните актуализации в контекстната реклама:

 • Ролята на автоматизацията в маркетинга се е увеличила, докато алгоритмите са намалили броя на ръчните функции за управление на рекламата.
 • Direct представи програмата “ Седмичен бюджет “ за тестване на стратегии за малки компании, а Google Ads – “ Максимални конверсии „.
 • Автоматизацията улесни професионалистите при създаването и управлението на реклами, но няма да го направи по-малко работа.
 • Сегментирането вече е ограничено до 100 контакта вместо 1000, което осигурява лесен старт за малкия бизнес, особено тези в B2B пространството.
 • Google добави автоматизация и премахна неподходящи резултати за нискочестотни заявки от статистиката.
 • Google промени подхода си за оценка на качеството на сайтовете.

 

Публикацията е актуализирана на 2022/01/31 11:17:36 AM – дигитална агенция Висео

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *