5 полезни съвета за безопасно онлайн пазаруване

Безопасно сърфиране

Пазаруването онлайн днес

Както всички знаем, че в момента, тенденцията на онлайн пазаруването се е увеличила драстично. Всеки купува  каквото му е необходимо, като тези действия стават предимно онлайн. Така че, тъй като тенденцията на онлайн пазаруването работи бързо и се развива с изключително бързи темпове, е важно да знаете как да се защитите, за да не попаднете на схема, добре измислена от злонамерени лица.

Представяме Ви топ 5 на съветите за безопасно онлайн пазаруване, като вярваме, че статията ще Ви бъде наистина полезна.

Много хора,  на случаен принцип поръчват продукти, чрез онлайн платформи, на които са попаднали за първи път. Това е абсолютно погрешно. Всички сме чували за киберпрестъпления, хакерство и т.н., но никога не сме мислили по-сериозно  за това, защото не са ни се случили никакви инциденти, свързани с банкови карти, електронно банкиране.  Както в повечето случаи в България, често си казваме: нас не ни интересува това, докато не се случи проблем. Тогава почваме да се интересуваме, но на настоящата статия целта е именно да Ви помогнем да бъдете по-предпазливи и да не стане късно, тъй като става доста сложно, когато например Ви бъдат източени сметките.

Вярваме, че тези пет полезни и ефективни съвети за сигурно пазаруване онлайн ще Ви предпазят от злонамерени лица, които искат да се доберат до Вашите финанси.

Съвети за безопасно пазаруване онлайн

Съвет # 1: Уверете се, че уебсайтът за пазаруване е надежден

Преди да направите поръчка от даден онлайн магазин се уверете, че той е надежден. По този начин възниква въпросът,  „как да се провери мястото за пазаруване дали е сигурно, или не?“. Не се притеснявайте,  ето и един прост трик, за да го проверите. Просто отидете в адресната лента  на браузъра си и обърнете внимание, че URL адресът започва с „https“. Можете също да проверите дали на уебсайта има зелен  катинар, разположен в лявата част на адресната лента на браузъра. Това просто показва, че сайтът се проверява и можете спокойно да го посетите.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO оптимизация - кои са най-големите предимства?

Съвет # 2: Изтеглете Anti-Phishing Toolbar

Трябва да изтеглите анти-фишинг софтуера. Тази програма ще ви помогне да идентифицирате фалшиви уебсайтове и ще ви дава известие, преди да влезете в уебсайта. По този начин можете да идентифицирате фалшиви сайтове за онлайн пазаруване, като използвате тази лента за антифишинг. Освен това, ако получавате предупреждение за изскачащи прозорци, когато влизате в уебсайта, трябва да избягвате незабавно такива сайтове, защото тези сайтове могат да бъдат вредни за компютъра ви.

Съвет # 3: Избягвайте споделен компютър за онлайн магазини.

Не е необходимо да използвате обществен компютър за онлайн магазини. Например, ако сте в библиотека и ползвате компютър, то от там не пазарувайте. Направете покупката когато се приберете. Същото важи, ако се намирате в  кафенета, книжарници, университети и други. Хакерите могат лесно да открият личните ви данни, като например данните за банковата Ви сметка, електронно банкиране, акаунти и пароли за Paypal и т.н.

Съвет номер 4: Не вярвайте във всяко изречение на сайта.

 

Скоро наш познат ни се похвали, че е поръчал Ултрабук с изключително добри параметри за 100 долара от онлайн сайт, който не е насочен към българската аудитория (да си го кажем направо, китайски сайт с английска версия), на който параметрите са страхотни. Като започнем  процесор Intel Core i9 16 GB рам, голям твърд диск и въобще параметри, по които цената на този лаптоп варира между 1600 и 2000 лева. Измина се месец и човекът ни сподели, че се е свързал с банката за връщане на сумата (усетил е измамата).

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Един от най-популярните сайтове за измерване на метрики преустановява работа

Естествено, процедурата по идентифициране на фалшив онлайн магазин е много трудна, но когато видите „много изгодна оферта“, не скачайте като риба на кукичка, а помислете малко.

Има различни фалшиви уебсайтове, които са достъпни в Интернет, което ви дава много достъпни оферти за привличане на клиенти. Но тези предложения могат да навредят на поверителността ви. Това означава, че показвайки атрактивни оферти, те ще получават личните ви данни като номер на карта и т.н. и могат да хакнат целия ви профил.

Съвет # 5: Не използвайте личен / бизнес имейл

Не е нужно да използвате личната си или служебна електронна поща за онлайн пазаруване поради много причини. Първо, че вашият имейл може да е претоварен поради няколко имейли (СПАМ), използващи онлайн магазини, уебсайтове. Второ, може да има голяма опасност от хакване на имейл сървър, чрез което хакване Вашата парола да бъде компроментирана. Както всички знаем, бизнес имейлите винаги са много важни. По този начин създайте нов имейл акаунт, специално за онлайн магазини. Можете да ползвате услугата на Гугъл – Gmail.

Интернет пазаруване - дигитален маркетинг - съвети за безопасност

Финални думи, касаещи онлайн пазаруването и сигурността в Интернет

Няма как да не отчетем, че българските онлайн магазини, търговците, опериращи онлайн в България са изключително колегиални и коректни и често, дори при дискусионна ситуация влизат в положение на клиентите.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Уеб и SEO услуги за фирми, опериращи в областта на дигиталния маркетинг

Няма как да не похвалим и КЗП, които неимоверно работят в защита на потребителите. Като добавим и редицата нови правила за онлайн пазаруване, които бяха въведени в Европа (GDPR) можем да обобщим, че да пазарувате от български, или европейски онлайн магазин е приятно и сигурно начинание, но когато пазарувате от международен сайт, трябва да бъдете с повишено внимание.

За финал, най-важното нещо, което трябва да гледате, според нас преди да потвърдите поръчката, това са отзивите за дадения магазин. Проверете даден магазин дали има реални клиенти, дали те са дали мненията си и едва тогава пазарувайте. Естествено, винаги четете правата за ползване. Даваме си сметка, че е тромаво и отнема време, но можете за ги четете по зигзообразния метод.

Статията „5 полезни съвета за безопасно онлайн пазаруване“ е актуализирана последно на 19 август 2021 година.

Следните материали могат да Ви бъдат изключително полезни:

 

Публикацията е актуализирана на 2021/08/19 8:59:03 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
Оценка
1star1star1star1star1star
Средна оценка
5 based on 10 votes
Марка
W-SEO.com
Продукт или услуга
Безопасно сърфиране

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *