Как добре да поставяме анкър текстове за по-добро представяне в Google

Анкър текст

Съвсем скоро Google официално призна връзките без анкър (котва) за лоши, следователно трябва да си преправите подобни линкове, за да подобрите класирането в търсачките.

Нашите експерти смятат, че добрият анкор текст трябва да бъде описателен, разумно кратък и подходящ както за страницата, на която се намира, така и за страницата, към която препраща. Той предоставя връзката с необходимия контекст и определя очакванията на потребителя. Колкото по-точен и уместен е anchor текстът, толкова по-лесно е за потребителите да навигират в сайта и за Google да разбере за какво е страницата, към която води връзката.

Анкър текстовете са важна част от оптимизацията на уеб сайтове за търсачки като Google. Те се използват за да се определи къде ще бъде препратен потребителят при кликване върху даден линк. Правилното използване на анкър текстове може да подобри видимостта и рангирането на уеб сайта в резултатите от търсене.

Ето няколко съвета за добре поставени анкър текстове:

Използвайте ключови думи

Анкър текстовете трябва да съдържат ключови думи, които са важни за търсачките. Това помага на търсачките да определят коя тема се обсъжда на страницата, която води линка.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Линк билдинг - 5 начина за увеличаване на авторитета на домейна

Използвайте различни видове анкър текстове

Не използвайте един и същи анкър текст за всички линкове. Използвайте различни формулировки, включително имена на марки, фрази, думи, които са свързани със съдържанието на страницата, която води линка.

Избягвайте излишното използване на анкър текстове

Използвайте анкър текстове само там, където е необходимо. Не използвайте твърде много анкър текстове, тъй като това може да се прочете като спам от търсачките.

Използвайте релевантни линкове

Анкър текстовете трябва да водят към страница, която е свързана с темата на дадената страница. Това ще помогне на търсачките да разберат, че дадения линк е релевантен за темата на страницата.

Не използвайте „Click here“

Избягвайте използването на „Click here“ за анкър текст. Това не е релевантно за търсачките и не помага за оптимизацията на уеб сайта.

Полезна информация за котвите

Правилното поставяне на анкър текстове е важна част от оптимизацията на уеб сайтове за търсачки. При правилното използване на анкър текстове, те могат да подобрят рангирането и видимостта на уеб сайта в резултатите от търсене.

Добри и лоши примери за анкър текстове

За да сме по-полезни за Вас, читателите на W-seo.com Ви представяме няколко добри и лоши примери за анкър текстове.

Лоши примери:

  • <a href=“https://example.bg“>Натисни тук</a> за да научиш повече.
  • Научете повече за шоколада на нашият  <a href=“https://example.bg“>уебсайт</a>
  • Написали сме <a href=“https://example.bg“>статия</a>, която дава повече информация за това как се прави швейцарски шоколад

Добри примери:

  • По-подробна информация за швейцарският шоколад можете да откриете в <a href=“https://shokolad4e.bg“>този списък с различни видове шоколади</a>
  • Ако се интересувате от направата на швейцарски шоколад, който да продавате в България, то тогава можете да разгледате проекта <a href=“https://shokolad4e.bg“>Shokolad4e.bg, в който е описан етапа за съставяне на вкусен и здравословен шоколад</a>. Очакват Ви лесни рецепти за любимата наслада за душата.

Важно уточнение! До само преди година методите с анкър текстове, включващи: кликни тук, научи повече, посети сайта даваха добра тежест, но съвсем скоро от Google обявиха, че това не е правилно! Просто и ясно – има динамика! Естествено, можете да включвате подобни анкър текстове, но в много малък процент!

Финални думи

Освен правилното поставяне на анкър текстове, има и други фактори, които могат да повлияят на рангирането на уеб сайтове в търсачките. Например, качеството на съдържанието на страницата, наличието на входящи и изходящи линкове, уеб сайтовете със сходна тематика и други.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Как сами да популяризирате сайт, съвети за SEO оптимизация

Преди да започнете да поставяте анкър текстове, трябва да имате ясна представа за ключовите думи, които искате да оптимизирате на уеб сайта си. Тези ключови думи трябва да се намират в заглавията, мета описанията и в съдържанието на страниците.

Когато поставяте анкър текстове, важно е да изберете правилните думи и фрази, които са свързани със съдържанието на страницата, към която води линка. Избягвайте използването на изкуствени фрази и думи, които не са свързани със съдържанието на страницата.

Освен това, важно е да имате на предвид, че търсачките отчитат и наличието на входящи и изходящи линкове на страницата, която води линка. Затова е добре да създадете съдържание, което ще бъде полезно за потребителите и за другите уеб сайтове.

Накрая, важно е да имате търпение и да работите постоянно за подобряване на качеството на съдържанието на уеб сайта си. Резултатите от оптимизацията на уеб сайтове за търсачки не се постигат веднага, но с времето ще забележите подобрения в рангирането и видимостта на уеб сайта си в резултат

Публикацията е актуализирана на 2023/04/12 8:43:37 AM – дигитална агенция Висео

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *