SEO Anchor текстове и вътрешно линкване

 Видове анкър текстове на връзки

Anchor  – в превод – котва. Какво точно представлява и как да ги ползваме за SEO ?

 

Текст на котва (котва текст, котва текст) – видимата част на текста в линка, която може да се кликне. Тази част представлява подчертан, понякога и удебелен текст, който се откроява от традиционния. Ако всичко е направено правилно, това ще отразява същността на информацията, намерена в линка. Изборът на правилен анкър текст увеличава шансовете някой да последва тази връзка. В допълнение, този текст предоставя контекст за търсачките. Как изглежда анкър текст? Anchor text подканва потребителя да премине към новия материал, за да обогати познанията си, за да научи повече по дадена тема. Дори търсачките смятат информацията от даден линк за уместна, ако URL адресът и прикрепеният текст изглеждат подходящи. Да предположим, че искате да знаете малко информация по темата на нашата статия. Какво изобщо е анкър текст? Можете да видите как връзката към текста, който четете, е естествено вписана в този въпрос. Как изглежда анкър текста в HTML код? Първата част е URL, а втората е текстовото описание на връзката. На практика това означава следното:

Като е много важно да знаете, че анкър текста в този случай е: „Българска търсачка“.

Още едно решение, което ние, екипът на W-SEO.com смятаме за по-удачно:

 

С други думи, когато вмъквате ANCHOR текст, то е добре той да бъде обогатен със съдържание, и преди линка, и след него.

Трябва да се знае, че SEO …

Популяризирането на сайтове в търсещите машини се влияе от много фактори: текстове, структура на сайт, уникален дизайн, скорост на зареждане на страницата, стойност на връзките. Това са само една част от нещата, които правят така, че един сайт да изпревари друг.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Вътрешни линкове - как да ги използваме за SEO ? Подробно ръководство ...

Връщайки се назад във времето, трябва да принаем, че дълги години се търгуваха връзки, линкове, и благодарение на това много уеб издатели успяваха да класират сайтовете си на по-предни позиции.

За да доведат своя ресурс до топ 10, уебмастърите закупиха връзки – и след няколко актуализации събраха плодовете на техния труд. Естествено, тази практика бе преустановена от Google.

Текстът на връзката, „котвата“, „анкорът“  беше от голямо значение, беше достатъчно да добавите ключова дума към линк и той се изтрелваше на по-предни позиции.

Към атрибута <a> могат да бъдат присвоени и други атрибути, например клас и т.н., но се изисква само адресът – href. Текстът между маркерите <a> и </a> е пример за анкър на линк.

Може ли да има връзки без анкър? Да, ако са в снимки. Всяко изображение може да бъде затворено в маркера <a>, но това не се използва за SEO, а само за удобство на потребителите. Например има смисъл да се постави преход от банера към целевата страница на сайта. Връзки със и без анкър могат да бъдат намерени на почти всеки сайт. Не трябва обаче да използвате връзки от този тип:

<a href=“https://saitove.net/“ title=“Link title“> </a>

По правило такава връзка се появява при копиране на информация от друг сайт, тя се улавя, когато е избран текст. Обикновено връзката води до външна страница, така че трябва да се отървете от нея. Одитът на сайта ще ви позволи да намерите подобни препратки.

Как да създам анкор на връзка?

Има два начина да сторите това.

 • Предписвайте го ръчно в HTML маркиране;
 • Добавете чрез визуален редактор.
 • Когато добавяте през визуалния редактор, трябва да изберете текста на връзката и да щракнете върху иконата, която отваря прозорец с възможност за добавяне на заглавие и URL адрес. Трябва да направите промени и да ги запазите. Връзката ще се появи на страницата.

Новаците често бъркат понятията и питат търсачката какво означава вмъкване на връзка в котва, но връзката не трябва да се използва като анкър; за SEO е по-добре да напишете с думи към коя страница води връзката и да не използват конструкция като:

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO стратегия за собственици на заведения

<a href=“http://yoursite.com/article/02″> http://yoursite.com/article/02 </a>

Има обаче и друго мнение по този въпрос: посетителите са по-склонни да следват връзки, ако видят адреса, на който ще отидат. Но това е много субективно, тъй като можете да напишете всяка връзка, точно като текста.

Можете ръчно да зададете линкове, но както по-горе споменахме, не бива да прекалявате. Правете го там, където наистина е важно за потребителите. Например каталогът на онлайн магазин за дрехи може да съдържа тематични линкове, като разделите: „За момичета“, „За момчета“. Това е допустимо, за да се спести място. пълните имена на категории може да са твърде дълги. Но за статии, които са написани целенасочено за оптимизация и за свързване на сайта, трябва да създадете други анкър  текстове.

За да бъде полезна анкър връзка, тя трябва да бъде:

 • Грамотено написана;
 • Четлива;
 • Тематични;
 • Да няма повторения на ключови думи;
 • Естествена;
 • Единствена по рода си.

Бъдете креативни и разнообразявайте! Един тип anchor връзки могат да доведат до проблеми и наказания!

Важно е да не прекалявате с броя на връзките в статията, в противен случай търсачката може да го възприеме като спам. Ако на една и съща страница има две връзки с една и съща котва, водещи към една и съща страница, те със сигурност ще бъдат залепени заедно. Трябва да се предписват различни текстове. Ключовите думи в анкерните връзки са желателни, но не бива да пренасищате текста с тях. Например повтарянето на „евтина пералня“, „купуване на пералня“, „купуване на пералня в Москва“, „купуване на евтина пералня“ на една страница ще бъде възприето като опит за спам. И свършената работа в най-добрия случай ще бъде пропиляна.

За успешна оптимизация трябва да съставите правилните анкър текстове.  Понякога, ако обемът на работата е голям и трябва да анализирате целия профил на връзките на сайта, се привличат допълнителни специалисти, които да анализират и поправят грешки, допуснати във времето. Все по-често SEO оптимизаторите и уебмастърите го правят ръчно.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Как да направим SEO оптимизацията много по-ефективна

Видове анкър текстове на връзки

Прикрепващият текст е важен за вътрешни връзки в сайта, както и за входящи външни връзки.

Външните сайтове, които искат да направят връзка към вашето съдържание, могат да направят това по различни начини:

 • Branding links – Маркови връзки. Връзки с името на вашата марка или фирма като анкор, например „SEO оптимизация от VISEO„, където VISEO е линк към фирмената страница;
 • Самият URL адрес. Само адреса на вашия  сайт без текст, като https://W-SEO.com
 • Име на сайта. Записва се като W-SEO.com;
 • Заглавие на статията. Точно съвпадение на заглавието, например „Какво е anchor текст?
 • Точни ключови думи. Като ключов текст се използва ключовата дума или фраза на фокус, например „оптимизиране на сайт„;
 • Частично съвпадение на ключови думи. Използва различни форми на ключовата дума или фраза, за да създаде четлив анкър текст;
 • Свързани ключови думи и фрази. Като анкър се използват не ключови думи на фокус, а думи и фрази, тясно свързани с тези на фокус;
 • Универсални връзки. Фрази като „Прочетете повече …“ или „Последвайте връзката …“. Опитайте се да не използвате такива фрази за анкър на текстове, тъй като те са изключително неинформативни за потребителите. С други думи – ползвайте ги, но не прекалявайте. Добро съотношение – на пет традиционни линкове, от посочените по-горе, един може да бъде от този тип!

Обобщение на статията

Вътрешното линкване, правилното употребяване на anchor текстове са етапи, които трябва да бъдат след процедурата по съставяне на семантично ядро.

Причината е проста, когато се направи анализ, кои са ключовите думи и фрази, важни за Вашият бизнес, една тогава можете да планирате правилното, целенасочено съдържание. А когато говорим за съдържание, то линковете, както и anchor текста, са важна част от него.

Финален, бонус съвет: Ако се стремите да оптимизирате дадена ключова дума и да я класирате точно нея в топ позиции, то е изключително голяма грешка, да поставяте точно тази дума в линковете! Това може да доведе дори до обратен ефект.

 

Сходни статии :

SEO UX/UI Правила за съставяне на семантично ядро: Към категорията >>

SEO UX/UI Контент маркетинг: Към категорията >>

SEO UX/UI Какво е семантично ядро: Към статията >>

анкър текстове

Публикацията е актуализирана на 2021/01/17 11:05:34 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
5 based on 7 votes
Марка
ВИСЕО ЕООД
Продукт или услуга
анкър текстове

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *