ТОП 5 на допусканите грешки при SEO оптимизация на сайт

Повече от 20 години е опитът на управителя на ВИСЕО ЕООД, Павел Джунев, в областта на търсещите машини. Още преди да се появи търсещата машина – лидер  (Google), активно разработваше и оптимизираше сайтове, както на клиенти, така и свои лични.

Днес, в настоящата статия ще можете да видите топ 5 грешките, които най-често се допускат, по време на оптимизацията на сайт.

Настоящата статия е изключително полезна за тези от Вас, които смятат активно да се занимават в областта на Search Engines, или пък имат бегъл опит от тази област, но не са професионалисти.

1. Скорост на зареждане

Към днешна дата, изключително важен фактор, който определя по-доброто класиране. Ако сайтът Ви се зарежда за повече от 3 секунди, то не се чудете защо не се класира добре. Има ясна причина за това, без значение какво е съдържанието.

Съществуват доста приложения, които са безплатни, и чрез които можете да проверите скоростта на сайта. Ако забележите нещо нередно, то оптимизирайте. Ако имате скриптове с големи размери – оптимизирайте. Същото се отнася за изображенията. Не Ви трябва в статия снимка, по-голяма от 800х400 пиксела, например.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Локално SEO София: Обслужване на клиенти, опериращи в Лозенец, Витоша, Центъра, както и други части на град София

Pingdom е сред най-добрите инструменти за проверка на скоростта на сайт. В полето “URL” напишете името на вашия сайт (https://prpuzel.com), а в колоната “Тест от” изберете “Европа – Германия – Франкфурт”, за да получите правилните резултати.

За добра скорост се смята тази, която е под 2 секунди. А за да постигнете такъв резултат, ви е необходим добър хостинг доставчик, както и оптимизиране на сайта, като код, като изображения. Компресията също е важно да бъде активирана. Естествено, правилния избор на CMS също е фактор, ние препоръчваме да WordPress базиран сайт.

Няма как да пропуснем и инструмента  Google PageSpeed, чрез който можете да измерите скоростта на сайта си и от където Google сам посочва грешки, които трябва да бъдат коригирани. За добър резултат чрез този инструмент се смята, ако имате над 80 точки.

2. Правилен избор на ключови думи

Анализът, при това  в детайли, е сред основния елемент от добрите оптимизатори, тъй като по време на него се подбират най-точните ключови думи и фрази, тези които биха донесли дивиденти за клиента.

Често оптимизатори прибягват към оптимизиране на най-трудните думи, тези, които са с най-голяма конкуренция, но дали това е правилно, или не е – ще научите, като прочетете и останалата част от статията.

Например, нека приемем, че наш клиент отдава автомобили под наем. Той се доверява на Вас и казва, искам клиенти. Вие в този случай, трябва да насочите енергията към конкретни ключови думи, включвайки и локацията на компанията, както и обхватът на дейност. С други думи, ако се намирате в София, почти неефективно е да оптимизирате ключови думи от рода на: „Автомобили под наем Варна“, а по-скоро насочете енергията към „автомобили под наем София“, както  и „София – кола под наем“, и т.н.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  6-те най-често срещани грешки в SEO, които трябва да се избягват

Като последно предложение, разнообразявайте anchors, не цитирайте само едни думи, добавяйте и бранда, както и поставяйте обратни връзки на думи като тук, този сайт, официалния сайт и т.н.

3. Качеството на предоставеното съдържание

Не забравяйте, че хората в търсачките се опитват да намерят отговора възможно най-бързо. И вашата задача е да направите сайта и страницата толкова ясни, че напълно да задоволят нуждите на клиентите, на потребителите, на тези, за които правите сайта.

Любопитен факт е, че посетител, който е попаднал на Вашият сайт, за 3 секунди може да прецени, дали това е правилното място за него, или е време да го затвори, т.е. да напусне.

Ако го впечатлите, той ще се зачете, ако приемем, че сте собственик на онлайн магазин, то той ще се впечатли от марката, че дори и ще направи покупка, стига да е попаднал на правилното място.

Какъв трябва да бъде текстът на страницата? Трябва да съдържа:

Висококачествени снимки, както и описание към тях;

Акцентиране на важните части, използване на H1 и H2 тагове, удебеляване на текст, където е необходимо, без да се прекалява, както и маркиране на код или акценти;

Списък с водещи символи;

Абсолютно уникално съдържание, с добро съчетание и подредба – снимки, видеа, коментари, отзиви и текст;

Дори липсата на Favicoin (икона на сайта) засяга посещаемостта на вашия ресурс!

 

4. Липса на призив за действие

Търсачките дават приоритет и  тестват нови сайтове (от 6 месеца до 1 година) и често ги позиционират в началото със добри ключови думи и фрази. Но само няколко от тях остават на върха повече от месец. Ако вземете това предвид, ако обърнете сериозно внимание и преодолеете грешките, то можете да получите добър ефект с новия си сайт.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Оптимизация на сайт за Google

Да предположим, че имате информационен сайт, вашата задача е да привлечете трафик, а за целта са Ви необходими добри статии със съдържание и заглавие, което да привлича вниманието. Често, от ежедневието, се пропуска да се насочи внимание именно към привлекателни заглавия.

Именно това отчитаме като грешка. Нещо дребно, но когато читателят не се впечатли, той въобще не прочита и не остава в сайтът Ви. Не случайно, в разговорния език е факт твърдението, че доброто заглавие е половин статия.

5. Липса на мобилна версия и оптимизация

През мобилните устройства е много по-вероятно посетители да търсят информация, отколкото от компютър. Ето защо сега е много важно сайтът да се зарежда бързо и да изглежда добре на телефона. И в същото време сайтът трябва да има правилно оформление.

Google Mobile Friendly е най-лесният начин да проверите сайта си за мобилна версия. Ако Google потвърди това, тогава той ще покаже сайта ви в търсене за мобилни устройства над тези с отрицателен тест.

Ако нямате мобилна версия, Google Webmaster и Yandex могат да създават мобилни версии на страници безплатно.

Естествено, изключително много са допусканите грешки, но смятаме, че настоящите пет са сред основните, които не търпят отлагане, а веднага трябва да се вземат предвид, в случай, че желаете по-добро класиране онлайн.

Сред другите често срещани и допускани грешки са: Преоптимизирането, грешки в линк билдинг частта, грешки при избора на домейн, на хостинг (например клиенти, ползващи хостинг от САЩ за сайт в България), както и грешки в кода, които макар и дребни, могат да повлияят на цялостното представяне.

Следните материали могат да Ви бъдат изключително полезни:

Публикацията е актуализирана на 2019/05/21 9:01:31 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Оценка
1star1star1star1star1star
Средна оценка
5 based on 18 votes
Марка
W-SEO.com
Продукт или услуга
Полезни съвети и топ грешки, които се допускат при SEO

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *